Wymieniony zamek zawsze łatwo poznać, kontraktowe emki mają charakterystyczny szew dwuigłowy na listwach zamka, zawsze z tym samym ustawieniem ściegu.Właśnie po szwach można zauważyć czy zamek był wymieniony, czy też nie.Z innej beczki, jak uważacie, czy takie ceny są już nowym standardem dla wczesnych m65?
Bez analizy szwów widać ,ze zamek został wymieniony bo w tym kontrakcie nie ma plastikow... Ten standart cenowy już jest od 2-3 lat jezeli kurtka jest w bardzo dobrym stanie a sprzedawca wie co sprzedaje..
Generalnie patrząc na ceny emek to w porównaniu do tego ile kosztują obecnie (nawet bardzo ciekawe sztuki od świadomych sprzedawców), jest zdecydowanie taniej niż kilka dekad temu, więc relatywnie nawet drogie sztuki są bardziej przystępne niż cana 100 USD w PRL. Szwy na listwach zamka (jak i wewnętrzną bawełnianą surówkę) czy jakiekolwiek inne "analizy" warto brać pod uwagę tylko odnośnie pierwszych kontraktów lub tych od rzadszych kontraktorów z 67 roku - moim zdaniem. Choć za niedługo każda kontraktowa m65 OG107 w dobrym stanie będzie cennym gadżetem.
Ciekawy wczesny kontrakt w całkiem przyzwoitej cenie (jak na 100-817) + sprzedający jest skłonny obniżyć cenę do 110 USD. Ciekawa propozycja moim zdaniem jak za 100-817.
Faktycznie ta 817 jest bardzo ładna z intensywnym kolorem. W tej cenie i stanie jest to przyzwoita propozycja (moim zdaniem). Dla mnie jedyna 817, na którą bym się zastanawiał to ta z zamkiem Crown (ale to jest prawie tak rzadka wersja kontraktu jak pięciocyfrowe kontrakty).
@ziomek_z_lasu a czy ten zamek to nie jest replika (dosyć głębokie i grube bicia od sztancy) - tak to moim zdaniem wygląda. Wygląda jak produkcja od RMC, lub jak z tej repliki dostępnej swojego czasu z Wietnamu.
Rzeczywiście ten Scovill a mam zamek sam srebrny od parki m65 to faktycznie jakiś za mocny.Ten z oryginału ma podobnie jak w Conmarach delikatny napis na suwaku.Ale może był takie i takie.
Na taką czarnulkę się przymierzam w odpowiedniku rozm. Large Long. Ktoś ostatnio na Allegro miał chyba większą wyprzedaż magazynową i oferował czarne emki w rozmiarach XXl / XXXL Alphy, link poniżej (uzytkownik sogknives - 100%)
Powiem tak ta od Ziomka z linku jak najbardziej, ta od kolegi Panzer-a to już niestety chinszczyzna.Stare cywilne wersje amerykańskie są bardzo dobre, nawet zamki mają Scovilla bodajże.Chińszczyzna to już nie nyco i impregnacja nie ta.... zamek zresztą też.
No fakt, dziadostwo widać teraz na każdym kroku, ale każda firma się zarzeka, że jakość jest dla nich fundamentalną wartością (a nie pogoń za zwiększaniem zysków).
Gdybym miał kupić czarną wersję też bym wybrał Alphę "Made in USA".
Pod koniec tamtego roku kupiłem na OLX po raz pierwszy nieużywaną kurtkę M-65 oliv LR firmy Alpha Made In USA (chyba lata 70-siąte, z białą wszywką w dolnej kieszeni "Made In USA" i bez wszywki firmy Alpha w górnej prawej kieszeni) i według mojej opinii jakość wykonania, trwałość materiału itp. przewyższa niektóre kontrakty z którymi miałem do czynienia
Faktycznie czarna emka wyprodukowana w US przez koncern A jest bardzo dobrej jakości, jeżeli ktoś gustuje w takich emkach to zdecydowanie bezkonkurencyjne produkty.
Z ciekawych emek dla miłośników kamo ostatnio zdecydowanie te propozycje są ciekawe:
Dla osób z dostępem do pejpala - zarejestrowanym w USA mogę polecić Mercari - choć w porównaniu z innymi portalami zagranicznymi sam portal ma bardzo dziwny interfejs, szczególnie odnośnie samej rejestracji i używania płatności z kart nie z USA (moim zdaniem). Ale ceny gratów bywają bardzo często wyśmienite - jak np ta emka: https://www.mercari.com/us/item/m40419651349/?ref=search_results
@Doktor, te kurtki to cywilne produkcje - nie spotkałem się z dokumentacją o m52 (gdzie nawet m50 było produkowane bardzo krótko), na USMF też o tym raczej było i ile dobrze pamiętam? Nie miałem takiej m52 w rękach (i nie chce kupić nawet jako materiał do referencji i szafy) ale materiał wygląda jak z tych cywilnych wczesnych m65 od WPL - charakterystyczny splot materiału, plus jaśniejsze szwy + sznurki są identyczne jak w WPL-ach. Oczywiście moim zdaniem.
Co do Mercari, to faktycznie bywają super okazje (na EB też tylko już nie tak często) wystarczy przeszukać sprzedane graty... ale ten pejpal!
Do pejpala nic - bardzo polecam (chyba tylko Revolut jest ciekawszy) ale rejestracja na Mercari - wymaga potwierdzonego adresu w USA inaczej możesz mieć problem z płatności a Mercari kasuje automatycznie wszystkie próby komunikacji ze sprzedającym (aby dokonać płatności przez pejpal z obejściem aplikacji Merkari).
Wysyłka poza USA nie jest problemem - to jest od sprzedającego - co jest logiczne (i potwierdzone w rozmowie ze sprzedjającym na Mercari kilukrotnie). Sam problem jest w tym, że pejpal musi być zarejestrowany w USA + ich boty kasują wewnętrzną komunikację ze sprzedającym aby użyć pejpala z pominięciem aplikacji - moim zdaniem w tym jest problem, jeżeli nie jesteś w tym kraju, lub nie chcesz cały czas przeszkadzć znajomym o jakieś stare graty w OG107.
Problem z Mercari zaczyna się już w momencie rejestracji.Serwis nie chce zarejestrować konta z powodu regionu (pewno lokalizacji komputera)...jak to obejść na komputerze stacjonarnym?Próbowałem z przeglądarki incognito, ale też wyłapuje ....przed podaniem jakichkolwiek danych....pewno z IP komputera...jak to obejść?:)...stary jestem już i nie siedzę w tym temacie:)
Kiedyś była taka wtyczka do Firefox - można było ustawić w niej pod IP jakiego kraju ma się wyświetlać komputer - działało. Ostatnio, pobieżnie, szukałem tego w sieci, ale nic nie wyskoczyło. Inna sprawa, że nie pamiętam nazwy owej wtyczki. Możliwe, że w ten sposób uda się zarejestrować na Mercari.
Włóczykij - faktycznie super oferta dla sympatyków emki w kamo +ciekawa oferta (pomijając ciekawe "pinapy") - czy to nie jest przypadkiem jedna z najrzadszych wersji naszywki 101wszej?