Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • ~cyps69
    Napewno są to zamki,które najlepiej sprawdzają się w bardzo niskich temperaturach.Przemawia za tym duże zainteresowanie tymi kurtkami członków kół łowieckich...
  • Czy kurtki M65 z podpinką przewidziane były do temperatury -25 stopni? Czy istnieje specyfikacja lub inny oficjalmy dokument US ARMY określający te cechy umundurowania.

• Na stronach japońskich zamieszczających informacje o specyfikacji MIL-C-43455 można zaleźć informację, że emka M-65 jest przeznaczona na średnią miesięczną temperaturę 14 stopni F, czyli minus 10 stopni Celsjusza. 
  • Dziękuję. Też wydawało mi się to raczej niemożliwe.

Pozdrawiam

• No niby tak jest, ale zależnie od indywidualnego odczucia na zimno i aktywności.
  • Wszystko jest kwestią indywidualnego poczucia zimna. Taki oto kolega Devil potrafi łazić w M65 bez podpinki narzuconej na bluzę z kapturem tam, gdzie ja mam na sobie polar, ocieplacz z Bundeswehry i jeszcze bechatkę wz.89 na tym (Devil pamięta) i narzekać, że mi zimno :P

Ostatnio byłem w grodzie Kraka, gdzie pi****ało jak w kieleckiem (było może -10, ewentualnie -8 stopni). Na sobie miałem koszulkę z długim rękawem z wełny merynosów, bawełnianą koszulę, gruby polar Wind Rose (480g/m2), a na to M65 z kontraktową podpinką. Może nie marzłem spacerując po mieście, ale ciepło nie było mi na pewno. Devilowi w tych warunkach pewnie by wystarczyła połowa tego, co na sobie miałem ;)

Nie ma reguły. Jakbym nie miał grubego polaru pod kurtką, to w samej M65 z podpinką pogubiłbym pod Sukiennicami zęby z zimna :P
  • Tym niemniej warto wiedzieć, że emka M-65 została zaprojektowana na temperatury powyżej 14 stopni F (-10 stopni C).
  • Zobaczysz teraz :D , jest lżejszy zestaw :p

• Czy istnieje jakiś sposób aby wyprostować stójkę/kołnierz w emce.Materiał nie układa się prosto tylko ma zagnioty i wygląda jakby było tam za dużo materiału.Czy można wyprasować to żelazkiem??
  • Apache: O jaką emkę chodzi? Kontraktową czy nie? Do kontraktowej nie podchodź z żelazkiem.
  • Ach, te perfekcyjnie poszyte emki... :-P

Jeśli jest tam za dużo pofałdowanego materiału a na to idzie szew, to musisz z tym żyć. Nic nie zrobisz. Jedynie pozostaje Ci krawiec, prucie, przerabianie i ponowne szycie.
  • Oby dwie emki są kontraktowe.Jedna to wodland Goldena z plastykowym zamkiem w kołnierzu z 84 roku i tu ten kołnierz jest tak pomarszczony że nawet wyprostować go nie idzie a dryga to John Owbey srebro z 70 roku .Tu z kolei kołnierz jest mniej pomarszczony .Oczywiście można zrobić z nich stójkę ale te fałdy ehhh.Nie przeszkadza mi to w sumie ale jak patrzę na Alphę z 80 roku to porostu jest majstersztyk.Jeśli odradzacie żelazko to niech tak będzie.Tłumaczę to tak:taki urok :) pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.
    P.S. Zalali mi laptopa gorącą herbatą ehhh te kobiety.Oczywiście laptop nie działa hhehe:)
  • Mam kurtki, o których mówisz. Nie różnią się od siebie. Nie widzę żadnych pomarszczeń. Ty widzisz. Może też powinienem zobaczyć. Będę patrzył. W razie czego, dam znać. Pozdrawiam. PS. Żelazko może pozostawić ślady, które na zawsze zeszpecą kurtkę.
  • Nie prasować. Nosić - M65 "prostują" się na człowieku. Ewentualnie namoczyć kołnierz i na mokro rozpłaszczyć, wyprostować, przycisnąć czymś do wyschnięcia. Żelazkiem nie ruszać.
  • Często jedno zdjęcie mówi więcej niż potężne wypracowanie. Bo w sumie cały czas nie wiem co z tym kołnierzem jest nie tak. Co do laptopa, to zalanie klawiatury kosztuje w serwisie ok. 300-400 zł. Bo ostatnio koleżanka reperowała po zalaniu kawą... :-?
  • Jak się wysuszy, to podepnij ewentualnie normalna klawe, jeśli nie przeszkadza ci to i będzie działać, jeśli nie był załączony po zalaniu od razu, ba nawet wyłączony to nie powinno być źle. 
  • Laptop był podpięty do zasilania, sam się rozłączył , teraz schnie ale nie wróże mu nic dobrego.Miał 7 lat a do internetu był w sam raz.Na szczęście mamy drugiego ale trza się dzielić nim.
    Co do emek to postaram się wrzucić zdjęcie w miarę możliwości albo ja po prostu jestem przewrażliwiony. 
  • jak wyschnie i nie będzie działać klawa podepnij przez usb normalną, powinno hulać

