Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Rozumiem,że masz na myśli XLarge Regular?
  • tak, bo o xl long nawet nie pytam...
  • Strażak roku ... (ale którego ?) w emce
    image
  • Którego roku to nie wiem, ale chyba ktoś go nie lubił (te ślady po lotkach) ;)
  • A może jednak ktoś lubił i często przypinał pinezką

• Maciek (nie zabiera głosu na forum) namówił mnie
    na ciekawe i jednocześnie ryzykowne przedsięwzięcie: analizę długości kurtek
    m-65 OG-107 w rozmiarze medium/regular. Oto co z tego wyszło (bezimienna 817 –
    79,5 cm, bezimienna 1690 – 77,8 cm, bezimienna 1690 – 78,7 cm, DPSC 8025 – 78,0
    cm, DPSC 8118 – 78,3 cm, Rolane 67 – 78,5 cm, Alpha 68 – 77,8 cm, Alpha 68 –
    77,8 cm, Apparel 68 – 78,5 cm, Bonham 68 – 79,5 cm, Rolane 68 – 79,0 cm, Sportsmaster
    68 -78,5 cm, Sportsmaster 68 (L/R) -79,0 cm, Alpha 69 – 79,0 cm, So-Sew 69 –
    78,0 cm, Alpha 70 – 77,5 cm, Ownbey 70 – 78,0 cm, Ownbey 70 – 77,8 cm, Southern
    70 – 78,8 cm, So-Sew 72 – 79,0 cm, Alpha 74 – 77,0 cm, So-Sew 74 – 76,5 cm, Alpha 81 - 76,5 cm, Ownbey
    81 – 79,8 cm, DPSC 83 – 79,0 cm, So-Sew 87 – 78,5 cm, Golden 91 (woodland) –
    79,4 cm, Alpha made in U.S.A. – 79,0 cm):

image

Wnioski:

Długość emek M-65 OG-107: “regular”, które poddano pomiarowi, mieści się w granicach
    76,5 – 79,8 cm.

Rozpatrując długości kurtek M-65 OG-107 - "regular" (do
    pomiarów włączono jedną kurtkę woodland, jedną cywilną i jedną w rozmiarze L/R) w oczy rzuca się ogólny chaos, podobnie jak w przypadku dodatków krawieckich (zamki, napy) czy tkanin
    użytych do produkcji, nie sposób wyróżnić charakterystycznych stadiów czy
    zjawisk, nie potwierdza się, na przykład, teza o uwzględnianiu tzw. akceleracji
    rozwoju fizycznego kolejnych roczników żołnierzy. Można najwyżej pokusić się najwyżej o
    stwierdzenia typu: Alpha zazwyczaj szyła krótsze kurtki, a Ownbey dłuższe.

Analiza powyższa nie jest wiarygodna ze względu na małą
    próbkę badawczą, trzeba podchodzić do niej z dużą podejrzliwością, ale wniosek
    końcowy: „gdy chodzi o rozmiar „regular” panuje ogólny miszmasz…” itd. może się
    przydać jako zasada, o której warto pamiętać przy kupnie kurtki.

• Andrzeju, czy mógłbyś podać dokładnie, jak mierzyłeś kurtki? Tzn. od którego miejsca do którego - idealnie byłoby może na fotografii z dorysowanymi punktami pomiaru. Chętnie dorzuciłbym do Twojej bazy wymiary mojego Ownbeya z 1972 r. Można by pociągnąć temat i pokusić się o pomierzenie większej liczby kurtek; myślę, że koledzy z forum nie odmówiliby udziału w takim projekcie :).

