Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kopie i podróbki kurtek M65 - opinie i wrażenia z użytkowania
  • W tematyce M-65 siedzę tylko od 2 lat, ale intensywnie, setki artykułów, fora, felietony, etc. Miałem kontrakt Alpha, kontrakt Colton, kontrakt So-Sew, obecnie kontrakt Winfield z 1976 roku. Najlepszy krój, jakość materiału i detale wg mnie są w kontraktach Alpha Industries, ale to tylko dostrzeże znawca tematu, brat miał kopię M-65 firmy Surplus, w porównaniu do szmatek ze sklepów to bardzo dobry produkt, ale w porównaniu z kontraktami, mówiąc krótko, to szajs, wg mnie szkoda kasy na Helikon, Surplus i inne pseudo emki. Osobiście swojej emki używam w każdych możliwych warunkach, bez oszczędzania, bez dupereli typu: wisi w szafie i się na nią patrzę bo mi jej szkoda, itd. Wg mnie, lepiej upolować kontrakt niż kupować podróbki, nawet jeśli z plamą, dziurą, itd. to kontraktowej emce doda tylko uroku, jak wszyscy wiemy, te kurtki zostały zaprojektowane i stworzone do eksploatacji w warunkach polowych ( frontowych ), dlatego tak traktuję swoją M-65 - bez oszczędzania, tak to widzę, oczywiście nie każdy musi. Sprawa kolejna, rozmiarówka... z własnego doświadczenia mogę powiedzieć tylko jedno: trzymajcie się rozmiarówki, tj.: mierzysz obwód klatki i wzrost i wg tych dwu rzeczy dobierasz kurtkę wg tabeli rozmiarów, w przypadku kontraktów na 99,9 % tą metodą dobierzesz idealnie rozmiar. Uważam, że kontrakty do roku 1979 to pancerne emki, późniejsze produkcje to już nie to samo, obecnie nie kupiłbym M-65 wyprodukowanej po roku 1979, oczywiście jakość materiału już nie ta, miałem, to mam porównanie. Koledzy w innym wątku poruszyli temat podwójnej podpinki, od ponad roku stosuję 2 podpinki przy ostrej zimie i sprawdza się doskonale. Może komuś się przydadzą moje uwagi, szczególnie początkującym użytkownikom M-65. I na koniec jedna rzecz... I'm sorry, ale jak widzę kogoś w M-65 w kamuflażu woodland, to śmiać mi się chce, wg mnie jest to czyste, pretensjonalne pozerstwo :)) NIe bez powodu ceny woodland'ów są tak niskie :)) Jeśli chodzi o Świętą M-65, to tylko i wyłącznie OG-107, wg mnie. Koledzy się naśmiewają z emek różowych, zółtych i innych wariacji a ja się naśmiewam z woodland'ów.
  • A możesz przybliżyć z jakiego to powodu ceny woodladów są takie niskie?
    Acha i co dokładnie pretensjonalnie demonstruje jegomość ubrany w woodland?
    Pytam z ciekawości, bo wiesz żebym wiedział co odpowiedzieć jak mnie ktoś na ulicy zapyta:) Bo jakbym miał na sobie czerwoną M-65 to wiedziałbym co mówić.

De gustibus non est disputandum
  • No woodlandy kontrakty są po 50 zyla na allegro i jest ich dużo
    http://allegro.pl/kultowa-kurtka-m65-us-army-woodland-kontrakt-s-r-i2872534900.html
    http://allegro.pl/kultowa-kurtka-m65-us-army-woodland-kontrakt-s-l-i2872682870.html
    ...
    ale do lasu mam jedną woodland (nawet 2) i jestem zadowolony - nie widać na niej tak przybrudzeń n. z błota
    chociaż ostatnio chodzę tylko w olive :)

