Ziomek_z_lasu: Cześć, Piotrze. Dziękuję za bardzo ciekawe informacje o "tigerze". Może kiedyś, jak będzie okazja, sprawię sobie bluzę w tym pięknym wzorze (podoba mi się "silver"). Raz jeszcze wielkie dzięki. Pozdrowienia.
Witam Andrzej Okazało się że mój znajomy (Pan Jacek) pisał także artykuł o M-kach w Komandosie około 7-8 lat temu :) Poszukam to może gdzieś znajdę w necie to pokażę pozdrawiam
Hmmm - no to mnie zabiliście - bo myślałem, że w tym camo dało by radę poskładać całość. Dziękuję za informację i przepraszam za wbicie tego w zły temat.
W takim razie to ktoś inny, a mianowicie Jacek Sadowski. Autor, który napisał bardzo dobry artykuł. Korzystałem z tego tekstu, wymieniłem go w bibliografii na końcu "Amerykańskiej kurtki".
Edzio1903, takie kompleciki BDU w piaskowym kolorze, tak bluzy, jak i spodnie, robi przecież polski Helikon, w internecie nie ma problemu ze znalezieniem :) Tak czy siak, na pewno to wszystko z Vietnamem nie ma nic wspólnego :)
Tu nie chodzi o to, że robi Helikon w piaskowym camo - byłem przekonany ze to oryginał - zaciekawiły mine te pagony i zastanawiałem się jak wygladała reszta, wraz z oporządzeniem - a skoro to cywilny ciuch..... to po ptakach ;-)
Andrzej, tak to Pan Jacek - mój znajomy ekspert w sprawie Tiger Stripe - właśnie od niego mam te mundury :)
(Teraz czekam na kapelusz SILVER i spodnie ERDL)
pozdrawiam
ps
kapelusz:
**==
ogo2
Piotrek
Na świecie dwie firmy robily ERDL popeline . Ta jest najlepsza . Druga MOORMILITARIA z Usa ma fatalny nieprawdziwy kolor bazowy . Mocno wpadąjacy w zielen :( slaby produkt . ERDL popelina wczesnej produkcji ma charakterystyczny piaskowy jasny podkład
:)
PS 2
Dostałem przed chwilą zdjęcia Tigerów które będzie maił Pan Jacek:
BLUZA GOLD - model sredni, najasniejszy GOLD jaki istnial,kroj klasyczny .LARGE Rozmiarowka muzealna ,Wyglada sie w niej jak na archiwalnych zdjeciach , Dlugosc rekawa tylko 54cm !!! klatka 112cm
SPODNIE SREDNIA WOJNA - model o nietypowem ulozeniu plam , kroj klasyczny rozmiar MEDIUM
BLUZA WCZESNA WOJNA ,model wczesny z szerokimi rekawami bez kieszonki na rekawie i zapinana kieszen na jeden guzik , Najciemniejsza kolorystyka . rozmiar Medium
spodnie
mcm, Andrzej
Jakbyś się zdecydował na jakąś bluzę to daj znać
Ja zarezerwowałem dla siebie model wczesna wojna ten z jednym guzikiem (najciemniejszy)
Bluzy to pojedyncze ostatnie egzemplarze już nie produkowane, ten GOLD to podobno najlepsza kopia na świece :)
Podoba mi się ten tygrysek z tym, że nie podobają mi się te guziki na zewnątrz :P, nie wiem czemu ich nie schowali pod patki, przez tworzenie różnych wariacji kolorystycznych
McM: Andrzeju, coś tak właśnie zauważyłem, że ta moja cywilna " tiger-stripes M65 Alpha" ma podobne kolory jak ten tiger "wczesna wojna", Ziomek: Piotrze, całkiem niezłe te repliki.
francuski kamuflaż "lizard" inne kolory niż parka kilka postów wyżej
Piotrek i Piotrek: Te repliki są ładne. Trudno byłoby się zdecydować: "wczesna wojna" czy "silver". Może jednak "silver", koniecznie z czarną naszywką "M.F.". :)
A co sądzicie o tym kamuflażu ? Bluza malarza po setnym malowaniu? Nie, to bluza RDF w kamuflażu ERDL brown dominant stuningowany dodatkowymi pionowymi pręgami, takie bluzy, z prostymi kieszeniami, szyto w drugiej połowie lat 70-tych, w pewnym sensie jest to protoplasta bluzy BDU. Jakiś eksperymentalny kamuflaż, dodatkowe czarne pasy domalowane na bluzie.