• Krystian, mierzyłem tak, jak zwykle się to robi: wzdłuż pleców (wzdłuż osi symetrii), od wszycia stójki do dolnej krawędzi kurtki. Krystian, ktoś pomyśli, że powstaje jakiś projekt. Nie, nie powstaje żaden projekt. Kto chce, niech się bawi w pomiary. Jeżeli chodzi o mnie, to udział w tej zabawie uważam za zakończony.
  • OK, pomyślałem sobie, że zamierzasz rozbudować swoją bazę :).
  • Wielkie dzięki, Krystian. Bądź zdrów. Dobranoc.
  • Dziękuję :). Życzenia zdrowia mi się przydadzą, bo trochę ostatnio choruję...
  • Pogratulować tak rozległych pomiarów :)
    Moge tylko potwierdzić, na podstawie trzech egz. MR [1973, 1989, 1999]
    Najmniejsza jest Alpha z 1973. Mki Goldena z 89 i 99 są prawie takie same
    W tych późniejszych mogę wrzucić podpinkę i nosić,  a w Alphie 73" po dodaniu owej, miałbym problem z założeniem

• Monter: Dzięki. Twoje uwagi potwierdzają tezę, że emki kontraktowe medium/regular (można przypuszczać, że dotyczy to także egzemplarzy w innych rozmiarach) różniły się między sobą nie tylko fakturą materiału i detalami jak zamki lub napy, lecz także pod względem rzeczywistych wymiarów (w omawianym badaniu wzięto po uwagę długość kurtki), a różnica ta była niekiedy dość istotna, np. jeśli chodzi o długość dochodziła do 3 cm. Dziękuję raz jeszcze za cenne spostrzeżenia.
  •  Zauważyłem ,że kurtki M65 Alphy posiadają kieszenie na klacie troszkę węższe od pozostałych kontraktorów.Taki znak rozpoznawczy.Może Alpha miala inne szablony,troszkę mniejsze?
  • Cyps69: Zmierzyłem szerokość górnych kieszeni (wzdłuż górnego boku od jednego wzmocnienia do drugiego) w kilku Alphach z rocznika 68, 69, 70 oraz w emkach innych kontraktorów z tych lat, okazało się, że wszystkie kurtki mają jednakową szerokość kieszeni - mniej więcej (z tolerancją 2 mm) 14 cm.
  • Dzięki mcm.Wzrokowo wydawało mi się ,że kieszenie są węższe.Odniosłem takie wrażenie ze zdjęc kontraktowych M65.Pozdrawiam.
  • Masz rację, też nie jeden raz odnosiłem takie wrażenie. Można jeszcze pokusić się o zmierzenie wysokości tych kieszeni, może diabeł siedzi w proporcjach. Na razie pozdrawiam, czołem.
  • Witajcie!

image

Wpadam z pytaniem. Zanabyłem eMkę i jestem ciekaw, czy to oryginał. Przeczytałem artykuł i wygląda na to, że jest to cywilna Alpha, ale oceńcie sami....

image

zamek główny, złoty SCOVILL

• Arkadoo: To cywilna Alpha. Bardzo ciekawy egzemplarz należący do jednych z pierwszych cywilnych emek wyprodukowanych przez Alphę Industries, gdzieś w latach 70, może nawet w początkach lat 70. Arkadoo, powiedz, czy kolor kurtki różni się od koloru kontraktowych kurtek M-65 OG-107? Wygląda na to, że raczej nie.
  • Wygląda na to, że jest to klasyczna oliwka. Jutro postaram się o więcej fotek. Ustawię też odpowiednio balans bieli w aparacie, to wyjdzie realny kolor. W kurtce raczej nie będę chodził, prawdopodobnie będę ją chciał sprzedać.Ile może być warta, oczywiście oprócz wartości sentymentalnej. Stan na moje oko jest bdb, kolor żywy, niesprany. W niektórych miejscach delikatne zmechacenia.
  • Pomyśl, że sprzedajesz kontrakt i odejmij trochę, wyjdzie Ci cena. :)
  • Np. na ebaju taki egzemplarz może być wart tyle samo co kontrakt. Zauważyłem pewien szczegół na metce, który może świadczyć o tym, że faktycznie kurtka może pochodzić z lat 70-tych, małe TM (trade mark) w prawym rogu nad trzema kreskami (w mojej cywilnej Alphie jest jeszcze TM jak na poniższym zdjęciu), w nowszych (?) kurtkach w tym miejscu znajduje się r-ka w kółku bez TM (zdjęcie drugie)
    imageimage
  • Porównując do tych powyżej, ta moja nie ma podanego składu materiałowego. Balans bieli ustawiony wg mnie prawidłowo - dotyczy pierwszego od góry zdjęcia.