• Woodlandy nie raz mnie ratowały podczas śnieżycy, ulewy, pogodowego "trzęsienia ziemi”. Mam przyjazny stosunek do tych kurtek i nie uważam, by były gorsze od oliwek. Woodland czy oliwka? - każdy wybiera, jak chce, według własnych potrzeb i preferencji. Obiektywnie rzecz biorąc, nie ma w tym względzie wyborów lepszych i gorszych. Na dzisiejsze spotkanie Drużyny wybieram się w Goldenie woodlandzie, moi koledzy przyjdą w oliwkach, ale wiem, że nie powiedzą: "W czym przyszedłeś?".
  • marcinkroll: kolego, nie wiem kim jesteś, ale twiredząc "ale jak widzę kogoś w M-65 w kamuflarzu woodland, to śmiać mi się chce, wg mnie jest to czyste, pretensjonalne pozerstwo" w ten spsób obrażasz wielu kolegów z tego forum w tym mnie, poza tym w pewien sposób dyskryminujesz tych ludzi (nas) , co jest niegrzeczne i niezgodne z regulaminem tego forum. Jest toTwój pierwszy post a już taki kontrowersyjny.
    Kurtki woodland są mniej popularne niż oliwkowo-zielone ale w niczym nie ustępują tym ostatnim, w ciągu kilkudziesięciu lat produkcji zdażały się lepsze i gorsze kontrakty wersji OG107, kurtka woodland była kolejnym etapem rozwoju zielonej wersji a nie jakąś kopią czy podróbką, 
  • marcinkroll
    Ciekawe rzeczy opowiadasz.A w czym widzisz wyzsza jakosc Alphy do 1979 w porownaniu z Ownbeya z 1972(kontrakty1203,1733) czy Rolana z tego samego roku(0779?Dlaczego uwazasz ze Twoj Winfield z1976 jest lepszy od Goldena z 1981(2337)?

• A ja powiem tylko tyle, że mam coraz większą ochotę właśnie na woodland'a, tym bardziej, że pracując w instytucji leśnej fajnie by było się polansować w takiej kurteczce (nie tylko w biurze) ;)
  • Oczywiście pisałem o woodland żartobliwie :))

A mówiąc poważnie, to nie wiem, jak dla was, ale dla mnie liczy się tylko M-65 Olive, też mógłbym sobie kupić woodland, desert, tylko po co ? Dla samego posiadania ? To nie moja konwencja, poza tym najlepiej czuję się w klasycznej oliwce i pod tym względem jestem konserwatywny. Dla mnie kontraktowa M65 to NIE jest lans, ani żadna moda, po prostu doskonale się czuję w tej cholernej kurtce :)) Poza za tym jest to rzecz bezapelacyjnie Kultowa, symbol buntu, symbol nonfonformizmu, symbol indywidualizmu i wielu innych rzeczy i mam szacunek do każdego, kto ma na sobie kontraktową M65, pod warunkiem, że zna jej historię i nie dostał jej od ciotki na urodziny, bo taka moda :))

• dobra...idę założyć woodlada...posiedzę sobie w nim w domu - żartobliwie oczywiście.
  • kolego marcinkroll, odpowiedz chociaż na zadane przez borena i Lukabest pytania (bo twoje posty nawet nie pasują do tego wątku, bardziej  do "M-ka moda czy coś więcej?":

"A możesz przybliżyć z jakiego to powodu ceny woodladów są takie niskie?
    Acha i co dokładnie pretensjonalnie demonstruje jegomość ubrany w woodland?"

"Ciekawe rzeczy opowiadasz.A w czym widzisz wyzsza jakosc Alphy do 1979 w porownaniu z Ownbeya z 1972(kontrakty1203,1733) czy Rolana z tego samego roku(0779?Dlaczego uwazasz ze Twoj Winfield z1976 jest lepszy od Goldena z 1981(2337)?"
  • ogo2 doskonale znam Historię M-65, więc powiem inaczej... czy Cybulski, Wajda, i dziesiątki innych w Polsce oraz John z filmu wiadomego, De Niro z Taxi Driver i Łowca Jeleni, Tim Robins z Drabina Jakubowa, Al Pacino z Serpico. etc, etc, etc, mieli woodland ? :)) NIE, sam rozumiesz, itd...

lukabest ani słowem nie wspomniałem o wyższości Alpha i ani słowem nie wspomniałem, że widzę wyższość swojej Winfield w stosunku do innych, chodzi tylko o to, że bym nie kupił już nigdy M65 produkowanej po roku 1979, dlaczego ? Już pisałem, bo jakość materiału w noszwych produkcjach jest zdecydowanie gorsza, dlatego... Czytajcie ze zrozumieniem, Ludzie, bo ja nie używam spinki... do włosów :)) Emki z lat 60, 70 są po prostu pancerne, i to nie jest tylko moje zdanie, używałem różnych roczników, różnych kontraktów, więc wiem, co mówię, i wyrażam tutaj swoje zdanie, po to jest to forum, nie ?

• pewnie, ale Eric Bana i Evan Mc Gregor w Helikopterze w ogniu nie nosili M-65 OG107. Dlaczego? Sam sobie odpowiedz drogi Watsonie. 

Co do czytania ze zrozumieniem to przeczytaj jeszcze raz dwa pierwsze zdania z Twojego pierwszego postu...

