Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Kurtka może być też MR (170 - 180) MS (160 - 170) 
  • MR już przymierzałem i za długie rękawy. Czyli MS bo celowałem w SR ale chyba za wąska by była.
  • A co ze spodniami? Orientuje się ktoś jaki rozmiar? 170 cm wzrostu, 98 cm pas.
  • Spodnie to będzie rozmiar Large Short. Ale mogą być trochę za długie. Najwyżej je skrócisz.
  • Ok. Dzięki wielkie
  • Zmierzłem teraz swoje spodnie Large Short. W pasie mają 98-100 cm. Długość nogawki od pasa po zewnętrznej stronie do końca nogawki to 90-92 cm. Czyli ten rozmiar powinien być dla Ciebie idealny.
  • Panowie, czy doczepianie na zimę do emki kaptur od parki m65, czy nie robicie tego? Proszę o odpowiedzi :)
  • ja nie doczepiam do niej kaptura bo to moim zdaniem poroniony pomysł :)
  • Falkland dzięki wielkie :) czyli zupełnie inne niż na początku polowałem.
  • Zimowy kaptur wkładałem na głowę podczas ekstremalnej pogody (zadymka, temperatura znacznie poniżej zera), gdy wczesnym rankiem szedłem w parce M-65 do pracy. Nigdy nie przypinałem kaptura do parki, lecz tylko wkładałem go i ściągałem rzepem. W pracy kaptur chowałem do torby, którą miałem ze sobą. W czasie drogi powrotnej kaptur prawie zawsze spoczywał w torbie, ponieważ był już niepotrzebny - pogoda zdążyła się zmienić, zadymka ustała. W tym roku kaptur zapiąłem na stałe do parki, ale już wiem, że to nie przejdzie. Nie będzie u nas Alaski, chociaż zapowiadają sroższą zimę, więc chodzenie z wielkim, nieforemnym kapturem na co dzień wydaje mi się zbyteczne. Przypięcie kaptura do emki nigdy nie przyszło mi do głowy.
  • Pod względem użytkowym to faktycznie w naszych warunkach kaptur jest zbędny ale wizualnie parka z kapturem prezentuje się dużo lepiej, no nie? :)
  • nigdy nie używałem kaptura do emki, natomiast zdarzało mi się to w zestawieniu z parką. Ale ten kaptur jest tak wielki, nieforemny i przede wszystkim ciężki, że to bardzo niewygodna sprawa.Dlatego jakiś czas temu odpiąłem go na dobre i paraduję w parce bez kaptura. 
    Co prawda parka bez kaptura traci wizualnie jaki pisze Lazar, ale mam większą swobodę, a to ważniejsze.
    Jest jeszcze ta wersja lotnicza emki, używana była np. przez personel pokładowy na lotniskowcach, która jest dostosowana do przypinania kaptura (na zatrzaski) - cały czas myślę o niej jako o alternatywie.
  • Super kurtka !! i bardzo wczesny kontrakt (bez pagonów) 
    Dzięki za zdjęcia 
    a zamki to conmary ?
    pozdrawiam
  • Ale kurtała!!!
  • Dziękuję!
    Przyciski  Rau F.Co.Prov. R.I  , zapięcie zamek błyskawiczny CONMAR
  • Nie przyciski tylko napy lub zatrzaski. Przyciski to są w windzie :)
  • ...kolega jest obcokrajowcem i używa translatora:)
  • Ale kurtka super chyba jeden z pierwszych udokumentowanych kontraktów - nie znam wcześniejszego numeru 
    i kurtka w pięknym stanie 
  • Po T-63-5 były 3 kontrakty jeden po drugim: DSA-1-8664, DSA-1-8665 i "diablo" DSA-1-8666, Andrzej McM w ostatniej wersji "Amerykańskiej..." to już miał. A teraz pofantazjuję, za pomocą dedukcji i pewnych statystyk, przypuszczalnie DSA-1-8664 to John Ownbey (najwięcej jego kontraktów miało napy Scovill), DSA-1-8665 to Alpha Industries, DSA-1-8666 to So-Sew Styles (najwięcej kontraktów miało napy DOT)
  • czekam na chwilę gdy ta niepewność co do ustalenia kontraktorów przestanie być tak dręczącą...
  • Ogo2: Piotrze, Twoja hipoteza dotycząca producentów ciągle bezimiennych kurtek M65 z roku 1965 jest interesująca. Nie przyszłoby mi do głowy, żeby napy mieć za wskazówkę. Jeśli już jesteśmy przy tych emkach, chciałbym przypomnieć, że pierwsze wiadomości o emce DSA 1-8666 mieliśmy od naszego kolegi Marka Lukabesta, który dostarczył też dokumentację fotograficzną dotyczącą tej kurtki. Natomiast informacje o kurtkach: DSA 1-8664 i DSA 1-8665 wraz z fotografiami otrzymałem od kolegi Maksima Kowalenki z Kijowa. Dodajmy, że informację o stronach The U.S. National Archives and Records Administration, a więc wiedzę na temat bezimiennych z 1966 i 67 roku, zawdzięczamy Łukaszowi Citce ("Jechu"). 10 grudnia miną trzy lata od tego ważnego dla nas odkrycia. Pozdrowienia, Koledzy!
  • Cześć Andrzej, podejrzewam, że kolega Maksim to właśnie "baton71", wcześniej już pisał kilka stron wstecz o tych (-tej) kurtkach (kurtce).  Pozdrowienia. Sezon na ocieplane podpinkami M-ki w wersji standard lub parka już rozpoczęty. A tak zupełnie z innej beczki odnośnie czarnej M-ki w której biegał J.Statham w Elicie zabójców, to produkt BUZZ RICKSON z szarymi wyglądającymi na srebrne suwakami CROWN.
  • Piotr, chyba masz rację... Jeśli chodzi o nasze ocieplone podpinkami mundury, to zastanawiam się, czy nie włożyć na dzisiejszą pogodę (mam wieczorem spotkanie) (teraz deszcz zmywa resztki śniegu, który napadał w nocy) parkę M-65 z przypiętym kapturem. Później zrobi się zimniej i może padać śnieg (kaptur wtedy by się przydał), poza tym byłaby okazja, żeby przetestować parkę z przypiętym kapturem. :) Pozdrowienia, Piotrze.
  • a taki kontrakt jak rozszyfrować (rocznik) ?
    image
  • Emka M-65 produkcji Defense Personnel Support Center w Filadelfii z lat 1966-68 (pagony, srebne zamki, patki z taśmą velcro wykonane z materiału, białe kieszenie).
  • Czasami można też okres sprawdzić +/- 2 lata, jeżeli brakuje metki z numerem kontraktu ale metka z informacjami o postępowaniu z kurtką i praniu jest - z tego co kojarzę, to redukowano ilość punktów z tej metki - z 10 do 8 oraz zmieniała się wielkość metki (chodzi mi głównie o okres tzw. wietnamski) bo później była tylko jedna metka.
  • Dziękuję za informację a ma ktos zdjęcie metki DPSC contract 8025?

