Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
M65 (i podobne) w filmach i nie tylko
  • Wczoraj w Spadkobiercach Piotr Bałtroczyk ubrany był w bluze acu/dcu. Niestety nie znalazłem zdjęcia a jutub też milczy na ten temat. To był odcinek 21. Polecam ten serial bo śmieszny jest.
  • weteran z Namu
    image
  • Lobo47: Andrzej, obejrzałem Argo, trochę  czarnych emek 65 jednak tam było oprócz oliwkowo-zielonych
  • Parę filmów/seriali gdzie jest emka:
    -"Zabij mnie glino"- Malik grany przez Lindę ma emkę
    -"Matki żony i kochanki" - Wawrzecki paraduję w emce
    -"Fala zbrodni" w jednym odcinku płatny zabójca ma emkę ,niestety nie wiem jaki to aktor ale jest to odcinek gdzie Baka skaczę po dachu szpitalu w pogoni za gościem co chciał zabić Więckiewicza bodajże.
    -"Fala zbrodni" - polski terminator ma na sobie albo M 43 albo M 51 albo w ogolę coś innego , nie wiem , nie znam się na kurtkach M 43 i M51.
    -"Zmiennicy" - Kobuszewski ma na sobie coś albo M 43 albo M51.Te coś to chodzi o rodzimą produkcję.
    Jak sobie przypomnę to napiszę więcej , bo jest tego cała masa jeśli chodzi o nasze kino polskie z lat 80/90

• "Big Lebowski" M65 i spodnie TCU?
    image
    image
    image

"Ekstradycja" M51
    image
    image
  • Eric Haney dolny rząd, czwarty z lewej?
    Który to SGM Santos Alfred Matos?
  • Wyglądają jak niedomyci rybacy, albo banda kominiarzy :P
  • V.J. Foster TCU jako weteran z Vietnamu w Jarhead
    image
  • Mam pytanie i propozycję za razem: czy można tu wrzucać zdjęcia ludzi w M-kach napotkanych na ulicy, oczywiście po uprzednim zamazaniu oczu lub twarzy?
  • Szczerze, to ja bym nie chciał, żeby ktoś zdjęcia ze mną wrzucał na net i rozpowszechniał bez mojej zgody (z zamazaną twarzą też).
  • Albo wrzucać to do OFFTOPA i już.
  • Mam pytanie i propozycję za razem: czy można tu wrzucać zdjęcia ludzi w M-kach napotkanych na ulicy, oczywiście po uprzednim zamazaniu oczu lub twarzy?
  • Jak beda zamazane twarze, to mi to nie przeszkadza, bo i czemu maiło by? Nie łamię prawa, a i nie jestem gwiazdą sportowa czy tez telewizyjną bym sie na to nie zgadzał
  • Andrus
    Nie można,ponieważ
    rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.
  • lukabest - nie wymaga. Jak oglądasz programy o pracy policjantów np. Uwaga Pirat to tam się nieraz goście burzą, że nie chcą być pokazywani w telewizji. Policjanci im tłumaczą, że twarz nie będzie widoczna a głos będzie zmieniony. Analogicznie można odpowiedzieć na pytanie Andrusa. Myślę, że w komendach wojewódzkich znają się na prawie.
  • Ustawa o prawach autorskich i pokrewnych stanowi:

Art. 81.

1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.

W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane.

Art. 24. § 1.Ten, czyje dobro osobiste zostaje zagrożone cudzym działaniem, może
    żądać zaniechania tego działania, chyba że nie jest ono bezprawne. W
    razie dokonanego naruszenia może on także żądać, ażeby osoba, która
    dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia
    jego skutków, w szczególności ażeby złożyła oświadczenie odpowiedniej
    treści i w odpowiedniej formie. Na zasadach przewidzianych w kodeksie
    może on również żądać zadośćuczynienia pieniężnego lub zapłaty
    odpowiedniej sumy pieniężnej na wskazany cel społeczny.

§ 2. Jeżeli wskutek naruszenia dobra osobistego została wyrządzona
    szkoda majątkowa, poszkodowany może żądać jej naprawienia na zasadach
    ogólnych.

• Warjat
    To sa dwie rozne rzeczy.Policjant wykonuje czynności zwiazane ze swoja dzialalnoscia zawodowa,i dotyczy to sytuacji z killoma osobami ale najlepiej przeczytaj sobie ar.81,82 i chyba 87 ustawy o Prawie Autorskimi i nie bedzie problemu
  • Pytanie podstawowe- kto bedzie wiedział ze jego zdjęcie z zamazaną twarzą bedzie na forum, które ma circa 20 użytkowników?