Postaraj się nie zaklinać rzeczywistości, bo za chwilę ja będę udowadniał, że skórzane kamizelki i kraciaste koszule są lepsze od M-65....bo przecież w żadnym westernie nie występował cowboy w M-65...
    Acha, zapomniałem dodać, że M-65 OG107 musi być do niczego bo nie widziałem w niej gen MacArthura - to w sumie dość znana postać, nie?

Nadal czekam na odpowiedzi na zadane pytania. Wyraziłeś swoje zdanie na forum i mnie to zaciekawiło.
  • Odpowiedź jest prosta, osoby o których piszesz nie chodzili w woodlandach bo kurtka trafiła do jednostek w 1982 roku, więc nie była używana w Wietnamie, jakby woodlandy wprowadzono w latach 60-tych to na pewno by  trafiły również tam chociaż być może nie trafiły by, trudno to teraz stwierdzić, kamuflaż dostosowany był do obszaru na którym działano, Cybulski miał na sobie kurtkę M43 a nie M65, OG107 był powszechnie używanym odcieniem w armii USA w tamtych czasach. Uważam, że kolor kamuflażu nie ma tutaj nic do kwestii kultu M65. OG107 był po prostu pierwszy (chociaż kamuflaż woodland powstał dawno temu). Kurtka OG107 jest też bardziej preferowana, bo nie rzuca się tak bardzo w oczy w cywilnym użytkowaniu niż wersja woodland (która ze względu na rodzaj kamuflażu, ma charakter typowo militarny).
    Poza tym, żeby stweirdzić że emki z lat 60-tych i 70-tych były lepsze to przynajmniej trzeba mieć wiedzę merytoryczną  jak np. kolega Lukabest przez którego ręce przeszły dziesiątki (może nawet więcej) takich kurtek lub McM (twórca skryptu i bazy o M65 OG107)

• marcinkroll
    W swoim pierwszym poście napisałeś-" Może komuś się przydadzą moje uwagi, szczególnie początkującym użytkownikom M-65."Jeżeli tak ma być to twoje informacje powinny być rzetelne i prawdziwe.Po pierwsze nieprawdą jest ,że wszystkie kontrakty do roku 1979 są pancerne-przykładem wspomniany Winfield.Po drugie sa kontraktorzy do 1979 roku ,których  emki  dorównują niektórym rocznikom Alphy a nawet przewyższa jakością i odszyciem.Po trzecie wskaż kontraktora i rocznik po 1979 który znacząco odbiega jakością materiału od średniej klasy kontraktora lat 70-np SoSew Styles ( odcień OG107 nie ma znaczenia).(McMurphy nie podpowiadaj:-))? Nie znam kontraktora ,którego kurtkę już miałeś "kontrakt Colton"
  • Co do jakości materiału  - woodland z 84 roku ma grubszy materiał od niektórych kurtek z lat 70 tych
    mogę to zaświadczyć :)
    image
    a kupiłem go za 60 zł właśnie od sprzedawcy co linki przedstawiłem wyżej
    pozdr

• Kontrakt Colton? a raczej B.G. Colton, na starym wątku NGT już była o tym mowa - wygląda na to, że to cywilna kopia.
    a tutaj znany sprzedawca z Bielska B. taką ma na sprzedaż
    image
    numer RN wskazuje na GIBRALTAR FABRICS INC.
  • Spinki do włosów :)) Nawet nie chce mi się wam odpisywać, na jednym Forum przestrzegali, i nabijali się z was :)) Teraz rozumiem, dlaczego :))

• Marcinkroll: Teraz naprawdę mnie zaciekawiasz. Spinki do włosów? Z tym Ci się kojarzy to forum? Mógłbyś to wyjaśnić? To bardzo ciekawe. Człowiek coś tam pisze, coś mówi, a nie wie, jak to inni odbierają. Nic do tej pory nie wiedziałem, że mówi się gdzieś o naszym forum, w dodatku nabijając się z niego. Dlaczego się nabijają? Czy mógłbyś, Kolego, to wyjaśnić? Będę wdzięczny.
  • McM: Andrzej, nie doczekasz się odpowiedzi na to pytanie, koleś ukrywający się pod nickiem marcinkroll  to typowy przykład arogancji w sieci pod przykrywką anonimowości, nie ma sensu dalej z nim dyskutować, bo nie o to mu chodzi, zero merytoryki i chęci do dyskusji, chodzi o to żeby podkręcać atmosferę i obrażać  kogo się da i ile się da.
    Spinka do włosów... podejrzewam, że symbolizuje długie włosy czyli  hippisów (a to chyba też podchodzi pod jakąś dyskryminację)
  • Piotr. Chyba masz rację, nie dowiemy się, kto jest tym hipisem. Przepraszam, czy lecą z nami żydzi, masoni i hipsterzy?
  • Kolega Marcinkroll strzelił focha :))
    Ma za dużą wiedzę żeby z nami dyskutować - przecież miał tyle emek cośmy nigdy nie widzieli na oczy =D>
    I TEN NAJLEPSIEJSZY Winfield z 76 roku to przecież cudo wśród emek - niech będzie dumny z posiadania tej M-ki
    POZDROWIENIA PA PA !!!
    :)