Bluza z Wietnamu TCU ERDL brown dominant wojsk USMC i oryginalna RDF ERDL brown dominant późne lata 70-te
Rzeczywiście, bluza malarza. Co to jest, Piotr? Przy okazji: Piotrek, czy znasz jakiś sposób, aby ustalić, gdzie znajdowała się firma Sportsmaster Inc., która wypuściła w latach 1968-69 kontraktowe kurtki M-65? Firm o podobnej nazwie znajdziesz w internecie zatrzęsienie. Trafiłem na właściwy ślad prowadzący do stanu Tennessee - akta sprawy sądowej (jak pamiętam, chyba z roku 1970), w której stroną pozwaną była firma Sportsmaster Inc., lecz nie udało się znaleźć nic więcej, żadnej wzmianki, z jakiego miasta pochodzi ta spółka. Nic też nie wiemy o firmie produkującej emki w latach 1968-1969 (tak samo jak Sportsmaster Inc.) - Apparel Corp. Of America.
witam Więc tak, te kopie mundurów Tiger to najlepsze jakie zostały stworzone dotyczy Wczesna wojna i GOLD To są pojedyncze egzemplarze tych bluz w rozmiarze Medium Wczesna wojna szyta przez firmę z Singapuru, o bardzo wysokiej jakości bawełny, produkcja już zamknięta :) Bluza GOLD to podobno najlepsza kopia na świecie jaka została stworzona (ręcznie przyszywane guziki, szyta ściegiem łańcuszkowym) wszystko postarzane nawet guziki patynowane :) Pan Jacek dostał ostatnie 2 bluzy GOLD od tej firmy z Hongkongu Rozmiar tego golda jest z lat 60 - nie na każdego pasuje :) ten średnia wojna też super ale trochę tańszy bo szyty w chinach
tutaj navy seal w bluzie identycznej jak ta wczesna wojna i spodniach golda
McM: Andrzeju, Kamuflaż "painter's rage - wściekłość malarza" znalazłem szukając coś więcej o kamuflażu "lizard", który był protoplastą "tiger stripes". Firma Sportsmaster Inc. może już nie istnieć lub przekształciła się w inną lub połączyła się z inną lub została kupiona przez większą firmę odzieżową - spróbuj szukać po firmach odzieżowych, np. sportsmaster inc.+ clothing factory
Ziomek_z_lasu: Któregoś dnia kupię sobie "tigera", na razie muszę zadowolić się tym, co mam: bluzami BDU woodland, desert oraz bluzą TCU. Dziękuję Ci za wiadomości o "tigerach".
Andrzej (McM) wczoraj trochę szukałem, znalazłem tylko firmę o nazwie Sportsmaster apparel rok. zał. 1924 - czy Sportsmaster mogła się połączyć z Apparel?
ogo2 Piotr! Ten "trop" już sprawdzaliśmy! Sportsmaster to nazwa.....dość znana i trudno "odsiać" ziarno od plew :) . Gdzie ja już nie byłem! Apparel Corp. Of America ....też ''namierzałem" i znowu trop zaprowadził mnie do....Tennessee :)
Pozdrawiam Was !!!
Ps Z archiwum o umundurowaniu i wyposażeniu żołnierzy w Vietnamie
Ogo2: Piotrek, prawdopodobnie firma upadła po procesie sądowym (długi) w 1970 roku, to był morderczy cios. Można znaleźć informację, że proces się odbył (stał się precedensem), ale nic więcej - nie ma dostępu do akt sprawy.
Lobo47: Cześć, Andrzej, towarzyszu w poszukiwaniach choćby strzępu informacji o siedzibie Sportsmastera. Jak Twoje zdrowie?
A....tak naprawdę to..... Andrzej spotkałeś jakieś ''wyroby'' firmy Sportsmasters Inc po roku 1970? Oni chyba faktycznie zakończyli działalność w tym 70' roku! Ostatnie kontrakty to.....najprawdopodobnie Parki M65.... z kontraktem DSA 100-70-C-1370
Andrzej, nie sprawdzałem, czy Sportsmaster produkował w latach 70. odzież wojskową (kurtek M-65 nie produkował, to wiemy). Po zrealizowaniu kontraktów w końcu lat 60. i w roku 1970 mógł nastąpić regres w produkcji ubrań kontraktowych, którego finałem była sprawa w sądzie i ostateczny upadek firmy. Mogło tak być. Ale, do licha, gdzie znajdowała się ta manufaktura? W stanie Tennessee, lecz w jakim mieście?
