To żadna podróba. To po prostu cywilny ciuch, można do niego przyczepić metkę Big Stara, Levi'sa, Reserved, czy Reportera i będzie wszystko jedno. Ta kurtka nie podrabia niczego, bo nie ma nic wspólnego z wojskiem. Od początku do końca cywilka. Hasło klucz: "stylizowana na..." nawet nie wiadomo na co.
wczoraj gdy oglądałem w TV imprezę sylwestrową na krakowskim rynku zauważyłem mimochodem, że Agnieszka Chylińska miała na sobie czarną cywilną Alphę (z wielkim logo na klapie kieszeni) udającą flyersa.
wczoraj w TV był film SF z Tomem Cruisem z 2014 (Edge of tomorrow) gdzie można zobaczyć dość ciekawe wariacje mundurów inspirowanych modelem ACU w odmianie zbliżonej do Multicama (tylko ciemniejszy odcień, bardziej "zgaszony").
Czy Pan Wołoszański prowadzący program Sensacje XX-wieku ma emkę kontaktową czy współczesną kopie.Niestety nie posiadam żadnego zdjęcia ale może ktoś z Was ogląda/oglądał ten program który jest często emitowany na TVP Historia.
Według mnie ma Alphę cywilną ale made in USA z lat 80tych czyli jakościowo mocno zbliżoną do kontraktu. Jednak nie można wykluczyć że to kontrakt gdyż kolorem w tv nie można się sugerować.
Na pewno nie chińska Alpha. Po pierwsze miałaby wszywkę przy kieszeni. Po drugie miałaby śmiesznie krótkie górne kieszenie i przykrótkie pagony. Przecież chińską Alphę można odróżnić z kilometra. Dla mnie ta kurtka jest tylko stylizowana na kontraktową m65. Facet jest wysoki ale szczupły więc to może być max. XLarge.
Też brałem pod uwagę jego budowę.W telewizji kurtka ta wygląda jakby za duża dla niego.Zdania widzę podzielone.Nurtuje mnie to gdyż facet ma wiedzę historyczną i jestem ciekaw czy ma kontrakt czy podróbkę.
A może odciął tą wszywkę bo go wnerwiała ;) Facet ma powyżej 190 cm. wzrostu. A o taki nowy długi kontrakt w tych czasach jest ciężko. No i ten dziwny kolor... Może to jednak Helikon?
Nigdy w życiu Helikon czy chińska Alpha. Facet ma 194cm wzrostu czyli to musi być X large long jakiś kontrakt albo wczesna Alpha cywilna. Trzeba go przy okazji przepytać i sprawa się wyjaśni :))
To tym bardziej upada wersja z Helikonem bo jak znakomicie wiecie nie występują długości long ani tym bardziej xlong w ich ofercie. Pozostaje ewentualnie Alpha dla wysokich np. LT( 185cm-193cm ) ale jego kurtka ma długie, nisko wszyte kieszenie a chińska Alpha ma inaczej. Hej!!
wygląda na to, że p. Bogusław jest o 1 cm wyższy ode mnie a ja noszę L-L i nigdy nie uważałem, że muszę mieć L-XL. Co więcej, mam też wersję L-R i również jest OK, więc z tymi ekstra potrzebami odnośnie wzrostu >190cm to chyba przesada. No chyba, zę ktoś chce by poły kurtki z tyłu zasłaniały mu całą rufę i jeszcze więcej, ale wtedy robi się już trochę worowato.
Pamiętajmy, że amerykańska rozmiarówka nijak się ma do naszej europejskiej, jest faktycznie co najmniej o 1 nr większa, jeśli nie więcej.
A swoją drogą mnie też nurtuje czy nosi kontrakt czy cywilkę.
Tak w ogóle to zdaje się nie istniał rozmiar X-Long. Największy i najdłuższy rozmiar kurtki m65 to X-L Long. Ale może się mylę. Achtung Panzer73 otóż z tym o.k. to jest sprawa dyskusyjna. Ty możesz dobrze się czuć nawet w wersji short ale zgodnie ze specyfikacją kurtka o rozmiarze L-R przewidziana jest dla żołnierza o wzroście od 170cm do 180cm a L-L dla żołnierza od 180cm wzwyż. Na szczęście nie jesteśmy w wojsku i każdy może nosić rozmiar jaki mu się podoba. To co tobie wydaje się o.k. komuś innemu może się wydawać śmiesznie kuse i odwrotnie to co dla ciebie jest workowate dla innego jest w sam raz, tak to z namy człowiekamy jest. Wołoszański ma w 90% kontrakt a w najgorszym razie cywilną Alphę made in USA z czasów gdy były one identyczne jak kontrakty.
Nie ma co patrzeć na osobę która jest naszego wzrostu i porównywać się do niej. Bo jeden ma przykładowo krótkie nogi a długi korpus. A drugi może mieć długie nogi i krótki korpus. Mam 183 cm. a spodnie regular są dla mnie sporo za długie. Wszystkie musiałem poskracać. Dla mnie idealna długość spodni to short. A emkę noszę long. Duża rozbieżność, co? Regular został pominięty :)
Kurteczka. Wszystko pięknie no ale w jakiej mce śmiga Wołosz? oto jest pytanie. To jest kwestia kluczowa i według mnie ważniejsza od T.K. W ostateczności można przecież zapytać go o to drogą mailową zapraszając go przy tym aby wstąpił do naszego klubu. Good idea? Hej!!
Kurteczka. Na pierwszym zdjęciu wygląda na Helikona. Dlaczego? przyjrzyjcie się kołnierzowi. Jest jakiś taki płaski i za wysoki niby taki sam jak w kontrakcie ale inny. Ten dziwny kołnierz między innymi zniechęcił mnie do kupna Helikona, na moje szczęście. Hej!!
To samo Pablik pomyślałem gdy zobaczyłem zdjęcie a następnie wpisy pod foto.Wygląda mi na Helikona.Napa przy zamku nabita jest na taśmę przy zamku.Ja u siebie w emkach tego nie mam.Mam nabitą napę z przerwą od taśmy.Chyba że się mylę to niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu.
no to trochę szkoda, bo gościa stać na oryginał, a poza tym jak się jest miłośnikiem militariów i opowiada o nich z taką pasją to wypadałoby mieć na grzbiecie autentyk. Mimo to lubię oglądać jego programy i widok w Helikonie mi tego nie zepsuje :D
W m65-kontraktowych- faktycznie nie spotkałem aby napy były nabite w taśmę,ale za to w m51 to było często stosowane,wiec może był jakiś kontrakt m65 z taka produkcją?