• Trza sobie wpaść potrolić gdzieś co jakiś czas 
  • ziomek_z_lasu, jakiego focha ? :)) Wpisy na forum robię w wolnym czasie, ale wy tym chyba Żyjecie, yhy...

To nie trolenie, po to do ciężkiej cholery są takie fora, żeby się wymieniać informacjami, a nie, żeby po sobie jechać o nic, za nic, co z wami jest, Ludzie ? A ty ziomek_z_lasu nie ironizuj, emek miałem 4, teraz mam piątą, i nigdy nie powiedziałem i nie powiedziałbym, że mój Winfield to cudo i wcale nie jestem dumny z posiadania, to, że mam, noszę taki łach, z czegoś wynika, i w 4 literkach mam lans, modę i inne brednie tego typu, ja widzę tutaj koło wzajemnej adoracji, a ty ogo2 ? Ja nikogo nie obraziłem, jak na razie to ty i reszta na mnie naskoczyliście, dlaczego ? Bo całe wasze Życie to te forum, yhy, mam własne doświadczenie z M65 i tego się trzymam + wasze i innych opinie, rady, porady, itd. ogo2, rzeczywiście masz rację, ten Colton to nie był kontrakt a Cybulski miał na sobie M43, mój błąd, a co do woodland'a to pisałem żartobliwie, ale teraz powiem poważnie... woodland w pięknym stanie, oczywiście kontrakty, chodzą po jakieś 50 zł, czyli za darmo, ale i tak bym NIE kupił takiej emki, już szybciej desert, woodland zalatuje lansem i robieniem z siebie żołnierzyka, kiedy nawet koleś jeden z drugiem nigdy z AK-47 NIE miał w rękach,  nie wspominając o reszcie, to moje zdanie i go nie zmienię, i guzik od podpinki mnie obchodzi to, że kogoś tutaj boli, jak ktoś ma własne zdanie, tyle. Używacie do prania emki zmiękczacza do tkanin ? Jaki jest najlepszy preparat do impregnacji kurtki, żeby deszczu nie puszczała ? Bo w mojej Quarpel już chyba właściwości stracił

• ja używam cocolino, żeby mnie kołnierzyk nie drapał po szyi. I uważam, że ci co nie używają lansują się na twardych żołnierzyków. A co do Quarpela to masz rację, tylko prawdziwi twardziele mokną na deszczu....tylko frajerzy mają sucho pod kurtką.
    Całuję się mocno przyjacielu, tylko nie wiem czy smak mojej pomadki do ust będzie dla Ciebie wystarczająco twardzielski.

ps. nie jestem wysublimowanym kolekcjonerem emek, a to forum nie jest dla mnie treścią życie ale mnie przyjacielu po prostu zirytowałeś. 
  • Jakoś tak "twardzielsko" - "przyjacielsko" zrobiło się w tym wątku ...
  • Panowie, spokojnie ;)

Jeśli marcinkroll chce wyrazić swoją niepochlebną opinię, to proszę bardzo, każdy ma prawo. Uprasza się jednak o nieużywanie ironiczno-zaczepno-sarkastycznego tonu, unikanie używania określeń typu "koło wzajemnej adoracji".

Marcinkroll, nie ironizuj z tego, że ktoś ma pasję i traktuje M-ki inaczej niż Ty. Jesteś rozumnym człowiekiem i jeśli czujesz, że Twoje wypowiedzi kogoś irytują, to zmień ich ton.

