Firma Propper szyła i kontrakty dla armii i swoje cywilne wersje kurtki M 65 - czy ktoś wie dokładnie w którym roku zaczeli szyć dla armii? Czy szyli tylko obecne UCP czy może również wcześniejsze woodlandy? W swojej kolekcji obok kontraktów posiadam czarną kurtkę firmy Propper z nr. NSN 8415-01-099-7841 z tym, że po sprawdzeniu pokazuje mi, że jest to kurtka GOLDEN MANUFACTURING a nie Propper- natomiast naszywka z informacjami jest identyczna ( jak również sama naszywka ) jak obecnie Propper wstawia w kurtkach UCP - nie wiem za bardzo jak zamieścić tutaj fotografie, ale mam niezłą zagwózdkę z tym tematem. Generalnie zamek YKK plastykowy jak również materiał w niej użyty jest identyczny jak w kurtkach kontraktowych, które posiadam - ktoś ma jakieś pomysły? Dodaje: SPO100-97-C-9620
Propper NIGDY nie szył kontraktowych emek dla US Army - w żadnym z kamo (ani OG-107, ani Desert 3 color, ani Woodland, ani UCP). Ich "emki" to wersje cywilne, a więc podane ewentualne nr NSN i kontraktów to czysta fantazja aby nabrać kogoś nieobeznanego z tematem.
a wiesz może w jakich latach zaczął szyć dla armii ? czy to również były zamówienia dla US Navy czy tylko Armii i ewentualnie USMC? Obiło mi się o uszy, że czarne mundury były wykonywane również dla Pentagonu pod całkiem innymi NSN , ale nie wiem ile w tym prawdy...
Propper powstał w 67r. i od tego roku szył dla US Army dla wszystkich rodzajów sił zbrojnych. Zresztą dziś to największy kontraktor US Army na umundurowanie - w sumie 130 mln różnych sortów wojskowych dostarczonych od momentu założenia firmy.
Czarne mundury to oddzielny temat - poczytaj w dedykowanym wątku na tym forum.