Z tym samym kontraktem? 150 PLN to darmo jak za ten kontrakt w dobrym stanie. Kolor podszewki-rzecz gustu. Trzeba było się nie zastanawiać.
Dodatkowe obowiązkowe pytanie odnośnie do identyfikacji kurtki m65. Jeżeli na górnej metce można znaleźć informacje jak te:
Regular Large ----------------------------------------- Chest 41/45 Inches Height 67/71 Stock no. 8405-782-2942 Comp UK size (6) Comp Canadian Size (6)
Czy jest szansa, iż jest to pierwszy kontrakt m65? Nie mam informacji o DSA, niestety (podejrzewam, że jest to DSA-100-817 - wiec może nie pierwszy, ale z najniższym numerem) jest to L-ka, wiec potencjalnie kurtka wyląduję w szafie.
Dub Pablo Kontrakty możesz sprawdzić w archiwum forum. Dużo było na ten temat. Co do okazji - tak długo, jak nikt nie będzie mógł ocenić czy kwoty podawane są prawdziwe, nie możesz oczekiwać komentarzy, czy warto. Jesteś trochę na tym forum, by wiedzieć czy warto czy nie. Jeśli oczekujesz pochwał, że tanio kupujesz - a tak zaczyna to wyglądać - to zmień forum.
Mała korekta z mojej strony wygląda na to, iż, faktycznie przeoczyłem ważny fakt, DSA-100-817 już nie miała numeracji rozmiaru podanej jako UK i Canadian. Jeżeli te informacje są dostępne z metki, to może to być tylko cos z poniższych bardzo wczesnych kontraktów:
DSA -1-8664 DSA -1-8665 DSA-1-8666
Mam nadzieje, że dobrze zrozumiałem, iż numeracja w UK i Canadian będzie dostępna tylko w tych trzech kontraktach?
@Martinos, dziękuje za celny komentarz, wezmę pod uwagę obydwie trafnie zaznaczone możliwości. Zacząłem od zaznaczonego archiwum, co było dobrym pomysłem.
Potwierdzenie, iż jest to ten kontrakt, dostałem od sprzedającego. Kurtka nie ma jednej matki, ale informacje z pozostałych metek są dosyć czytelne. Moim zdaniem bardzo ciekawa aukcja, warta polecenia. Jak zaznaczałem, ostatnio można dostać na Ebay'u dużo bardzo ciekawych kurtek z najwcześniejszych kontraktów (zazwyczaj sprzedanych przez nieświadomych sprzedawców, jak przykładowo DPSC 8118 w wyśmienitym stanie, sprzedana ostatnio za 27 USD).
W tej materii jest to niestety dosyć rzadkie, aby dostać najtańsza najkorzystniejszą możliwą opcję transportu (ze swojego doświadczenia) i zazwyczaj pertraktacje ze sprzedającym mogą być pomocne, aby wybrać inną opcję przesyłki jak np. USPS (również z własnegodoświadczenia - często wymiana kilku zdańmożeskłonićsprzedającego na zmianę nastawienia i wysyłkę poza USA).
PS. Jeżeli zastanawiacie się na nad kartą bankową - Revolut może być odrzucony w PayPal (co nie jest odosobnionym przypadkiem a niestety regułą) - taka mała dygresja dotyczącą płatności na Ebay'u, gdy chcecie użyć karty Revolut. Czy ktokolwiek się z Was spotkał z takim problemem? Wiem, wiem było o Revolucie w innym wątku.
Faktycznie, bardzo ciekawa sztuka, tylko czy z jest własnie z tej jednostki, jak zaznacza sprzedający? Ślad po krótszej naszywce nad kieszenią (oprócz samego loga na kieszeni potwierdza, że to jest sztuka z ROKM). Bardzo oryginalna sztuka - szkoda, że nie jest kompletnie obszyta.
Szybkie pytanie dotyczące ewentualnej wyceny - jak tylko można? Jak uważacie na ile można wycenić kontrakt DSA100-70-C-0616 w rozmiarze X-Large R? Z tego co zaznaczono na forum i zaobserwowałem na aukcjach to zazwyczaj rozmiary od L w górę są zdecydowanie droższe i rzadziej spotykane. Plus dodatkowe pytanie, czy w tym kontrakcie zamki w stójce kurtki zawsze nie mają sygnatur + maszynka zamka ma nieregulaminowo długie mocowanie na taśmę? Generalnie to stan tej sztuki nie jest moim zdaniem taki zły.
