Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Pranie kurtek M65, parek i innej odzieży wojskowej - pytania i odpowiedzi
  • Na prośbę Użytkownika zakładam nowy wątek, dotyczący prania, konserwacji, rozpaczliwych prób usuwania plam nie do usunięcia, itp. - żeby nie zaśmiecać innych wątków :)
  • Z mojej strony dorzucam...na plamy (np.tłuste, z farb) na amerykańskiej kurtce wojskowej, wielokrotnie pomogła mi amerykańska benzyna do zapalniczek Zippo.
  • Mam na plecach dwie białe kreski , jakby ślad po kredzie.
    Sprzedający zapewniał że zejdą w praniu bez problemu.
    Tak jednak się nie stało. Próbowałem odplamiaczem. Zero efektu.
    Nie jest to farba.
  • Trojanman - jeśli sprzedający zapewniał, że bez problemu zejdą te ślady podczas prania - to czemu sam kurtki nie wyprał? To typowa sztuczka, tak samo jak zapewnienie, że urwany zamek czy rozprucie to nic takiego i da się to szybko i łatwo naprawić. Tylko czemu odpowiedzialność za to ma spadać na kupującego?
  • Witajcie, pranie i plamy to jedno a co z zapachem napalmu o poranku? prana 3 razy moczona w płynie do płukania a polezy kilka dni i znów capi. jakiś patent?
  • Nie używaj żadnych płynów do płukania (Coccolino, Lenor, Silan, itp.) - to świństwo, które jedynie niszczy materiał. Po prostu wypierz w delikatnym proszku wysokiej jakości. Może Twoja emka nosi w sobie zapach magazynu? Fakt, nie jest on zbyt przyjemny i trudno się go pozbyć - trza kilka razy wyprać i dobrze wysuszyć/wywietrzyć, może to wystarczy.
  • witam, w jakiej temperaturze prac parkę m65 ,a w jakiej podpinkę? Myślę, że w pralce 30'C, ale chciałem się upewnić. Kurtka intensywnie pachnie magazynem.
  • Tak, aby impregnat nie straciła właściwości. Płyn do prania będzie OK, czy raczej wybrać proszek?
  • Daj max. 45 st.C., nie więcej, nie ma takiej potrzeby. Może być proszek, byle nie jakiś Ariel czy Persil bo to produkt dobry w reklamach, ale zbyt agresywny (zawiera mnóstwo "polepszaczy", których emki i parki nie lubią a i quarpel zapewne też by ucierpiał). Niestety zapaszek od razu nie minie, taka specyfika środków konserwujących i miejsc składowania ciuchów w magazynach wojskowych. Pewnie dobrze byłoby przewietrzyć kurtałę na dworze - nie ma jak naturalne metody..
  • Dzięki za odpowiedź

• A ja proponuję 40 stopni.
  • A ja Cypisa do prania
    :-)
  • Jedno wietrzenie i pranie nie pomoże, jeśli zapach magazynu mocny. Możesz do zamrażarki, jeśli nie ma mrozu. A najszybciej chemicznie.
  • dziwne
    wszak zapach magazynu powinien być zaletą a nie wadą , świadczy to o oryginalności i nie używaniu przez nikogo takiej kurtki
    chyba że magazyn to zatęchnięta piwnica albo ziemianka gdzieś w .......................
  • Panowie trafiłem jakiś magiczny żel z jonami srebra i po pierwszym praniu zapach znikl kurteczka czyściutka jutro zrobie fotkę wynalazka i wkleję , nie ma jak znajoma co walczy z detergentami ;)
  • Zalinkuj ten magiczny żel ;) Ja ze smrodkami to sodą oczyszczaną walczę i z reguły wygrywam.
  • Ja mam polar MCWCS z takim właśnie magazynowym smrodkiem od momentu zakupu i mimo różnych podejmowanych działań (nawet popełniłem grzech śmiertelny dodając do prania popularny płyn do płukania - Silan albo coś podobnego) nadal wyczuwam tą niezwykle intrygująca woń więc jeśli ktoś ma na to jakiś sprawdzony patent to będę wdzięczny za wskazówki.
  • Z czasem samo wywietrzeje.
  • No wiesz, nie chcę czekać 5 lat na taki efekt, wolałbym coś bardziej "tu i teraz"...
  • Ale ma to też pewną zaletę. Taką kurtkę nawet kiedy w niej trochę pochodzisz możesz sprzedać komuś jako "mint" :)