Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
M65 (i podobne) w filmach i nie tylko
  • Cześć, Piotr. Niektóre ze zdjęć, które zamieściłeś, były już publikowane na forum. Można tylko dodać, że autorem fotografii z Tangeru jest Ginsberg oraz że Burroughs nosił wówczas kurtkę M-43.
  • Piotrek! Toć to Kurt Cobain z "Narvanej" na fotkach. Chłopaki poszli sobie na podwórek......postrzelać :))
  • Witam
    No nie zauważyłem :\"> - no właśnie tak mi się zdawało że się chyba pomyliłem - Dziękuję Andrzej
    Andrzej Lobo - lekko zauważalna różnica wieku :)
  • Ha! Rożnica wieku.....na zewnątrz zauważalna :)...ale w środku kto wie!  Niezły "kozak" z tego Burroughsa! :)
  • Andrzej, Piotrek. On nagrywał z Cobainem i Stipeem rockowe utwory!
  • Poczytałem o gościu, zaczynam się bać...gdyby nie ta kurtka to pewno nie wiedział bym kto zacz.
  • Nie bój się, to tylko poeta. :)

image
  • Sławomir Mrożek i jego żona Susana Osorio. Mcm Andrzej opisał te zdjęcia w swojej pracy.Pozdro

image
    image
    image
  • "Odgrzewam kotleta" :)...jakoś tu nikt nic nie wrzuca!

Weterani z Vietnamu na fotografi ......Chciałbym znać ich myśli????

Vietnam War
    veteran James G.LeVere
    sits in
    silence at the Vietnam Veterans Memorial

onVeterans Day
    in Philadelphia
    image

image
    image
    image
    image

Fajna fotografia(poniżej) .....wiem tu nie ma M65....ale to zdjęcie ma w sobie "coś".....spodoba się Ziomkowi Piotrowi

image

• Cześć, Andrzej. Bardzo ładne i ciekawe zdjęcia wybrałeś. Pozdrawiam - Andrzej. Te Purpurowe Serca, Brązowe Gwiazdy robią wielkie wrażenie. Przez co ci ludzie musieli przejść.
  • Lobo47/Andrzej, koleś rzucający granatem ubrany jest w emkę M65 , kurtka ma stójkę czyli nie jest to M51 
  • Dzięki Andrzej! Fakt.....wojna jest okrutna a zwłaszcza ta. Kiedyś przeczytałem taką wypowiedź o walce w Vietnamie
     "to była dziwna wojna nie było wygranych nie było przegranych.....były tylko ofiary"
    ogo2 Piotrek!....masz rację :) Pozdro

• wygląda na to, że ktoś chciał przetestować kilka nowoczesnych militarnych bajerów... i trwa to do tej pory...

• Wydaje mi się, że nie było tego filmiku, sugeruje również oglądnąć kilka od końca też o tematyce kurtek z serii m
  • Od tej samej osoby:

• Nie tylko o oliwce pisałem ogólnie, że ma kilka ciekawych filmików ;)
  • The green dragon
    image
    image
    image
    imageimage

• Na początku filmu M-65, ale i parę innych ciekawych rzeczy można wypatrzeć:

• Zdjęcie kolegi, z Facebooka.
    Kolega wraz z Piotrem Fronczewskim odzianym (jak na moje oko) w cywilną Alphę współczesnej produkcji:

image
  • Zdecydowanie cywilna Alpha, widać tą małą metkę przy lewej kieszeni na piersi, poza tym kurtka wygląda na zbyt "wygładzoną". Kolor też jakiś nie ten i nie mówię tu o spraniu :)
  • Kolor w rzeczywistości może wyglądać inaczej, gdyby nie ta metka to obstawiałbym, że to kopia Helikona (jaką też posiadam).
  • bo cywilne alphy szczególnie te teraz ,to kolor mają paskudny mdły i wogóle :) , czy ktoś morze jest bystrzejszy bo chciałem wrzucić fotke spec agenta Gibbsa z mojego ulubionego NCIS bo często śmiga w emce USMC ale nie mogę fotki znaleźć w sieci , i taka konkluzja do vetów , w tej serii fotek , ten koleżka w jungle hat'cie (boonie) zauważcie jaką ma naszywkę na emce  :-)) mianowicie us army alaska defence command 
  • Witam Panów

Dla wszystkich reagge'wców wrzucam fotkę Boba Marleya:) w kurtałce emkopodobnej:)
    imageimage

I nieżyjącego PONOĆ Saddama Husajna. Tam do dzisiaj noszą emki:)
    image
    Kwiecień 1990 r.

