Witam, kupiłem ostatnio kurtkę M-65 w kamuflażu woodland, czy ktoś mógłby mi pomóc w ocenie tego czy to kontrakt, cywilna czy jakaś podróbka. Producent Winefild, główny suwak Scovill, suwak w kołnierzu ykk
Dziekuje za odpowiedź, tak nazwisko jest ciekawe, zastanawialem sie czy autentyczne:) Wiesz moze jaka moze byc orientacyjna wartosc tej kurtki? Stan moim zdaniem bardzo dobry
Jeszcze rok temu takie kurtki kupowało się w cenie do 200pln, teraz ich cena realna waha się między 200 a 300pln. Od jakiegoś czasu są wystawiane kurtki w takim kamuflażu w cenie powyżej 400pln i to przez doświadczonych sprzedawców. Jakoś w takich cenach nie znajdują nabywców ale widać że jest tendencja wzrostowa jeśli chodzi o ceny.
Dzieki, korzystając z okazji chcialbym sie jeszcze dowiedziec co oznacza naszywka na ramieniu i wpinka przy kieszeni, niestety nie udalo mi sie znaleźć informacji w sieci.
Przypinka to ranga sierżanta, ale powinna być noszona "szpicem" do góry i raczej na kołnierzyku jakiejś koszuli, niż klapie kurtki. Tak powinno być przepisowo, ale na wojaka-driftera może być w klapie ;) Naszywka to emblemat jakiejś jednostki. Może ktoś z kolegów ma wiedzę pozwalającą ją zidentyfikować...
Gościu podniósł cenę z 280 do 480 PLN. Jest w 100% przekonany iż jest to kurtka kontraktowa bo dostał ją w paczce od rodziny ze Stanów. A wogóle to jakiś dziwny był w rozmowie...
metka jest dziwna - chodzi mi o informacje na niej zawarte. Gdyby było lepsze zdjęcie czytelnie pokazujące ją w całości - dałoby się coś więcej powiedzieć.
Ja przykładowo zauważyłem na metce napis "extended cold weather" - taki nie istniał na parkach M-51.
Tak jak pisałem wcześniej rozmawiałem wczoraj z tym gościem dwa razy, prosiłem o dokładne zdjęcie metki oraz zdjęcie nap i maszynki zamka. Zdjęcia metki przysłał mało czytelne a na prośbę zdjęć zamka powiedział mi, że zachowuję się jak "kindergarden" i że nie ma na to czasu
Szkoda, że są tacy nierzetelni sprzedawcy, którzy liczą na naiwność i brak wiedzy potencjalnego nabywcy. Jak się wystawia ofertę na taką sumę to należy zachowywać się profesjonalnie..
A historyjki o otrzymaniu paczki z USA mające rzekomo wzmocnić wiarygodność autentyczności parki i jej "kontraktowości" - no cóż, różni są ludzie, różne są ich poziomy łatwowierności...
Nie wiem może ten gościu od parki M51 przeglada nasze forum bo dzisiaj ta parka jest już za 350 zł, kwota 580zł jest przekreślona. Niezła promocja -:) -:)
Kurcze musi czytać nasze forum, poczytajcie jaki komentarz dodał do opisu po rozmowie ze mną cyt. " Ewentualnych pasjonatów i gawędziarzy proszę nie dzwonić z zapytaniem.... " :))
niech dopisze, że w prawym rękawie jest dziurka i obok mała plama koloru czerwonego - to po postrzale jaki amerykański żołnierz otrzymał w tej parce w 53r. w Korei :))
Z tym mundurem BDU w wersji blue to też ciekawa historia. To co jest powyżej prezentowane na Allegro to nie żaden prototyp dla US Navy tylko komercyjna wersja (nawet trudno nazwać czego - bo nigdy nie produkowano kontraktowych, niebieskich BDU dla US Navy). Dla mnie to po prostu kolejna wariacja kolorystyczna nt. BDU Woodland. Ma zmyślony nr NSN, brak też nr kontraktu.
Są dostępne zdjęcia identycznych zestawów Woodland/BDU gdzie na metkach jest napis "Made in USA". link poniżej.
Były testowane prototypy w odmianie blue, jednak zarzucono ten pomysł na rzecz NWU w AOR blue/gray (Type I, potocznie zwany "blueberry"), który skądinąd też jest obecnie "na wylocie" i jest stopniowo zastępowany przez NWU AOR2, Type III/Woodland.
Jeśli poczytasz wątek, który zamieściłem powyżej to zauważysz, że prototypy były wykonane przez American Apparel - jednego z największych kontraktorów.
Ubiory do testów/prototypowe nie mogą mieć na metce nr NSN (bo taki przecież jest nadawany tylko dla produkcji seryjnej), ale mają nr kontraktu.
Dlatego ten sort od Vitin Garment to wersja komercyjna, zapewne inspirowana prototypami lub po prostu producent chciał zrobić wariację na niebiesko.
Czy Vitin Garment też był zaangażowany w dostawy sortów do testów? Być może, ale trzeba najpierw znaleźć zdjęcia metek to potwierdzających.
My wiemy, że Woodland to najbardziej powszechnie przerabiany typ kamuflażu w kwestii kolorystyki - są wersje różowe, żółte, szare/urban. Odmiana blue jak najbardziej mieści się w tej konwencji.