Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Bizon
    Ja w terenie (lesie czy na polowaniach) ciucham woodlanda już od ponad 3 lat i brak śladów zużycia. A w terenie jest o wiele lepszy od oliwki bo nie widać na nim błota itp. ;-)
  • Podróba podróby ;) I ta faktura materiału jakaś dziwna na zdjęciach...
  • A tak się zapytam podpinka m65 o kontrakcie DLA100-88-F-FH57 to oryginał i co oznacza ten kontrakt?
  • A słuchajcie, jak często wg waszych obserwacji na Allegro czy Olx.pl zdarzają się kontraktowe Emki ze złotym zamkiem, w stanie magazynowym albo jemu bliskim? Toleruję małe zahaczenia, przetarcia, leciutkie plamki, ale już np. rozdarć w żadnym wypadku  @-) :)
  • Aha, koniecznie oliwkowe.
  • Bizonkillv8: podpinka kontraktowa do kurtki M-65 z 1988 roku powinna mieć na metce uwidocznioną nazwę: "Liner Coat Cold Weather Mens Field" i pod spodem numer kontraktu DLA100-88-C-xxxx.
    Lewy: Oliwkowe emki w stanie magazynowym są rzadkością, pojawiają się nagle, znikają i nie wiadomo, kiedy znów będą. Najczęściej oferuje je na Allegro sprzedawca - nasz kolega - Lukabest.
  • Lukabest - tak się nazywa na Allegro? :)

• a jak ma tylko na metce liner cold weather coat??? cos dziwne nie?
  • A u was jest dyskusja "Bazarek" - tam można spytać czy ktoś nie chce sprzedać kontrakta w dobrym stanie, czy jak to wygląda? :) Nie chcę popełnić gafy :)
  • Lewy: Lukabest - tak się nazywa gość :) na Allegro. W wątku zatytułowanym "Bazarek" można zapytać, czy ktoś nie ma do sprzedania "kontraktu", lub można zaoferować swoją kurtkę na sprzedaż.

Bizonkllv8: DLA100-88-F-FH57 - to nie jest prawidłowy numer kontraktu dla kontraktowej podpinki do kurtki M-65.
  • Lewy
    Jak najbardziej możesz pytać na "bazarku" o kontraktowe M65. Użytkownicy tego forum myślę że w 99% mają kurtki kontraktowe i czasami sprzedają coś ze swoich kolekcji.
  • czyli to podróbka ?? mogła mi się pomylić jedna z ostatnich cyfr- powiedz jaki ma być kontrakt? prawidłowy?
  • tam chyba jest DLA100-88-F-EH57
  • Powinien wyglądać następująco: DLA100-88-C- i jakiś czterocyfrowy numer kontraktu, np. 4060, czyli DLA100-88-C-4060. Prefiks DLA100 oznacza Defense Logistic Agency (lata 1978-93), 88 - rok, C jak "Contract" i czterocyfrowy numer kontraktu.
  • tak szczerze to ważne czy podpinka oryginał bo kurtka to tak ale podpinka też tylko oryginała brać czy może być nie?
  • To Twój wybór, włożysz polar, też będzie ciepło. Czy mógłbyś wrzucić link do tej podpinki DLA100-88-F-EH57? Zobaczmy chociaż, jak wygląda... :)
  • To dostałem w wiadomości, ale nie wiem jak dodać zdjęcie
  • a kontrakt WOODLANDA DOBRY SPO100-96-D-0320
  • Dzięki, w porządku, nie rób sobie kłopotu. Mówiąc poważnie, myślę, że warto do kontraktowej kurtki mieć kontraktową podpinkę. Podpinka jest częścią kurtki. Razem stanowią całość. Mówi się "magia emki". Jak ją poczuć zimą bez oryginalnej podpinki? :)
  • Oj weź, nie mam wyboru do mojej kurtki sprzedający dorzuca woodland i podpinka używane za 220zł!
  • a propo co z tym kontraktem woodlanda?
  • ? jak myślicie SPO100-96-D-0320-cywil?
  • niby obszyty??!
  • Bizonkillv8: Wejdź na wątek poświęcony kurtkom M-65 w kamuflażach woodland, desert, universal. W nim kolega Ogo 2 zamieścił swoją bazę danych o tych kurtkach. Znajdź tam ten kontrakt. Zrobiłem to za ciebie. Jest! To kontraktowa kurtka. Dziękuję, dobranoc.
  • Mam pytanie a propos rozmiarówki. Mój ojciec posiada około 30-letnią cywilną M-65 od Alphy. Orientujecie się, czy w kontraktach mogą być znaczne różnice względem cywili z tego okresu?
  • 1 pytanie - Dwa różne rozmiary. Jedna starsza, druga młodsza.
    2 pytanie -Mogą się trochę różnić, a poza tym na forum są odpowiedzi na takie pytania : http://m65.org.pl/pliki/MIL-C-43455J.pdf
  • Olek, dzięki! :)

