Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Off-top
  • Panie, żadnych płynów! Niech Cię ręka Boska broni! Zwykły proszek do kolorów właśnie, bez strachu, tylko bez wirowania, w programie delikatnym, bardzo dobrze wypłukać, max. 40*C. Tyle.

• Możesz w płatkach mydlanych jak znajdziesz, a potem opryskać z zewnątrz jakimś impregnatem :P

• Ja prałem w płatkach mydlanych - nie chciały mi się wypłukać i osad został. Zwykły proszek w niedużej ilości i nic więcej.
  • Ja też pierwszy raz ręcznie, i nic nie pozostało :D, nie przeczę w prace to wygoda. i oszczędność czasu
  • Podrzuci mi ktoś linka do strony krajowego producenta bluz polarowych. Wiem że kilkakrotnie o nim pisaliśmy ale zapomniałem nazwy :/
    W nazwie było coś róża, malwina???
  • Malwina? :))

• A propos Wind Rose'a, tutaj oferta na Allegro:

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=7145694

Z doświadczeń własnych niezmiennie polecam :)
  • Macałem ich polarka tego Blatiowego i całkiem przyjemy misiek :D (polar) nie Blatio
  • No, kurde... ;)
  • Dzięki. Fajne mają polarki ale brakuje mi w nich kieszeni siatkowych jak w kontrakcie ewcs , i mogli by dać jedna na ramieniu.
  • Z Wind-Rose'ami można się spróbować dogadywać a propos indywidualnych zmian.
  • Panowie, Rodacy! Kilka lat temu (około 8) kupiłem w Biedronce koszulkę. Tak zwany tiszert. Koszulka rewelacyjna. Bawełniana. Używałem jej często, teraz służy mi do spania bo rozciągnęła się bardzo pod szyją. Jakość materiału i wykonanie - rewelacyjne!!! Żadnych zmechaceń!!! Od roku mam koszulkę Stedmana i jest w gorszym stanie od zwykłej, "taniochy" z Biedronki. Na karku, od wewnątrz jest podłużna, pozioma metka z literami "th", na lewym rękawie ma napis - już starty, ale da się go odczytać - "outsider". Wie ktoś, gdzie można kupić koszulki tej marki, firmy??? Zaznaczam, że materiał jest bez żadnych zmechaceń, pomimo 8 lat użytkowania.
  • Wiesz co ja mam sporo koszulek ze stedmana, i złego słowa nie powiem, jakość bardzo dobra może miałeś ta najcieńszą gramaturę.
  • ~Warjat

Ale skoro rozciągnęła się bardzo pod szyją, to wcale nie była taka rewelacyjna jak piszesz.                                                                                       Myślę że najlepiej będzie napisać maila do Biedronki, może odpowiedzą na Twoje zapytanie. Bo tutaj nikt Ci raczej nie pomoże.                         Aha... i cieszę się, że nie założyłeś nowego wątku donośnie tej biedronkowej koszulki ;-)

• Bardzo dobra koszulka. Cały czas gładka jak pupcia niemowlaka. Po 8 latach każda się rozciągnie.
    Ja też sobie zrobiłem "RAIDa". Z kurtki m65 zakupionej od jednego z Kolegów z forum. Mianowicie, kupiłem Alfę '79 z uszkodzoną lewą częścią suwaka. Wyprułem cały suwak :D Prawa część z maszynką, jak ktoś jest zainteresowany to mu odstąpię za koszty wysyłki.
  • Wszystkie koszulki wykonane w 100% z bawełny są gładkie. W tych czasach to już norma. Jedynie jakieś dziadostwo z bazaru, w którego składzie jest przewaga syntetyku "kulkuje" się już po pierwszym praniu. A z biegiem czasu i kolejnych prań jest coraz gorzej...

Niby jak zrobiłeś raid-a? Odpruwając suwak od kurtki? :D 

• Nie wszystkie i nie norma.
    Raida zrobiłem w ten sposób, że dałem cudzysłów :D jeżeli nie zauważyłeś :P
  • O tej porze nie dostrzegam czegoś takiego jak cudzysłów.
  • Ja o tej porze oglądam "Ted-a". Dobra komedia.

• Od 2:30 polecam - Admin się lansuje ;)
  • Witam

Może ktoś coś powiedzieć o takim składzie materiału w odzieży kontraktowej:

Skład 51% nylon 48% cotton 3% carbon fiber.

pozdrawiam

Michał

• Tak mało jest tam tego "węgla", że pewnie nie ma to znaczenia że w ogóle on tam jest  ;) 
  • A w jakim celu ma służyć ta domieszka, pierwszy raz widzę taki skład materiału a zainteresowany jestem zakupem tej bluzy.

• Z tego co wyczytałem na zachodnich stronach, włókno węglowe ma służyć jako wzmocnienie dla przedmiotu w którego skład wchodzi.               Czyli dzięki temu będzie mocniej i wytrzymalej ;-) I widocznie te 3% do tego wystarczą.

