Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
M65 (i podobne) w filmach i nie tylko
  • No nie!.....Czyżby Arni "wystroił" się nam do filmu Niezniszczalni 2 w .....Holenderkę?  Siekierezada po Amerykańsku!
     Ciekawi mnie ta koszula pod tą zacną kurtką! Kolumbijsko - Hawajski kamuflaż.....chyba :))
    Na planie filmu jest już M51....pisał o niej  McM Andrzej :)
    Ogólnie cieszy mnie to, że chłopaki wiedzą...... co się dobrze nosi !

image
    image
    image
    image
  • Ale patrząc na to ostatnie zdjęcie, to Arnolda mogli trochę mocniej przypudrować :P
  • Lobo47: Andrzej, co do "hawajki" Arniego, to chyba ogląda Cejrowskiego programy ;), skąd wzięli tak dużą "holenderkę" i emkę M51?
  • Lukabest im znalazł... :D
  • He,  he, albo pożyczył od "kafara, którego wąs rządzi" (jak to ujął Devil) z postu o emkach M51 :D
  • Ha! ....teraz już bez "dopalaczy" to chyba w L-kę się mieści :)
  • A ja myślę, że to chyba XLka w L-ce mógłby mieć trudności z oddychaniem, w Terminatorze 1 to chyba nie była kontraktowa emka (którą ściągnął z Punka) tylko jakaś bardzo duża kopia - na oko XXL?
    PS
    Trzeba przyznać, że ciągnie "niezniszczalną aktorską brać" do wojskowych kurtek różnych armii, chyba dobrze się w nich czują albo (co bardziej prawdopodobne) podnoszą w ten sposób swoje libido.
  • Oj ogo uwierz Holenderki są ogromne :D miałem kiedyś dla siebie odpowiednik ok L  i byłą ogromna ;) 
  • "30 minut lub mniej"imageimageimageimageimage
  • Chłopak w M-ce, w tych dżinsach, czerwonawej bluzie i fryzurze, przypomina mi nieco Johnny'ego Rambo z "Pierwszej krwi" ;)
  • może to była stylizacja ;)
  • to był john przed czarterem do wietnamu
    ;)
    p.s   zawsze marzyłem aby ci twardziele zagrali w jednym filmie
  • a to chyba nie kontrakt, zobaczcie jak wywiniete ma stormflapy i bez velcro
  • Może być kontrakt. Stormflapy można spokojnie wywinąć na drugą stronę, bo są sytuacje, że przeszkadzają, zaś rzepy można wtedy odpruć, albo przerzyć na wierzch, żeby się haczyły właśnie w tej pozycji. Jak dla mnie jakaś inwencja własna w tym przypadku :)
  • wiem ze mozna wywinac, ale nei ma sladów po szwach velcro
  • Nitki można usunąć bezszkodowo, a wystarczą 1-2 prania i może nie być po nich śladu na materiale. Robiłem takie rzeczy z wieloma ciuchami, sprawdzone.

Z innej beczki: dziś o 20:20 na TVP1 leci "Pierwsza krew". Warto obejrzeć choćby dla pierwszych minut z Johnnym Rambo w M-ce ;)

http://www.telemagazyn.pl/program-tv/1000003131779,rambo_pierwsza_krew,id,t.html
  • Ja przełączyłem za późno, jak już biegał w jakiś łachach, a specjalnie szykowałem się na widok M-ki właśnie :P Za to M-kę miał też kierowca uprowadzonej ciężarówki.
  • Tak tak, jest tam kilka ujęć też regularnych żołnierzy zdaje się w pełnych zestawach M65. W 1982, kiedy zrobiono ten film, jeszcze biegali ładnie ubrani, w oliwce, a nie w woodlandach, hehe ;)

A scena początkowa, z Rambo wędrującym w dżinsach, M-ce i ze śpiworem na plecach, często powoduje, że mam ochotę nagle wszystko rzucić w kąt, zarzucić wór na plecy, M-kę na garb i iść przed siebie byle gdzie, z dala od tego wszystkiego, co nas wkurza na co dzień...
  • Jeszcze w temacie Rambo, 2 ciekawostki:
    Brian Dennehy grający szeryfa, podobno przed aktorstwem służył w Zielonych Beretach
    W książce Davida Morrella Pierwsza Krew, na początku Rambo jest zarośnięty, ma brodę i brudne, przetłuszczone włosy (typowy weteran) i chodzi nie w 65-tce a w skórzanej kurtce (czyżby G1 ?), poza tym film, to typowa hollywoodzka produkcja, nie odzwierciedla książki, a szkoda.
    W tym czasie Johna Rambo mógłby zagrać np. Scott Glenn, który już zagrał zielonego bereta z 5th SFGA w Czasie Apokalipsy (patrz - koleś z wymiataczem  w świcie pułk. Kurtz'a)
    image
  • Pułkownika Trautmana pierwotnie miał grać Kirk Douglas.

