Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • No właśnie, "opinie". Ach te "opinie", coś niesamowitego...
    A sam osobiście miałeś/masz tą kurtkę?
    Używałeś ją parę lat? Prałeś wiele razy?
    Chodziłeś w niej po deszczu, śniegu, w słońcu i w innych warunkach atmosferycznych?
  • a jeździłeś kiedyś Panterą albo strzelałeś z StG44? No właśnie, ja też nie - a prawie każdy zainteresowany ma swą na ich temat ocenę, jedni lepszą, inni gorszą...
    Jedni pewnie pochwalą, inni skrytykują - ile osób tyle opinii.
  • Ja miałem wienfielda z 75 roku nówkę i była strasznie nierówno uszyta 
  • Miałem Wienfielda DSA 100-76-C-0605. Kieszenie były nierówno wszyte, materiał był cienki, wiotki, lekki. Mój kolega Marek powiedział mi, że spotkał egzemplarze z tego kontraktu, które były OK.
  • tak smao jak ja mam z parka M51. Są parki z grubego fajnego materiału, i sa z cienkiego błyszczącego czegoś. I tak bym nie chciał choc to oczywiście kontrakt. Ale komus innemu może się podobać, zresztą puścicłem dalej jedną taką kurtkę.
  • No Ja tego wienfielda także miałem z 1976 roku - pomyłka w poście wcześniejszym :)
    np. zdjęcie rękawa widać nierówne szycie na klapie gazowej
    image

Zamek serval był nawet ok 

image

kieszenie na klacie też były nierówno wszyte

image

• Ja mam przykładowo spodnie Proppera DCU Desert 3 Color z krzywo naszytymi kieszeniami udowymi, różnica między lewą i prawą sięga >0,5cm. Ale to też swego rodzaju "koloryt", mimo tych niedociągnięć chodzę w nich, najwyżej można poszukać lepiej wykonanego egzemplarza. Każdy popełnia błędy, sorty szyli ludzie a nie maszyny.
  • szyły maszyny ale nie roboty
    :-P
  • @panzer73

Więc skoro nie miałeś i nie używałeś tej kurtki (American Apparel) to nie wystawiaj pochopnych i błędnych wniosków. Bo w tym momencie są to mity a nie fakty. Tak się akurat składa, że mam tą kurtkę od paru ładnych lat i wszystko jest z nią w porządku. Materiał jest gruby, kolor cały czas jest tak samo ciemny jak był (po mimo kilku prań), a materiał się nie mechaci. I na dodatek ma porządny plastikowy suwak, który jest o niebo lepszy od tych metalowych. A samo wykonanie jest bardzo dobre. Nie ma się do czego przyczepić.
  • Chciałbym na chwilę wrócić do wątku dot. kurtek cywilnych produkowanych przez kontraktorów - żeby nie było wątpliwości o taką np. kurtkę mi chodziło:
  • cena zdecydowanie przesadzona jak na cywilkę
  • Miałem takiego Goldena. Cienki zmechacony materiał, Szybko poszła do ludzi. Szczerze nie polecam.
  • Znacie może jakiś preparat, który można by zastosować do emkowych:) zamków aluminiowych?Żartów nie ma z 60-letnim utlenionym zamkiem....
  • ~ ziomek_z_lasu
    Dziękuję za trop:)
  • może być też normalna świeczka - podobne działanie  :D
  • :),lepsze markowe smarowidło,świeczki już nie te co kiedyś, wosku w nich brak.
  • No właśnie. Kurtka za spore pieniądze a suwak się utlenia i nie zasuwa  :D
  • ~Falkland
    Zasuwa...ale może się posypać,aluminium się utlenia/koroduje.Żal dpuę ściska....a zapinać się trzeba, bo wiater wiucha:)
  • Witaj, w ramach przypomnienia regulaminu forum zostawię to tutaj.

17. Na Forum obowiązuje zakaz reklamy. Jedynym działem w
    których można ogłaszać chęć sprzedaży/kupna/zamiany swojej odzieży, może
    być specjalnie ku temu stworzony dział dla użytkowników niebędących
    sprzedawcami i/lub właścicielami sklepów.

18. Osoby łamiące punkty regulaminu, karane będą przez Administrację Forum w sposób zależny od stopnia przewiny oraz uznania Administratora.
    Do systemu kar należą: usuwanie wiadomości, upomnienia na priva,
    tymczasowa lub całkowita banicja na Forum. O zablokowaniu i odblokowaniu
    dostępu dla Użytkownika decyduje Administrator.

• Blatio - to forum ma chyba sporo odsłon skoro wciąż ktoś próbuje wcisnąć reklamę :D
  • Lazar nie konieczne, może komuś żal coś ściska.

