Dziś przeczytałem w mediach, że polska armia zamawia (okazuje się, że już od kilku lat) sorty mundurowe w Chinach kosztem utraty kontraktów przez nasze polskie zakłady. Ręce opadają, robi się powoli ten sam syf co na zachodzie (np. Angole większość ciuchów biorą z Azji, nawet US Army od czasu do czasu ściąga coś kontenerami). A polski rząd ma to gdzieś, kolejna sfera gdzie brak zabezpieczenia naszych narodowych interesów.
Inne kraje zwiększają swoją niezależność w dziedzinie wojskowości (Korea Pd, Turcja, Indie, RPA, Brazylia) projektując i wytwarzając coraz lepsze modele uzbrojenia, a my nawet ubrania ciągniemy z Chin. Czekam na moment gdy polski wojak będzie miał na nogach chińskie trampki z Biedry
:))
Niby śmieszne, ale mi wcale nie do śmiechu, to żałosne co teraz zaczyna się u nas wyrabiać.
panzerze73 - to była głośna sprawa chyba ze dwa lata temu. Nawet u nas na forum też dyskutowaliśmy o tym. Po prostu dziennikarzyny odgrzewają kotleta. Smutne to niestety, że rządzący nie potrafią myśleć o interesach państwa....
Ale ja wolałbym aby w moim kraju wspierało się rodzimy przemysł, bo to gwarantuje rozwój cywilizacyjny, daje miejsca pracy i poczucie stabilności.
Opieranie gospodarki na usługach przy eliminacji produkcji i importowaniu wielu dóbr konsumpcyjnych i przemysłowych kiepsko się kończy.
Możemy się śmiać, że Chinole też zaczynali niewinnie - od zalewania nas podkoszulkami i trampkami za 1 USD, ale jak mówi przysłowie kropla drąży skałę a zobaczmy gdzie Chiny są dziś...
Więc nawet jeśli chodzi o tak przyziemne kwestie jak majty, skarpety i gacie dla naszych wojaków - niech będą szyte u nas. Nasz przemysł pracujący dla wojska utracił ostatnio za dużo kontraktów na rzecz dostaw z innych państw, a sfera militarna szczególnie powinna być chroniona przez państwo.
Falklandzie, w Chinach nikt nie narzeka bo tam jest tak jak w tym dowcipie o mężu z podbitym okiem jak się kolega go pyta jak mu się układa w małżeństwie. Tamten mu mówi, że nie narzeka, a to podbite oko to jak narzekał. Blatio coś na ten temat pewnie wie:-D
Chinole niech sobie chodzą w swych łachach, a my powinniśmy szyć dla naszych chłopaków i tyle. Mamy w Polsce wiele firm zatrudniających niepełnosprawnych, które siedzą w tym biznesie od lat i nie powinniśmy dawać się wygryzać komuś z Azji.
Pmr to po legalu tez szukam ale trafić nie mogę myslalek nad skanerem kiedyś ale jakoś średnio mi się chce wydawać te 400zł wole kupić wstępów radio albo opłacić i zrobić licencje i kupić radio
No ja nasłuchuje sobie nieraz z ręczniaka. Przy dobrych warunkach odbieram przemienniki z ponad 150km na antenie około 1m. Myślę nad licencją żeby sobie legalnie pogadać bo na CB to mały ruch i jakoś mało kulturalnie.
Od Admina - posty dotyczące Marszu Niepodległości usunięte. Nie robimy polityki na forum, a WAB (Wredny Admin Blatio) pilnuje przestrzegania regulaminu, obojętnie, co sam prywatnie o tym myśli :P
Na upartego M65 to też polityczna sprawa. Dla kogo i po co zostały zrobione? Dla wojska. A wojsko to? Polityka. Takie małe rozważania...polityka jest wszędzie i niszczy świat.
Używa się ich głównie do rozszarpywania lub patroszenia. No i liny można też wygodnie ciąć, naostrzyć jakiś patyk, pociąć kartony itd. Ten rodzaj ostrza ma niestety ograniczone zastosowanie.
Ciekawostka zamek scovill w kurtce znanej marki Carhartt ubrania made in USA workwear uznawana za najtrwalsze ubrania to słowa ludzi z całego świata którzy mają te odzież kurtki z duck cotton są niezniszczalne można powiedzieć kurtka z lat 60