Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • To kontrakt z 1991 roku ,ciemniejszy odcień OD,materiał gruby,ale z mojego doświadczenia "mechaty" .Używana kurtka nie zachwycała jakością materialu,ale może była niewłaściwie wyprana...
  • Ziomek, Falkland: American Apparela nie mam w OG107 tylko  w wodlandzie z 93-go roku, plastikową zieloną emkę mam DLA 100-87-C-0591, So-Sew Styles, Inc.i uważam że jest niezła, ma bardzo ciemny odcień oliwkowo-zielony, suwaki działają bezbłędnie. Odnośnie Am. Apparela - jest to ostatni oliwkowo-zielkony kontrakt.
  • Kontrakt to jak pisze lukabest DLA 100-91-C- 0450, co do jakości to trzeba samemu sprawdzić,
    Wienfield jest taki jak piszesz właśnie cienki materiał i masa źle wykonanych szczegułów 

• Delikatnie była "mechata", ale nie tak bardzo jak Golden z plastikowym zamkiem. Bo tamtą to można było golić maszynką. No i kolor ma fajny. Nigdy nie widziałem kopi w takim właśnie kolorze :)

A ten Winfield wygląda jak te tanie niefirmowe kurtki dla ochroniarzy. Jest z takiego jakby gładkiego twilu. Przeplotu tkaniny nawet tam zbytnio nie widać, tak jak w zwykłej koszuli (nie mylić z koszulką, bo to co innego)

• ~Ogo
    Piotrek,Ty masz Bonhama ?
    ~Falkland
    Ciemniejszy odcień OD ,ale nie wpadający w szarość jest dość charakterystyczny dla tego kontraktu...
  • Lukabest: Witaj Marku, nie , nie mam Bohnama, a konkretnie o jaki rocznik (kontrakt) chodzi?
    PS
    fajna ta Cheeroke ale już mam ten kontrakt w stanie dobrym
  • Bonham to jednoroczny kontraktor 1968....bedzie nowa kurtka w MR
  • Masz Marku rację, pomyliłem Bohnama z innym kontraktorem, fakt - w 68-ym roku poza Bohnamem było jeszcze kilka pojedyńczych kontraktów (Mason & Hughes, Appleman), miło by było mieć w kolekcji emkę z szaroniebieską podszewką
  • ~lukabest

Kiedyś uważałem że taki właśnie kolor jest obrzydliwy, a dzisiaj uważam że jest po prostu piękny :) Niemniej jednak Alfowy seledyn i tradycyjna zieleń innych kontraktów dalej mi się podoba ;)

• W wienfieldzie zauważyłem że nawet napy się same odpinają - nie da się zapiąć tego górnego przy stójce w moim egzemplarzu
    straszna LIPA!!!
  • Co do materiału w Winfieldzie to w moim woodlandzie z 82 jest ten sam problem ,materiał jest jakby cieńszy i miekki przez co kurtka leży jak bluza co zresztą słusznie zauważył Falkland w moim zdjęciu w tejże kurtce .Co do nap i zamków i wykończenia detali oraz ogólnego szycia kurtki nie mam zastrzeżeń.Ale na cieplejsze dni kurtka jest ok ,i traktuję ją jak wersję letnią kurtki M-65 :) Na jesień kupiłem właśnie drugą w woodlandzie za 50 zeta z tej aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=3572658659 ciekawy jestem tylko co przyjdzie :-? oby nie następny Winfield z 82-go :)
  • W takim razie na metce Winfielda powinno być napisane: "COAT, HOT WEATHER, MAN'S FIELD" :D
  • ~Lukabest, Ziomek, Ogo2 i inni...

A teraz bardzo ważne pytanie do znawców. Jak wygląda sytuacja z kieszeniami na klacie w emce? Jakie powinny być wymiary w cm. tych kieszeni? I czy takie waśnie wymiary powinny być zawsze, czy mogą być jakieś odchyłki? Często widzę że różnie to bywa z tymi kieszeniami. Ale raczej długie i podłużne są pożądane? Czy krótsze też mogą być w kontraktach? Czy w kurtce o rozmiarze S powinny być takie same kieszenie na wielkość co w kurtce o rozmiarze XL? Chodzi mi o zielone emki.