image

image

image

image

• Naprawdę fajna ta cywilna Alpha! Kurcze, aż chciałoby się mieć taką "cywilkę" do ciurania, co by oszczędzić prawie mintowy kontrakt. :)
  • Z cywilnych kurtek na pewno Alphy z takimi metkami są bardzo stare. Potem nagle pojawiły się metki z literą A i trzema kreskami. To było te ich "nowe logo". Pierwszy raz nowy ich znaczek zobaczyłem gdzieś w 1994 - 1995 roku. Ale to było na naszywce/rzepie na kurtce lotniczej flyers. A kiedy dokładnie zaczęli to naszywać na emki to nie wiem. Ale myślę że logo z literą A nie ma więcej niż 18 lat.

To jest akurat zdjęcie metki od emki "treebark", więc skład materiału jest zupełnie inny niż w oliwce.

image

• ja mam alphe z 80 roku i wodlanda goldena z 84 i kieszenie są takie same.Jedyna różnicy to taka że alpha jakby ciut mniejsza , z podpinką mam ograniczone ruchy ale bez podpinki to alpha lepiej leży.A ta cywilna alpha niczego sobie ale według mnie do kontraktów bardziej się przykładali.Oby słuzyła
  • Cześć! Od jakiegoś czasu jestem zainteresowany kupnem kurtki M65. Początkowo nie wiedząc w temacie kompletnie nic, szukałem informacji w internecie i trafiłem w końcu tutaj.

Przeczytałem artykuł Blatio oraz kilka stron w tym temacie. Jako że mam 175 cm wzrostu i około 102 w klatce, rozmiar medium regular wydaje się najodpowiedniejszy. Zalezy mi też na tym, żeby kurtka była kontraktowa- mam w swoim posiadaniu chociażby kontraktową bluzę bdu i jak dla mnie wypada o wiele lepiej w porównaniu z kopiami. Jak widziałem w waszych wypowiedziach, podobnie jest w przypadku M65. Na allegro znalazłem dwie aukcje Lukabesta, w których sprzedaje właśnie kontraktowe M65 olive w rozmiarze medium regular.

http://allegro.pl/kurtka-m65-us-army-medium-regular-i2976655554.html
    http://allegro.pl/kurtka-m65-us-army-medium-regular-i2978055006.html

Widziałem, że Lukabest cieszy się na forum sporym zaufaniem i szacunkiem, tak więc nie wątpię w opis jak i stan tych M65. Jestem jednak nadal laikiem w tym temacie, dlatego chętnie usłyszałbym wasze opinie.

A może ktoś z was ma pod ręką jeszcze inne propozycje?
  • Obie kurtki są 100% kontraktowe i w super stanie
    jak  bym miał wybierać to tą drugą z 67 roku :)
    pozdr
  • Tak, Ziomek ma rację, też kupiłbym tą "srebrną" bezimienną
  • Dzięki za odpowiedzi! A tak z ciekawości, dlaczego skłanialibyście się ku tej "bezimiennej"? Czy to kwestia tego, że zdaje się być 'bardziej unikalna' od tej drugiej, rok produkcji, a może po prostu ogólne wrażenie?
  • Bo ma naszywkę US ARMY :D

A tak serio:

1. jest sporo starsza od tej drugiej

2. ma srebrne suwaki

3. nie ma dziury na klacie tak jak ta druga

4. ma lepszy odcień (jak dla mnie)

