Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtki M43
  • Całe umundurowanie tych pań musi być nowiutkie, prosto z magazynu, bo aż się "lśni" (widać zwłaszcza po prawej u dołu, zarówno kurtka, jak i spodnie) - ciekawostka jak na bawełnę. To też w jakiś sposób chyba świadczy o jakości tkaniny i splotu (pozytywnie).
  • Blatio: właśnie słowo "sateen" (np. cotton sateen) oznacza swego rodzaju materiał jednostronnie błyszczący, wikipedia podaje:

Satyna – rodzaj atłasu, tkanina,
    której prawa strona ma splot atłasowy wątkowy, zwany splotem satynowym,
    lewa (błyszcząca) - splot atłasowy osnowowy; używana na sukienki. Nazwa tkaniny pochodzi od Zaiton, arabskiej nazwy chińskiego miasta Quanzhou[1].

• Wiem, wiem ;)
  • Dwie piękne M43 znalezione w ......"głębinach" internetu.... ach te kartki :)

Wczesna..... listopad 43r

image
    image

I druga "Pattern B" 44r

image
    image

• A bridge too far... Robert Redford w emce M-43 "All American" czyli 82nd Airborne Division
    image
  • Świetny film, widziałem chyba z kilka razy ;)
    Na VHS jeszcze mam.
  • "Na VHS jeszcze mam."
    Witaj w klubie Blatio, myślałem, że już nikt nie ma magnetowidu i kaset. :D
    Tylko ostatnio coś zaczęło się dziać albo z kasetami albo odtwarzaczem i prawie się oglądać nie da...
  • U mnie cała półka wszelkiego tałatajstwa na VHS, niektóre z tych kaset mają po kilkanaście lat, przeważnie same wojenne ustrojstwa. I drugie tyle, albo i więcej DVD, też głównie w tej tematyce :)
  • no comment - emki M43 i M50 w czystej formie i piano koncert w tle
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=8nMOryuV4qs
  • co myślicie o tej kurtce ?

czy warto się pokusić rozmiar chyba medium/short z wymiarów

http://allegro.pl/kurtka-m43-us-wwii-airborne-i2593280394.html?source=oo

• Żeby coś więcej powiedzieć o tej kurtce, należałoby zobaczyć metkę w prawej kieszeni oraz stemple lub metki z instrukcją obsługi, jeśli są, we wnętrzu.
  • Otrzymałem od sprzedającego dodatkowe zdjęcia i informację że kurtka nie posiada i że nic nie wskazuje na to żeby kiedykolwiek posiadała w dolnej kieszeni metkę nie ma też stempla poza stemplem widocznym na zdjęciu.Kieszenie dolne wykonane są z tego samego materiału co kurtka.
    Pytanie więc czy jest to norweska kopia czy cywilna replika ?
    image 
    image

• Z moich obserwacji wynika, że oryginalne kurtki M-1943 posiadały przynajmniej białą metkę (nazwa kurtki, rozmiar, stock number, kontraktor, numer kontraktu, numer specyfikacji, daty) w prawej dolnej kieszeni, oprócz tego najczęściej miały wybite na podszewce stemple lub metki z obsługą instrukcji (rozmiar był podawany również na małej metce-wszywce pod kołnierzem albo wybijany stemplem na podszewce). Norweska kurtka także miała metkę w dolnej kieszeni, co prawda innego rodzaju.
  • No to co to za wynalazek ?:)
    cywilne kopie zazwyczaj też mają metki choćby z nazwą producenta i rozmiarem.
    no i ten stempel  chyba " KASS" może kasacja :)
    Może to jakiś odpad produkcyjny który z powodu jakiejś wady został przeznaczony do kasacji i nawet nie został opatrzony w metki ?
    Chyba ją kupię (o ile nie osiągnie jakiejś kosmicznej ceny) żeby bliżej się jej przyjrzeć bo wygląd wskazuje że jakościowo może być niezła a sprzedający napisał mi że kurtka nie posiada żadnych defektów poza brakującym guzikiem.
  • Ojojoj, ale się problem zrobił, a odpowiedź taka prosta :D

To nie żaden odpad produkcyjny, ani nic takiego.