• Falkland. Zmierzyłem kieszenie w 3 kurtkach M65 OG-107 w rozmiarach jedną w Medium i dwie w Small i we wszystkich wymiary są te same szerokość na dole 15 cm i 14 cm na górze wysokość 20 cm (+- 0,5 cm nawet w jednej kurtce na dwóch kieszeniach) takie same wymiary ma woodland i DCU 3 colory, 
    Myślę że kieszenie są w jednym wymiarze we wszystkich rozmiarach ,ale optycznie może być różnica pomiędzy powiedzmy Large/regular a Small/short i to nawet kolosalna.
    Pozdro  
  • kieszenie powinny być takie same niezależnie od rozmiaru w mkach, tcu i innych mundurach kontraktowych
    ale są małe odchyłki powstające przy produkcji - jak Jechu napisał 
    w mojej alphie z 69 szerokośc na dole 14 i wysokość 22 cm do górnej krawędzi patki
  • Znalazłem w necie taką ciekawostkę.Kurtka M65 produkcji Wynn inc. wykonaną ze 100% cotton z kapturem od M51 ,srebrnym zamkiem bez nr. kontraktu.
    image
    image
    image
    image

Jak myślicie ,jakiś prototyp ,cywil, eksperymentalna ? Dodam ,że kurtka jest w stanie nowym. :-?

Pozdrawiam
  • Dziwna kombinacja cywilnej emki Alfa. Kurtka jest "made in usa" a zamek jest z napisem Aplha, zamiast Scovill... :-? Najwyraźniej tak też robili.

http://allegro.pl/kurtka-m65-piaskowa-l-r-metalowy-suwak-i3607771010.html

• Nic dziwnego w tym nie ma i nie ma co się doszukiwać w tym jakiś ukrytych treści.Alpha to firma odzieżowa i sygnuje swoją nazwą co się da.
  • Chodziło mi o to, że amerykańskie Alfy z metką "made in usa" zawsze miały suwaki Scovill. I to też zachwalali zwolennicy amerykańskich cywilnych Alf. A tutaj jest inaczej.
  • Może kilka lat temu tak było,teraz jest inaczej.
  • Czyli cywilne kurtki Alpha występują w 4 opcjach:

1. suwaki Scovill  - kurtka uszyta w USA (stare i zachwalane emki z zielonymi metkami)

2. suwaki Scovill - kurtka uszyta poza USA (moja kurtka tan/khaki)

3. suwaki z napisem Alpha - kurtka uszyta w USA (kurtka ta z aukcji, link wyżej - nowa czarna metka)

4. suwaki z napisem Alpha - kurtka uszyta poza USA (typowa chińska Alpha dostępna w wielu sklepach)

A tak w ogóle to mi się wydaje, że suwaki z napisem Alpha zamawiane są u Scovill'a. Budowa i wygląd jest prawie identyczny. Co więcej, suwak z napisem Alpha chodzi dużo lepiej niż suwak Scovill - mam dwie kurtki z takimi właśnie suwakami.

• lukabest 6 Oct

Miałem 100% mintowe kurtki ,które miały błyszczące "srebrne" zamki ale dostawałem też kurtki z zamkami pokrytymi całkowicie nalotem,gdzie trudno bylo odczytać nazwę na maszynce.Doszedłem do wniosku,po rozmowie z poprzednimi właścicielami ,że wszystko zależy od warunków przechowywania przez ponad 40 lat.Nie próbowałem nigdy zlikwidować nalotu na maszynce bo bałem sie ,że mogę uszkodzić material.Jestem przekonany; że chodzenie w kutce z zamkiem utlenionym już nie wróci masxynce blasku,ponieważ nawet delikatnie próby starcia nalotu nie przyniosły rezultatu.Natomiast nigdy nie spotkałem sie z wypłowiałą tasiemką w nowej kurtce.Myślę,parka była nowa ale pozbawiona tasiemki i ktoś przełożył z używanej .