• Dzięki Falklan,

Do lasu w krzoki i jeżyny będzie jak znalazł. Tylko szkoda że ta bluza nie jest w ripstopie tylko w NYCO TWIL trochę mało przepuszczalna na lato.

• Jeśli ma być mocno i wytrzymało, to widocznie producenci doszli do wniosku, że rip-stop będzie do tego za delikatny.
  • Dobrze Falkland prawi, polać mu trza! Włókno węglowe ogólnie jak gdzieś jest to ma wzmacniać konstrukcję. Tę bluzę sobie makiki odpisć na lato bo się zagotujesz momentalnie.
  • Dzieki za wskazówki, szkoda odpuścić bo i cena jak za nówkę w miarę przystępna. Będzie na wiosna/jesień, bo w M65 to już się gotuję. Na lato poszukam ripstopa.
    pozdro
  • 51+48+3=102% materiału:)
  • No właśnie, ktoś tutaj przesadził z procentami... ;-)
  • 150% cukru w ckurze
  • Pomyłka nastąpiła w opisie z allegro skąd skopiowałem skład. Z metki wynika że jest tylko 1% carbon fiber.
  • Uuuuuuuu ! Tylko 1%? W takim razie moc spadła... :P

• Jak dojdzie nadrobię w innych %. :P
  • To znowu ja, Wasz Warjat.
    Zrobiłem dzisiaj ciąg dalszy "uraidowienia" mojej niedawno nabytej alfy '79 z uszkodzonym zamkiem. Dzisiaj wyprułem wszystkie guziki, skróciłem sznur ściągający w pasie i gumkę na dole. W planach jest obcięcie trójkątnych klapek w rękawach i ładne wykończenie ich. To już robota dla zawodowej krawcowej.
    Zobaczymy na co dalej będę mieć wenę w przerabianiu. Chcę docelowo zrobić z tej kurtki wiosenno-letnio-wczesnojesienno lekką narzutkę na grzbiet. Wypiorę ją jeszcze porządnie i nie impregnuję.
  • Hehe, devil, no nie wiem czy to co ja robię można nazwać ulepszeniem:-P Zależy z której strony patrzeć. Dla mnie to jest ulepszanie, dla innego już niekoniecznie.
  • No to podany wątek, to jest dobry wątek. Piszesz w nim przecież o swoich ulepszeniach a nie cudzych.
  • Rozumiem, że zakazane jest pisanie o cudzych przeróbkach??? :-O :P
  • Chodziło mi o to, że piszesz w tym wątku o swojej przeróbce i jednocześnie o tym, że jest to według Ciebie ulepszenie a nie pogorszenie. A to że ktoś może uważać inaczej, to już jego problem. To jest ulepszenie według Ciebie a nie według jakiegoś obserwatora, który tą przeróbkę zauważył. Zatem Twój post pasuje do wątku o przeróbkach, tudzież ulepszeniach. Rozumiesz? Zatem tnij, pruj i wypruwaj. I nie krępuj się, jeśli to Ci sprawia radość i poczucie ulgi.
  • Czyli nie mogę napisać o przeróbkach kolegi np. Szkoda.... <:-P
  • Jeśli będziesz je uważał za ulepszenie tak samo jak kolega, to możesz napisać. Krótko mówiąc musisz podzielać zdanie kolegi ;-) Odnośnie przeróbek, odczułem bardzo dużą ulgę ucinając nożyczkami wstążki do ściągania nogawek w spodniach BDU. Bardzo często kolidowały one ze sznurówkami od butów, co powodowało niemałą irytację, a także nieco późniejsze wyjście z domu.
  • Trza się na głosowanie wybrać. Oddać głos na pisiorów albo narodowców.
  • A głosuj sobie na kogo chcesz. Ja na wybory nie idę, bo mam to wszystko gdzieś. Nie będę przykładał ręki do tego, aby jakiemuś obcemu kolesiowi żyło się super-extra na obczyźnie. Moim życiem nikt się nie interesuje, więc ja też mam gdzieś ich życie.
  • Popieram Falklanda. Mam pomagać w pogoni do koryta?
  • Głos oddany na Ruch Narodowy.
  • Jedna prośba - uprzedzając wszystko - Off top off topem, ale miałbym gorącą prośbę, aby nie dochodziło na tym tle do żadnych jatek i sporów na forum. Pamiętajmy, że forum jest apolityczne i nie służy wymianie poglądów politycznych :)
  • No to doskonale się składa, bo ja jestem wzorcowym przykładem apolitycznego użytkownika forum :D
  • Ja od polityki mam Facebooka, tam się wyżywam :P
    Tutaj ma być równość i braterstwo. M65 ponad wszystko ;)
    Szkoda tego forum po prostu na jakiekolwiek polityczne spory.