Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!
Delikatnie była "mechata", ale nie tak bardzo jak Golden z plastikowym zamkiem. Bo tamtą to można było golić maszynką. No i kolor ma fajny. Nigdy nie widziałem kopi w takim właśnie kolorze :)
A ten Winfield wygląda jak te tanie niefirmowe kurtki dla ochroniarzy. Jest z takiego jakby gładkiego twilu. Przeplotu tkaniny nawet tam zbytnio nie widać, tak jak w zwykłej koszuli (nie mylić z koszulką, bo to co innego)
~Lukabest, Ziomek, Ogo2 i inni...
A teraz bardzo ważne pytanie do znawców. Jak wygląda sytuacja z kieszeniami na klacie w emce? Jakie powinny być wymiary w cm. tych kieszeni? I czy takie waśnie wymiary powinny być zawsze, czy mogą być jakieś odchyłki? Często widzę że różnie to bywa z tymi kieszeniami. Ale raczej długie i podłużne są pożądane? Czy krótsze też mogą być w kontraktach? Czy w kurtce o rozmiarze S powinny być takie same kieszenie na wielkość co w kurtce o rozmiarze XL? Chodzi mi o zielone emki.
Dziwna kombinacja cywilnej emki Alfa. Kurtka jest "made in usa" a zamek jest z napisem Aplha, zamiast Scovill... :-? Najwyraźniej tak też robili.
http://allegro.pl/kurtka-m65-piaskowa-l-r-metalowy-suwak-i3607771010.html
Czyli cywilne kurtki Alpha występują w 4 opcjach:
1. suwaki Scovill - kurtka uszyta w USA (stare i zachwalane emki z zielonymi metkami)
2. suwaki Scovill - kurtka uszyta poza USA (moja kurtka tan/khaki)
3. suwaki z napisem Alpha - kurtka uszyta w USA (kurtka ta z aukcji, link wyżej - nowa czarna metka)
4. suwaki z napisem Alpha - kurtka uszyta poza USA (typowa chińska Alpha dostępna w wielu sklepach)
A tak w ogóle to mi się wydaje, że suwaki z napisem Alpha zamawiane są u Scovill'a. Budowa i wygląd jest prawie identyczny. Co więcej, suwak z napisem Alpha chodzi dużo lepiej niż suwak Scovill - mam dwie kurtki z takimi właśnie suwakami.
Miałem 100% mintowe kurtki ,które miały błyszczące "srebrne" zamki ale dostawałem też kurtki z zamkami pokrytymi całkowicie nalotem,gdzie trudno bylo odczytać nazwę na maszynce.Doszedłem do wniosku,po rozmowie z poprzednimi właścicielami ,że wszystko zależy od warunków przechowywania przez ponad 40 lat.Nie próbowałem nigdy zlikwidować nalotu na maszynce bo bałem sie ,że mogę uszkodzić material.Jestem przekonany; że chodzenie w kutce z zamkiem utlenionym już nie wróci masxynce blasku,ponieważ nawet delikatnie próby starcia nalotu nie przyniosły rezultatu.Natomiast nigdy nie spotkałem sie z wypłowiałą tasiemką w nowej kurtce.Myślę,parka była nowa ale pozbawiona tasiemki i ktoś przełożył z używanej .
~Lukabest
Rzeczywiście, wszystko zależy od tego jak ktoś przechowuje kurtkę, bądź jak kurtka jest przechowywana w magazynie. Suwak suwakowi nie równy, więc jakieś błędy produkcyjne też wychodzą po czasie na wierzch. Niby można sunąć nalot narzędziami jubilerskimi (coś w stylu narzędzi do wiercenia u dentysty) tylko to sporo roboty, a w przypadku złotych suwaków będzie to efekt krótkotrwały. Bo po każdym praniu złoty suwak znowu ciemnieje. Co do aluminiowych suwaków, to delikatne utlenienie w niczym nie przeszkadza, ale chropowaty gruby nalot źle już wygląda. Jednak złote suwaki choćby były najstarsze i najbardziej zużyte to wyglądają o niebo lepiej niż te srebrne. Skoro je wymyślili i wprowadzili, to tylko po to że ze srebrnych suwaków nie byli zadowoleni. Stary srebrny suwak z mocnym utlenieniem wygląda jakby się miał za chwilę rozlecieć, a stary złoty suwak ma po prostu kolor ciemno-brązowy. Reasumując, utlenienie bardziej niszczy i bardziej wygląda paskudnie niż ośniedzenie ;)
~Antyk
Nie przejmuj się rękawami. Najważniejsze abyś potrafił się odpowiednio ubrać i nie kombinował jak klaun w cyrku... ;)
Witam!
Poszukuję dla siebie kurtki M65 w jedynym słusznym kolorze OD. Mam 186 cm wzrostu i 75 kg wagi - jestem szczupły. Generalnie noszę umundurowanie w rozmiarze Medium/Long, ale w artykule "Garść informacji o kurtce M65" wyczytałem, że węższy rozmiar także może na mnie pasować. Tak się składa, że na Allegro są dwie M65 w OD w rozmiarze Small/Long:
http://allegro.pl/kurtka-m65-olive-us-army-small-long-oryginalna-sl-i3643126174.html
http://allegro.pl/kurtka-m65-olive-us-army-small-long-oryginalna-sl-i3646736658.html
Niestety sprzedawca nie odpowiada na moje pytania. Do kurtki przewiduję dokupienie kaptura (2 różne modele do kupienia także u tego samego sprzedawcy) oraz podpinki. Nie wiem, czy to wszystko upcham na siebie.
Proszę o pomoc!