Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
M65 (i nie tylko) w akcji czyli "na człowieku"
  • zwracam honor nie doczytałem
  • A ja zacząłem licytować tę XS. Small już mam, ale XS może być nawet lepsza. Jeśli wygram, to porównam i kto wie, może będę miał S-kę na sprzedaż...
    Ziomek - m65 pięknie wygląda z podpiętym futrzakiem :). Jedynie odcień się gryzie, jeśli parka jest mniej zużyta - a najczęściej tak właśnie jest.
  • futrzaka to bym chętnie przygarnął, ale cena :(
  • Rozstałem się z moją cywilną Alphą i zakupiłem na lokalnym bazarku taką oto katanę.
    Naszywka mocno nieczytelna niestety ale  jest to So-Sew Styles, z podszewką Ripstop i suwakiem YKK M/R
    image
    image

• ...no to super sprawa jak w drodze do warzywniaka,  można zanabyć taką kurtałę. Swoją drogą wg. mnie idealnie trafiłeś w rozmiar kolego.Wg mnie M-ka powinna sięgać za pośladki,osobiście nie przepadam za przykrótką wersją M-ki.Wiele jednak wysokich osób chodzi w wersji regular, daje to wrażenie przykrótkiej kurtki. Zazdraszczam i pozdrawiam.
  • Widać po rozdarowanej twarzy, że Kolega zadowolony z zakupu... :) Oby kurtka służyła jak najlepiej!
  • Golden OG107 DLA 100-84-C-0292 MR, suwak główny "złoty" Ideal, w stójce plastikowy YKK,  czapka standardowa US Army OG507
    imageimage

• klon a gdzie taki lokalny bazarek się znajduje że takie fajne m-ki można kupić ? :)
  • Woodland DLA 100-82-C-0675 John Ownbey, MR, marineska też oczywiście woodland
    imageimage
  • image
    stare dzieje ale kurtala ta sama ;) w tle bratnie pojazdy ;)
  • Bazarek to taki niedzielny szmateks. Jest tam wszystko, warzywa , kiełbasy. Czasami trafiają się fajne fanty z prl-u.
    Gość od którego kupiłem emkę wiedział co to jest i zapłaciłem a nią 90 zł
    Ale ostatnio  kupiłem prawie nowe buty scarpa z gore za całe 25 zł.

• Też pobawiłem się w Fotoshopie :)
    Apparel corp of America DSA 100-68-C-0411 L/S Spodnie Winfield DSA100-72-C-1636 
    image
    Golden mfg. Woodland  SPO100-96-0-320 L/S
    image
    Norweska M43 M/S
    image
     i coby nikt nie mówił że ukrywam facjatę. ja w pełnej gotowości :) Kurtka Golden ,spodnie American Apparel i czapka patrolowa a buty DR Martens :)
    image 
    POZDRO :)
  • Oj prosi się o zlot  :D 
  • Jechu
    Fajne zdjęcia - kurteczki także - ta norweska ma troszkę inny odcień od OG107 - a spodenki mam takie same jak ty :)  winfield z 72 roku
    Ogo Piotrek - fajny zestaw w woodlandzie - okulary kontraktowe?

no to John Ownbey DLA-100-84-C-0722 SR
    image

pozdrawiam :)
  • Dzięki Ziomek, okulary nie kontraktowe i nawet nie wojskowe, ale fajnie wyglądają to RayBany kupione kiedyś od jakiegoś włoskiego kolekcjonera, który pozbywał się swoich zbiorów. A kurteczki Twoje i Jechu, naprawdę lepiej wyglądają na plecach właścicieli niż na wieszakach. Ten Twój John Ownbey woodland SR prawie rozmiarem wygląda jak moja M51 MS z 64-go
  • Ogo2 - Kurtka SR jest na mnie dobra tylko jak zakładam bez podpinki - na lato bardziej - bo jak mam więcej rzeczy na sobie to jest obcisła
    co zauważyłem to materiał się mechaci :( - a jest mało używana

• Owszem mam też Ownbeya w woodlandzie z 84 zamki masz oba metalowe bo ja mam przy kapturze plastik i się mechaci to fakt, bardziej niż bezimienna w oliwce
    Fajnie się nawet ta bejzbolówka prezentuje kaczy dziob potocznie zwana jak pamiętam ;)
  • zamek w stójce to ROBIN plastikowy - ale mechaci się materiał bardzo
  • Kolego ziomek możesz podać ile masz wzrostu i ile w klatce. Widzę, że rozmiar s-regular ładnie na Tobie leży :-). Sam się zastanawiam nad kurtką w tym rozmiarze. Ma być właśnie noszona wiosną bez podpinki na samą koszulkę lub cieńszą bluzę. Mintasa w tym rozmiarze z ciekawych roczników można wyhaczyć dobre 150 zł taniej niż kurtkę M-R.
  • Mam tak samo dokładnie jak ty w swoim ownbeyu.
  • 179 wzrost i ok 102 w klatce mam - SR mam też bluzę TCU II typ i także pasuje
  • M65 i parka M51  na artystycznie - akwarela (fotoszop oczywiście ;) )
    imageimageimage
  • fajnie taka nakładka wychodzi :)
  • Tam na Swaroga, Zima ci nie sroga, jak na grzbiecie M51 z kapturem i futrem z jenota ( staropolskie porzekadło - przyp. autora) ;)
    image
  • No super wygląda M51 z tym jenorem :)
  • Dotarła do mnie z USA podpinka do M51, więc pora spiąć wszystko do kupy, doczepić jenota i również się obfocić :). W sobotę będzie po temu okazja.
  • Witam

Jestem nowy na tym forum i chciałbym zaprezentować moją jak na razie skromną kolekcję z czasów wojny w wietnamie.
    Kurtka: rozm. LR Golden MFG DLA100-85-C-0379 (+podpinka)
    Czapka: 7 1/2" M&B headwear DLA100-87-C-0612
    Spodnie M65 DSA100-74-C-0084 Winfield MFG.

