Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Off-top
  • Zawiłości tłumaczeń na polski w anglosaskich filmach czasami są nie do przejścia, jeśli chodzi o oddanie idealnego sensu pewnych haseł / fraz / słów.
    Coś o tym wiem :D
    Czasami coś trzeba przetłumaczyć nie do końca zgodnie z treścią oryginału, żeby np. miało jako taki sens dla Polaka.
  • Blatio, Blatio chyba pomyliłeś trop... Jak mnie pamięć nie myli to w pierwszym odcinku Sobel pyta Mallarkiego o nazwisko. Ten mu odpowiada. Sobel mówi, że tamten ma gówniane nazwisko. Czyli, że Mallarky/Mallarkey ma gówniane nazwisko. W tej scenie chyba nic Sobel do Garniera nie mówi ( nie chce mi się tego teraz sprawdzać), W innych odcinkach to właśnie o Garnierze koledzy z oddziału mówią Gówniany. Jaki więc jest sens w jednym odcinku nazywać Gównianym jednego gościa a w pozostałych - innego?
    W tym sensie według mnie poszedłeś złym tropem próbując wyjaśnić moją wątpliwość :-D Może Cię źle zrozumiałem ale w takiej formie jak napisałeś powyżej Twoje wyjaśnienie jest dla mnie kompletnie nie do przyjęcia!!! ;-)
  • Możliwe, nie oglądałem Kompanii Braci, opisałem tylko ogólną sytuację, z jaką się stykam często przy tłumaczeniach dialogów filmowych na polski :)
  • http://biznes.onet.pl/byles-na-imprezie-integracyjnej-zaplacisz-256-zlot,19141,5006160,1,analizy-detal

hehe, to jest dobre. Niedługo będziemy dopłacać za chodzenie do pracy.
  • Jak w jednej z piosenek z filmu "Sens życia wg.Monty Pythona"...paranoja jest goła  !!!

@-)
  • Mam pytanie do bardziej zorientowanych w temacie. Stałem się posiadaczem (prezent) spodni firmy Texar (woodland). Nie bardzo wiem czy ten producent to to te samo badziewie co Surplus czy jednak to jakaś porządniejsza kopia oryginalnych spodni?
    pozdrawiam
  • Mając spodnie w ręce sam nie potrafisz ocenić?:)
  • surplusa miałem tylko kurtkę...jeżeli spodnie są tej samej jakości to potrafię. Z drugiej strony mam woodlandy BDU Proppera ale ripstop. Te Texary to inny materiał - grubszy. Wiec nie mam skali porównawczej...mówiąc krótko nie mam na podstawie czego oceniać. Stad moje pytanie,
  • Spodnie są z materiału NyCo czy z polyestrem?.Bo jeśli ten pierwszy to nie tak żle.
  • Jeśli to może BDU w 100% bawełnie ripstop, to będą miały taki sam materiał jak mój bawełniany boonie hat z Teesara (100% cotton ripstop). Dość gruby w porównaniu z "chusteczkowym" ripstopem Helikona, ale też nieco gorzej oddychający.
    Przydałoby się zdjęcie jakoweś :)
  • Nie to nie NyCO, tylko 80%/20% bawełna/nylon. Widać już pewne niedociągnięcia, np niektóre guzik od zapięcia w pasie już jest do przeszycia (ledwo na jednej nitce się trzyma). Materiał w dotyku sztywnawy ale dzisiaj w nim chodziłem po dworze i nie przewiewało. Zobaczymy co dalej.  