Dwa- jeśli robię zdjęcie np. starej kamienicy, bo jestem fanem starego budownictwa i w kadr wlazła mi jakaś osoba to biegnę za nią i proszę o pozwolenie, czy mogę użyć fotki z zamazaną twarzą na np. swoim blogu?

Pracuje w warzywniaku i  koledzy robia mi zdjęcia jak pakuje pomidory do torebki - więc wykonuje czynność zawodową- to wtedy mogę, pokazać zamazane osoby za mną?

Google View- zobaczcie ile tam jest zamazanych twarzy- miliony ! i co? każdego się pytali czy mogą użyć?
    Gazety- to samo

Z drugiej strony czy będzie łatwo cyknąć fotkę gościowi w kurtce, żeby o tym nie wiedział?

Nie upieram się, nie namawiam do łamania prawa i generalnie nie znam się, ale uważam ze to prawo jest tak luźno sprecyzowane że różnie można je interpretować.

P.S. Zamiast zajmować sie duperelami, zajmijmy sie konkretami :) Moje pytanie w wątku o M-65 wisi bez odpowiedzi.
    Może ktoś z dużym Emkowym stażem pomoże?
  • ~Lobo47

Odnośnie punktu nr. 1 to może chodzi o opublikowanie dokładnie i wyraźnie twarzy pewnej osoby. A jeśli ktoś ma na twarzy maskę batmana, jest odwrócony tyłem, lub ma czapkę i przeciwsłoneczne okulary to już jest co innego - to tak jak zamazana twarz. Moim zdaniem można zamieszczać zdjęcia ludzi z zamazaną, zakrytą lub słabo widoczną twarzą. Jeśli ludzie na fotce są do siebie niepodobni, wtedy nie naruszamy ich prywatności. 

~lukabest

Źle zrozumiałeś Warjata. Nie mówił o policjantach, tylko miał na myśli zatrzymanych piratów drogowych, którzy się ostro burzą że będą w telewizji. Policjanci zawsze im tłumaczą że twarzy i tak nie będzie widać. Czyli jeśli twarzy nie widać to można pokazywać ich w telewizji, nawet mimo tego że nie chcą. Myślę, że policjanci nie powinni sobie pozwalać na łamanie prawa, więc wiedzą co robią.

~Monter

Masz rację. Są tysiące zdjęć w internecie z zupełnie przypadkowymi ludźmi idącymi po ulicy i nikt nie ma zamazanej twarzy. Jakby wyglądała pocztówka z Zakopanego lub Gdańska, gdzie wszyscy ludzie na plaży czy na ulicy, mieliby zamazane twarze?

• Panowie, niezły off wam wyszedł. 
    A wracając do tego pobocznego tematu to w tej sytuacji ma także zastosowanie ustawa o ochronie danych osobowych. Przepisy ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych mają chronić prawa tego co np wykonał zdjęcie - dają mu prawo do ochrony jego dzieła - o czym mówi art 1 ustawy: Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).
    Umieszczenie na tym dziele wizerunku człowieka podpada pod ustawę o ochronie danych osobowych - najogólniej mówiąc potrzebna jest zgoda modela poza przypadkami określonymi w ustawie. Zakres podmiotowy stosowania  zawierają pierwsze artykuły ustawy.

Uzupełniając jeszcze wypowiedź Lobo47 należy dodać, że art 81 ustawy oprawach autorskich brzmi:
    2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
    1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
    2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

Praca policjantów rejestrowana przez telewizję podpada pod  pkt 1 dlatego, że film, program czy coś w tym stylu jest dziełem (utworem). Zdjęcie osoby w emce - osoba stanowi szczegół - fotografujesz kurtkę. Zatem zamazanie twarzy wystarczy.

Z punktu widzenia ochrony danych osobowych zamazanie twarzy umożliwia określenie tożsamości osoby,lecz  wymaga to nadmiernych kosztów, czasu lub działań czyli to nie jest dana osobowa.

Dodatkowo amatorsko wykonane zdjęcie (w celu niezarobkowym) można uznać za dzieło. Zwykle po wrzuceniu fotki na serwis on line przestajemy być jego właścicielem - większość regulaminów takich serwisów tak brzmi. 

Także moim zdaniem można  wklejać zdjęcia z zamazaną twarzą.

