Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
M65 (i podobne) w filmach i nie tylko
  • Host najwidoczniej nie wyrabia, wczoraj sprawdzałem nocą na telefonie i było wszystko ok.
  • B-) B-)
  • Że to niby jest Noel Gallagher B-) ?
  • Tak, to ten stary pijak Gallagher.

image

image

image

image
  • Widziałem...jak Falkland :-?
  • Terminator Genisys
    image

• Emilia Clarke w (srebrnej?) emce.
    image
  • Ludzie a jaką kurtkę ma Paweł Kukiz w kolorze olive ?
  • Że niby to?

image

Jakieś cywilne byle co ze sklepu.
  • Ale co to za podróba ?
  • To żadna podróba. To po prostu cywilny ciuch, można do niego przyczepić metkę Big Stara, Levi'sa, Reserved, czy Reportera i będzie wszystko jedno. Ta kurtka nie podrabia niczego, bo nie ma nic wspólnego z wojskiem. Od początku do końca cywilka.
    Hasło klucz: "stylizowana na..." nawet nie wiadomo na co.
  • hahahaha
    powinno być - stylizowana kolorystycznie :-)
  • Można i tak to ująć :P
  • image

M 65 w kultowym Krwawym Sporcie, który miałem jeszcze okazję obejrzeć w kinie.
  • image

Steven Seagal w " Wybrańcu śmierci" w M 65 Woodland.
  • wczoraj gdy oglądałem w TV imprezę sylwestrową na krakowskim rynku zauważyłem mimochodem, że Agnieszka Chylińska miała na sobie czarną cywilną Alphę (z wielkim logo na klapie kieszeni) udającą flyersa.
  • To nie była czarna cywilna Alpha z logo na klapie kieszeni, tylko zielony cywilny flyers Alpha z logiem na klacie.
  • wczoraj w TV był film SF z Tomem Cruisem z 2014 (Edge of tomorrow) gdzie można zobaczyć dość ciekawe wariacje mundurów inspirowanych modelem ACU w odmianie zbliżonej do Multicama (tylko ciemniejszy odcień, bardziej "zgaszony").
  • Czy Pan Wołoszański prowadzący program Sensacje XX-wieku ma emkę kontaktową czy współczesną kopie.Niestety nie posiadam żadnego zdjęcia ale może ktoś z Was ogląda/oglądał ten program który jest często emitowany na TVP Historia.
  • Wydaje mi się że kopię bo kolor jakiś taki dziwny
  • Według mnie ma Alphę cywilną ale made in USA z lat 80tych czyli jakościowo mocno zbliżoną do kontraktu. Jednak nie można wykluczyć że to kontrakt gdyż kolorem w tv nie można się sugerować.
  • Wg. mnie to kontrakt, przypatrywałem się uważnie na 50'' tele.
  • Moim zdaniem ma chińską Alfę lub Helikona. Bo kurtka wygląda na nową i jest duża, bo facet jest wysoki. No i kolor wygląda na niekontraktowy.
  • Na pewno nie chińska Alpha. Po pierwsze miałaby wszywkę przy kieszeni. Po drugie miałaby śmiesznie krótkie górne kieszenie i przykrótkie pagony. Przecież chińską Alphę można odróżnić z kilometra. Dla mnie ta kurtka jest tylko stylizowana na kontraktową m65. Facet jest wysoki ale szczupły więc to może być max. XLarge.
  • Też brałem pod  uwagę jego budowę.W telewizji kurtka ta wygląda jakby za duża dla niego.Zdania widzę podzielone.Nurtuje mnie to gdyż facet ma wiedzę historyczną i jestem ciekaw czy ma kontrakt czy podróbkę.