[...]trudno powiedzieć, żołnierz na fotkach ma buty wcześniejszego typu ale już wzmocnione w kostce z podeszwą typu Vibram (te są trudniej dostępne ale poszukaj na aukcjach - ebay, allegro), późniejsze z podeszwą typu Panama są już bardziej dostepne (nawet chyba po wojnie wietnamskiej jeszcze je produkowano, patrz niżej, kontrakt z 88-roku). Tutaj masz np. nówki magazynowe rozm. 8R lub 9R z Panamą http://allegro.pl/oryginalne-jungle-boots-8r-i2312323575.html http://allegro.pl/oryginalne-jungle-boots-9r-i2365645134.html [...]
Dzięki za odpowiedź. Ciekawi mnie, jak te buty sprawują się w polskiej zimie, choć nazwa "Jungle Boots" raczej mówi sama za siebie... a może się mylę ;)
Andrus: trudno powiedzieć, nie testowałem butów w zimie, buty są przeznaczone do noszenia w dżungli czyli w ciepłym i wilgotnym klimacie.
Na boku po wewnętrznej stronie mają 2 otwory drenażowe. ------------------------------------------------------------------------------------ A tutaj bluza pilota helikoptera, 1971 rok, 100% nylon twill (Nomex), rozmiar M/R
ze względu na to, że to nylon, materiał ma tendencję do mechacenia, bluza jest bardzo lekka i szybko schnie. Mankiety zapinane na velcro, główny zamek jak i w kieszonce na lewym ramieniu, to Scovill GRIPPER
PS McM: Andrzeju, a ja właśnie zakupiłem taką samą bluzę TCU M/R ja Twoja: DSA 100-68-C-2821 COVINGTON INDUSTRIES INC.
Cześć, Piotr. Gratuluję nowego munduru w kolekcji. Masz już chyba wszystkie odmiany bluzy TCU. Według jakiego kryterium składasz swoją kolekcję? Zauważyłem, ze masz rożnego rodzaje mundury, tylko z okresu NAM-u?
Witaj Andrzeju, szczerze mówiąc, to nie jestem kolekcjonerem w dosłownym tego słowa znaczeniu, bluzy i kurtki kupuję chyba od 15 lat, nie zawsze fundusze na to pozwalały ale jak trafiła się okazja to kupowałem. Oprócz umundurowania, pasjonuję się modelarstwem redukcyjnym: pojazdy, figurki, stare motocykle, projektując np. figurki z okresu Nam'u czy II wojny, potrzebuję szerokiej wiedzy merytorycznej, której dostarczają mi m. in. ubrania z tych czasów. Jeżeli chodzi o bluzy TCU, to brakuje najważniejszej, TCU first pattern - zastanawiam się czy nie kupić repliki z MOORE MILITARIA, w sumie jedną replikę, już mam z tej firmy. Kupienie oryginalnego egzemplarza M/R i w stanie mint graniczy z cudem (kiedyś licytowałem na e-bayu taką bluzę ale końcowa cena przerosła moje zasoby), o posiadaniu bardzo grubego portfela nie wspomnę. PS oprócz umundurowania z okresu Nam, mam również prawie kompletne oporządzenie w stanie mint: szelki, kilka pasów parcianych - bawełnianych i 1 nylonowy (m.in. z klamrą Davisa) buttpack (czyli chlebak), buty z podeszwą vibram i panama, kamizelkę przeciw-odłamkową M69 zapinaną na suwak, saperkę, menażkę, manierki i.t.p Ostatnio kupiłe na allegro hełm M1 z 69r z wkładką z lat 50-tych w bardzo dobrym stanie za rozsądną cenę.
Piotr, Twoja pasja jest godna podziwu. Wymaga ogromu wiedzy, niezwykłych umiejętności oraz determinacji. Przez chwilę myślałem, że jesteś członkiem grupy rekonstrukcyjnej. :) A więc kupujemy mundury, kierując się podobnym impulsem: aby zdobyć dodatkową, naoczną wiedzę i wykorzystać ją - Ty do budowania modeli, ja - do pisania o kurtkach M-65.
McM: Andrzeju w pełni się z Tobą zgadzam. Ale trochę kolekcjonerskiej żyłki, zawsze w tym musi być :D Acha... kupiłem ostatnio inną bluzę TCU M/R COVINGTON INDUSTRIES INC ale z kontraktu 69r, jak będę ją już miał, to zamieszczę kilka fotek. Ostatnie kontrakty TCU pochodzą chyba z roku 1970, nie spotkałem się z późniejszymi.
Lobo47: Andrzej, brawo, faktycznie niezła strona, chińska z tekstem również po angielsku, nie obyło się bez kilku literówek, np. powinno być: 1) pasy z klamrą DAVISA a nie DAVIDA - w zasadzie pokazano nylonowy pas późniejszego systemu A.L.I.C.E. z klamrą Davisa 2) kamuflaż BEO GAM a nie BEO MAG ale eksponaty muzealne nie tylko z okresu wietnamskiego ! :) niezła kolekcja, jak na jednego kolekcjonera.