Nie popadajmy w całkowitą paranoję.
  • Kurcze, nie widziałem, że taką zaciekłą dyskusję wywołam :D Spotkałem się z podobnymi działami (z wizerunkami przypadkowych lub znanych ludzi), na innych forach  jak i na tym forum, nawet w tym wątku. Jeśli pojawiły się jakieś kłopoty, lub wprost - roszczenia, wynikało to z: 1 ) publikacji łącznie z pełnymi cechami osobowymi, czyli twarzą, 2) w przypadku osób znanych z podpisami przy zdjęciach. 
    Jaki jest cel mojej idei? Nie ma chyba lepszego sposobu na zaprezentowanie M-ki niż pokazanie jej w użyciu przez zwyczajnych ludzi. Jeśli ktoś obawia się o nieprzyjemności od osoby fotografowanej niech zwyczajnie nie podejmuje się takiego zadania. W dobie telefonów komórkowych z w miarę przyzwoitymi aparatami, jest to sprawa zupełnie wykonana, z zachowaniem dyskrecji. Oczywiście, jest to tylko moja otwarta propozycja, zawszę wole się wcześniej kogoś poradzić.
  • Pomyłka, przeniesiono do "Co ciekawego na..."
  • Jerzy Jachowicz

image
  • Niedawno oglądałem Komisarza Aleksa ( sezon 3 odc 27) i oto co wypatrzyłem :)  image
  • Kontraktowa M65 w akcji ;)
    image
  • Afganistan aktualnie
    image
  • "Vinci" (prod. 2004)

image
  • imageKuba z programu "Matura to bzdura"

Smoleń w TCU - Opole 1979
    image

• imageMatki ,żony i kochanki
  • Harrison Ford  Ścigany
    image
     czy to parka m51 ???
    image
    image
    a tu Ford z zamaskowanym jegomościem w M65 w filmie Zdrada.
    image
    Jim Cavieziel Deja vu (pod emką wygląda na to, że ma kamizelkę anty odłamkową M69)
    image

image
    imageimage
    image
    image
    emko podobna kurtka w serii kryminałów Vares
    image

image
    Tigerland
    image

• Z tym Ściganym to jest dziwna akcja... 

Na okładce/plakacie z filmu biegnie w kurtce m65, a w filmie chodzi w parce m51. Po co takie coś ? :-?

• kwestia nie dopatrzenia jak na moje
  • Trzeba znowu obejrzeć ściganego i może się okaże, że śmiga i w m65 i w m51.
  • Falkland ma rację, w ufarbowanych na ciemno włosach chodził w parce M51, na okładce ma nieufarbowane włosy i na grzbiecie emkę M65, błąd merytoryczny, widocznie na okładce jest pozowane zdjęcie, w pozie która nie była kadrem z filmu.
    A pro pos Jima Caviezela, to chyba On kupił plastikową emkę z niedawnej aukcji za ponad 1000zł (dla niego to pryszcz), a to że film Deja vu powstał kilka lat temu... cóż, przecież mięli tam jakiś wehikuł czasu, czy coś w tym stylu ;)
  • Jako, że to mój pierwszy post witam wszystkich gorąco. Przechodząc do rzeczy Paddy Considine w filmie Dead man's shoes prawie cały film nosi M65 ze srebrnymi zamkami.
    imageimage
  • image
    Dom odc 25

image
    Robin z serialu "Jak poznałem waszą matkę"
  • Ta śliczna panna to chyba nie ma na sobie kontraktowej M65.
  • Ma jakiś dziwny twór na sobie. Takiej stójki nie ma ani M51, ani M65. A patki też są za krótkie.
  • No ale można nazwać ją "emkopodobną".
  • Tym razem żadna M-ka tylko bluza "tiger". Oryginał?

image
  • Riddick Bowe - mistrz świata w boksie zawodowym organizacji WBC, WBA, IBF i WBO w kategorii ciężkiej, oraz srebrny medalista olimpijski z Seulu.

image

• Adwokat diabła

image
    image

Serpico

image

RoboCop

image
    image
    image

Narzeczony mimo woli - kopia m65
    image
    image
    image

• Lorenzo Lamas Zjadacz węży 2
    image
    image
    image
    image

• Jason Statham w M51

image
  • Richard Crenna jako Pułkownik Samuel Trautman w bluzie TCU. 

image

• Jim Morrison:

image
  • McM Andrzej!....skąd wykopałeś tą fotkę? .....  nie spodziewałem się, że ,,król jaszczurów,, chodził też w 51 :) .Pozdo