Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Nasze nowe zabaweczki
  • Mam taką samą naszywkę i właśnie się zastanawiam gdzie ją zapodać ;-)
  • Jechu 
    Ładna kutrka! 
    Ja także się doczdekałem i już do mnie leci 
    image

image

:)

Zrobił tylko 20 sztuk (small i medium) 
    pierwsza partia 10 szt wysprzedana od razu do Japonii
    Do mnie leci 1 egzemplarz próbny , reszta 10 sztuk które kończy szyć będzie do kupienia ale pwnie juz pozamawiane są :(
  • Witam Kolegów

Chciałbym zaprezentować ostatnio nabyty zestaw "web gear LC" ( oczywiście po skompletowaniu)
    -Pas LC-2 large DLA100-85-F-EC44
    -Manierka LC-2 kontrakt + kubek (ze stali nierdzewnej)
    - buttpack nylon
    - saperka + pokrowiec (kontraktowe)
    image
  • Nowe zabaweczki :)

Bluza MCCUU woodland marpat

image
    image
    image
    image

naszywka 1st cavalery na jedną z bluz TCU

image
    już na miejscu :)

i zrobiłem sobie BDU RAJD 

image

Pozdro
  • Jechu, widać że wiosna idzie :)
    na TCU idealna pogoda
     pozdro
  • shimano biomaster mgs 2500 w końcu dorwałem japońca :) image

• Tomek.....kołowrotek super! Gdzie go ,,ustrzeliłeś,,? MGS o ile się nie mylę to jeszcze wyrób JAPAN.
    Szkoda że ma ten ..klips,, w korbce!.....mnie to denerwuje!
    Ja jestem wierny ,,czarnuchom,, są  ......bardzo mocne ....Ten jest po serwisie i małym tuningu... zaszykowany pod Rapę :)...jeszcze trochę i czas zaczynać!  Ta choroba to BOLENIOZA :))

image

• ~Jechu

Raida robi się inaczej :-P Duże kieszenie dajesz na klatę, a małe z klaty dajesz na rękawy. Wtedy to ma sens. Bo tak jak to zrobiłeś, źle to wygląda i na dodatek jest niepraktyczne.

Coś w tym stylu...

image

• Nie ma zasady co do robienia rajda, jest tyle wersji rajdów ile osób które je sobie zrobiło. Mi akurat podoba się właśnie taka,myślę jeszcze o naszyciu kieszeni na klacie pod kątem, a zależało mi właśnie na dużych kieszeniach na ramieniach bo bluza ma być na rower i muszę pomieścić tam sporo gratów. W seryjnych bluzach acu i mccuu jak dla mnie kieszenie są za małe i co najwyżej można tam zmieścić paczkę fajek.

ja chciałem raczej zrobić taką wersję jak ta tu:
    image

a w efekcie końcowym coś takigo

image

albo tak

image

image
    image

pozdro
  • Zgadza się, każdy robi raida wedle uznania i gustu.                                                                                                                                                     Ale zdecydowanie wygodniej i przyjemniej jest nosić butelkę 0,5 Coli na klacie niż na rękawie ;-)                                                                                 No i bardziej pasuje moim zdaniem mniejsza kieszeń na rękaw niż na klatę tak jak to widać na fotce.

image

• tak to wygląda na grzbiecie.
    image

• Andrzeju na allegro, dwa były 2500 i 3000, na prawdę okazja była stan BDB mimo ze bez pudełka to 440zł, dziś przyszedł mi, no te Super Areo to już klasyka, z tym, że ciężko się będzie na kołowrotek z tylnym hamulcem przełożyć.   
  • Nowa kurteczka w kolekcji od "L" (dzięki) bezimienna (do niedawna) DSA100-67-C-0117 KENT SPORTSWEAR INC. SMALL/SHORT zamki CONMAR.
    image
    image
    image
    image
    image
    imageimageimage
    image
    image
    image
    image
    image
    image

POZDRO 

:D :D
  • PIękna !!!!  :-bd
  • No no no, rarytasik.
  • Kurteczka fantastyczna, ale rozmiar jak dla mnie jest nie do zaakceptowania :-P 

Co do raida to chętnie bym sobie zrobił takie coś z bluzy TCU. Ale żal mi tak ostro ingerować w ten rzadko już spotykany sort :-/