~Lukabest

Rzeczywiście, wszystko zależy od tego jak ktoś przechowuje kurtkę, bądź jak kurtka jest przechowywana w magazynie. Suwak suwakowi nie równy, więc jakieś błędy produkcyjne też wychodzą po czasie na wierzch. Niby można sunąć nalot narzędziami jubilerskimi (coś w stylu narzędzi do wiercenia u dentysty) tylko to sporo roboty, a w przypadku złotych suwaków będzie to efekt krótkotrwały. Bo po każdym praniu złoty suwak znowu ciemnieje. Co do aluminiowych suwaków, to delikatne utlenienie w niczym nie przeszkadza, ale chropowaty gruby nalot źle już wygląda. Jednak złote suwaki choćby były najstarsze i najbardziej zużyte to wyglądają o niebo lepiej niż te srebrne. Skoro je wymyślili i wprowadzili, to tylko po to że ze srebrnych suwaków nie byli zadowoleni. Stary srebrny suwak z mocnym utlenieniem wygląda jakby się miał za chwilę rozlecieć, a stary złoty suwak ma po prostu kolor ciemno-brązowy. Reasumując, utlenienie bardziej niszczy i bardziej wygląda paskudnie niż ośniedzenie ;)

• Witam kolegów.
    Właśnie z US dotarła do mnie M65. Niestety wziąłem w ciemno LR i okazuje się, że trochę się w niej topię.
    Kurtka nie ma oznaczeń producenta a na metce jest opis Contract 6053-76. Doszukałem się informacji, że kurtka była robiona przez wojskowe zakłady. Szukam więcej informacji na jej temat. Podzieli się ktoś wiedzą?

Mam też drugą LR i to chyba cywilna ALPHA. Kurtka Made in USA, zamek główny sygnowany logiem ALPHA nie napisem, zamek kaptura scovill.
    To tak apropos dyskusji wyżej o zamkach.

Grzegorz
  • Kurtka wyprodukowana przez DPSC - defense personel support center - contract 6053-76 - w 1976 roku powinna mieć 2 metki
    Jedna z rozmiarem druga dolna z opisem - zamki firmy general z logo G (złote)
    Pewnie materiał jest porządny i gruby - ja taki mam w podobnym kontarkcie DPSC
    ładna sztuka - jak możesz to pokaż zdjęcia
    pozdrawiam
  • W monografii M-65 autorstwa naszego kolegi z forum jest zestawienie (prawie*) wszystkich kontraktowych kurtek M65, jakie wyprodukowano. Twoja jest w tabeli na stronie 13, w ostatnim wierszu.

Kliknij w link ->>   http://tinyurl.com/lpz35mq

*Piszę "prawie", bo raz na jakiś czas udaje się odnaleźć jakiś zagubiony skarb emkowy i lista jest uzupełniana. :)

Edycja. Cholerka, nie mogę usunąć tego dziwnego podświetlenia w poście. Devil, Blatio, pomóżcie. :)
  • Bo wklejasz z białym tłem :)

• Właśnie w tej monografii znalazłem informacje o kontrakcie 6053-76.
    Jest dokładnie tak jak opisał ziomek, kurtka ma 2 metki, zamek z literą G. Materiał gruby, porządny.
    Zamek od kaptura jest bez maszynki i "wejście" do kaptura jest zaszyte, ale kaptur w środku jest.
    Jestem teraz w pracy, jak dorwę aparat to zrobię foty. Nie mam komu podarować, a zostawiać też nie widzę sensu, dlatego wyląduje pewnie na alledrogo.
    Kosztowała mnie 60$ plus przesyłka i 23% vat mi dowalili na cle :(
    .
  • Myślę że taki rozmiar jest poszukiwany i nie będziesz miał problemów z pozbyciem się jej
    pozdrawiam
    ps do munduru TS z japonii też dostałem cło 110 zł :(
  • z innej beczki - czy wasze kurtki tez maja tak szerokie rekawy? nie dysponuje w tej chwili zdjeciem
  • Rękawy w emkach muszą być szerokie, tak samo jak nogawki w spodniach M65. Musi tak być, aby można było zapodać podpinkę.
  • jasna sprawa, tylko nie wiem, czy nie trafilem z rozmiarem, czy rekawy szerokosci zagli i 'bufy' przy wlozeniu rak do kieszeni to normalna sprawa; po napisaniu poprzedniego posta znalazlem w dziale ze zdjeciami uzytkownikow zdjecie niejakiego Klona, na ktorym kurtka lezy prawie tak samo, jak na mnie, a ktos mu napisal, ze idealny rozmiar dla niego...wiec moze cos jest na rzeczy :)
  • Tym się nie przejmuj. Nie wygląda to może zbyt estetycznie ale tu nie o wygląd chodziło. Tak ma być  :D
  • ~Antyk