Bluza w kamuflażu "lizard" skośne kieszenie ale to oczywiście, nie TCU, czyżby jakaś "francuska"?
A tutaj TCU OG-107, kamuflaż zrobiony ręcznie czarnym lakierem lub farbą.
ekseprymentalny kombinezon z połowy lat 60-tych (specyfikacja z 1964 roku) uszyty z NYCO (!) - wygląda na to, że skrótu określającego mix nylonu z bawełną (nylon/cotton) używano, przed wprowadzeniem emek M65 !
cytuję TCU S/R, dated 1966 (DSA 100-2443), USO Workers 2nd Pattern OG Jungle shirt, local made “USO” and Name Tapes, several unit patches/DUIs (several local made): 1st Aviation Brigade, 1st Logistics Command, “ON CALL TO SERVE” DUI (7th or 299th)Support Battalion, 8th Tactical Fighter Wing(Japan made?), 13th “DELTA” Aviation Battalion, 52nd Signal Battalion “Voice of the Delta”, 125th Transportation Command, 199th Light Infantry Brigade, 520th Transportation Battalion (AM & S GS), 606th Air Commando Squadron, Air Force Communications Service, ARVN 2nd Armor Beercan, U.S.A. Drinking Team, Local made Staff Sergeant Major’s pin-on Rank
Nie wiem, czy jest to oryginalna emka (chociaż po poście Ziomka o emce w kamuflażu Mitchell'a, trudno potwierdzić czy zaprzeczyć), kurtka jest powycierana, metki nieczytelne, ale zamieszczam jako swego rodzaju ciekawostkę - kurtka jest uszyta z tkaniny o wzorze kamuflażu "beo gam" (lampart, leopard) i link do strony z tą kurtką http://www.ebay.com/itm/RARE-CAMOUFLAGE-ORIGINAL-VINTAGE-U-S-ARMY-VIETNAM-FIELD-JACKET-/150832904445?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item231e5778fd ------------------------------------ A tutaj przykład dziwnego (fikcyjnego) kontraktu, chociaż sama bluza jest bardzo ciekawa - pochodzi z mojej kolekcji, info z metki : COAT, HOT WEATHER, OG-107 CLASS 1, DLA 100-70-G-5432, COTTON POPLIN 100% (z bazy emek Andrzeja/McM, dowiadujemy się że DLA na metkach widniała od 1978 roku, wcześniej było DSA, bluza ta, to coś między "skośną" TCU a bluzą określaną jako RDF (RDF=Rapid Deployment Force - Siły Szybkiego Rozlokowania) Numer RN 53788 wskazuje na firmę Selma Apparel Corp., o dziwo bluzę RDF (patrz niżej) również wyprodukowała firma Selma Apparel Corp. Bluza RDF, kamuflaż ERDL brown dominant, rozmiar M/R, rip-stop class 2 a tutaj "zielona" bluza RDF, bawełna rip-stop (miałem kiedyś taką bluzę)
prawie pewne jest, że pierwsza bluza z tego postu nie jest "kontraktem", jest jakąś repliką, repliką prototypu (?), poniżej inna bluza o prawie identycznym - fikcyjnym - kontrakcie, zamiast DLA jest DCA: COAT, HOT WEATHER, OG-107 CLASS 1, DCA 100-70-G-5432, COTTON RIP-STOP POPLIN zdjęcie pochodzi z jakiejś strony dla kolekcjonerów a informacja o bluzie taka: 20637 Vietnam era “Coat, Hot weather, OG 107, Class 1, cotton rip-stop poplin” SIZE LARGE-REGULAR - Looks like a 1970 contract date, DCA 100-70-G-5432, used excellent plus.
This is from an estate and some uniforms are original and some are replicas, and we are not completely sure which are which, but all are nice original GI quality. We think this is an original. $95.00
"Bluza z okresu Wietnamu, gorący klimat, w odcieniu OG-107, Klasa 1, bawełna rip-stop" rozmiar L/R - wygląda jakkontrakt z roku 1970, DCA100-70-G-5432, używana w staniedoskonałym plus. Pochodzi z kolekcji/mienia (wojskowego?, prywatnego), niektóremundurysą oryginalne, a niektóre to repliki, niejesteśmydo końca pewni,które są które, ale wszystkie są dobrej, oryginalnej wojskowej jakości (GI=Goverment Issue).Uważamy, żejest tooryginał.95,00 dolarów