• I kolejna zabaweczka :) Bluza ACU Multicam FR nówka blaszka nie śmigana z metką  :D
    image
    image
    image
    image
     i małe porównanie z brytolską MTP PCS Temperate.
    image

Jak dla mnie MTP jest praktyczniejsza i ma lepiej rozwiązane kieszenie tj.kieszenie na ramionach są pod lepszym kątem i łatwiej do nich sięgnąć i coś włożyć a kieszenie na klacie są monstrualnej wielkości i fajnie rozwiązany jest w nich organizer tj. kieszonki wewnątrz na np. dlugopisy czy jedna większa naszyta pod kątem w której idealnie mieści się większy smartfon jak np. Xperia SP no i przyjaźniejszy materiał.

Pozdro
  • Nie przechodzisz tego wszystkiego. Zostanie dla potomnych :-P  

Całe szczęście że nie masz munduru UCP. Jest totalnie obrzydliwy. Z dalszej odległości wygląda jak sprana piżama... ;-) 

• Mam tylko spodnie, bluzę oddałem za darmo ;)
  • Spodnie mogą służyć do prac porządkowych lub innej brudnej roboty. Może wtedy nabiorą wreszcie jakiegoś charakteru... ;-)
  • Ja ich używam na rower tylko. Do niczego innego się nie nadają.
  • Można też je uciąć i zrobić krótkie spodenki. Uważam, że każde krótkie spodenki wojskowe wyglądają fajnie. Praktycznie przy krótkich spodenkach każdy kamuflaż wygląda spoko, ciekawie i w porządku. Być może to dlatego, że okres letni powoduje u ludzi to, że zakładają na siebie ubiory w odważniejszych kolorach. Zdecydowanie jasnych lub dużo żywszych niż na jesieni lub podczas zimy. Wszyscy są wyluzowani i czują się swobodnie. Słońce które pojawia się dopiero po tylu miesiącach ciemności dodaje ludziom życia i tak zwanego animuszu. Dodatkowo firmy z ubiorem cywilnym wypuszczają na rynek masę krótkich spodni w rozmaitych żywych barwach. No a niestety z długimi spodniami już tak nie jest. Jest wiele kamuflaży które powodują że człowiek wygląda "dziwnie", "głupio", "niepoważnie" itd. Np. taki kamuflaż armii szwajcarskiej... Takie spodnie dobre są jedynie dla niezwykle pewnego siebie i odważnego faceta ;-) Ale takie same krótkie spodenki są ok. Planuję kupienie właśnie takich długich spodni i błyskawiczne ich obcięcie w celu zrobienia sobie krótkich spodenek na lato :D
  • Ja dzisiaj jadąc na rowerku trafiłem do sklepu na ul.Dietla w Krakowie kupiłem sobie spodenki TCU
    nowe z popelinki MR :)
    image

image

• Ziomek to jest kopia?
  • A patki od kieszeni bocznych masz w nich trochę do na skos?
  • oryginały
    image

image

image

:)
     są skośne
    image

• No i powinny być skośne. Masz oryginały na maxa ! ! !  :D 

Fajne. Ale ja kupię z materiału rip-stop, bo są mocniejsze. Ile dałeś, jeśli nie jest to tajemnica?

• Ziomek, ale który na Dietla, ten bliżej Hali Targowej, czy w kamienicy zaraz obok przystanku tramwajowego?
  • To ten sklep co był pod halą targową (w środku kamienicy) teraz jest na dietla na przeciwko banku PKO mniejwięcej :)
    Falkland
    Dałem dużo ale warto było bo mój rozmiar :)

• Tylko co to znaczy dużo? :-?

500 zł. ? ;-)

• no nie aż tak duzoooo :) 
    ale jakby co to mogę powiedzieć że rip-stop za ok 300 zł ma 
    :P
    **==
  • No bo mam okazję kupić takie takie same, ale w rip-stopie. Tylko już nie pamiętam za ile... Jakoś 180 lub 280 zł. :-))

To jest do ... niepodobne. Te emoty znowu szwankują...