Moja Żona mówi, że wyglądam jak przebieraniec:) hehe ale połknąłem ostatnio bakcyl na nam'owe uniformy.

Kurtka wygląda jakby mnie opinała, trzeba mniej browaru pić:)image
  • No proszę grono się pięknie powiększa, militaria to już choroba :)) , z podpinka ją masz na bluzie koszuli to normalny efekt bałwana w sumie, chyba, że miałbyś za dużą kurtkę, to wtedy byłby loozik, no ja teraz zruciłem sporo z wagi i jak ubiorę swoja rozmiar MR z podpinką to podobnie wyglądam więc to nić strasznego z tym ze ja na chwilę obecna nawet z podpinką mam coś luzu pod kurtką jeszcze na grubszego polara prócz bluzy :P 
  • Obiecałem wrzucić zdjęcia w kurtce m-51 z kapturem z jenota. Wyszły trochę nieostre, ale futrzaka widać dobrze.

image

image

image

Zapomniałem pstryknąć metki na podpince do kurtki, naprawię to za jakiś czas :). W każdym razie podpinka jest z grudnia 1951 roku, tzw. "frota". Bardzo ciepła.
  • Cześć, Krystian. Widać na zdjęciach, że jesteś do nadciągającej zimnej pogody przygotowany. Kaptur na pewno przyda się tej zimy. Pozdrowienia.
  • Krees - piękny futrzak - i piesek też :) - kurteczka super pasuje do lasu
    :-bd
    A ja dzisiaj spotkałem się z Panem i nabyłem M65 Alphę :) z 69 roku M/L - czuję się w niej jak w M51 M/R - chyba w niej będę w zimie chodził
    image
    pozdrawiam
  • piękna...gdzie ją dorwałeś?
  • Kupiłem na allegro - ale odebrałem dzisiaj bo Pan był w Krakowie - kurtka miała 2 plamy z czegoś na rękawach (żywica?)
    po użyciu rozpuszczalnika i noża wszystko zeszło :) - kurtka kosztowała 90 zł - zamki scovill srebrne
  • No to była okazja...takiego szczęścia jeszcze nie miałem.
  • To pan był nie świadomy co sprzedawał najwidoczniej :D 
  • Ziomek_z_lasu: Piotr, podoba mi się Twoja Alpha, troszeczkę dłuższa niż kurtki "regular". Mam Alphę z 69 r. w rozmiarze medium/regular. Zamki też firmy Scovill. Pozdrowienia.
  • Ja bym powiedział, że ML to Ziomkowy rozmiar, ja mam 174cm wzrostu i na mnie MR jest idealna.
  • Dzięki Panowie - właśnie mnie także się wydaje że jednak ML to dobry rozmiar - mam prawie 180 :) (179 cm) - w rękawach nie czuję że są za długie - do tego podpinka (zdjecie bez)
    pozdrawiam
  • spodnie to haglofsy czy under armour  ??
  • spodnie haglofs :) - bardzo fajne na rower - niezłe masz oko - pewnie od tego celowania z karabinu :)
  • hyhyhyhy lepiej uważać :P oko czuwa :D
  • Zapatrzonego inteligenta udając:
    image
  • brak okularów hipsterowskich
  • Czy Ty sugerujesz, że ja hipster jestem? Bluźnierco!
  • Nie nie mam ku temu podstawy, taka dopowiedz do twojej wypowiedzi, tylko i wyłącznie bez czepiania się o nic. 
  • M 43 Norweska :) - od Mikołaja
    image
    image
    Materiał jest taki strasznie gruby jak stare wojskowe namioty :)
  • i nie przebijesz jej szwedzkim Fallknievenem ;)
  • Ziomek_z_lasu: Piotrek, kurtka świetnie leży. Mikołaj wiedział, jaki prezent wybrać. :)
  • Dzięki Andrzej :) - kurtka pojawiła sie bardzo niespodziewanie :)
    Stwierdzam że kurtka M43 nadaje  się na ekstremalne warunki - materiał jest tak gruby i zbity że wytrzyma chyba wszystko, jak ją prałem po zakupie to woda ściekała po powierzchni jakby była gumowa - dopiero po
    dłuższym moczeniu nasiąkła - w wannie - musi być tam jeszcze jakiś dobry impregnat - kurtka jest szersza w kroju więc można pod nią założyć gruby polar lub inną kurtkę - pod szyją dobrze chroni patka 
    a kieszenie te dolne są 1,5 raza większe niż w M51 :) - czyli przy -25-30 st.C - zakładam M43 
    pozdrawiam

• a jak się ma rozmiarówka tych kurtek w odniesieniu do rozmiarówki emek?