• Ja nie jestem tu jedynym adminem, jakby co, tym razem to nie ja :P
  • Czy ktoś sę orientuje ile było w sumie kontraktów na emki w UCP? Ja znalazłem tylko 2 (oba wykonane przez Goldena):

SPM100-06-C-0439
    SPM1C1-08-D-1036
  • Ile było w sumie kontraktów na emki UCP, napisał kolega Ogo2 w poście z marca 2013 roku w zakładce "Kurtka M-65 - woodland, desert, cammouflage 3 color, six color, UCP: kontrakty, zdjęcia". Zbadał tę sprawę.
  • nurtują mnie te kontrakty na UCP; cokolwiek by nie mówić o m65, to jest nieco przestarzała, zwłaszcza jeżeli chodzi o ciężar i nieprzemakalność. A skoro kontrakty są w UCP, to znaczy, że ktoś to zamawia, przydziela i nosi... tak niemal ze 30 lat po wejściu I generacji gore ECWCS. No nie rozumiem...
  • Brytyjskie smocki też maja x lat. Jedynie kamuflaż się tam zmienia i bardzo niewiele w kurtce. A żołnierze dalej w tym chodzą. Mnie tylko zastanawia to dlaczego analogicznie nie wypuścili spodni m65 w camo UCP jako komplet do kurtki na okres zimowy.
  • Gavarnie, 
    UCP nie jest już oficjalnie kamuflażem stosowanym przez wojska USA. Od kilku lat w jego miejsce wchodzi Multicam (w zasadzie jego nowsza odmiana OCP) i UCP jest "na wylocie". Jak tylko skończą się zapasy magazynowe UCP będzie skasowany (wrzesień br.). Wszystkim żołnierzom wchodzącym do służby wydaje się już tylko OCP.
    Ponadto kurtka M-65 nie jest już używana - systemowo zaczął ją zastępować na przełomie lat 80/90 ECWCS i fakt - trwało to 20 lat. Można w uproszczeniu powiedzieć, że obecnie ECWCS Gen.III. lev.5 (softshell) + lev. 6. (hardshell) to odpowiednik wierzchniego ubioru zimowego dla historycznej M-65.
  • Cześć, mam możliwość zakupu takiego cuda w korzystnej cenie, czy któryś z tutejszych ekspertów mógłby pomóc mi zweryfikować czy to autentyk?
    image
    image
    image
    image
  • ...tak:)...ekspertyza gratis.To podróba:)
  • emka białą nicią szyta
    :-)
  • Lepsza szyta emka nicią białą niż rozpuszczalną.
  • Wtajcie, gdzie mozna kupić mało używaną podpinkę kontrakt do zielonej oliwki M65 w rozmiarze M? Moze ktoś z kolegów ma na zbyciu. Prośba ogromna..
  • Na allegro jest jedna.
  • Taka ciekawa kurteczka USN AL-1 wraz z kamizelko-kapturem
    kurtlka ma zameczki talon oraz naturalne futerko z alpaki
    image

image

image

image

image

image

• ziomek_z_lasu
    Bardzo ładna kurtka.Piotrek ,jeżeli to Twoja , chętnie bym ją pooglądał...
  • Witam
    Nie moja ale bardzo mi się spodobałaia
    zdjęcia ze strony saundersa
  • Ładna jest - fakt.
  • kiedyś to się robiło piękne rzeczy, aż mimo popatrzeć.
  • Dobrym przykładem są niemieckie mundury z II wojny światowej a dzisiejsze niemieckie produkcje.
  • no tak fajne te kurteczki, a co do mundurów niemieckich to mam kurtkę pilota z II wojny

• Niemieckie mundury projektował nie byle kto.
    Zrezygnowałem z używania jego wody po goleniu :-P
  • Natomiast czarne foliowe reklamówki z jego nazwiskiem są bardzo popularne w pewnych kręgach ;-))
  • Jest jeszcze parę innych niemieckich firm z faszystowską przeszłością z których można by było zrezygnować w imię zasad moralnych.
  • Przymierzam się do kupna parki M65 i proszę o pomoc w jednej kwestii. Czy jeśli na co dzień noszę kurtkę w rozmiarze Medium Regular, to wybierać parkę w rozmiarze S czy XS? Słyszałem że parki XSmall i tak są dość obszerne, ale nie chcę żeby była za bardzo opięta, jeśli założę pod spód marynarkę albo grubszy sweter.
    Parkę zamierzam nosić z podpinką.
  • A ile masz w klacie?
  • Obawiam się, że po rezygnacji w imie tych zasad mogłoby by sie okazać, że niewiele zostało do wykorzystywania np. IBM też ma ciemna kartę i to jeszcze przedwojenną.
  • Lazar: 92 cm, ale po założeniu marynarki emka SR z podpinką jest ciasna i noszę MR (też z z podpinką).