Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
M65 (i nie tylko) w akcji czyli "na człowieku"
  • Dziękuję i  żeby się dobrze nosił.
  • Odpowiednik MR  to Mniej więcej bluza 180/96-104 ,a spodnie 80/88/104 ewentualnie na pasie 92 jest kolejny przedział, bluzę mam nawet bym powiedział pod LR przy 180/104, ale ona i tak jest luźna z założenia. 
  • Dzięki za radę. Nie mam doświadczenia z sortami brytyjskimi ,a mundur kolegi Jecha bardzo mi się spodobał.Taki rozmiar  zamówię. Będzie chyba dobry na ryby w zastępstwie starego,dobrego  i wysłużonego BDU woodland.
  • Brytyjskie ciuchy zacne, zacne... jakość i materiały moim zdaniem przyjaźniejsze dla człowieka niż w hamerykańskich ;)
  • No to myślę, że zrobiłem dobry zakup. Ostatnio tego duży wysyp na aledrogo i trafiają się nieużywane.

Z nowymi amerykańskimi szczególnie w woodladzie dużo gorzej.

• Z woodlandem to już tragedia, tylko uważaj bo brytyjskie mundury nie są tak wytrzymałe, jak hamerykańskie.
  • Za niedługo zostaną przetestowane w krzakach nad Wartą to zobaczę ich wartość. Pogoda się robi to czas ruszać się i zgubić trochę kilogramów po zimie.
  • No jak mówię, obyś się nie rozczarował, bo zaciąga się szybciej niż woodland 
  • Jak się nie sprawdzą to poszukam BDU w woodladzie. Tylko jak pisałeś znaleź nowe lub mało używane to cud. Miałem kiedyś Bundeshwery 85 bawełny i 15 stylonu tylko już takiech nigdy nie trafiłem.A były fajne.

• Poszukaj spodni DPM Temperate. Są bardzo mocne. Mam takie to wiem. Są  grube, mechate i ciężkie. Materiał wygląda jak gruba flanela. 
  • Kupiłem już te. Ale dzięki za radę. Może nastepnym razem poszukam.
  • Brytyjskie spodnie i kurtki "temperate" są tak samo mocne jak i brzydkie...  :D 
  • Tylko temperate na lato to prawie jak w NYCO 
  • Sprawdziłem i tak jest. Ja potrzebuję spodni na ciepłe dni tak od maja do listopada. Bo potem mam M65.
  • Jak dla mnie Temperate'y na lato były lepsze niż BDU w NYCO. Wiem, bo miałem. Wcale nie takie złe portki. Miękkie i moim zdaniem przewiewniejsze niż NYCO.
  • Ja miałem 2 pary BDU ,ale 100% bawełna w ristopie i uważam za dobre na lato. Nyco nie miałem i trudno o nich coś powiedzieć. 

Mam jescze co prawda 1 parę nowych w szafie , ale chcę spróbować teraz brytyjskich.

• to na te pory spodnie stworzone 
  • image

:)

kto zgadnie co to za kurtka? :)
  • Nie mam pojęcia Ziomalu. Jakiś flyers. Czeski, słowacki? ;-)

Co do spodni, to brytyjczyki Temperate są sporo chłodniejsze/przewiewniejsze niż spodnie Ny/Co M65. Sprawdzałem na własnej skórze :-)             A jak się one mają do Ny/Co BDU to nie wiem. Tego nie sprawdzałem.

• Szwecja->Norwegia->Finlandia??
  • Co prawda nie M65 ale postanowiłem zaprezentować kombinezon ćwiczebny w multicamie na grzbiecie :)
    image
    image
    image

i same portki
    image
    image
    image

Pozdr.
  • A gdzie jakaś broń? Słaby taki nieuzbrojony żołnierz :P
  • No jechu, zestaw się ładnie prezentuje. Lekko opinający, nie workowaty. Ja osobiście chętnie bym przygarnął spodenki, te co pisałeś że są w wersji letniej. Tylko najlepiej jakby były gładkie. Ten multicam to jednak pogoń za amerykańskością. I te rzepy wszechobecne. Mundur i kamuflaż ma spełniać wymogi "współczesnego pola walki". Gówno prawda! Chociaż z drugiej strony idealnie nadaje się jako ubranie robocze do malowania np. mieszkania bo jak się farbą pobrudzi to nie będzie widać.
  • Jechu a gdzie ty w tych wszystkich mundurach śmigasz? 
  • Wszędzie poza pracą bo tam 8 godzin w garniaku no i oczywiście nie w całych kompletach, tj spodnie wojskowe i np bluza z kapturem,polar i jeansy + wojskowa bluza ,kurtka itp..
  • Też mam kilkanaście kompletów umundurowania i wcale nie trzeba biegać w całym komplecie.Raz spodnie ,raz bluza z kamo.Jak masz spodnie wojskowe,to zmieścisz wszystko w spodniach,jak bluzę,to w bluzie.I o to chodzi.Jechu ,tak powinno być:)
  • Warjat, gdybyś był zainteresowany to na forum Tactical.pl, niejaki Łysy88, sprzedaje komplet w oliwce.