Nie przejmuj się rękawami. Najważniejsze abyś potrafił się odpowiednio ubrać i nie kombinował jak klaun w cyrku... ;)

• mam nadzieję, że nie jest ze mną tak źle :)
  • dziwna mka
    image
    coś jak dla USAF
  • Pisałem już o niej w dziele poświęconym tej kurtce.
  • Witam!

Poszukuję dla siebie kurtki M65 w jedynym słusznym kolorze OD. Mam 186 cm wzrostu i 75 kg wagi - jestem szczupły. Generalnie noszę umundurowanie w rozmiarze Medium/Long, ale w artykule "Garść informacji o kurtce M65" wyczytałem, że węższy rozmiar także może na mnie pasować. Tak się składa, że na Allegro są dwie M65 w OD w rozmiarze Small/Long:

http://allegro.pl/kurtka-m65-olive-us-army-small-long-oryginalna-sl-i3643126174.html

http://allegro.pl/kurtka-m65-olive-us-army-small-long-oryginalna-sl-i3646736658.html

Niestety sprzedawca nie odpowiada na moje pytania. Do kurtki przewiduję dokupienie kaptura (2 różne modele do kupienia także u tego samego sprzedawcy) oraz podpinki. Nie wiem, czy to wszystko upcham na siebie.

Proszę o pomoc!

• Przecież masz wszystkie potrzebne wymiary podane w opisie.Nie dziwię się ,że sprzedawca nie odpowiada.Waga w doborze rozmiaru nie jest potrzebna.
    Nosisz medium long to szukaj medium long.
  • Moim zdaniem nosisz rozmiar M, czyli rozmiar dla ludzi szczupłych. Zresztą sam twierdzisz, że nosisz umundurowanie w rozmiarze Medium/Long - zatem masz już odpowiedź na swoje pytanie. S-ka jest megamała, więc zapomnij o tym aby pasowała ona na Ciebie łącznie z podpinką i jakąś tam bluzą.
  • No właśnie :)
    Medium Long 
    - mam jedną nówkę ML moge odsprzedać 
    image
    Jakby co to pisz na priv
    300 zł + przesyłka
  • No widzisz, kolega ma nówkę z cenie Helikona. Brać i się nie zastanawiać :)
  • No mam 3 kurtki ML a ta tylko wisi w szafie - a teraz się przenoszę do innego mieszkania a tam już nie ma tyle szaf :)
    Jakby co to mam jeszcze fajną bluze TS oryginał
    sprzedana
    :)
  • A ta koszula to jaki ma rozmiar?
  • Dziękuję za odpowiedzi.
    Pytania, które wysłałem do sprzedawcy nie dotyczyły tylko rozmiaru kurtki i nie były napisane w sposób niegrzeczny, czy prymitywny, dlatego powinien na nie odpisać.
  • Bluza mała rozmiar A-M czyli asia medium
  • Od którego roku zmienił się odcień zieleni w M65?
  • Jak to od którego roku zmienił się odcień kurtki? Zadałeś dziwne pytanie... :-? 

Po prostu kurtki M-65 mogą mieć rozmaite odcienie, gdyż rozmaite firmy je szyły.

Ale cały czas jest to jeden i ten sam (umowny) kolor, czyli OG-107. 

• Pytanie nasuneło się podczas przyglądania się kilku egzemplarzom z różnych lat produkcji. Pewnie ta różnica wiąże się z różnym zużyciem, spraniem ? Dzięki za wyjaśnienie.
  • I trzeba brać pod uwagę tylko i wyłącznie odcienie nowych i niepranych egzemplarzy. Bo używki gotowane w 90 stopniach lub z czerwonymi skarpetami, powodują że wzrasta liczba odcieni, przez co mogą być ich nawet setki...