foto metki

image

te drugie spodnie to 100% bawełny ripstop Proppera (cywilne). Materiał cienki i przewiewny nie pocę się w lato. No i latam w nich po lesie już 3 rok.
  • Oo... :>
    A takiej wersji nie znam, nie widziałem... ciekawe.
  • Nawet nie wiem gdzie kupione. Jak pisałem wcześniej dostałem w prezencie bo na poprzedniego właściciela były za małe.
  • No. Wczoraj po raz pierwszy w tym roku wpiąłem podpinkę do emki. Ale tylko dlatego, że musiałem rozstać się z polarem i wdziać koszulę na wieczór ;D
  • Studniówek czas... ;-) Jak się podpinka sprawdziła? Ja nie mam w swoich emkach ale może kiedyś się skuszę.
  • Dobry strzał Warjat. Na szczęście dla mnie matura jeszcze nie w tym roku :D Bardzo dobrze się sprawdziła choć z nią kurtka osiąga wagę wręcz nieprzyzwoitą...  Czyham na kontraktową, podobno cieplejsza.
  • czy ja wiem, miałem ta z helikona i była praktycznie jak kontraktowa przy czym Helikon zastosował, rewelacyjny patent, tzn rękawy mankiety takie jak w swetrze a podpince i to był strzał w 10, bo nie podwiewa nic od rękawa i jak się założy rękawice, to nie podwija nic na rękawie tylko ładnie się rękawiczka łączy z tym mankietem.  
  • O tym nie wiedziałem. Myślałem, że kontraktowe też mają taki ściągacz. Nigdy w łapie kontraktowej nie miałem, rzadko są w sklepach z demobilem.
  • image

Tak wygląda zakończenie rękawa w kurtce Helikona, oczywiście jest to podwinięte normalnie zakrywa to rękaw.
    image

A tak kontraktowa wygląda, rękawy nie mają żadnego ściągacza.  
  • Wiem jak wygląda w Helikonie. Wszak mam właśnie z Helikona emkę ;]
  • To w takim razie nasz zalety tych podpinek ;)
  • Oj, to Ty MacDermot gorący chłopak jesteś. Ja przy takich temperaturach jak teraz, muszę ciepły polar + podpinkę zapodawać, z samą podpinką z rana bym zamarzł, hehe :)
  • A myślałem, że to ja jestem mocno marznący ;]

W emce mi ciepło tak do -10 jak mam polar 300 ( zbity, stary i wychodzi, że to prawie 200 :D ) ale za to w nogi marznę niesamowicie. Hanzle 05 ( czy jakoś tak ) z thinsulate 200 gram i skarpety 60 % wełny i po 15 minutowym postoju przestaję czuć palce. Mam kolegę co w tych samych adidasach chodzi przez cały rok i nawet przy takich mrozach jak w zeszłym roku twierdził, że mu względnie komfortowo.

:-/
  • To może być sprawa ukrwienia, albo czegoś tam. Mam znajomych, którym wełna i baranie futro w butach na zimę nie pomaga.
    A mój ojciec przy takich temperaturach jak teraz, to tylko w t-shircie, sweterku i cienkim Smocku S'95 gania :P
  • ja też nie zapinam podpinki do m-ki, tylko pod koszulka, bluza i heja kurtka na wierzch i mi ciepło :P, o kalesonach myślę, ale zaś nie miałbym komfortowo w pracy. 
  • Panowie!!!! Zapraszam na pępkowe, w poniedziałek urodził mi się syn!!
  • Gratuluję, ja mi się urodził to 3 dni piłem...z przerwami na odwiedziny w szpitalu malucha :)
  • Gratulacje!! ja to przechodziłem 5 miesięcy temu
    :)
  • klon!
    Moje gratulacje!!!
  • Dzięki bardzo. Jest Łomża Export..jest impreza:-)
  • gratulacje to sami nowi tatusie :D  
  • Im dłużej świętowany tym zdrowszy....zasadę tę wyznawałem przy obojgu moich maluchów....puki co nie mają komplikacji zdrowotnych :) czyli działa ;)
  • Moje gratulacje! Widać, nie tylko na NGT wysyp potomstwa, tutaj się też zaczyna ;)
  • ech no głosili przyrost naturalny, Błażej, ty też się szykuj i zaczynaj mysleć
  • Młode pokolenie E-Mkowców na wyrasta :)
  • Nie śmiać się, są takie podróbki M-ek z Mil-teca dla małych dzieci, już mam niecny plan, że jak będzie synek kiedyś, to mu taką sprawię... z zresztą, córka też, mwuehehehe, buehehe! :D
    A jak podrośnie, to trzymam w szafie swoją Cherokee M/R na prezent jako schedę po tatusiu :D
  • Gratulacje tatusiom