To jest M43 norweska - mam taką samą, z takim samym stemplem "KASS". To nie żaden amerykański wynalazek. Miałem takie dwie nawet, jedną kiedyś sprzedałem ;)

Ot i zagadka rozwiązana ;)
  • Blatio
    dzięki.
    i po tajemnicy :)
    a że akurat szukam takiej kurtki to o nią powalcze :)
  • Warto, bo jakość jest generalnie przednia, materiał też. Były dwie wersje: (chyba) starsza, bardziej oliwkowa, przypominająca kolorem amerykańską (jak ta na zdjęciu) oraz druga, w kolorze bardziej khaki-brązowym. Miałem obie. Tę brązową sprzedałem - za mała. Mam tę oliwkową, większą.
  • Troszku kiepskawa fotka no, ale jest kurtałka o  której mowa ;)
    image
  • nice :)
    Jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu też się taką pochwale ;)
    A jak myślicie guziora dobiorę w jakiejś pasmanterii do niej ? 
  • Może być problem, znaleźć w jednej akurat taki sam, z tym abyś się nie zdziwił, ma bajeczny krój ta kurtka :D
  • No to jak obiecałem:)
    Dojechała moja norweska emka 43
    image
    image
    image
    sorry za kiepskie fotki ale na razie nie mogę zrobić lepszych. 
    A kolorek jak na tej fotce
     image

• widać w bardzo dobrym stanie :), jak krój leży ci :D
  • Stan OK, a krój super ciut bardziej dopasowany jak marynarka od gajerka :) Wprawdzie noszę rozmiar L/S a ta jest w M/S ale na koszulkę lub cienką bluzę jest w sam raz więc jesień/wiosna będę śmigał :)
  • Panowie wpadło mi w ręce coś takiego. Co to jest. Jakiś norweg, kopia? Poza tymi stemplami zero metek i oznaczeń.

image

image

image

image

image

Tak na wstępie polecam przeczytać http://m65.org.pl/forum/discussion/18/instrukcja-dodawania-zdj%C4%98c#Item_1

Kolejna sprawa z takiej miniaturki wywnioskować nie można zbyt wiele.

Kolejna sprawa wątek dotyczy kurtki m43, a ty pytasz w tym wątku o spodnie, proponuję przeglądnąć, forum i przenieść ten post do odpowiedniego działu.   

• Tara, popraw zdjęcia wg. instrukcji wrzucania zdjęć ze strony głównej, bo coś wrzuciłeś nie tak...
  • Prezydent-Elekt Dwight David Eisenhower na froncie! Korea grudzień 1952.

image
  • A tu poeta - Edward Stachura. "Z nim będziesz szczęśliwsza,/ Dużo szczęśliwsza będziesz z nim,/ Ja, cóż -/ Włóczęga, niespokojny duch/ Ze mną można tylko/ Pójść na wrzosowisko/ I zapomnieć wszystko/ Jaka epoka, jaki wiek,/ Jaki rok, jaki miesiąc, jaki dzień/ I jaka godzina/ Kończy się,/ A jaka zaczyna". Kilka razy był w Norwegii, zwiedził Stany Zjednoczone.

image

Inny poeta i pisarz w kurtce M-43 - Wiliam S. Burroughs. Na fotografii (autor: Allen Ginsberg) leży na piasku plaży w Tangierze (Maroko) w marcu 1957 roku. Stoją, od lewej - Jack Kerouac i Peter Orlovsky.