Panowie - starajmy się sami unikać wpadania w podobny ton, nawet w odruchach obronnych. Konflikty tutaj nikomu potrzebne nie są :)

• blatio, dobra zrozumiałem, ja tylko się podzieliłem swoimi doświadczeniami, a oni na mnie naskoczyli, z resztą sam sobie poczytaj, co pisałem i co mi odpisywano, to nie ja pierwszy przelałem krew, to oni :)) ( First Blood )
  • Przez wiele miesięcy pełny wersal. Przyjacielskie pogaduszki, uprzejmości, słodkie ble ble. Nagle ktoś pisze parodię. Ośmiesza te przyjazne rozmowy, pokojowe dyskusje, żartobliwie traktuje osoby, które w dobrej wierze biorą w nich udział, a nawet prowokuje. To co wtedy? Nie można mu szpileczki wetknąć? Myślę, Blatio, że trochę przesadzasz z tym dyscyplinowaniem: "panowie, spokojnie". Było, jest i będzie spokojnie, bo na zaczepki typu: "ja nie używam spinki do włosów" jest jedna odpowiedź: "Szczęść ci Boże".
  • kolega mcm, jak mnie cytujesz, to chociaż użyj Ctrl + C, Ctrl + V, bo napisałem: ja nie używam spinki... do włosów, czyli ? czyli ? Czyli spinki, spinania się, spinania się o byle co, teraz rozumiesz ? Liczyłem na wasze... aj, kjurwa, nieważne :)) Blatio, dobrze mówisz, żebym nie ironizował z tego, że ktoś ma Pasję i traktuje emki inaczej niż ja, oczywiście masz rację, analogicznie rzecz ujmując, w takim razie niech oni, one tutaj nie ironizują z tego, że ktoś ( Ja ) traktuje emki inaczej niż oni, bo sorry, ale ja się nie modlę do woodland'a wiszącego w szafie nad 3 kg preparatu na mole :)) Znam doskonały felieton kolegi Mc Murphy, doskonały artykuł, chciałem tylko napisać coś od siebie, ale jak widać to grzech... O tym grzechu mówi przykazanie sześćdziesiątepiąte :)) mcm a co do wtykania szpilek, to bardzo lubię wtykać sobie szpilkę w sitku drenażowym w Jungle Boots :)) Blatio, znam twój nick z wypowiedzi na forach, powiedz mi, czy używasz zmiękczacza do tkanin przy praniu emki ? Ich tutaj pytałem, ale próbował mnie kolega boren wyśmiać, używając oklepanej dezawuacji, pytam o zmiękczacz, tak samo, jak inni o kontrakt, więc dlaczego kolega boren ironizuje ? Jak bym mu podał Nr, Kontraktu z metki i prosił o potwierdzenie, to by pewnie urusł, co ? Bo poczułby się ważny, co ? A na pytanie o zmiękczacz nie umie odpowiedzieć, co ? Aha...
  • Dziwne interpretacje, szydery, ironia, głupkowate teksty na poziomie nastolatka ...dramat...
    Marcinietrollu, właściwie na każdym innym forum tematycznym możesz w identyczny sposób się też spełniać, więc może na tym forum byś troszkę sobie odpuścił i nie mącił (tak delikatnie, bardzo delikatnie pisząc, żeby przypadkiem nie urazić, bo można by to napisać dużo krócej i dosadniej).

ps. twardziele używają [Ctrl]+[Insert], [Shift]+[Insert], ale ci mega-twardziele (do których z pewnością się zaliczasz) [Alt]+[F4], może skorzystasz "co?", bo po co robić taki OT nikomu niepotrzebny (śmietnik w wątku), "co?".

Darz Bór!
  • A propos prania, nikt nie odpowiedział, proszek do kolorów i na 40st, nie wiruje piorę osobno kurtki, chyba, że akurat w tym samy czasie mam coś w tym samym kolorze do prania to zdarza się, ze piorę razem. Z tego co wiem wirowanie jej nie zaszkodzi. Potem na strych i na wieszaku suszę kilka dni przy obecnej aurze, strzepnę po wyschnięciu, popoprawiam kaptur kieszenie i podszewkę i na garb, bo się sama wyprasuje :P 
    Prać w środkach zmiękczających nie ma sensu, to nie wełna, albo jakiś super delikatny materiał, dwa impregnować też nie ma sensu jak zejdzie fabryczny impregnat, bo jest to proces mało trwało potem, a m-ka nie jest kurtka przeciw deszczową od deszczu mamy ceraty i poncza i peleryny bądź parasol, a na śniegu jak trochę zmoknie to i tak da redę.
  • Slawkowski, głupkowate teksty na poziomie nastolatka, to prezentują twoi koledzy tutaj i ty sam, a nie ja, jak mi to tutaj sobie imputujesz, mówisz dramat ? A ja mówię: blazenada, jak się was czyta momentami... I poważnie człowieku, NIE obchodzi mnie twoje zdanie, zrozum.