• A może odciął tą wszywkę bo go wnerwiała ;) Facet ma powyżej 190 cm. wzrostu. A o taki nowy długi kontrakt w tych czasach jest ciężko. No i ten dziwny kolor... Może to jednak Helikon?
  • Nigdy w życiu Helikon czy chińska Alpha. Facet ma 194cm wzrostu czyli to musi być X large long jakiś kontrakt albo wczesna Alpha cywilna. Trzeba go przy okazji przepytać i sprawa się wyjaśni
    :))
  • Facet jest szczupły ale bardzo wysoki. Więc rozmiar tej kurtki to pewnie Large Xlong. Długość Long to noszę ja a mam 183 cm.
  • To tym bardziej upada wersja z Helikonem bo jak znakomicie wiecie nie występują długości long ani tym bardziej xlong w ich ofercie. Pozostaje ewentualnie Alpha dla wysokich np. LT( 185cm-193cm ) ale jego kurtka ma długie, nisko wszyte kieszenie a chińska Alpha ma inaczej. Hej!!
  • wygląda na to, że p. Bogusław jest o 1 cm wyższy ode mnie a ja noszę L-L i nigdy nie uważałem, że muszę mieć L-XL. Co więcej, mam też wersję L-R i również jest OK, więc z tymi ekstra potrzebami odnośnie wzrostu >190cm to chyba przesada. No chyba, zę ktoś chce by poły kurtki z tyłu zasłaniały mu całą rufę i jeszcze więcej, ale wtedy robi się już trochę worowato.
    Pamiętajmy, że amerykańska rozmiarówka nijak się ma do naszej europejskiej, jest faktycznie co najmniej o 1 nr większa, jeśli nie więcej.
    A swoją drogą mnie też nurtuje czy nosi kontrakt czy cywilkę.
  • Tak w ogóle to zdaje się nie istniał rozmiar X-Long. Największy i najdłuższy rozmiar kurtki m65 to X-L Long. Ale może się mylę. Achtung Panzer73 otóż z tym o.k. to jest sprawa dyskusyjna. Ty możesz dobrze się czuć nawet w wersji short ale zgodnie ze specyfikacją kurtka o rozmiarze L-R przewidziana jest dla żołnierza o wzroście od 170cm do 180cm a L-L dla żołnierza od 180cm wzwyż. Na szczęście nie jesteśmy w wojsku i każdy może nosić rozmiar jaki mu się podoba. To co tobie wydaje się o.k. komuś innemu może się wydawać śmiesznie kuse i odwrotnie to co dla ciebie jest workowate dla innego jest w sam raz, tak to z namy człowiekamy jest. Wołoszański ma w 90% kontrakt a w najgorszym razie cywilną Alphę made in USA z czasów gdy były one identyczne jak kontrakty.
  • Nie ma co patrzeć na osobę która jest naszego wzrostu i porównywać się do niej. Bo jeden ma przykładowo krótkie nogi a długi korpus. A drugi może mieć długie nogi i krótki korpus. Mam 183 cm. a spodnie regular są dla mnie sporo za długie. Wszystkie musiałem poskracać. Dla mnie idealna długość spodni to short. A emkę noszę long. Duża rozbieżność, co? Regular został pominięty :)
  • To tak co by było wiadomo o czym mowa kilka fotek Wołoszańskiego w M65
    image
    image
    image
    image

moim skromnym zdaniem jest to kontrakt ,lub stara alpha made in USA.

• Kurteczka. Wszystko pięknie no ale w jakiej mce śmiga Wołosz? oto jest pytanie. To jest kwestia kluczowa i według mnie ważniejsza od T.K. W ostateczności można przecież zapytać go o to drogą mailową zapraszając go przy tym aby wstąpił do naszego klubu. Good idea? Hej!!
  • ~Falkland
    Skąd wziąłeś rozmiar mki Large XLong?
  • Kurteczka. Na pierwszym zdjęciu wygląda na Helikona. Dlaczego? przyjrzyjcie się kołnierzowi. Jest jakiś taki płaski i za wysoki niby taki sam jak w kontrakcie ale inny. Ten dziwny kołnierz między innymi zniechęcił mnie do kupna Helikona, na moje szczęście. Hej!!
  • To samo Pablik pomyślałem gdy zobaczyłem zdjęcie a następnie wpisy pod foto.Wygląda mi na Helikona.Napa przy zamku  nabita jest na taśmę przy zamku.Ja u siebie w emkach tego nie mam.Mam nabitą napę z przerwą od taśmy.Chyba że się mylę to niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu.

• ~Falkland
    wiedzę zaczerpnąłem z tego źródła i tam jakoś X-long nie występuje, jak to wyjaśnisz?

gruesome

A tutaj ważny dla naszego forum dokument: pełna specyfikacja US Army kurtki M65, MIL-C-43455.

PDF jest wgrany na serwer m65.org.pl, bo ciężko go wygooglować.
  • Sprawa wyjaśniona dzięki spostrzegawczości Apache. Napy nabite na taśmę zamka to szalony pomysł firmy Helikon. Wołosz śmiga w Helikonie ale jaja.

image
  • no to trochę szkoda, bo gościa stać na oryginał, a poza tym jak się jest miłośnikiem militariów i opowiada o nich z taką pasją to wypadałoby mieć na grzbiecie autentyk. Mimo to lubię oglądać jego programy i widok w Helikonie mi tego nie zepsuje :D
  • Mówiłem że to Helikon :)
    Widocznie facet nie ma parcia na kontrakt i ma to gdzieś.
  • A na tym zdjęciu ma inną - z plastikiem w stójce. I tasiemką ;-)
    Może Propper?
    image

Elegancko na okładkę, a Helikon do ciorania po krzakach ;-)
  • W m65-kontraktowych- faktycznie nie spotkałem aby napy były nabite  w taśmę,ale za to  w m51 to było często stosowane,wiec może był jakiś kontrakt m65 z taka produkcją?
  • Ta "plastikowa" emka to nie musi być Propper. Może to jakiś kontrakt z ostatnich lat produkcji.
  • Tylko u Proppera widziałem tasiemkę przy suwaku w stójce. Ale kto wie?