image
  • Łamię świętą zasadę, by nie pisać nowego postu pod postem własnego autorstwa, ale jestem usprawiedliwiony, bowiem sensacyjna wiadomość, która chcę przekazać, wymaga osobnego, specjalnego, wyłącznie jej dotyczącego wpisu. Jaka to sensacyjna wiadomość, co odkryłeś, bracie? Otóż odkryłem przypadkowo, zajmując się od rana poetami w kurtkach M-43, że taką emkę nosił również wielki Allen Ginsberg, autor "Skowytu"! Dowodzi tego poniższa fotografia, na której poeta został przedstawiony razem z innym poetą, przedstawicielem Beat Generation, Gregory Corso. Potwierdza to dodatkowo fotos z filmu "Howl" (2010), który już chyba został u nas wydany na płycie DVD. W postać Ginsberga, życie którego przedstawia ten obraz, wcielił się James Franco.

image

image

No, powiedzcie sami, jak ja mogę skończyć pisanie "Amerykańskiej kurtki"?
  • McM: Andrzej to było do przewidzenia... ale z szacunku do Ciebie i Twojej pracy nikt ni chciał tego głośno mówić, nie kończ opowieści o amerykańskiej kurtce i pisz dalej... bo kto wie ile jeszcze ciekawostek kryje przyszłość i internet. Pozdrawiam.
  • Cześć, Piotr. Sam w to tak bardzo nie wierzyłem. :)
    Ucieszyła mnie wiadomość, że jeszcze jeden z "podziemnych" artystów nosił emkę. Trzeba przyznać, że lgnęła ona do tych wyrzutków społeczeństwa, banitów, odszczepieńców i pomyleńców i była przez nich lubiana. Dzięki, pozdrawiam Cię.
  • "Niekończąca się opowieść o amerykańskiej kurtce..." :)  Andrzej!...  pisz pisz! Pozdrawiam

Ps
    Dorzucę też jedną fotkę Stachury

image

I to samo ujęcie poety na okładce książki w M43 :)

image
  • McM: Andrzej, podejrzewam, że jakby starożytni (ale ci prawdziwi) w tamtych czasach znali emkę, to boginią wolności (i zwycięstwa) nie była by Nike... ale emka ! A tak na poważnie, chodziło chyba o wolność w dosłownym tego słowa znaczeniu czyli wolność jednostki, przekonań, wolność wyboru. dlatego emka lgnęła do nich (podziemnych artystów, outsiderów), była swego rodzaju symbolem i znakiem rozpoznawczym (nie chcę tutaj zbytnio filozofować bo te tematy już poruszałeś w skrypcie)
  • Piotrek, Andrzej: Początkowo tylko kurtka z tanich sklepów z odzieżą wojskową, w której zaopatrywali się artyści bez grosza przy duszy i różni outsiderzy, z wyboru lub nie, później za sprawą weteranów, demonstrantów i hippisów, którzy lubili ją mieć na sobie podczas zadym wywoływanych w proteście przeciwko wojnie wietnamskiej - kurtka symbol. I tak zostało.

Poszedłem do wypożyczalni w moim dużym, pięknym mieście - nie, nie mają filmu "Skowyt". Powędrowałem do M1 - "Skowyt"? Nie ma. Zamówię przez empik. Jestem ciekaw postaci głównego bohatera odzianego w emkę M-43.
  • Andrzej masz rację, a swoją drogą ciekawe właśnie jak wypadnie kurtka M43 grając w tym filmie, jakby nie było, swego rodzaju drugoplanową rolę. Kiedyś pewien reżyser na pytanie dziennikarza: Dlaczego często wykorzystuje w swoich scenach pojazd wojskowy Willys, odpowiedział : Dlatego, że świetnie mieści się w kadrze. Ciekawe jak jest z emką? Chyba równie dobrze się prezentuje i "mieści w kadrze", nieprawdaż?
  • W tym filmie pojawi się dlatego, że nosił ją Ginsberg. Twórcy filmu z pieczołowitością, jak sądzę, odtworzyli atmosferę epoki, w której żył Ginsberg i różne wydarzenia z jego życia, w końcu lata 50. i 60. to nie tak odległa znowu epoka. Interesują mnie więc sytuacje, w których poeta pojawia się w filmie ubrany w emkę M-43 - niechybnie prawdziwe. Wspólna fotografia z Corso pochodzi z 1955 roku.
  • Blatio - dzięki za  tłumaczenie ...jesteś  nieoceniony !   co do  ''sztywności '' m43....potwierdzam...moja  norweżka kupiona w 1998 jest  cholernie sztywna ...ciężka...piekna  w  kolorze i wspaniale  patynuje....guziki oliwkowe...Mcm pisze  że jego  kurtka  jest  ''sztywna  jak  brezent''...moja  norweżka  takoż...wewnątrz kołnierza  pieczęć haeren. ( ? ) ..i flaga...norweska...na  ramieniu....myślałem nawet  żeby ją  odpruć...hmm...co myślicie ?  wszyć  coś  amerykańskiego  ?  ale  czy wypada ? .... tak naprawde  zawsze  jestem za  duchem  oryginału ...poza tym  chciałoby sie  i w  m43  pohasać  zimą...macie jakieś  pomysły ? co  wkładac  pod  spód ?   może  podpinka  włożona z  m51   rozwiąże  sprawę ?