Czytałem oczywiście książkę Morrella, rzeczywiście obraz Rambo tam przedstawiony jest inny niż Stallone.
    Rambo to młody, szczupły chłopak, zarośnięty, o długich włosach, w dżinsach, niebieskim t-shircie ze śladami krwi po jakiejś bójce oraz skórzanej kurtce, tzw. buckskin jacket, kurtkę z jeleniej skóry. Google pokazuje tutaj wyraźnie, że chodzi o taki rodzaj odzienia, jakże różny od filmowej M-ki Stallone:

image

I rację masz ogo2, że młody Scott Glenn chyba znacznie lepiej wpasowywałby się w pierwowzór Morrella.
  • Dzięki Blatio za wyjaśnienie tajemnicy skórzanej kurtki książkowego Rambo :), widząc te frędzle od razu skojarzyło mi się ze Stevenem Segalem z On Deadly Ground / Na zabójczej ziemi
    pod hasłem buckskin jacket znalazłem też taką kurtkę, tak na marginesie, takie kurtki szyto ze skór: bizona, łosia i jelenia
    image
    ale zostawmy sprawę wyobraźni czytelników, i chyba zgodzimy się, że nie była to G1 (chociaż byłoby bardzo fajnie jakby właśnie taką miał)
    A co do roli Trautmana, nie powiem Kirk Douglas może nawet byłby przekonujący ale za dużo roli cowboyów, R. Crenna chyba trochę za delikatny jak na trenera w zabijaniu, jak dla mnie to powinien być raczej ktoś taki jak np. Lee Marvin z Parszywej...
  • Nie ma co teraz gdybać, film jest kultowy. A owa kultowość to z pewnością "wina" aktorów.
  • Kultowy, nie kultowy, w zasadzie to sprawa gustu, jak dla mnie dobry film sensacyjny, ostatnio w Polsce zbyt często nadużywa się tego określenia, a powyższa opinia jest moją prywatną, niczego nikomu nie narzucającą.
  • The Deer Hunter
    image
  • W bogatym życiorysie znanego dziennikarza publicysty, felietonisty Macieja Rybińskiego.... znalazła swoje miejsce
     "zielona kurtka" .Kolega po fachu Łukasz Warzecha wspomina to tak "Mówi się,że nie ma ludzi niezastąpionych. Że to nieprawda
    przekonujemy się zawsze,gdy odchodzi ktoś szczególny.I tak jest w przypadku Macieja Rybińskiego.Jego samego też trudno
     było z kimkolwiek pomylić.
    Charakterystyczna twarz, lekko zachrypnięty głos, zielona wojskowa
    kurtka, zmrużone oczy.
    Takim go będę pamiętał."

Maciej Rybiński zm 22 października 2009r.
    image

Znalazłem jedno zdjęcie Pana Macieja w "zielonej kurtce".....szkoda że czarno białe z 1982r na planie filmu Alternatywy gdzie
    pełnił rolę scenarzysty.

image

Bardzo ciepło wspomina go, serdeczny kolega..... dziennikarz Jerzy Jachowicz. Oczywiście , jak by to nazwał
    Mcm Andrzej... ,,Członek starożytnych plemion"... też w swojej ulubionej "zielonej kurtce".Pozdrawiam

image
    image

• Jan Englert w filmie Dom odc.13.

image
    image
    image

A tutaj fotka w "emkopodobnej"

image
  • Dziś oglądałem jakieś fragmenty kabaretu z 79 roku, w którym Laskowik zadawał szyku w m65. Poniżej inne zdjęcie tego pana w emce (być może w tej samej).
    image
    image
  • W filmie Janusza Morgensterna ''Mniejsze zło" główny bohater Kamil Nowak (Lesław Żurek)...."dumnie paraduje" w M65.
    Film w ''klimatach" środowiska studenckiego ,czasach PRL....werbowania przez służby SB i wybuchu stanu wojennego!
    imageimage
    image
    image
    image
    image
    image

• Byłem w kinie. Dobry film. "Poezja, ku.wa".