• Ziomek_z_lasu: Kolego, podaj adres mailowy, przyślę Ci zdjęcia metki kurtki DPSC Contract 8025.
  • ~Cześć Andrzej
    Ja też znalazłem w swoim archiwum zdjęcia kurtki o której napisał ziomek_z_lasu.Czy nie masz przypadkiem w swojej kolekcji tej kurtki?
  • Cześć, Marek. Posiadam obie srebne kurtki DPSC: 8025 i 8118. Zewnętrzne atrybuty mogą świadczyć, że są to produkty z lat 1966-68 ( pagony, srebne zamki: w 8025 - gł. Seval-st.Rapid, w 8118 - gł. hybryda Rapid-Serval-st. Rapid, dwie metki - o nich za chwile więcej, patki zapinające stójkę wykonane z materiału, a nie taśmy parcianej, białe kieszenie). Ciekawa teoria Piotra mówiąca, że również instrukcje użytkowania mogą być wskazówką, tutaj raczej zawodzi (sprawa tych instrukcji wymaga większego zainteresowania, ale mogę w tej chwili powiedzieć, że emki M-65 oznaczone kontraktem zaczynającym się od prefiksu DSA 100 miały od początku ośmiopunktową instrukcję i zmiana na dziesięciopunktową nastąpiła gdzieś w 1971 roku - trzeba to dokładnie zbadać). Emka 8025 ma pod kołnierzem malutką metkę rozmiarówkę - tylko rozmiar i stock number, natomiast na dole po prawej stronie - dużą metkę z nazwą kurtki, numerem kontraktu, informacją o składzie materiału i instrukcją jedenastopunktową, natomiast emka 8118 posiada pod kołnierzem metkę (nieco większa metka, ale nieduża) z nazwą kurtki, numerem kontraktu, informacją o składzie materiału, danymi o rozmiarze i stock number), na dole z prawej strony jest instrukcja użytkowania (nietypowy kształt prostokąta postawionego na krótszym boku) zawierająca tylko osiem punktów.
  • Dziękuję wysłałem pw
    Co do kurtki contract 8025 to mam chyba taką (brak metek) 
    ale pozostały szwy - górna metka jest bardo mała (3x2 cm)
    dolna jest też mała kwadratowa ok 6x6 cm ???
    dlatego zastanawiam się czy to na pewno ten kontrakt 
    zamek główny Serval w stójce conmar

• 7 firm produkowano zamki do emek i parek? Conmar, Rapid, Scovil, Crown, General, YKK, Serval. Czy jeszcze ktoś?
  • Ziomek_z_lasu: Górna metka 8025 ma rozmiar: 2,5x3,5 cm (wysokośćxszerokość), dolna kwadratowa 7,5x7,5. Zamki gł. Serval- st. Conmar występują w kurtce 8025, więc to może być TO!
    Zaczynam kopać w instrukcjach użytkowania kurtek M-65 OG-107. Sprawa jest bardziej skomplikowana, niż mi się wydawało. W roczniku 67 występują zarówno instrukcje ośmiopunktowe, jak i jedenastopunktowe.
  • Falkland: Mnie wyszło, że dziesięć: Crown, Conmar, Talon, Rapid, Scovill, General, Ideal, Serval, YKK, Robin. Mówię o kurtkach M-65 OG-107.