• Tak jeszcze dorzucę coś od siebie na temat noszenia eMki w danych warunkach ;) Ja przy plusowej temperaturze (powiedzmy do 7 stopni) noszę samą eMkę do cienki polar z Decathlonu (forclaz 50), powyżej 7 stopni tylko koszulka i góra do 15 stopni inaczej się grzeje w eMce. 0 stopni tak do -7 powiedzmy czyli lekki mróz to gruby polar i sama eMka albo cienki polar i eMka z podpinką. Poniżej -7 gruby polar i podpinka do eMki, przy -17 jak ostatnio się zdarzyło we Wrocławiu (choć tutaj to wręcz ewenement taka temperatura) było mi ciepło w takim zestawie. Jak czytałem ile Blatio na siebie zakłada ciuchów to przy -20 musi wyglądać jak ludzik Michellina w tych wszystkich warstwach :D Ja bym się solidnie zagotował i zapocił w takiej ilości odzieży, ale też jak to było powiedziane wszystko zależy od ludzkiej termiki i ja nie jestem zmarźluchem, a ktoś inny będzie zatem jest to sprawa bardzo indywidualna. Myślę że jakbym wciągnął jeszcze jeden polar do tego grubego polaru i eMki z podpinką to nawet przy -30 mógłbym w tym spokojnie hasać. Poniżej -30 przydałaby się już jakaś parka na eMkę ;)
  • "Poniżej -30 przydałaby się już jakaś parka na emkę". I tak to jest pomyślane. W ten właśnie sposób - opisany przez Ciebie - funkcjonuje system odzieży na mroźną pogodę M-65.
  • Każdy ma inną tolerancję na zimno lub ciepło. Ja przy temperaturze -12 stopni, mając na sobie parkę M65 z kapturem i podpinką nowej generacji, a pod spodem tylko bawełniana średniej grubości starą (to że była stara jest ważne, bo nowe bluzy są zawsze cieplejsze od spranych i starych) bluzę czułem zimno. Nie było to przerażające zimno, ale takie że nie chciało mi się chodzić po dworze. Byłem na dworze ok. 30-40 minut, chodziłem normalnym, dosyć wolnym tempem. Może jeśli chodziłbym dłużej i szybciej to bym się rozgrzał. Ale takie myślenie jest bez sensu i niczego pożytecznego nie wnosi. Gdyż uważam że zaraz po wyjściu z domu człowiek powinien czuć przyjemne ciepło. I nie ważne co robi, jak chodzi i ile czasu przebywa na dworze.

Innego dnia przy podobnej temperaturze -12 stopni, do tej samej parki M65 z tą samą podpinką założyłem średniej grubości sweter cywilny, bodajże marki H&M. Dokładny skład swetra z metki to: 80% wełna owcza i 20% poliamid. Sweter jest obcisły coś w stylu golfa. Od razu poczułem ciepło. Delikatne zwyczajne ciepło. Takie które umożliwia przebywanie na dworze. Nie wiem z czym to porównać? Może z przebywaniem w samej koszulce w pokoju o temperaturze "pokojowej", czyli ok. 20-21 stopni. Nie było mi ani za ciepło, ani za zimno. Było tak jak trzeba, czyli w sam raz. Przebywałem na dworze podobnie jak wcześniej, czyli ok. 30-40 minut. Ciepło było cały czas na tym samym poziomie. Ani się nie zwiększało, ani nie zmniejszało w ciągu tych 40 minut.

Praka N3B jest bardzo fajna, wiele pisze się też tutaj o podpinkach, polarach i odzieży "oddychającej". Bardzo pomocne na mróz są też czapki uszatki. A tutaj zwykły normalny standardowy sweter tak dużo wniósł, że nawet się tego nie spodziewałem. Miałem zamiar nawet kupić polar Us Army 3 generacji (ten zielonkawy "foliage green") Bo wiedziałem że sama parka M65 na taki mróz to za mało. A tu proszę, miłe zaskoczenie sprawił sweter w którym nie chodziłem bo jakoś mi się nie chciało. Czyli dosyć cienka parka M65 jednak daję radę przy temperaturze -12 stopni, tylko trzeba ją czasem trochę wspomóc ;-) 

Na koniec dodam, że zaliczam się do osób którym jest raczej bardziej zimno niż innym. Więc w tej konfiguracji którą przetestowałem, wiele osób mogłoby odczuć zbyt duże i być może irytujące ciepło pod kurtką.

