RDF, wielokrotnie wspominany na tym forum, jednak zwykle bez konkretów... Wiele kwestii związanych tym mundurem jest pełnych sprzeczności i niedomówień, choćby to czy "RDF" to określenie kroju czy konkretnej grupy kamuflaży a może jedno i drugie? Jeśli macie coś w temacie podzielcie się tym, może jakieś zdjęcia ciekawych egzemplarzy też się znajdą? .
zaatakuję z rana jak mróz hehehehe , RDF to określenie typu umundurowania za czym idzie kroju i kamuflażu , choc w fazie początkowej szyty był ze znanego nam ubarwienia erdl , i wyskoczyła wersja og, jak zarówno wersje testowe w woodlandzie i six color .
Ogo Piotrze , choć posklejamy trochę fot , w sumie Tacho rację ma bo okres RDF'a krótki ale burzliwy
Garść informacji, które znalazłem w necie - pamiętajcie, że może być tutaj trochę nieścisłości bo nie jkestem ekspertem w tej dziedzinie (prośba o korektę jakby ktoś z kolegów miał na ten temat pewniejsze info) Nazwa RDF wzięła się od doktryny, zainicjowanej przez prez. USA J. Cartera, zwanej RDF-Rapid Deployment Force, później przekształcono w Rapid Deployment and Tusk Force), nazwa umundurowania i kamuflażu pochodzi właśnie od tej doktryny i chyba jest nieoficjalna (nie spotkałem się z taką nazwą na metkach bluz czy spodni), wzór kamuflażu (wszystkie tego typu to kamuflaże to woodlandy) wywodzi się najprawdopodobniej z kamuflażu tzw. "Delta"ERDL brown dominant, który pojawił się w na początku lat 70-tych, a który był w zasadzie identyczny co wzór "Highland" ale miał ciut grubsze i mniej szczegółowe czarne plamy "gałęzie", W połowie lat 70-tych, kamuflaż ten, został zaadoptowany do bluz , których używały jednostki RDF działające wyłącznie w tropikach na Dalekim Wschodzie i w Panamie. Bluza RDF w kamuflażu Highland ERDL Brown Dominant. Bluza RDF w kamuflażu Delta ERDL Brown Dominant - bardzo rzadko spotykana, na forach co niektórzy twierdzą nieśmiało, że ten kamuflaż... to mit !? Kamuflaż "Delta" ERDL brown dominant, był przejściowym, po nim stosowano wzór "Highland", aż do momentu wprowadzenia Woodlanda. Fotki bluz RDF pożyczyłem z czeskiej strony: http://101stairbornedivision.webnode.cz
od 1981 roku kamuflaż ERDL Brown dominant został trochę zmieniony m. in. jeszcze bardziej powiększono czarne plamy i zmienił on nazwę na M81 Woodland, mundurom szytym z tkaniny w tym kamuflażu, nadano nazwę BDU (Battledress uniform). Wersje letnie szyte sa (były?) z nyco rip-stop a wersje jesienno-zimowe z grubego nyco (jak w emkach M65 woodland) Kamuflaż bluz ERDL oraz RDF ERDL z przewagą brązu jest prawie identyczny (różnice wynikać mogą z różnych lat produkcji oraz produkowania przez różne firmy), jedynie to mała różnica w odcieniu koloru piaskowego, w tej późniejszej jest minimalnie jaśniejszy. Sam posiadam 4 bluzy bluzy w opisanych kamuflażach: po jednej w kamuflażu ERDL green z 69 roku i ERDL Brown z 69 roku i trzecią bluzę RDF ERDL Brown dominat z 78 roku i jedną w Woodlandzie z nyco rip stop z lat 80-tych. Tak wygląda moja bluza RDF z 78-go roku
W latach 70-tych używano również bluz w kolorze OG-107 (Panama?)
Wspomniany przez Wardoga RDF oliwkowy, często jest nieuznawany za część tej linii i kwitowany stwierdzaniem jungle jacket OG-107 (a był chyba pierwszym i ostatnim produkowanym RDF-em - na allegro była kiedyś bluza z kontraktem z 1987 roku). Pytanie czy w oliwkowym były tylko bluzy czy może i spodnie się trafiały? Problemem jest wyodrębnienie początku RDF-a, konserwatywne podejście do tematu klasyfikuje owego jako wersję rozwojową ERDL-a i koniec. Jednak bliższe mi jest twierdzenie o 4 wersjach RDF (limonkowy, brown, późnym i OG-107) oraz możliwe wersje przejściowe trzech pierwszych (gdzie na jednej bluzie/spodniach można zauważyć dwie wersje kamuflażu) oraz różnice jakościowe tzw. rozmycia. Z jakimi elementami umundurowania poza bluzami i spodniami się spotkaliście? Doszukałem się, oprócz wymienionych, kurtek M65, marinesek, kapeluszy i samodziałowych beretów.
Nie chciałbym się teraz rozdrabniać się na dygresji dot. BDU tylko sprostuję "Wersje letnie szyte sa (były?) z nyco rip-stop a wersje jesienno-zimowe z grubego nyco (jak w emkach M65 woodland)" Pierwsza wersja BDU z 1981 roku to najgrubszy NYCO Twill woodland (jak w M65) z charakterystycznym kołnierzem tzw."Elvis collar" (była też desert six color i zielona) potem już tą wersje na pogodę inną niż ciepłą wytwarzano z cieńszego NYCO skończywszy na NYCO rip-stop, natomiast BDU Hot weather to 100% cotton rip-stop tak jak RDF. O BDU też można by wyodrębnić temat choćby z powodu "mitycznych" czarnych i zielonych wersji dla OPFORU.
co do wersji letnich , hm na tamten okres tego bym tak nie nazywał , z racji ze tak ujmę prowadzenia działań wojennych USA ma charakterystyczne podejście kwatermistrzowskie i logistyczne , nie jak w naszym wojsku , no irak i afgan wymusiły wz 93 desert , jeszcze do niedawna przecież był mundur całoroczny .