devil, dzięki za opinię, raz chyba prałem w zmiękczaczu, ale to dlatego, że palę i kurtka intensywnie przesiąka zapachem nikotyny, a po praniu w samym proszku ciężko było nie wyczuć tego zapachu, dlatego próbowałem ze zmiękczaczem, a nie dlatego, jak to kolega boren wyszydził o tym, żeby mnie kołnierzyk nie drapał po szyi, to jest dopiero na poziomie nastolatka Panie Slawkowski i to jest dopiero szydera, co nie ? Jemu to powiedz, nie mi, koleś.

devil, na temat powtórnej impregnacji zdania są podzielone, słyszałem opinie, że warto, bo rzeczywiście jest odczuwalna różnica, inni natomiast twierdzą, że nie ma sensu i szkoda kasy, w sumie, to chyba wypróbuję Nikwax Cotton Proof, podobno Nanotec jest bardzo dobry, i to prawda co mówisz, że poncho przy deszczu, z resztą żołnierze Amerykańscy mieli na stanie w wyposażeniu poncho w Vietnam'ie, pory monsunowe, itd. Też jestem zdania, że peleryna to peleryna, ale fajnie by było, jak by jeden ze środków okazał się skuteczny. Gdzieś widziałem film, jak kolesie nagrali, testowali preparat, polewali emkę wodą z węża ogrodowego, potem z wiadra i nawet miejscowo wody nie przepuściła, dlatego chyb a jednak warto, tylko pytanie, który preparat ?

• Witam! :)

Spróbuj...... jeśli dostaniesz u nas takiego specyfiku Scotchgard Durable water repellent ... szukaj w sklepach gdzie są produkty 3M.
    Ale wiadomo....z M65 "przeciwdeszczowej" kurtki raczej nie zrobisz ! Specyfiki chwalone przez kilka osób na różnych forach.
    image
    lub tego Scotchgard Outdoor Water Shield
    image
  • devil, dzięki za info, ja piorę podobnie, zwykły proszek, temperatura 40 C, tryb z wirowaniem, żeby szybciej wyschła, też używam tylko plastykowego wieszaka, na wieszaku najlepiej ubrania schną, poważnie warto porządnie wytrzepać kurtkę na wszystkie strony zaraz po wyciągnięciu z pralki, ja tak robię i zero zgnieceń po wyschnięciu, ja piorę emkę i podpinkę i nic więcej nie wrzucam do bębna poza nimi, takie skrzywienie mam.
    Raz prałem w zmiękczaczu i rzeczywiście nie ma sensu, wypytuję o takie z pozoru mało ważne detale, bo lubię zbierać informacje o emkach.

Lobo47, dzięki za info, szukałem w kilku sklepach myśliwskich on-line, ale wygląda na to, że będzie trzeba złożyć indywidualne zamówienie, żeby dostać u nich ten preparat. Znajomy, który siedzi w temacie M-65 19 lat powiedział, że nie ma sensu i szkoda kasy na preparaty tego typu, ale jednak bym spróbował.
    Lobo47, przeglądałem 6 stron waszych zdjęć w emkach w innym dziale, i niestety, ale M-65 pasuje każdemu, ale podtrzymuję swoją konserwatywną opinię, że najlepiej wygląda się w Oliwce.
    Lobo47, jak się tutaj dodaje zdjęcia ? Bo bym też coś wrzucił, jeśli znajdę.
  • Jest specjalny wątek z instrukcją, jak dodawać fotki. Podwieszony, więc łatwy do znalezienia.
  • Ja z własnego kompa to wrzucam przez http://imageshack.us/ ... zalogować się w portalu i "ładować" na jego serwer pliki graficzne
    które za pomocą "linku" importujesz na forum przez "Insert Image".
    image
    image
    A tu link do instrukcji o której wspomina Krystian Krees
    http://m65.org.pl/forum/discussion/18/instrukcja-dodawania-zdj%C4%98c#Item_1

• Małe pytanko: czy ktoś miał kiedyś do czynienia z kopią kurtki M51 by Alpha industries ?

http://www.ebay.com/itm/Alpha-Industries-M51-Field-Jacket-/221163480937?pt=US_CSA_MC_Outerwear&hash=item337e5ee769

z wysyłką z tej aukcji wychodzi za jakies 260 zł i zastanawiam się czy warto.Zawsze to troche mniej szkoda zajeździć w terenie a kontraktowa też jest w planie :)