Kopania ciąg dalszy: 65 r. - 10-punktowa instrukcja, 66 r. - 11-punktowa, 67 r. - 8-punktowa i 11-punktowa.
  • Myślałem że zamki Ideal dawali tylko do kurtek ma1.
  • Mcm
    może być jak piszesz bo ja wymiary podałem szwów - metka jest zawsze troszkę szersza 
    dziękuję
  • Ziomek_z_lasu: dziękuję, miło, że mogłem pomóc.

Oto wyniki szybkiego kopania (sprawa wymaga dokładniejszego przyjrzenia się): rocznik 65 - instrukcje 10-punktowe, 66 - 11-punktowe, 67 - 8-punktowe i 11-punktowe, 68 - 8-punktowe, 69 - 8-punktowe, 70 - 8-punktowe i od 71 - 10-punktowe. :)
  • A ja dodam, że te 8 punktowe instrukcje nie posiadały numeracji od 1-8, pozostałe były wypunktowane. Zdjęcie takiej metki zamieścił Blatio w szyldzie tego forum.
  • Piotr, uważam, że Twój pomysł, żeby przy identyfikacji emek M-65 OG-107 pozbawionych metki-kontraktówki brać pod uwagę instrukcję użytkowania, za bardzo cenną wskazówkę. Popracuję jeszcze, pokopię, jak się sprawa przedstawia, będziemy mieli całkowitą jasność. I będzie można to wykorzystywać w razie potrzeby. :)
  • Dzięki Andrzej, pracuję nad tym aby Twoją bazę i moją kurtek M51 przerobić na plik do statystyk w MS Excell, będzie wtedy można łatwo znaleźć dany kontrakt lub kontrakty po szczegółach jak suwaki metki, napy itp. Na pewno się jeszcze odezwę w tym temacie. Oczywiście plik z bazą M65 udostępnię wyłącznie Tobie, jako autorowi.
  • Będę czekać na wiadomość. :)
  • Kolega Piotr "Ogo2" zaproponował, żeby przy ustalaniu, z jakiego okresu pochodzi kurtka, w której metka kontraktówka została oderwana lub numer kontraktu został zatarty, wykorzystywać instrukcję użytkowania. Jest to możliwe – stwierdził Piotr – ponieważ – jak zauważył – instrukcje te różniły się od siebie w zależności od tego, w jakim roku (okresie) kurtka M-65 została wyprodukowana, np. były 8-punktowe instrukcje i 10-punktowe. Przyjrzałem się trochę tym instrukcjom, przeglądnąłem fotografie znajdujące się w moim domowym archiwum. Układa to się tak: 65 r. – instrukcje 10-punktowe, 66 r. – 11 punktowe, 67 r. – 8- i 11-punktowe, 68-70 r. – 8-punktowe, 71-82 r. – 10-punktowe, 83-85 r. – 13-punktowe, 84-91 r. – 14-punktowe. Mogły być jakieś wyjątki potwierdzające regułę. Trzeba to jeszcze sprawdzić.

• testowa z 63 roku miała 8 punktów
    image

image
  • O, właśnie!, zapomniałem o T-63-5. Dziękuję, Piotr. :)
  • Chciałbym zapytać o rozmiarówkę XS cywilnej alphy.

Jest aukcja na allegro:

http://allegro.pl/wyprzedaz-oryginalna-kurtka-m65-alpha-parka-asg-i6540656734.html

na której można kupić modele po cenie wyprzedażowej. Autorzy twierdzą w tabelce, że szerokość pod pachami modelu xs wynosi 108 cm. Tymczasem sfotografowana metka podaje szerokość from 37 to 41 in - co w przeliczeniu na centymetry daje od 93 do 104 cm.

Którym danym mam w tym wypadku zaufać? Model 108 cm byłby na styk jeśli idzie o moje rozmiary, natomiast mniejsze grożą już niedopasowaniem.
  • W tabelce podany jest rozmiar kurtki a na metce rozmiar delikwenta na którego ta kurtka będzie pasować:-)
  • rozmiar kontraktu z metki nie oddaje faktycznej centymetrówki gdyż zawiera przedział,w którym osoba o danych gabarytach powinna się zmieścić i zawsze faktyczny rozmiar jest nieco większy niż wpisano.
    W cywilach nie wiem czy jest tak do końca, bo skoro są to wersje komercyjne to rozmiarówka może mieć duży rozrzut między poszczególnymi producentami - tu nie ma takich zwięzłych i jednoznacznych reguł jak w wymaganiach armii.

Najlepiej mierzyć, mierzyć, mierzyć, itd...
    A kurtki cywilne i kontraktowe rozmiarowo zawsze będą się różnić - bo kontrakt to nie cywil.
    Jak się znajdzie swój rozmiar - wtedy raczej nie ma rozbieżności gdy się weźmie kolejną kurtke innego producenta - przynajmniej w kontraktach ta zasada się sprawdza w 99% przypadków.