• No to kupuj - myślę ze 300 zł za nówki to dobra cena 
    Jak masz możliwość za 180 to się nie zastanawiaj 
  • No właśnie. I tutaj jest myk. Jeśli 180 zł. to jest to super cena i się opłaca. Ale jeśli 280 zł. to w sumie drogo - jeśli porównam je do tańszych i wcale nie gorszych spodni M65, które są na dodatek 100 razy mocniejsze ;-)
  • No tak, ja za nowe M65 dałem 210 zł chyba (winfieldy)
    1.
    z punktu widzenia użytkowania to m65 mocniejsze 100razy - wybrał bym M65 (krój szeroki , TCU nie są takie bardzo), na pewno wytrzymają dużo więcej niż TCU
    2.
    z punktu widzenia kolekcjonera spodnie TCU są 10 razy bardziej wartościowe niz M65 (jest ichj już mało bo większość nie dotrwała do dziś)

• No właśnie :-)

Jeden kupi to:

image

A drugi za podobne pieniądze kupi to:

image

• A ja ostatnio zasmakowałem w ciuchach militarnych naszych zachodnich sąsiadów i oto co udało mi się zdobyć
    image

Wintertarnwendejacke mit kapuze M-42 w kamuflażu splittertarn/weis - Kopia oczywiście.
  • Ładna kurteczka! widziałem taką w sklepie przy ul. Grzegórzeckiej w Krakowie (przy składnicy harcerskiej)

:-bd

Falkland
    Teraz mam dylemat czy kolekcjonować czy nosić :)

• Moim zdanie i to i to, przecież jedno nie wyklucza drugiego. Ja tak właśnie robię a Falkland jakie ma zdanie?
  • Ja spodnie TCU trzymam w szafie....czasami chodzę w bluzie TCU.
    A fajnych spodni do codziennego noszenia jest sporo...BDU, DCU, M-65, MCCUU czy brytolskie MTP.

• ~Ziomek

Ja podzielam zdanie Fox'a, ponieważ jak użytkujemy nasze sorty to nie dajemy szans molom. :)
    A po drugie mnie najbardziej cieszy jak mogę je ubrać.
  • Dokładnie też i kupuje do użytku 
  • Też uważam że trzeba używać, chodzić. A jeśli coś jest bardziej cennego to też używać i chodzić, tylko po stokroć delikatniej ;-)                               A jeśli człowiekowi spadnie przypadkiem kwiat doniczkowy na głowę, to co?                                                                                                                 Nierozdziewiczona bluza TCU dalej będzie wisiała szafie, tak jak wisiała do tej pory?
  • Przez rok skompletowałem o to taki mundur z osprzętem. Mundur bdu kontrakt + osprzęt. Do pełni szczęścia brakuje czapki i butów. Ładownice i saperkę mam ale nie były przyczepione.
    image
    image

• Za duży rozmiar sobie kupiłeś:)
  • noo... I szele to raczej do pasa dopiąć, nie do "zadupnika" (w tym miejscu dopina się pasek do noszenia zadupnika solo).
  • mam 176 cm wzrostu i 110 w klatce i kupiłem zgodnie z instrukcją LR.

Po za tym to nie jest armani:) mundur nigdy idealnie nie będzie leżał.

~devil 
    Nie rozumiem. Jak dopiąć zadpnik do pasa? pomijając klipsy alice
  • Z jaka instrukcją ? Jestem wyższy, szerszy u nosze BDU Medium R choc LR tez pasuje luzniejsze jak chce cos pod nie ubrac..

Jak wy mierzycie ta klate?? Na wdechu, wysokosci barek, tasma krawiecka z przodu pod sutem a z tylu w polowie plecow ? Pytam bo wielu na wielu forach pisze 110, 120,130 a jak sie mu dobrze pomierzy to ma 90, 95 max 100.
    Jak w pasie sobie odejmujemy to w klacie se dodajemy :)

Wg mnie to bys w SR wszedl, choc problem byl by z pasem. I grubsza bielizna.
  • Szanowny Kolego

Zgodnie z instrukcją na bluzie.
    image

Mierze w klacie na wysokości piersi na bezwdechu:)
  • Pozostaje ci trzymac sie instrukcji i nosić wg zaleceń np wczesniejsze warstwy ;-) wtedy będzie ok. Na lato musisz brać mniejszy rozmiar
    image