Ernie też lubił sobie pochasać w emce:)
    image

i miyagi w M51
    image
  • W filmie Rafała Wieczyńskiego "Popiełuszko.Wolność jest w nas"......reżyser przedstawił (a raczej ubrał) agentów UB w zielone M65 :)
    Wtopieni w tłum nie odróżniali się od ludzi biorących udział w manifeście przeciwko władzy!

image
    image
    image

Patrząc i porównując  po oryginalnych zdjęciach chociażby z pogrzebu księdza Jerzego...faktycznie reżyser dobrze "wpasował" agentów
    w kurtkach M w filmie. Wokół księdza Popiełuszki zawsze byli ludzie w "zielonych kurtkach" jak ten Pan odwrócony plecami....chyba
    że to też agent z UB ;)

image
    w tłum!.
  • Korespondent wojenny Wojciech Jagielski.
    image
    image
    image
    poniżej "plastikowa"
    image
    image
  • "Oparty na prawdziwych wydarzeniach film "Argo" jest kroniką tajnej
    operacji ratowania sześciu Amerykanów.
    4 listopada 1979 roku, w
    momencie, gdy irańska rewolucja osiąga temperaturę wrzenia, bojownicy
    szturmują ambasadę
    USA w Teheranie,biorąc 52 Amerykanów jako
    zakładników. Jednak w samym środku chaosu sześciu z nich udaje się
    wymknąć i
    znaleźć schronienie w domu ambasadora Kanady."

Jakoś reżyser filmu przedstawił prawdziwą historię wydostania tej szóstki w innych "kolorach" ;) !
    My tu prowadziliśmy dyskusję o Czarnych Emkach komandosów z D.F a w filmie dużo "zieleni i srebra"... na irańskich bojownikach ...ciekawe :) !
    Ogólnie film dobry !

image
    image
    image
  • A byli operatorzy Delty w czarnych M ?
  • Nawet chyba dostał "zloty glob" za reżyserię... czy coś w ten  deseń
  • kadry z filmu Na terytorium wroga
    image
    image
    imageimage

• eee tam, chusty są niekontraktowe :):)
  • no akurat oni to najlepsze shamagh robią :)
  • może i tak...ale wg jakiej specyfikacji (kontraktu)? :):)
  • Czy wie ktoś co to za cacko w 3:39? Przed drugą minutą też występuje w jakiejś bluzie wojskowej. 
  • W filmie "Na terytorium wroga" to myślę że on ma jakąś kopię. Bo te kieszenie na klacie są jakieś takie jakby za małe.

• @ jakubinho, nie jestem pewien, ale wygląda mi to na bluzę RDF...
  • Takie coś wyłuskałem w komedii 'Cztery lwy"
    Cos Emkopodobnego, nawet nie wiem czy armijny sort

image
  • Mi to wygląda na holenderkę.
    image

• Tak, holenderka, bardzo fajna kurtka, trzeba jednak uwazać na wymiary, szczególnie w klatce, gdzieś już pisałem o tym,. że kieszenie wewnętrzne na piersiach zabierają trochę miejsca dlatego sugerowałbym kupować ciut szerszą w klatce niż na pierwszą przymiarkę pasuje, trochę jak dla mnie ma za wysoko umieszczony ściągacz  w talii.
  • Może sprawię sobie taką do lasu na wiosnę. Na bazarku, który regularnie odwiedzam, handluje facet, u którego wypatrzyłem kilka NOS-ów za psie pieniądze. Podobno w ogóle mu nie schodzą, a rozmiar taki jakby na mnie :).
  • Paweł z Kogel-mogel ma coś jak M65 z podpinkąimage

• Gdzieś na forum chyba już się przewijał fotos z Kogla... chyba... W każdym razie fajne zdjęcie :).
  • Ta kurteczka też jakby miała coś wspólnego z emką

image image image image image
  • Ta 'Holenderka" ma napy, rzepy, kryte guziki  w górnych kieszeniach ?
  • ~Monter

Projekt z 1963 roku. W tamtych czasach w europie, nie wiedzieli co to napy ;)  Zresztą o suwak się nawet nie postarali, czyli typowy minimalizm. 

Ale za to dopinany kapturek jest :D

• To film z 2011 roku..... "Baby są jakieś inne". Czyli co ?? jakiś wybryk natury ta kurtka ??
  • ~ Slkawkowski, to chyba jakas wariacja na temat M65

• Dlatego długo się zastanawiałem, czy wrzucić ją do tego tematu...
  • Z filmu Stop loss

z rozmysłem zniszczone sreberko
    image

• Jeśli to Floryda to wcale mu się nie dziwię. Klamoty można sobie pochować, a do przegrzania organizmu nie dochodzi ;)