• ~mrfreeze

Zadajesz mu takie pytania, a sam masz 30 par spodni... ;-)

Bieganie po ulicy ruchliwego miasta w całym komplecie jest dla
    mnie śmieszne, bądź raczej dziwne i niezrozumiałe. Zresztą nie
    tylko dla mnie. Wtedy też zauważam, że większość ludzi dziwnie
    się patrzy na takiego kolesia. A jak ma jeszcze do tego glany,
    czapkę w camo i plecak w camo to już w ogóle nie wiem jak mam to
    rozumieć... :-? Ostatnio doszedłem do wniosku, że moje zielone spodnie M65
    są już ze 3 miesiące nieużywane. A szkoda, bo je lubię. Ale po
    prostu nie mam do nich "zwyczajnej" kurtki. A przecież
    zielonej emki do nich nie założę, bo będzie to wtedy pełen
    mundurek. Bluza z kapturem jest w porządku bo do takich spodni
    pasuje, ale czasem na taką bluzę jest za zimno.

P.S. Coraz bardziej zaskakuje mnie działanie tego edytora tekstu. On żyje własnym zbuntowanym życiem, co widać po wyglądzie posta...

• Na ogół wygląda to tak :)
    image

Pozdro
  • Falkland

Bo widzę, że wciąga dużo kompletów to może coś tam działa z nimi po całości.
    Ja w zasadzie kupuje tylko spodenki i śmigam w nich 7 dni w tygodniu (wyglądam tak samo jak Jechu) Kilka bluz też mam ale to tylko na grilla zakładam. 

A co do edytora to jest gdzieś jakiś przycisk aby odpowiedzieć na dany post? 
  • Nie ma :P
  • Falkland ja mam karabin :P
    image
  • No, dobrze, że palec poza spustem, znać człeka świadomego ;)
  • Nowy secik :)
    kurtka M50 kontrakt QM-8627 dated 12/22/50 GREAT LAKES MFG. CO.  i spodnie M51 QM 23575 DATED 16 JAN. 1952 J.M. WOODS MFG. CO. INC.
    image 

Mundur TCU bluza DSA 100-69-C-1207 COVINGTON INDUSTRIES, INC. SPODNIE DSA 100-69-C-1215 GLENN'S ALL-AMERICAN SPORTSWEAR, INC. i jungle boots '88 RO-SEARCH

image
    image

i z bluzą DSA 100-69-C-1161 MACSHORE CLASSICS, INC.
    image
    image

I z kurtką M51 DSA-1-3571-64-C
    image

Z M65 DSA 100-67-C-0117 KENT SPORTSWEAR, INC.
    image

Z M65 DLA 100-78-C-0378 SO-SEW STYLES, INC.
    image

Z M65 DLA 100-84-C-3292 GOLDEN MFG. CO.
    image

Z M65 DLA 100-87-C-0591 SO-SEW STYLES, INC.
    image

I na koniec coś z XXI wieku :)
    MCCUU MARPAT WOODLAND
    image

I WZ 2010
    image

POZDRO :)
  • Jechu! super :)>-
    Spodnie TCU i kurtka M65 pasują idealnie
    piękna kolekcja!!!

to ja też coś dodam 
    kurtka - smock snajperski blumentran z 64 roku i spodnie DPM Tropical Jungle :P
    image

image

pozdro 

=:)
  • No no Koledzy jestem pod wrażeniem kolekcji:)
  • Jechu czapka to epokowa patrolówka
  • Niestety nie ,to kopia patrolówki bdu w oliwce 100% bawełna rip-stop od MFH kiedys ja dostałem gratis.Aktualnie poszukuje orginalnego "ducka" z epoki w rozmiarze 7 i 1/2 ale ciężko więc na razie musi ta wystarczyć.

czegoś takiego "cap hot weather" http://allegro.pl/cap-hot-weather-og-106-baseball-nam-unikat-6-3-4-i4523264623.html

• Tja wiem o czym mowa, zbieram powoli czapki ;) , trudniej dostać patrolówkę m51 w rozmiarze
  • ~ziomek_z_lasu

Piękny gustav becker. Na chodzie?

• makiki
    chodzi ale moja żona nie lubi jak dzwoni i jest wyłączony
    b-(
  • Samo dzwonienie można wyłączyć, czy trzeba całkowicie zatrzymać cały zegar?  :-?
  • Musiałbyś chyba jakoś zdemontować młoteczki... Ale ja się na tym aż tak nie znam.
  • Kolego Blatio!!! Toż to skandal!!! Ty jako współtwórca i administrator forum powinieneś szczególnie dbać o porządek a nie brać czynny udział w tworzeniu syfu w nieprzeznaczonym do tego celu dziale!!! Jestem wielce oraz głęboko zaniepokojony i zażenowany postawą Szanownego Kolegi =))
  • Aha, no bo to bez sensu zatrzymywać (piękny) zegar który wisi na ścianie po to aby pokazywać czas.
    Można też te młoteczki owinąć jakąś watą, a potem sznurkiem ;-)

~Warjat

Słucham??? Chcesz nam przerwać sympatyczną i ciekawą rozmowę? Słabo...  :-q
  • Cicho tam :P
    Kilka postów na 7 stron wątku jeszcze wiosny nie czyni ;)
  • Poza tym dobre jest takie urozmaicenie ;-) Ile można czytać i oglądać m65 na człowieku?
    Piękny antyczny zegar to taki odskok od takiej sobie teraźniejszej nowoczesności...