Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Co ciekawego na Alledrogo i łebaju :D
  • Tak, ale jeśli ktoś szuka Large to jest na sprzedaż :)
  • cywile mnie nie interesują
  • Mam taką samą. Polecam.
  • b. dobra cena.
  • Dzień dobry,

Jeżeli można prosić o potencjalną wycenę dwóch kurtek:

a) parka m51 tzw "mint" z nową podpinką -rzadsza wersja z białej wełny, zamek Crown rozmiar L lub XL
    b) kurtka m65 DSA-100-817 (z zamkiem Crown) rozmiar L (z
    podpinką stan bardzo dobry-nie jest to stan magazynowy, ale kurtka
    podobno ma dalej bardzo intensywny ciemny kolor, charakterystyczny dla
    wczesnych kurtek w bardzo dobrym stanie.

Zdecydowanie mało spotykany wczesny kontrakt-z tego, co zauważyłem na forum tylko jedna osoba spośród Forumowiczów posiada ten model DSA-100-817. Jak na chwile obecna nie posiadam zdjęć do weryfikacji.Z góry dziękuje za odpowiedz.

Pozdrawiam.

• Ta emka Alphy DSA100-817, kontrakt z 66r. - myślę, że spokojnie z 700 zł (jako dolna granica wyceny).
  • Dobry wieczór,

Zobaczymy czy uda się to ustrzelić, czy nie - muszę poczekać na więcej informacji czy można sfinalizować transakcję. Ostatnio udało się upolować dwa komplety wczesnych ERDLi plus jedną bardzo rzadką m65 - teraz tylko poczekać na mega paczkę. Muszę poczekać na zdjęcia tej DSA-100-817, nie chcę się wpakować na przysłowiową minę. A miałem już nic nie kupować, choć większość wczesnych kontraktów w dobrym stanie to niezła inwestycja -(choć jakoś ciężko się później tego pozbyć przez czysty sentyment).

Dzięki @panzer73!

Pozdrawiam!
  • Z jakiego materiału bedzie ta parka ? Gruby w jodełke czy pdobny do tego z jakiego były szyte parki M65 ? Ja mam M51 z grubego materiału z podpinka w wełny i dałem za nią 500
  • Parka jest ze standardowego materiału, stan "mint" - pertraktuje cenę. Przykładowe zdjęcia:
    image
    image
    image

Co do DSA-100-817, wyglada to tak:
    image
    image
    image

Tylko ten rozmiar, L to jest zdecydowanie preferuje jak kurtka nie jest zbyt luźna (w przypadku m65 oczywiście). Co do DSA-100-817,
    w tabeli kontraktów ten model jest zaznaczony z zamkiem Crown (również
    zdjęcia dostępne w sieci to potwierdzają) - zdjęcia na głównym wątku
    dotyczącym m65.

500 PLN to bardzo dobra cena - faktycznie.

Pozdrawiam.

• m 41 ale jakiś dziwny zamek? nie wiem czy to na 100% oryginał??>??

ps. To kurtka N1 Canadian navy
  • Zaciekawił mnie komentarz sprzedającego, że to możę być produkcja nawet powojenna. Skoro od 43r. (powoli) zastępowano kurtki nowym modelem M-1943, to jak po wojnie nadal mogły być w produkcji ich poprzedniki?
    Nie mam dobrej wiedzy nt. kurtek polowych sprzed wejścia wzoru M-1951 więc może źle kombinuję...
  • Czy to nie jest jakaś powojenna wersja na cywilny rynek? Naramienniki są dziwnie krótkie. Może to jest brytyjska/kanadyjska kurtka, sądząc po zamku? Lub wymieniony zamek, ja jestem za tym, iż jest to cywilna kurtka. Podobna konstrukcja była kiedyś wspomniana na usmilitariaforum - gdzie na reklamie z epoki była cywilna kurtka inspirowana militarnym wzorem.
  • Plus bardzo ciekawa propozycja, 99 USD za trzy kurtki, moim zdaniem nawet przy wysokiej cenie przesyłki warto się tym zainteresować.
  • Ładne te kurtki
  • mozna też złożyć ofertę :-)
  • Te czapki to plastik. Wolę bawełnę lub wełnę.
  • Grzeją b. dobrze - mam taką ECWCS, ale w foliage green - niby cienka a ciepło.
  • Wiadomo że grzeją dobrze.
  • Ja ma 3 takie czapki 2 szare i jedną brązową - moim zdaniem najlepsze czapki na zimę i jesień
  • Dzień dobry,

@panzer73,fajne jest ta N2B, znaczy się cena jest dobra. Co do podobnych klimatów, co sadzicie o tej kurtce:
    image
    Czy rzeczywiście jest to oryginał, czy też fajna kopia? Z bardzo dobrych ofert znalazłem tez to:
    image
    Ciągle się zastanawiam czy to będzie dobra inwestycja? Cena m650ki to 210 PLN + przesylka.

Pozdrawiam.

• Emka fajna, jak się nie zdecydujesz to daj link - ja kupię :)
  • Niestety ta m65 została zakupiona, na jakiś czas odpuszczam jakiekolwiek zakupy związane z m65 na 100%. Jak wszystkie kurtki m65 (dwie bardzo rzadkie egzemplarze) + Erdl'e przylecą to nie ukrywam, że się podzielę zdjęciami.
  • L-2b to cywilna wersja i naszywka także wygląda na kopię (moim zdaniem)
  • Dzięki @ziomek_z_lasu! Szczerze mówiąc to poszukuję teraz dobrych naszywek na G1 tylko się zastanawiam czy na pierwszy ogień ma to być US. Navy czy Marines?