P.S. przepraszam za offtopic.

:D
  • Po raz kolejny Peter Steele. Swoją drogą zastanawia mnie jaki ta M-ka ma rozmiar (przy wzroście 2 m.)

image

• Film Waldemara Krzystka "80 milionów".... Fabuła filmu inspirowana była prawdziwą historią.
    Jesień 1981....tuż przed ogłoszeniem stanu wojennego!

Jeden z trójki głównych bohaterów filmu, młody działacz Solidarności Stanisław Huskowski ,którego postać zagrał Wojciech Solarz....praktycznie
    cały film gra w "M65"......Szkoda tylko, że pani od kostiumów Małgorzata Zacharska dobrała tak {kiepską kopię}... kurtki :( !!!.
    Ogólnie ciekawy film! :)

image

image
    image
    image
    imageimage

Ps
     Tylko wypisać! :)

image

• Andrzej, ciekawy materiał. Czekam na zamówiony w empiku film "Skowyt", gdzie Allen Ginsberg paraduje w kurtce M-43. Poza tym zacząłem coś tworzyć o bezimiennej z Crownem, może wyjdzie z tego nowa fotoopowiastka. Na pewno będzie o emce Ginsberga. Myślę też o dodaniu jednej fotografii czarno-białej.
  • Cześć Andrzej :)
    Film "80 Milionów" jest bardzo ciekawy... tym bardziej oparty na prawdziwej historii. Nie jestem krytykiem... dla mnie film
    bardzo dobry i oceniam go pozytywnie!
    Natomiast film "Skowyt" z Allenem Ginsbergiem czeka w kolejce...mam go już na kompie! :)....zapowiada się ciekawie! Kawałek
    obejrzałem.....dobry klimat...muza i te lata 50. Jak to ktoś napisał " dzieło awangardowe".

Andrzej! Cieszę się, że Twoja praca o "Niekończąca się opowieść o amerykańskiej kurtce..." wciąż trwa! :)
    Będziemy Cię wspierać,inspirować i dostarczać materiały! Pozdrawiam

• Andrzej, "Niekończąca się opowieść o amerykańskiej kurtce M-65" - fajny tytuł. Dzięki za wsparcie. Wielkie dzięki!
  • Kolejny ciekawy film i te... "czasy" Film pana Rafaela Lewandowskiego KRET w rolach głównych Borys Szyc i Marian Dziędziel
    w "zielonej kurtce" :)
    Opowieść o człowieku, którego ojciec, zasłużony działacz "Solidarności", zostaje oskarżony o bycie wieloletnim sługusem SB.
    Mocne kino!

image
    image
    image
    imageimage

• Jak mnie oczy nie mylą chyba "plastilowa:" emka , M. Dziędziel rasowy aktor, bardzo wiarygodnie gra w filmach, tego akurat jeszcze nie widziałem
  • ogo2 Piotrek! To chyba So Sew.....z Twojego linka! :) Pozdro
  • he, he szybki Andrzej jesteś, prawdopodobnie So-Sew bo często się je spotyka, inne rzadziej. Pozdro.
  • Michael J. Fox The hard way
    image
    image
    image
  • Ale wielka ta ema, oczywiście na MJF, mogli mu dać rozm. SR lub XS bo wygląda jakby to był MR a może większy?
  • ja myślę, że to może byc sr. ja mam 186 wzrostu i nie mizernej postury jestem, a dobrze mi w sr i nawet z podpinką (na t shirt). A jak chcę podpinkę i jeszcze jakiś polar to zakładam MR.
  • Tadeusz Pluciński w filmie Jacka Borcucha "Tulipany"....oczywiście w "zielonej kurtce" :)

image
  • Ludzie w kurtkach M....w okresie stanu wojennego!
    imageimage
    image
    image
    imageimage
    image
  • Andrzej, ciekawe zdjęcia! Gdzie to znalazłeś? Brawo!
  • Dzisiaj! "Wygrzebane" w internecie.Przekopałem dużo materiału. Przerabiam książkę pani Katarzyny Kaczorowskiej o działaczach Solidarności i
    tak spędzam weekend w..... "okresie stanu wojennego" :)

image

• Pani Ewa Bukowska w filmie Kroll z 1991 roku
    image

• Michael Stipe (R.E.M.) i Kim Gordon (Sonic Youth) u Burroughsa w Lawrance (1996).

image
  • image

:)

image

image

i tu M51

image
    William Burroughs & Peter Orlovsky, Tangier, Morocco, Spring 1957