• Taki wełniany sweter do dobra sprawa, jak na niego przychodzi kurtka która chroni od wiatru i opadu to działa jak kaloryferek. Tylko ja mam uczulenie na wełnę i nie mogę mieć bezpośredniej styczności z ciałem. 
  • Jeśli jesteś alergikiem to powinieneś spróbować jakiegoś sweterka z akrylu. Podobno takie nie uczulają a też są bardzo ciepłe.
  • Nie wiem, czy przypadkiem wełna merynosów (która jest ostatnio "na topie") nie posiada właściwości antyalergicznych... Zamiast akrylu poleciłbym już jakiś grubszy polar, albo sweter z poliestru. Akryl gorzej odprowadza wilgoć od ciała.
  • Może i akryl gorzej odprowadza wilgoć. Nie znam się na tym. Ale jeśli ktoś jest zwolennikiem różnego rodzaju swetrów i golfów to raczej nie kupi ich wykonanych z materiału polarowego lub poliestru. Pozostaje mu tylko do wyboru akryl, bawełna lub rozmaite rodzaje wełen. Choć może i z poliestru robią już jakieś sweterki :-)
  • Robią, robią, czemu by nie?

W pierwszym lepszym Decathlonie są takie swetry z poliestru - zarówno z Quechy, jak z myśliwskiego Solognaca. To takie swetro - polarki. Z zewnątrz faktura dzianiny jak w swetrze, od spodu "mechate" jak polar. Wiem, bo macałem.

Przykłady:

http://www.decathlon.pl/sweter-arpenaz-50-id_8284450.html

http://www.decathlon.pl/sweter-arpenaz-300-id_8287561.html

http://www.decathlon.pl/sweter-turystyczny-mski-arpenaz-700-id_8284463.html

http://www.decathlon.pl/sweter-myliwski-mski-taiga-100--id_8155498.html

Wszystko w temacie :]
  • Nawet ładne i cena przystępna.Ciekawe czy tak samo ciepłe jak z wełny?

• Wełna daje nieco inne "uczucie" ciepła. Podejrzewam, że gdyby wziąć taki poliestrowy sweter i wełniany o dokładnie takiej samej grubości, to jednak żywa wełna dawałaby odczuwalnie lepszą termikę. Poliester za to powinien szybciej schnąć i nieco lepiej transpirować wilgoć od ciała. No i przede wszystkim zawsze będzie tańszy od wełny :P
  • Warto spróbować.
  • Ostatnio chciałem zacząć nosić kaptur od parki do mojej eMki, zauważyłem
    że nie będzie to nic wygodnego. Kaptur tą wewnętrzną częścią łapie
    tylko dwa guziki na podpince środkowe, z kolei na zewnętrznej części 4
    guziki łapią wszystkie 4 dziury w kołnierzu, ale niewygodnie się on
    układa i będę mieć cholerny problem żeby się zapiąć pod samą szyję. Sam
    kaptur też ciąży mi do dołu i zastanawiałem się nad jakimś przerobieniem
    go żeby móc wygodnie go nosić. Nie pozbyłem się z niego drutu, bo jest
    on na tyle duży i obszerny, iż właśnie dzięki drutowi nie tonę w nim i
    jestem w stanie sobie go wygodnie uformować na głowie. Ma ktoś z Was
    jakiś pomysł, sugestię w tej sprawie? Dodam że kaptur kontraktowy,
    kurtka z Helikona dla jasności :)
  • Szukam, ale nie umiem znaleźć. Czy jest na forum temat typu "przydatne linki". Mogłyby to być np. sklepy lub sprzedawcy oferujący kurtki i części zamienne, np. zamki. Oczywiście nie z serwisów aukcyjnych tylko stacjonarne. 
  • ~olek
    Co konkretnie potrzebujesz?
  • Znalazłem stronkę oferującą umundurowanie z lat 60-80, kurtki lotnicze itp. Moje pytanie do jakiego tematu takie ciekawostki można wkleić.