Kolejna bardzo ciekawa (moim zdaniem) aukcja DSA 100-3378 z zamkiem Crown - widać, że Crown'y pojawiały się częściej niż w pierwszym kontrakcie i 817. Ciekawy kontrakt w bardzo dobrym stanie.
Czy też po prostu zamieniono zamek na Crown'a jako zabieg marketingowy? Z tego co widać za zdjęć - ścieg na listwie zamka jest węższy niż regulaminowy - a we wszystkich kontraktach szwy mają tą samą szerokość. OK, wracając do tej ewaluacji ceny dla DSA100-70-C-0616 w rozmiarze X-Large R - jeżeli można dostać od Was informacje, nie ukrywam, że będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.
PS.Na sam koniec z innej beczki, na co zwrócić uwagę przy potencjalnym zakupie L2B (wersja wykonana w Japonii wg. norm kontraktowych) oprócz samej metki? Przykładowe zdjęcia:
Ktoś kontraktową parkę w kolorze sage green obszył z zewnątrz duck hunterem (ten kamuflaż nie był stosowany na N-3B). Kontrakt sam w sobie jak najbardziej autentyczny. Lancer Clothing to jeden z głównych wykonawców N-3B.
A co powiesz na zwrot "modified" na metce? Może się odnosić do kamuflażu? Widać, że duck hunter naszyty jest na napy chociażby w górnych kieszeniach, ale czy może to być celowy zabieg kontraktora?
Mimo intrygującego napisu "modified" na metce upieram się, że to jakaś przerobiona (przez użytkownika???) wersja standardowej parki.
Poniżej ta sama parka (nr kontraktu i NSN, nawet dopisek "modified" jest ujęty na metce) - ale w jak najbardziej przepisowym odcieniu AF 1509 sage green.
Nr NSN jednoznacznie określa m. in. tak istotne parametry jak materiał czy odcień/kamuflaż.
I jeszcze jedna sprawa - po co obszywać całą parkę takim kamuflażem pozostawiając jednocześnie kaptur w oryginalnym odcieniu? Kaptur jest przecież integralnym elementem parki - nie da się go odpiąć guzikami, nie jest tez na zamek.Niejednostajna kompozycja kolorystyczna burzy cały zamysł.
Pozostaje pytanie co oznacza dopisek "modified" - szczerze mówiąc nigdy się nad tym nie zastanawiałem.
Dzięki, chyba faktycznie to inwencja twórcza jednego z właścicieli parki :) Nie mniej jednak, ciekawa i pracy w nią włożył, bo duck camo jest nawet pod ekspresem.
Ciekawy temat dotyczący tkanin, więc się dołączę - jak można? Rzeczywiście interesująca kwestia tego zwrotu "MODIFIED" - znalazłem coś takiego (zresztą to ma sens patrząc na egzemplarze sygnowane dodatkiem "MODIFIED"). N-3B: MIL-J-6279H, datowana na 1972 rok - wykonana z materiału zewnętrznego w oliwkowym kolorze odmiennym niż klasyczny "SAGE GREEN - SG". Gdzie guziki są dalej w kolorze SG. Inna wersja z sygnaturą "MODIFIED" to bardziej powszechna szara zieleń zewnętrzna (mieszanka bawełny i nylonu), lecz podszewka jest wykonana z tkaniny kamuflażowej, podobnej do ERDL'a.
Inna ciekawa teoria dotyczy, że zwrot "MODIFIED" dotyczy eliminacji zewnętrznej powłoki nylonowej, na tkaninę nylonowo/bawełnianą. Niestety nie mogłem wygrzebać JACKET, FLYING, MEN'S, N-3B MODIFIED MIL-J-6279H aby sprawdzić to w specyfikacji. Generalnie N3B to fajny waciak na zimę.
N3B to faktycznie najfajniejsze kurtały na zimę .Ale pod warunkiem,że zimy są mrozne.Kolega czas temu posprzedawał parki i taka sage green z sierścią chyba z akrylu.Bo z zimy zrobiło nam się przedwiośnie.Nawet moje parki m51 leżakują w szafie bo ni jak szkoda w nich chodzić bo za ciepło.Ponarzekało by się na mrozy chodząc w jedynie słusznym odzieniu.