• Cześć,
    Zagaję o podpinkach i ściągaczach. Czy ktoś z Was nosi kurtkę M65 z podpinką M51 i może podzielić się wrażeniami? Czy taki mariaż ma sens? Wykluczamy kwestię wagi - chodzi mi o walory "grzewcze". Natomiast drugie pytanie tyczy się sznurka dolnego ściągacza - jak sobie radzicie jeśli go brakuje? Jakie macie patenty w zakresie własnego tworzywa? Bo chyba nie ma magicznej aukcji z tymi sznurkami? ;)
  • Naprawdę masz z tym taki problem? :-? Po prostu kup w pasmanterii jakiś zielony sznurek za parę złotych.
  • @Włóczykij ja ten sznur wyjąłem bo był strasznie długi i nigdy go nie używałem. "Plastkowe" podpinki do M65 nie yumywaja sie do podpinek od M51. Ja używałem obie wersje podpinki, i tak którą miałeś w prace M51 jest najlepsza. Podpinki od M51 pasują ale musisz zrobić sobie nowe dziurki, bo jest inny rozstaw.
  • Za oknem zima, pada śnieg. Zadymka. Pogoda dla bogaczy - na parkę M-65. Kaptur do boju!

Lewy: Zadałeś pytanie dotyczące dwóch kurtek M-65: So-Sew z 77 r. i Goldena z 85 r. Pomijam kwestię ich kondycji, zdjęcia są słabe, trudno coś autorytatywnie stwierdzić. Mogę tylko powiedzieć, że materiał w "Goldenie" bardzo się mechaci.

Włóczykij: Jak masz emkę z długim ściągaczem przypominającym zwykły sznurek, możesz zrobić z nim, moim zdaniem, trzy rzeczy: wiązać (mam taki bardzo długi ściągacz w bezimiennej Alphie 1690, chciałem go wyrzucić, ale nauczyłem się go zawiązywać, widoczne są zwisające pętle, lecz ma to nawet swój wdzięk), :) zamienić na ściągacz innego typu: bardziej elastyczny, krótszy, grubszy, jaki występuje w innych kontraktowych kurtkach M-65 - wiesz o czym mówię (możesz zapytać o taki ściągacz w demobilu, powinni coś mieć, może ci go wyjmą z jakiejś starej kurtki, zapytaj też kolegów na "Bazarku"), i ostatnia rzecz - zdemontować kłopotliwy ściągacz i obywać się bez niego. Jeśli chodzi o wełnianą podpinkę zamontowaną w kurtce M-65, polecam. Jest bardzo ciepła.
    Aha, Ty w ogóle nie masz ściągacza! To pozostaje demobil, "Bazarek" lub opcja, którą zaproponował kolega Falkland. Można też chodzić w kurtce bez ściągacza, właściwie nie ma różnicy. :)
  • @Lewy
    ten Golden z OLX to moja kurtka . nie zauważyłem żeby sie jakoś specjalnie mechaciła.
    z resztą większość kurtek M65 ma problem z mechaceniem :-) można sobie poczytać o tym tu :
    http://m65.org.pl/forum/discussion/70/mechacenie-kontraktow#Item_39
    proszę dać znać, jakoś się dogadamy :-)
  • chyba nie większość - raczej mniejszość - mechacą się głównie właśnie goldeny i wienfieldy
  • Lewy: Pytałeś o kurtki M-65 z Allegro, później o kurtki wystawione na portalu OLX. Można przypuszczać, że szukasz dla siebie najlepszej emki. Moja rada byłaby następująca: postaraj się o strzał w dziesiątkę. Kup kurtkę wymarzoną, która spełni Twoje wszystkie potrzeby, idealną dla Ciebie pod względem rozmiaru, rocznika, producenta, kondycji itd. Kupisz i będziesz miał sprawę z głowy. Będziesz zadowolony, usatysfakcjonowany. Mówiąc krótko, dobra cena to nie wszystko. :)