• Wrzucisz do off-top'u -bedzie dobrze
  • ~olek

O co Ci dokładnie chodzi? Chcesz naprawić kurtkę i potrzebujesz jakiś "części zamiennej"?
  • Nie. Szukałem działu z "ciekawymi" linkami do stron o M65. Tutaj taki sklepik z umundurowaniem i ekwipunkiem.
  • Strona ta już się gdzieś pojawiła w jakimś wątku. Warto założyć temat tylko dla ciekawych linków dotyczących M65
  • McM: cześć Andrzej, znalazłem w necie taką kurtkę, DSA 100-67-C-0126 EDWARDS RALPH SPORTSWEAR INC., w parze z głównym srebrnym Talonem w stójce jest srebrny Conmar, może przyda Ci się to info (żeby uściślić informacje o suwakach), w "bazie" przy tym kontrakcie jest napisane: Conmary, gł. Talon
    http://www.ebay.pl/itm/1967-DATED-COLD-WAR-ERA-US-ARMY-6th-CAVALRY-RGT-M65-FIELD-JACKET-MR-MODTE-USE-/331121340822?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4d185eb196
    UWAGA - CIEKAWOSTKA
    inna kurtka ze srebrnymi suwakami: jak myślisz, strzemiączko w stójce ktoś zamienił na EMARa, czy wymienił cały suwak? Główny suwak to srebrny RAPID. Brak metki z kontraktem
    image
    image
    http://www.ebay.pl/itm/1960s-VIETNAM-COLD-WAR-ERA-US-ARMY-M65-FIELD-JACKET-NICKEL-ZIP-SR-LITE-USE-/331122708273?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4d18738f31
  • Ma ktoś może sposób na usunięcie  intensywnego zapachu magazynowego z szala snajperskiego US ARMY-nówka sztuka? Pranie ,płukanie i intensywne wietrzenie niewiele pomagają.Materiał to siateczka bawełniana/tak przynajmniej było w opisie/.

Miałem dużo rzeczy z demobilu , ale z czymś takim się  jeszcze nie spotkałem.

• ogo2- główny suwak to bardziej General niż Rapid.Pozdrawiam.
  • Dzięki cyps69, spostrzegawczy jesteś. Suwaki prawdopodobnie zostały wymienione a pochodzą z kurtek szytych dla USAF. Poszperam jeszcze w necie.
  • zibi- cièżko będzie. Musisz go długo trzymać na dworzu, lub nosić i z czasem minie :). Zapewne smierdzi to 'gówno' ktorym sypią dla dezynfekcji i odstraszeniem robali Można spròbować jakimś specyfikiem na pozbycie sie przykrego zapachu z mebli tapicerowanych lub dywanow np. moczu
  • Dzięki. 

• Ponawiam swoje pytanie i proszę o pomoc:

Ostatnio chciałem zacząć nosić kaptur od parki do mojej eMki, zauważyłem
    że nie będzie to nic wygodnego. Kaptur tą wewnętrzną częścią łapie
    tylko dwa guziki na podpince środkowe, z kolei na zewnętrznej części 4
    guziki łapią wszystkie 4 dziury w kołnierzu, ale niewygodnie się on
    układa i będę mieć cholerny problem żeby się zapiąć pod samą szyję. Sam
    kaptur też ciąży mi do dołu i zastanawiałem się nad jakimś przerobieniem
    go żeby móc wygodnie go nosić. Nie pozbyłem się z niego drutu, bo jest
    on na tyle duży i obszerny, iż właśnie dzięki drutowi nie tonę w nim i
    jestem w stanie sobie go wygodnie uformować na głowie. Ma ktoś z Was
    jakiś pomysł, sugestię w tej sprawie? Dodam że kaptur kontraktowy,
    kurtka z Helikona dla jasności :)
  • Nie wiem dokładnie o co chodzi,ale jak sie uparłes na kaptur do cywilnej eMki to przeszyj guziki. Jest też druga opcja-kup kontrakt :-)
  • ~flankler

Doszyj do kurtki dwa kolejne guziki od środka. Jest tam na to miejsce. Wtedy kaptur będzie się trzymał tak jak w parce. Jeśli kaptur Ci ciąży, to nie zakładaj go całego, tylko zostaw trochę luzu z tyłu. Potem sznurkami kompresyjnymi ściągnij go trochę. Od razu zrobi się płytszy. Po to właśnie są te sznurki. Jeśli natomiast masz ogrooooomną czapkę na głowie wtedy luzujesz te sznurki.

~Monter

Nie ma znaczenie czy to kontrakt, czy niekontrakt. Do każdej emki kaptur od parki pasuje tak samo źle. Bo brakuje dwóch wewnętrznych guzików.

• Jaka jest długość rękawów zewnętrzna ( od pagonu ) i wewnętrzna ( od pachy) kurtki m65 w rozmiarze S/R? 

dzięki i pozdrawiam 
    Marcelo
  • Mcm, zauważyłem małą nieścisłość (literówkę) w bazie danych: kontrakt Ownbeya z roku 1976 to DSA 100-76-C-1083. Dodatkowa informacja - napy Scovill.

Pozdrawiam :-)
    image

• ~Cantrell
    W wersji bazy Andrzeja ,którą ja mam jest kontrakt Ownbeya 1083.....
  • W wersji dokumentu 5_02_14 jest DSA 100-76-C-1003 (pod numerem 91.) Ten sam numer jest dwie pozycje niżej, przy kontrakcie Alphy.