pozdrawiam  wszystkich !

Gdyby  ktos   chciał posłuchać  głosu  Ginsberga ...płyta  The  Clash COMBAT ROCK - NR 10 na indeksie  ......Ghetto Defendant

• Ja nic nie wszywałem innego, odprułem tylko delikatnie flagę norweską ;)
  • Devil u mnie  jest  juz  ładna  patyna ...na tej  norweżce...odprucie  pozostawi  ślad ...a  Twoja  lepiej  wygląda  bez ? Blatio co Ty  myslisz ?

• Generalnie myślę, że można robić co się komu podoba, byle pasowało :)
    Norweska M43, jeśli jest w wersji oliwkowej, nie tej "ciemne khaki", jaką także miałem, z doszytą odpowiednio flagą amerykańską, może ładnie markować wojenną M43 :)

Jeśli się umiejętnie odpruje flagę norweską, to wielkich śladów nie będzie, a upranie kurtki raz, sprawi, że po śladzie... nie będzie śladu, bo dziurki po nitkach w materiale ładnie się zbiegną :)
  • Osobiście szczerze nie preferuję obszytych kurtek, stąd moje zdanie. 
  • Wymiary m43 norweska rozmiar z metki 54
    imageimage
    pozdr
  • cholera, w klacie duża...podoba mi się :)
  • Wiem że duża ale to na zimę nawet lepiej bo można gruby polar lub inny ocieplacz założyć
    a materiał bardzo wytrzymały,gruby i porządnie zaimpregnowany - w sam raz na śnieżycę :)

• dla mnie to nie wada, tylko gdzie taką upolować?
  • Ja kupiłem w sklepie z używaną odzieżą u mnie na osiedlu :)

• No kurteczka zacna .  Chciałbym mieć taki szmateksik na osiedlu :)
  • to jak pisałem na allegro się czasem zdarzają to jest chyba najlepsza kopia m43 :) , a MR to jest odnośnik mniej więcej rozmiar norweski 48-50 
  • Rycina z niepamiętnych czasów...

Ale o co chodzi to nie wiem. Kaptur od M51 doczepiony do kurtki M43 ?

image

• Chmmm... To mi nie wygląda na kaptur do parki m51...  :-?
    Chyba, że kojot wyliniał doszczętnie ;).
    Ale i tak zapięcie kaptura w m-51 jest inne - zapina się go na dwa guziki (no, w sumie to można i na jeden, jak kto woli) wyraźnie po prawej stronie szyi, a tutaj wygląda to tak, że zapięcie wypada bardzo blisko linii zamka kurtki.

Edycja - wg mnie to jest kaptur do kurtki m43. :)

• Też tak myślałem, że to kaptur od kurtki przyczepiony do kurtki. Ale nie wiedziałem co myśleć o napisie nad zdjęciem. Po prostu ktoś źle podpisał fotkę.