• Pierwsza emka to czarna od surplusa.Nie chciałem olivki bo najlepiej się czuję w kurtkach czarnych i dlatego padł wybór właśnie na ten kolor.Kurtka sprawiała wrażenie eleganckiej dobrze skrojonej(dlaczego sprawiała wyjaśnię w dalszej części komentarza)Pierwszy atak mrozu no i kurtka się sprawiła w 100% i właścieiwe jest to jej jedyny plus - przy srogich temperaturach jest ciepła, kontrakty trochę ustępują ale jak wiadomo odczucie ciepła i zimna jest indywidualną sprawą- mi w Zakopanym jest ciepło bo jestem odpowiedni ubrany innemu będzie zimno bo nie wie bądź nie zna takiej odzieży jak polar, koszulka termoaktywna czy ubieranie się na cebulkę.Następnie wpadłem do was a dokładniej na waszą stronę i forum.Dzięki wskazówka zakupiłem Goldena w kamuflażu woodland.Jestem pod wrażeniem wykonania , materiału i kroju, oryginalnego kontraktowego.No i w tym momencie jest słowo sprawiała wrażenie w odniesieniu do surplusa.Po prostu kopia nie jest wierna nawet w 90% procentach.Jest może szykowna ma swój styl ale nie jest to emka.Potem zakupiłem olivkę z naszywkami od Alphy.No i znowu zachwyt jak kurtka może tyle lat mieć i wyglądać tak jak wygląda.No po prostu szkoda kasy na kopie lepiej używkę ale kontrakt.Co do noszenia woodlanda czy olivki to jak powstawała kurtka m65 to olivka była kamuflażem obecnym w armii USA albo inaczej w tamtych czasach obowiązywał taki kamuflaż i tyle(Nie tylko w Usa ale i na całym świecie).Nastąpiła ewolucja w kamo i kurtkę m65 reanimowano w nowym kamo.Jeden nosi kamo woodland drugi desert a trzeci olivkę a jeszcze czwarty ma wszystko po trochu i się nosi zależy jak leży.
  • ~marcinkroll

Nic nie napisałeś o spodniach woodland. Można w nich chodzić, czy lepiej nie? To też pozerstwo? Bo ja właśnie takie spodnie kupiłem, ale nie chciałbym wyglądać jak ktoś kto uprawia "czyste, pretensjonalne pozerstwo" I jeszcze coś... A może chodzenie w kurtce z filmu Rambo, czy Taxi Driver to właśnie pozerstwo? No bo przecież główni bohaterowie też nosili takie kurtki. Ktoś kto nosi zieloną emkę, może chciałby być postrzegany na ulicy jako John Rambo? Wyliczyłeś z satysfakcją całą plejadę gwiazd która chodziła w zielonych emkach... Imponuje Ci to? Gdyby nie Ci ludzie, to nie nosiłbyś emki? A tymi cenami emek woodland to mnie rozbawiłeś :)) Chyba S-ki są po 50 zł. Znajdziesz mi emkę L lub XL woodland za 50 zł.? Co??? Piszesz nawet że wolałbyś kupić emkę 3 color niż woodland. A to nie jest pozerstwo? Chodzić po nocy w prawie białej kurtce? Chwiejna jest ta Twoja cała ideologia i chyba sam nie potrafisz się określić. Najpierw cenisz sobie bezpretensjonalność zielonej emki, a chwilę później podoba Ci się krzykliwość 3 coloru. Czyli co? wodland to pozerstwo, a 3 color już nie? Wiesz co... Poukładaj sobie najpierw myśli w głowie, uporządkuj swoje chwiejne przemyślenia a dopiero potem pisz elaborat i praw morały ludziom. 

Pozerstwo w zjawiskowym stylu...

image 

• Ale czemu właściwie odgrzebujesz starą, przebrzmiałą sprawę sprzed dwóch miesięcy??  :-/
  • Bo dopiero wczoraj o tym przeczytałem i też mam coś do powiedzenia na ten temat. Zresztą sprawa jest cały czas aktualna. Jest pewnie więcej osób które śmieją się i ironizują z posiadaczy leśnych emek. Więc piszę też do nich ;)

• Admin: post do poprawy, jeśli tego nie uczynisz do 23:00, post zniknie !  

