Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Off-top
  • Kurtki Carhartt są niezawodne więc znaki też musiały być wytrzymałe
  • hej,

Scovill istnieje do dziś, to b. stary biznes założony w 1802r. i nadal aktywny na rynku, jako jeden z większych producentów zamków, nitów i innych systemów zamocowań (choć japoński YKK zdominował już prawie cały sektor światowy i ma nawet fabrykę w USA). 
    Co ciekawe Scovill swego czasu wykupił producenta RAU (tego od marki Dot powszechnie stosowanej w kontraktowych emkach dla nitów) i teraz marka Dot występuje w portfolio grupy Scovill.
  • Witam
    Panowie co powiecie o m65 Air Force kontraktówce OG 107 z 80s,faktycznie tego mniej? bo chyba mi wpadła w ręce 
    :D ..... niebawem sie pochwale B-)
  • Hej
    No ciekawa może być, czekamy na zdjęcia
    pozdrawiam 
    :-bd
  • matysmc, ale nie krzycz, po co też ogromne litery, jak byś napisał normalną czcionką  też by każdy zauważył.
  • ~ziomek_z_lasu

Kurteczka. O co chodzi z tą mką Air Force kontraktówką? przecież to tylko kwestia obszycia a mka to mka czy to OG 107 czy Woodland czy inna. Are We The People?

@-)

image

• Panowie, ma któryś z Was czarną, "chodzoną" Alfę mejd in juesej? Interesuje mnie jak wygląda kolor po kilku latach użytkowania i prania. Dokładniej jego intensywność.
  • Ziomku, chodziło mu o kurtkę oryginalnie obszytą, a nie o jakąś kpinę którą pokazujesz. Tych kurteczek USAF jest rzeczywiście mało.

http://www.reforger.de/323-431-thickbox/us-army-usmc-m65-field-jacket.jpg

image
  • Wydaje mi się że kurtek M65 OG 107 rzeczywiście oryginalnie obszytych jest stosunkowo mało. Kurtki obszyte lepiej się sprzedają i dlatego bardzo często są mniej lub bardziej udolnie obszywane przez handlarzy. Znawców którzy są w stanie stwierdzić że obszycie jest oryginalne lub nie jest niewielu.  Obszywają je też sami kupujący, np. ja kupiłem kontrakt i postanowiłem sobie go delikatnie obszyć i myślę że nie jestem jakimś wyjątkiem.
  • ~Falkland
    Akurat na stronie do której załączyłeś linka na 20 oferowanych emek aż 10  ma obszycie USAF ale paznokcia bym nie dał że są to obszycia oryginalne, jakoś za nowo wyglądają te naszywki.
  • Falkland ,dokładnie ta  ;) , choć faktycznie tutaj naszywki są  bardzo świeże, u mnie jest stan naszywek i kurtki jednocześnie równo spracowany 
  • Falkland, nie rozumiem co ci pokazałem za kpinę??  :-?
  • Kurtka z taksówkarza jest kpiną. Nikt w armii takich nie nosił. Jest obszyta na wzór tych ciężkich skórek usaf.
  • no ale ja nic nie pokazywałem to nie ja  :((
    jakby co to nie ja winny

• No tak, to rzeczywiście nie Ty :))
    Poprzez nieuwagę zamiast przeczytać w poście prawdziwego nadawcę to przeczytałem to co było niżej. Tylko dlaczego się nie skapowałem że to nie Ty? Przecież Ty zawsze wrzucasz fotki do których nie ma zastrzeżeń :)
  • Dziękuję :-bd
     a przy okazji widzieliście tego warmbiera (czyt. ciepłepiwo) co chciał zrobić przewrót w Północnej Korei zabierając plakat ze ściany hotelu???
    dostał 15 lat ciężkich robót

• Ciekawe jak ciężkie są te roboty w skali od 0 do 10 ? :)
  • w tym materiale twierdzą że może będzie sadził drzewka  :-?
  • W takim razie powinni mu dać emkę w camo Trebark ;)
  • ~Falkland

Kolego nikogo nie chciałem urazić. To był żart a nie kpina. Zdjęcie załączyłem ot tak, bez intencji. Masz zastrzeżenia? przecież to śmieszne. Wyluzuj, nie bądź taki pryncypialny bo to forum to zabawa a nie sympozjum naukowe. Dużo zdrowia. Hej!
    >:)
  • Dopiero teraz o tym piszesz? Po tylu postach? Ale się nakręciłeś. Wyluzuj zamiast brać wszystko na poważnie. Zero napinki i będzie bosko ;)