5. mając ją możesz wtedy nazwać się śmiało "srebrnym emkowcem" - czyli zmieni się także Twój status ;-)

6. no i ma naszywkę Us Army... :P

• Te starsze M65 moim zdaniem są wykonane z lepszego materiału
    ale nie mam porównania - ogo ma pewnie większą wiedzę na ten temat
    :)

• ~Falkland
    ad.3 to jest przetarcie materiału,dziura jest zazwyczaj na wylot.....
  • Większą wiedzę to ma na pewno Marek Lukabest, bo nie jedną emkę miał w swoich rękach, a tak od siebie to mogę tylko rzec, emki bezimienne (jak powiedział kiedyś i napisał w swojej pracy Andrzej McM) owiane są tajemnicą, bo tak naprawdę nie wiadomo kto je szył, pochodzą z okresu "dziwnej wojny" (chodzi o Wietnam), no i mają kilka szczegółów, jak np. kliny w rękawach, patki z velcro wykonane z nyco, których nie mają kurtki późniejsze o srebrnych suwakach nie wspomnę, może dlatego są cenniejsze, ciekawsze  i atrakcyjniejsze - dla kolekcjonera, a dla kogoś, kto chce mieć kontrakt, to chyba tyko sprawa ceny i gustu. 
  • ~lukabest

To dobrze że to tylko przetarcie. Bo na allegro była nawet ostatnio emka z raną postrzałową, to znaczy... dziurą postrzałową :))

~pawel6

A może coś takiego Cię interesuje? Kurtka M51, piękny stan, piękny okaz, oryginalnie obszyta + podpinka. Tylko trzeba ją licytować... :/

http://allegro.pl/us-army-korea-vietnam-kurtka-m51-medium-long-i2983441766.html

• ~Falkland
    faktycznie, piękna rzecz! Na M51 przyjdzie jeszcze pora, póki co dogadałem się już z panem Markiem, i już na dniach powinienem być w posiadaniu tej 'bezimiennej' M65-  urzekła mnie przede wszystkim swoim kolorem, ten odcień wręcz cieszy oko. Zgadzam się też z ogo2, tajemniczość tej kurtki zdecydowanie przemawia na jej korzyść. Kiedy zebrałem do kupy wszystkie 'za' i 'przeciw' wybór okazał się prosty, także dziękuję za wszystkie wskazówki ;)
  • Dobra decyzja!!! :)
    Ja też zaczynałem od bezimiennej z 67 roku - a teraz mam juz trzy kurtki M65 :))
    pozdrawiam
  • ~pawel6

No to fajnie, nic tylko się cieszyć ;)

• Witam. Nie dawno stałem się posiadaczem Kontraktowej M65 firmy Winfield Manufacturing Co.,INC.
    Stock No: 8415-00-782-2936
    DSA100-76-C-0605
    w rozmiarze Small Regular.
    I mam mały problem ponieważ dziś dostałem podpinke do kurtki i mi guziki z prawej strony kurki do podpinki nie pasują tzn ostatni guzik na dole jest z nisko, miedzy dwoma ostatnimi napami.
    Prosze pomóżcie bo niechciałbym żeby mój kontrakt okazał sie lipny

• Chłopie nie żartuj... Po prostu przeszywasz guzik tam gdzie trzeba, czyli wyżej. A jeśli nie chce Ci się lub nie potrafisz szyć, to nie zapinaj na ten guzik i po sprawie. Tragedii nie będzie. Podpinki nie zgubisz ;)
  • Spoko tylko się pytam bo po to jest to forum i chciałem mieć tylko pewność. Ale z góry dzięki . Hehe nie takie rzeczy to jeszcze potrafie zrobić :) tylko chodziło mi bardziej czy ktoś spotkał się z czymś takim.
    Ale jesli tak to sie po bawie z igłą i nitką :P