• No to mogłeś poszukać tego ciemniejszego koloru. Co do tego butelkowego, to nie powiedziałbym że to jakaś nieudana partia czy coś takiego. Niedawno na allegro widziałem starą Alfę "made in usa" w tym samym kolorze. Widocznie robią kurtki w różnych odcieniach, aby każdy mógł wybrać coś dla siebie. Skoro zawsze robili niebieską, czarną, piaskową i khaki to można też robić kilka odcieni zieleni. Dbają o klientów po prostu ;) Ja mam 183 cm i 115 cm. w klatce. Też mam Alfę L/R. U mnie bez podpinki na samą koszulkę dobra jest w klacie i na plecach, ale w pasie jest sporo luzu. Założona bez podpinki na bawełnianą bluzę jest idealna. A założona z podpinką na bluzę jest dla mnie za mała. Znaczy można w niej na siłę chodzić, ale człowiek się nieźle umęczy bo ruchy ma ograniczone. A z kolei M byłaby dla mnie przymała nawet na samą koszulkę. Więc idealnie byłoby mieć rozmiar L na wiosnę - jesień. A na jakieś super mrozy + do tego polar trzeba by było mieć XL. Ale posiadanie 2 takich samych kurtek to głupota, więc wybrałem kurtkę optymalną dla siebie bo w zimę i tak nie chodzę w emce. Co do rozmiaru to Alfa jest takiej samej wielkości jak kontraktowy Golden 3 color, którego też posiadam. W takim razie wygląda na to że Helikon nie trzyma oryginalnego wymiaru.

Przed chwilą zmierzyłem Alfę i Goldena 3 color. Obie są L/R. W klacie mają po tyle samo, czyli 65 cm. A na długość, mierzone po plecach od wszycia stójki - Golden ma 80 cm. a Alfa 81 cm. Czyli kurtki są identyczne.

A o emce Helikona się nie wypowiem, bo jej nie miałem i nie zamierzam mieć. Nie lubię po prostu kopii. A oni już teraz wszystko kopiują. Nawet brytyjski smock i chcą za niego więcej niż za oryginał. Wiele osób też narzekało, że spodnie m65 Helikona dosyć szybko rozpieprzają się na szwach. Szyją je podobno słabymi nitkami. Aha, i też koszulka od nich w marpacie za 45 zł. którą miałem wytrzymała pół roku, a potem służyła do czyszczenia łańcucha w rowerze. Chciałem też kupić ten niby goterex Helikona, ale sobie darowałem kiedy zobaczyłem jak jest pomarszczony i pozałamywany. A kosztował bagatela 450 zł - za to już można kupić Gore-Tex Proppera lub kontraktowy Us Army.

• Post do poprawy, do 23:00 jak nie zostanie poprawiony to zniknie !

• Nie wiem co mam poprawiĆ

Posty się edytuje, a nie dubluje, popraw styl swojego pisma !

• Jaki masz kolor odcień alphy? Gdzie można by było dostać inny odcień? Moją kupiłem na pentagon.pl
    masz podobne wymiary jak ja masz jakieś zdjęcia w niej??

JUŻ WIESZ CO MASZ POPRAWIĆ !!!

• ~mospeter

Naprawdę mógłbyś pisać po polskiemu ;)

Sam nie wiem jaki mam odcień, wszystko zależy od światła. Ani to jasny, ani to ciemny. Nie mam fotek w swojej kurtce. Zresztą co by Ci to dało? Sam powinieneś wiedzieć czy rozmiar Ci pasuje, czy nie.

• przepraszam za bledy ale jestem dygrafem i ponad to mieszkam za granica i nie mam polskich znakow.
    pierwszy raz spotkalem sie z tak rygorystycznym forum nie bardzo wiem o co chodzi z tymi bledami,
    zreszta to juz nie wazne nie mam zamiaru w tym ukladzie wiecej pisac a szkoda bo moja przygoda m65 wlasnie sie zaczyna i jestem coraz bardziej zafascynowany tym tematem.
    tak a propos jak bym byl inwalida ktory ma problemy z pisaniem to pewnie tez by dostal krytyke.

• Mospeter: Nie przejmuj się uwagami, pisz, co chcesz i jak chcesz, możesz i potrafisz. Pamiętaj tylko, aby nie "dublować" postów, to znaczy tworzyć kolejnych, jeden za drugim. Czasem trzeba to zrobić, ale lepiej tego unikać, bo administrator jest na tym punkcie wrażliwy. Devil, jak każdy z nas, pisze po swojemu i nikt nie robi z tego halo. Więc pisz, Mospeter, to forum jest przyjazne, a z Devilem da się żyć. :) Pozdrawiam.
  • Jakoś Wardoga nikt się nie czepia, a też Mickiewiczowskim trzynastozgłoskowcem się nie posługuje... ;) Boys, relax, make peace not war :).
    Pisz śmiało mospeter, tylko postaraj się nie dublować postów, jak radzi kolega mcm.