Owszem, były woodlandy w ripstopie 100% bawełna, niegdyś polowałem takie na Alledrogo, srogie lata temu, ale nie wyszło. Za to miałem taką bluzę BDU w woodlandzie, ripstop, 100% bawełna. Bardzo przyjemna. Ale ostatecznie okazała się mała (to było M/Short) i poszła na handel. Okolice 2006 roku, o ile mnie pamięć nie myli.
Tak, były takie w 3 colorze. Też należały do moich niezrealizowanych "łowów" dawno, dawno temu. Ostatecznie kupiłem NYCO ripstop, bo tylko takie się znalazły, ale w sumie leżą od lat w szafie i czekają na swoją kolej na Allegro :P
Witam wszystkich entuzjastów systemu M65! (i nie tylko!)
Nie mam teraz czasu, żeby przesyłać fotki i chwalić się co chowam w szafie, ale uznałem, że na szybko mogę rozwiać pewne wątpliwości względem spodni, których produkcja datowana jest na lata do '75. Nie muszą się przesadnie obawiać ani martwić ci, którym brakuje w numerze 00 lub 01 i nie mogą sprawdzić numeru NSN. Nie mogą, bo to nie numer NSN, tylko FSN, który sprawdzić trudno, ale pogrzebałem nieco i znalazłem potwierdzenie autentyczności również dla moich spodni z '73.
hej, to nie jest żadne potwierdzenie autentyczności dla spodni M65, gdyż jak widać w powyższym dokumencie spodnie opisane jako cold weather są wykonane z wełny a emki to NyCo (50/50 nylon/bawełna).
Panzer73, chodziło mi generalnie o to, że FSN pokrywa się z tym, co np. ja mam na wszywce. Wiem, że to nie te same spodnie, ważne, że jest to forma numeru znana i potwierdzona w zamieszczonym fragmencie dokumentu. Sam on pochodzi z finalnego raportu technicznego z marca 1974 (U.S. Army Land Warfare Laboratory).
Napisałeś posta w temacie poświęconym spodniom M-65. Ponadto napisałeś o swych spodniach z 73r. Wtedy były szyte M-65, ale nie z wełny więc tu chodzi o inny model, może M-51 albo coś zupełnie innego.
Dokument, na który się powołujesz można znaleźć w sieci, wpisując nr FSN, pod adresem:
www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/782112.pdf
Dotyczy on systemu umundurowania strzelców, którzy obsługiwali karabin maszynowy w drzwiach śmigłowców UH-1 Huey. Najlepiej podeślij fotkę metki swoich spodni i wtedy zobaczy się co to za model.
Może ktoś powie, czy jest szansa zidentyfikować producenta tych portek, które mam od lat dziewięćdziesiątych? Moje pierwsze M65, do tej pory noszone. Niestety w tamtych czasach nie przywiązywałem uwagi do takich niuansów, a teraz chętnie bym się dowiedział, bo spodnie są solidne. Mam jeszcze Winfieldy, ale w nich NYCO jest zdecydowanie słabsze, cieńsze jakby czy co...
Niestety, po tylu latach z nadruku zostało nic prawie, ale jest charakterystyczny zamek ekspresu - może ktoś, coś? :)