• ~Kamil969

Kurtkę masz w porządku, jeśli to Cię zaniepokoiło. Nic jej nie dolega. Gorzej jakbyś miał suwak zapinany od góry do dołu... ;) Czasami podpinki mają dziury w innych miejscach niż są guziki w kurtce. Wtedy trzeba je poprzeszywać. Mam tak samo w parce. Po jednej stronie jest 1 guzik za nisko, a po drugiej są 2 guziki za wysoko. Czyli mam 3 guziki do poprawki. Już je nawet odprułem, ale leżą sobie cały czas na biurku, bo jakoś ostatnio nie chce mi się tego doszywać :P Gdyby jedna i ta sama firma przez 20 lat robiła i kurtki i podpinki wtedy wszystko by do siebie pasowało.

• Ok. Wielkie dzięki za pomoc postaram się w najbliższym czasie przesłać zdjęcia na forum :)

• Nie sprawy. Aby dobrze się nosiła ;)
  • Witam wszystkich forumowiczów,

Od jakiegoś czasu poczytywałem sobie ciekawostki o kurteczce M-65 na tym forum, i tak powoli się czaję na jakiś egzemplarz.
    Zaczęło się od przypadkowo przymierzonej Aplhy cywilnej,  wszystko fajnie wygląda (oprócz ceny;-)), tylko rozmiarówka jakaś taka dla amerykańców. 

Po zapoznaniu się z Waszymi opiniami zacząłem się zastanawiać czy łyknąć kontrakt czy może Helikona.

Rozpatrywałem też zakup od kolegi lukabest  tej o to gadziny http://allegro.pl/kurtka-m65-us-army-medium-long-i2997596967.html
    tylko mam wątpliwości co do koloru wydaje mi się zbyt mocno zielony, jasny.

Pytanie1. Czy M-65 występują też w odcieniu oliwkowym ciemniejszym takim jak np. cywilna alpha?
    Pytanie 2. Jak wygląda ją wyroby kontraktora So-Sew Styles, Inc, pod względem jakościowym?  Znalazłem opinię że to poziom średni.

Jacek

• Ta kurtka co pokazałeś to bardzo ładny egzemplarz M65 !- kolor kontraktów nie odbiega od siebie znacznie
    i wszystkie są raczej podobne 
    ad 2. So-Sew Styles to jeden z najlepszych producentów M65 
    podsumowując nie ma co porównywać do helikona czy alphy z chin

• despirator:
    So-Sew to jedna z firm z tzw. Wielkiej Trójki (pozostałe to Alpha Industries, John Ownbey) firm szyjących m.in. kurtki M65, nie wiem co oznacza jakość średnia, bo podejrzewam, że u innych kontraktorów też można by było wychwycić kurtki i określić je takim mianem. na przełomie kilkudziesięciu lat, kurtki szyte były w lepszej lub gorszej jakości (więcej szczegółów na pewno poda Marek/Lukabest bo miał je w swoich rękach i powie Ci jakie kontrakty z którego rocznika są warte ażeby je mieć). Ja mam kilka kurtek So-Sew Styles z różnych okresów i nie widzę jakiegoś większego odstępstwa od normy odnośnie jakości materiału, szycia itp, w końcu to są kurtki wojskowe. jedynym odstepstwem może być jedynie Winfield z 76-go roku o czym większość z nas na pewno wie.
  • No ja posiadam jedną so-sew z 72 roku i jest bardzo ładnie wykonana 
    image
    kolor już troszkę sprany ale ogólnie ok
    pozdr
  • Destripador - poza wszystkim pamiętaj, że monitor przekłamuje kolory, zdjęcie mogło zostać zrobione w oświetleniu fałszującym barwy, itd., itp.. W rzeczywistości kurtka z aukcji lukabesta, którą podlinkowałeś, na pewno jest oliwkowa w pięknym kolorze OG107 :). Nie masz się też co obawiać o jakość kurtek So-Sew, to naprawdę dobry producent.