Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!
Maciek (nie zabiera głosu na forum) namówił mnie
na ciekawe i jednocześnie ryzykowne przedsięwzięcie: analizę długości kurtek
m-65 OG-107 w rozmiarze medium/regular. Oto co z tego wyszło (bezimienna 817 –
79,5 cm, bezimienna 1690 – 77,8 cm, bezimienna 1690 – 78,7 cm, DPSC 8025 – 78,0
cm, DPSC 8118 – 78,3 cm, Rolane 67 – 78,5 cm, Alpha 68 – 77,8 cm, Alpha 68 –
77,8 cm, Apparel 68 – 78,5 cm, Bonham 68 – 79,5 cm, Rolane 68 – 79,0 cm, Sportsmaster
68 -78,5 cm, Sportsmaster 68 (L/R) -79,0 cm, Alpha 69 – 79,0 cm, So-Sew 69 –
78,0 cm, Alpha 70 – 77,5 cm, Ownbey 70 – 78,0 cm, Ownbey 70 – 77,8 cm, Southern
70 – 78,8 cm, So-Sew 72 – 79,0 cm, Alpha 74 – 77,0 cm, So-Sew 74 – 76,5 cm, Alpha 81 - 76,5 cm, Ownbey
81 – 79,8 cm, DPSC 83 – 79,0 cm, So-Sew 87 – 78,5 cm, Golden 91 (woodland) –
79,4 cm, Alpha made in U.S.A. – 79,0 cm):
Długość emek M-65 OG-107: “regular”, które poddano pomiarowi, mieści się w granicach
76,5 – 79,8 cm.
Rozpatrując długości kurtek M-65 OG-107 - "regular" (do
pomiarów włączono jedną kurtkę woodland, jedną cywilną i jedną w rozmiarze L/R) w oczy rzuca się ogólny chaos, podobnie jak w przypadku dodatków krawieckich (zamki, napy) czy tkanin
użytych do produkcji, nie sposób wyróżnić charakterystycznych stadiów czy
zjawisk, nie potwierdza się, na przykład, teza o uwzględnianiu tzw. akceleracji
rozwoju fizycznego kolejnych roczników żołnierzy. Można najwyżej pokusić się najwyżej o
stwierdzenia typu: Alpha zazwyczaj szyła krótsze kurtki, a Ownbey dłuższe.
Analiza powyższa nie jest wiarygodna ze względu na małą
próbkę badawczą, trzeba podchodzić do niej z dużą podejrzliwością, ale wniosek
końcowy: „gdy chodzi o rozmiar „regular” panuje ogólny miszmasz…” itd. może się
przydać jako zasada, o której warto pamiętać przy kupnie kurtki.
Witajcie!
Wpadam z pytaniem. Zanabyłem eMkę i jestem ciekaw, czy to oryginał. Przeczytałem artykuł i wygląda na to, że jest to cywilna Alpha, ale oceńcie sami....
zamek główny, złoty SCOVILL
Porównując do tych powyżej, ta moja nie ma podanego składu materiałowego. Balans bieli ustawiony wg mnie prawidłowo - dotyczy pierwszego od góry zdjęcia.
Z cywilnych kurtek na pewno Alphy z takimi metkami są bardzo stare. Potem nagle pojawiły się metki z literą A i trzema kreskami. To było te ich "nowe logo". Pierwszy raz nowy ich znaczek zobaczyłem gdzieś w 1994 - 1995 roku. Ale to było na naszywce/rzepie na kurtce lotniczej flyers. A kiedy dokładnie zaczęli to naszywać na emki to nie wiem. Ale myślę że logo z literą A nie ma więcej niż 18 lat.
To jest akurat zdjęcie metki od emki "treebark", więc skład materiału jest zupełnie inny niż w oliwce.
Bo ma naszywkę US ARMY :D
A tak serio:
1. jest sporo starsza od tej drugiej
2. ma srebrne suwaki
3. nie ma dziury na klacie tak jak ta druga
4. ma lepszy odcień (jak dla mnie)
5. mając ją możesz wtedy nazwać się śmiało "srebrnym emkowcem" - czyli zmieni się także Twój status ;-)
6. no i ma naszywkę Us Army... :P
~lukabest
To dobrze że to tylko przetarcie. Bo na allegro była nawet ostatnio emka z raną postrzałową, to znaczy... dziurą postrzałową :))
~pawel6
A może coś takiego Cię interesuje? Kurtka M51, piękny stan, piękny okaz, oryginalnie obszyta + podpinka. Tylko trzeba ją licytować... :/
http://allegro.pl/us-army-korea-vietnam-kurtka-m51-medium-long-i2983441766.html
~Kamil969
Kurtkę masz w porządku, jeśli to Cię zaniepokoiło. Nic jej nie dolega. Gorzej jakbyś miał suwak zapinany od góry do dołu... ;) Czasami podpinki mają dziury w innych miejscach niż są guziki w kurtce. Wtedy trzeba je poprzeszywać. Mam tak samo w parce. Po jednej stronie jest 1 guzik za nisko, a po drugiej są 2 guziki za wysoko. Czyli mam 3 guziki do poprawki. Już je nawet odprułem, ale leżą sobie cały czas na biurku, bo jakoś ostatnio nie chce mi się tego doszywać :P Gdyby jedna i ta sama firma przez 20 lat robiła i kurtki i podpinki wtedy wszystko by do siebie pasowało.