• No to w koncu moge sie pochwalić  :D
    Oryginalnie obszyty ''Air Force'' Golden Mfg. z 84' + podpinka i jako że jest to moja pierwsza M65 , to jaram sie jak lampki na choince 
    image
  • gratulacje - pierwsza kontraktowa emka to zawsze mega przeżycie. Czy ta tasiemka od zamka głównego to czasem nie jakiś zamiennik oryginału? Bo wygląda dziwnie...
  • Panzer ,oryginał ,poprostu żołnierz zaplątał sobie skiedyś supełek a tasiemka ma swoje lata i swoje przeszła wiec nie chce jej forsować ;)
  • Naszywki odpruwasz czy będziesz tak chodził? Nie krytykuje ani się nie czepiam. Osobiście uważam, że głupio się w takiej kurtce wygląda.
    Do kolekcji jak znalazł z naszywkami jak najbardziej.
    Podkreślam jeszcze raz - nie krytykuję i nie czepiam się.
  • Nic nie odpruwam! To jak weteranowi usunąć tatuaże zrobione na froncie. Kurtka opowiada jakąś historie :)
  • ~jamesurgayle
    Fajna katanka. Naszywek nie jest za dużo i nie są z tych kolorowych a więc też bym je zostawił bo całość wygląda rasowo. Jaki rozmiar? Szkoda że masz w kołnierzu plastikowy zamek no ale da się z tym żyć. Wiem co czujesz. Ja swoją ostatnią kontraktową mkę po 20to letniej przerwie kupiłem jakiś miesiąc temu i jak przyszła paczka która była solidnie zapakowana to przy rozpakowywaniu puls mi skoczył do 180. Myślałem że się potnę nożyczkami. Jak ją wreszcie wyciągnąłem to od razu się w nią opakowałem i do późnej nocy nie mogłem zdjąć. Ostatnio tak się zachowywałem w dzieciństwie jak dostawałem prezenty pod choinkę.

image

• Widzę, że Kolega z tych bardziej majętnych. Kurteczka Hugo Bossa. No, no... B-)
  • Hugo Boss i to kontraktowy a jakże, niestety liner tylko Gibraltar :-))
  • Panowie pomóżcie ...

Czy ktoś wie co to za koszula? Gruby materiał , niestety brak metek, oznaczeń i rękawow.(odcięte ) Ps. na rekawie był slad po fladze. Wpadła mi w rece z jednym rękawem, coś w sobie ma wiec wziąłem na kamizelke. Czy ktoś ma pomysł co to może być za koszula/bluza? 
    image
    image

;)
  • Jakaś domorosła przeróbka, albo cywilka.
  • Chyba nie bardzo , czuć starością ..... i nie wygląda na przeróbke :)
  • może szwedzka koszula  bo mam podobną 

• musze sie dowiedzieć , takich '' może ''już słyszałem sporo ;) 
  • Zapodaj fotkę guzika.
  • Falkland, z Warszawy jesteś? Są tam jeszcze te hotdogi szwedzkie? Swego czasu bardzo popularne i dobre były w podziemiach ronda Waszyngtona i na skrzyżowaniu Grójeckiej i Banacha. Oj, ile ja się tego objadłem...
  • Martinos, fajki ja nie palę, wódki nie piję... Piwko można zrobić jak będziesz kiedyś w Łodzi albo jak ja w Rzywcu będę gdziekolwiek to jest.
  • Warjat,w Łodzi będę na stówę w październiku,koncert mam zaklepany.Wcześniej nie planuje...Pifko w sumie  może być,a fajki tez nie pykam
    L-)
  • Nie wynika z tego, że nie można nosić części munduru. Czyli jak założysz mkę do dżinsów to Cię mogą cmoknąć między pośladki.
  • Jaki koniec M65? Chodzi o chodzenie w mundurach Wojska Polskiego. Ostatnio mówili o tym w telewizorni. Z kolei w innym programie który oglądałem mówili że nie będzie można chodzić także we współczesnych mundurach innych armii typu: UCP, Multicam, MTP, Marpat, Desert Marpat itp. I chodziło nawet tylko o cześć munduru np. same spodnie lub sama bluza.
  • Zaraz jak założysz pasek do spodni wojskowy to dżinsy Ci zabiorą :) robią sie totalne jaja . A tak serio to pisze że też maja zakusy wyeliminować części umundurowania armii zagranicznych czyli nasza nieszczęsna m-kę :)
  • Falklandzie, w tekście jest mowa też o mundurach obcych armii.
    jurus - tak więzienia szybko się zapełnią :D
    Tak na serio to mogą nam naskoczyć bo znając życie pewnie będą tylko pouczać. Nawet gdyby do sądu to doszło to umorzenie z ładnie brzmiącego: "czynu o niskiej szkodliwości społecznej".
    Podsumowując - nie ma się czego bać. Po prostu mnożą ustawy jak zwykle.
  • Nie do końca pobierasz 500 + wiec muszą je odrobić :)))) a serio to co zrobia jeśli metka np. polskiego gore będzie trwale zamazana lub odpruta ? rzeczoznawca??
  • Nie wiem co jest w tekście bo go nie czytałem. A zielona emkopodobna lub parkopodobna kurtka z Reserved lub H&M też będzie zabroniona. Bo M65 jest często bardzo podobna.
  • jurus, nie śmiej się bo mnie tu straszą w rodzinie, że wraca pomysł wprowadzenia "bykowego"
    " :-SS
  • W tym nowym przepisie chodzi tylko i wyłącznie o mundury WP nowego wzoru czyli 2010. Nie ma tam mowy o mundurach innych armii.
  • Czyli jest tak jak pisałem. A co do innych mundurów to w telewizji tak pieprzyli.
  • Fox a czytałeś to co wkleiłem czy piszesz ze coś słyszałeś?
    Wariat noooo pomysły na wyciąganie kasy rewelacja
  • Kolego jurus jeśli się nie mylę to obowiązującym prawnie w naszym Państwie jest jak na razie Rozporządzenie MON z Dziennika Ustaw a nie artykuł napisany przez plut. w jakiejś regionalnej gazecie  [-X
    Tu jest link http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2016/354  i nic tam nie ma o umundurowaniu armii obcych.