No i forum ma już pierwszy roczek

więc życze żeby dalej się rozwijało i poszerzało wiedzę na temat kurtek M65
  • Gratulacje ! Swoją drogą musicie zrobić "emkowe" zapasy dla dzieci. Jestem ciekaw cen i dostępności M65 za 20 lat :D
  • a wiesz, że nawet o tym parę dni temu myślałem....ale pewnie za 20 lat na topie będą obecne mundurki a m-ki dla następnego pokolenia będą znaczyły tyle co dla nas umundurowanie z ausrto-węgier
  • Ludzie polują nadal na poprzednie wcielenia M, które liczą sobie po 50-60 lat, więc chyba nie będzie tak źle, tylko kwestia cen. Czas zamiast na ZUS odkładać na kurtkę haha :D

BTW. wie ktoś w jakiś spodniach zasuwa Szajba w "Fali Zbrodni"? ( wszystkie odcinki są na Ipli, tylko trzeba program ściągnąć)
  • No to ja dorzucę swoje 3 grosze. Nachodziłem się dzisiaj po Łodzi jak głupi w moim nowym nabytku ( smock w desercie), a mróz siarczysty, z -18 było. Na szczęście idąc za poradą pewnego kolegi z forum zakupiłem ocieplacz BW pod goretex. Sprawdził sie on w połączeniu z koszulką z długim rękawem i dość grubym swetrem - znakomicie. Zapinany jest bardzo wysoko, aż pod sam nos więc chroni go przed wychłodzeniem i tworzeniem się sopli :D Jest stosunkowo cienki i lekki. Co jest też bardzo ważne - używany jest śmiesznie tani. Ja za mój w stanie bardzo dobrym dałem raptem 14 złotych polskich na alledrogo.

Nawet jak stałem i trochę ostygłem nie było mi zimno. Czuć było, że jest chłodniej w korpus i ręcę ale nie marzłem. Pogoda była bezwietrzna. Świetnie się toto pod cienką kurtkę, jak smock, nadaje. Wypróbuję go jeszcze kiedyś w emce.

• Nie, żebym się chwalił kto ten ocieplacz zasugerował :D
    Mnie też kilka razy uratował tyłek :)
  • Hehe, cfaniaczek B-) Blatio, ten Twój ocieplacz masz taki, że ściągacze z rękawów zasłaniają cześć dłoni? Ja mam takie krótkie rękawy w ocieplaczu, że ściągacze sięgają mi trochę za przegub i dłoni nie zakrywają. Ale i tak jest dobry. :p
    Jak byś porównywał ocieplacz bundeswehrowski z podpinką emkową to które lepsze???
  • Niestety, BW - głównie z racji konstrukcji. Ale z długością, to musiałeś coś źle w rozmiar trafić. Ja mam taki rozmiar, że m ściągacze zachodzą na dłoń, za nadgarstek. Ale ja ogólnie mam nieco krótsze ręce niż normalnie, więc to może być to :P
  •  Bardzo ciepły wyrób Holendrów! 80%wełna ,20%poliester

image
    image
  • Hmmm... wełna, powiadasz. Lubię wełnę. Da się porównać ciepłotę tego do jakiegoś polaru np.?
  • Osobiście tego nie miałem na sobie, ale mój kolega w tym lata pod jakimś ,,GORE,,
    Z jego opinii to ,,termikę ,, ma dużo lepszą od BW. Nie idzie się w tym, tak łatwo ,,zagotować,,.
    Czy to  jest ciepłe? Powiada, że bardzo!!!
    Ogólnie określany w opisach jako....hmm.... Polar Wełniany Wojsk Holenderskich :)

image
  • ciekawe czy to co tam oferują to oryginały?

• Jest kilka oryginałów-typu orzełek milicyjny.