Trojanman: Nie wiedziałem, że to Twoje kurtki, Kolego. Przykro mi, ale oglądałem oliwkowego Goldena rocznik 85 po rocznym czy półtorarocznym użytkowaniu. Ma go mój znajomy. Dlatego ośmieliłem się wyrazić swoją opinię na ten temat. Poza tym chcę Ci powiedzieć, że rację ma kolega Ziomek_z_lasu, który zauważył, iż to nie większość kurtek M-65 OG-107 ma problem z mechaceniem się materiału, lecz mniejszość.
  • Miałem kurtkę golden M65 woodland - materiał się mechacił, spodnie wienfield m65 także materiał się mechacił
  • Ja tez miałem spodnie M65, które szybko oddałem za bezcen z powodu mechacenia się materiału.
  • Czyli mam rozumieć że nie polecacie firmy golgen mfg??? szkoda bo włąśnie niedawno kupiłem woodlanda mfg i co teraz??
  • kurde sorry za błędy golden mfg*

• Mam jeszcze do was parę pytań:z tego mojego kontraktu wygląda na to że moja kurtka jest wykonana 100% z cottonu, macie linka :http://m65.org.pl/forum/discussion/112/kurtka-m65-woodland-desert-cammouflage-3-color-six-color-ucp-kontrakty-zdjecia-i-t-p-/p1         ponieważ mój kontrakt to SPO100-96-D-0320  GOLDEN MFG.CO., INC. suwaki YKK, podszewka nylon cotton blend oraz 100% cotton
  • Czyli to lepiej czy gorzej że 100% cotton? i czy ta firma golden mfg jest warta uwagi?? bo coś mówicie że się mechacą! proszę o szybką odpowiedź!
  • A to nie jest tak że to raczej jakieś konkretne roczniki się mechacą? Firmy szyjące kontrakty nie produkują tkanin. Moja pierwsza emka - Golden 84' wcale się nie mechacił.
  • właśnie wypowiedzcie się na temat tego goldena mfg !!! a co z moją emką co 100% cotton to dobrze czy źle??
  • Ja mam spodnie Winfield, kurtkę woodland Winfield ,tą oliwkową Golden i nic się nie mechaci.Jakaś dziwna sytuacja.
    ps. Z olx jest tylko mój Golden
  • Bizonkillv8: Mógłbyś rozmawiać spokojniej? Informacja, którą przytaczasz, dotycząca Twego Goldena, świadczy tylko o tym, że kurtki oznaczone tym numerem kontraktu mogą mieć albo podszewkę bawełnianą, albo wykonaną z materiału nyco (mocniejszą). Mogę Cię uspokoić, miałem Goldena 96 woodland, materiał mechacił się w stopniu możliwym do przyjęcia.
  • dzięki że mnie uspokoiłeś czyli kurtka to 50 na 50?? 
  • Tak, wykonana z materiału 50% cotton-50% nylon.