Pozdrawiam.
  • G1 to raczej navy.
    moja kontraktowa l2b alpha z oryginalną naszywką
    image

image

image

• Gwoli ścisłości - kurtka G-1 była używana przez USAF, jej poprzednik do model A-2 a następca to model  AN-J-4.
    Fenomen G-1 polega na tym, że mimo, iż powstała w latach 30. zeszłego wieku to po pewnej przerwie nadal jest w produkcji do dziś.
  • G-1 -  us navy, marines, coast-guard
    a nie usaf
  • Ciekawa kurtka, a ten T/S bardzo do tego zestawu pasuje. Co do G1 w Marines, podeśle zdjęcie pozniej, ale na 100% jest to G1 używane podczas wojny wietnamskiej przez Marines (piloci śmigłowców).
  • Witam,

Mały off topic, ale jak już zacząłem to wypada dokończyć, napomknięte zdjęcia pilotów śmigłowców Marines (Marine Observation Squadron Two VMO-2) w G1:
    image
    image
    image
    image
    image

Ciekawe zdjęcia, zawsze warto się podzielić linkami do takich zdjęć. Następnym razem obiecuję tylko materiały dotyczące aukcji.

Pozdrawiam.
  • Fajne zdjęcia
    :-bd
  • DubPablo
    Ta emka za 210zeta to z ebaya czy z jakiejś innej strony ?
  • Z innej strony, choć na Ebay's tez można ustrzelić w podobnej cenie (jednie przesyłka z US + oplata celna -> ale i tak będzie ciekawiej niż na Allegro) - to była promocja i sprzedającą dziewczyna
    dała dodatkowo 30% rabatu plus darmowa przesyłka, wiec grzech było tego
    nie kupić. Z tego, co pamiętam, to miała do tego w pełni obszyta
    koszule ze spodniami, te same naszywki (na kurtce nazwisko było odprute)
    - prosto od byłego właściciela. Ale, ja ostatnio zbieram tylko wczesne kontrakty, wiec ten spełnił kryteria a koszula i spodnie mnie nie interesowały.

Pozdrawiam.
  • Pablo, a podzielisz się adresem tej strony?
  • niezła emka pustynna Isratexa, kontrakt z 91r, z fajnymi obszyciami USAF - 104 skrzydła myśliwskiego ANG z Massachussets.

Po naszywce z nazwiskiem widać, że niechybnie należała do naszego krajana. Czyżby to ten?

• Kupując tę kurtkę wolałbym tego nie wiedzieć.
    :-&
  • Z pewnością należała do tej rodziny. 
  • Zbierając stare militaria czy jakiekolwiek inne starocie trzeba się z tym liczyć, iż były właściciel jest już w innej czasoprzestrzeni — takie życie. Jakoś nie mogę się przekonać do kamo m65, może bym się zdecydował na  cywilną w późnym erdlu? Choć w pełni obszyte kontraktowe prezentują sia fajnie.

Z bardzo ciekawych i rzadkich (niestety z wysoka cena) zdarzają się takie oto kurtki:

Moim zdaniem super sprawa , choć nie w takiej cenie (choć jest to naprawdę ultrarzadka sprawa). Z innej beczki, jak uważacie, jaką byście zasugerowali najwyższą poprzeczkę za późny mintowy kontrakt m51 (już z nowymi guzikami + górnymi kieszeniami u dołu przyciętymi w "romb" - oczywiście na zamku CROWN)?

Pozdrawiam.
  • Ja jakoś też nie mogłem się zdecydować na kamo m65.Niemniej jednak początek lat 90tych nosiłem m-ke z metalowymi suwakami właśnie w kamo JAKAŚ Z DEMOBILU Z NASZYWKĄ WŁAŚCICIELA PATCH NAME. .Jako małolat miałem ją do połowy lat 90tych.Teraz od paru lat mam w użyciu portki m65 w kamo kontrakty i je sobie chwalę dlatego,że nie mam co prawda większego sentymentu od oliwek ale darzę je szacunkiem nie ciuchram ich po żwirze/Mam 3 pary noszę na zmianę.Oliwkowych nie nosze na co dzień bo mam do nich większy sentyment jedynie na śnieżne zimy do kompletu kurtki parkam51 czy oliwka m65.Poza tym oliwkowe już są rzadkością w largu long.Woodlandy zdaje się też ale są jeszcze dostępne.Te kurtały z linków to raczej na manekina już chyba a nie do noszenia...
  • Jest parka M51 w rozmiarze S z podpinką - materiał jak parki M65. Cena przystępna - 350zł:

• Ta parka m51 jest świetna (stan, rozmiar i cena)! Czy sprzedający jest jednym z użytkowników tego forum?
  • Pablo, wydaje mi się, że nie jest z forum (chyba, że się nie ujawnia ;)). Kupiłem już od niego kilka sortów - zawsze byłem zadowolony.
  • Dzień dobry,

Widać, iż ostatnio dużo ciekawych ofert, zarówno na naszych portalach, jak i zagranicznych. Zastanawiam się nad czymś z szara podszewką- szukam stanu mint. Znalazłem kilka propozycji, ale wszystko przebiło to:
    image
    image
    image
    image
    image
    image
    247.00 PLN całkiem niezła oferta. Raczej warto?

Pozdrawiam.

• Raczej warto.
  • Nie było się nad czym zastanawiać (szczególnie, iż tojest pierwszy kontrakt na szarej podszewce), kurtka kupiona.