Wracając do USGI poprostu cienizna podyktowana była położeniem geograficznym konfliktu , z tad wprowadzenie wersji poplin , przewiewnej szybkoschnoącej bawełny która to niestety okazała się short live uniform, i wymyślili sobie taki rip stop, równie przewiewne , znacznie wytrzymalsze .
Jak wiadomo okres powstawania BDU to okres tzw stagnacji wojennej , przeplecionej małymi konflikcikami, zaczepkami jak ja bym nazwał, z tąd opracowanie nyco w wersji Twill , na fotkach z panamy czy grenady widać doświadczonych szwejów w sortach namowych , mieszanina tcu olive , erdl jak i rdf'y , rookies widac wyłącznie w twilach .
Kolejne mega przedsięwzięcie w 91 roku udowodniło że , twill nyco jak i wzór six color są do dupy i wprowadzono tri color w pierwszej fazie twillowe , zamienione na nyco rip stop, i tu mała dygresja , do czasów końca konfliktu w namie USMC jako piąte koło u wozu US NAVY zawsze miała najgorszy stuff , co obecnie sie diametralnie zmieniło , ale, ale chłopaki nie mają wersji letnich , jak zauwazyliscie MCCUU w wersji desert jak i WDL są w twillu
tak jak do wersji camo erdl oraz rdf czyli łatek leśnych spodnie miały kieszenie cargo takie charakterysztyczne jak kieszenie na bluzie i nieco wyżej usytuowane , tak do wersji og wróciły do kroju kiszeni znanych nam z tcu lecz już bez ukośnych patek
wracając do BDU 100% cotton jak napisał tacho , generalnie była w okresie panamskim bardzo krótka seria oliwek w wersji 100 % cotton w rip stopie dla oficerów by sie bidni nie przegrzewali i to jest ciężko znaleźć , natomiast BDU w formie wdl zawsze mieszanka nylonu i bawełny
BTW kurteczka jak system zmieniony na W8 to nie mam problemu z vanilką ;]
Trzymajmy się tematu RDF-a, nie wypływajmy na szerokie wody (aczkolwiek ciekawe) BDU chyba, że w stosownym do tego temacie. Ładnie masz obszytego tego limonkowego RDF-a i stan taki dobry jakby kpt. w nim tylko do kantyny chodził. Jakość i trwałość to główne zarzuty kierowane pod adresem tej lini umundurowania, czy słusznie? Na usmilitariaforum uzytkownik o nicku "uscamoguy" zamieścił parę unikalnych okazów http://www.usmilitariaforum.com/forums/index.php?/topic/2157-erdl-woodland-camo-uniforms/page__st__20#entry819619 posty od #38 do #44
dobry nie znaczy mint, i nie przesadzaj że sprany jak szmata, byłem ciekawy reakcji na bluzy uscamoguy-a, szczególnie na ich dość przekombinowane obszycia... Ten "Rosen" twój? Miałem kiedyś TCU z takami samym nylonowym name tapem.
przekombinowane to mało powiedziane ;] tak rosen mój...szkoda ze butler nie mój , niestety przegrałem z kretesem ;) no cóż będzie pora to inny mój będzie
Tacho: rozpocząłeś kolego ten wątek, a może Ty wrzucisz kilka ciekawyh zdjęć ciekawych egzemplarzy?
Wardog: jeszcze nie widziałem takiej bluzy RDF w kamuflażu ERDL green dominant, to chyba wielka rzadkość i niezły element kolekcji, brawo. Chyba, że tak wyszło na zdjęciu a to ERDL brown dominant.
od jakiegoś czasu fotki trzaskane dobrym sprzętem z profesjonalna lampą ;) , głowica w górę więc dobrze oświetla , tak ciekawa to bluza i cieszę się ze ja mam , choć nie widać dołu a tam na kieszonce dziura :P
dobry pomysł Pit , niech no sie Tachograf pochwali ;)
hm L-) różnorodność sprania na pewno , bezczelnie twierdzę że wzór ten sam :) , w spodniach full lime , jak ja bym chciał spodnie erdl camo w kroju rdf upolować kumpel ma i zazdroszczę jak kryzowego Ryona
"w spodniach full lime" tzn? Wzór nie we wszystkich ten sam (kwestia uchwycenia na zdjęciu); niby technologia produkcji ta sama, a każdy inaczej odbarwiony najczęściej ucieka czerń potem brąz i zieleń choć i z tymi ostatnimi różnie bywa, także nie odbieram tego jako bezczelności. Trafić do kompletu bluzę i spodnie...
gość z lewej ma ewidentnie erdla bo kieszonka jest pod ukosem a czarna łata nad zawiniętym rękawem jast typowo erdlowa , lata 80 co świadczy typowy zawijas rękawa .zreszta bardzo wygodny , może długo trza zawijać ale rozwinięcie to ułamek sekundy
czarny w dole prawego kadru szeki H straps
Piotrku czy to czasem nie wspomniane wcześniej przeze mnie działania we stagnacji wojennej
gosć szarpający za alka tego rto to observer vel lt , raczej nikt z lornetką poza nimi nie śmigał , Hall w 65 moze miał małe doswiadczenie wieszając latarkę na prawej szekce co utrudnia strzelanie praworęcznym , chyba ze nasz gogus jest lewo ale tam też się obwiesił
alem się poczepiał :))
full lime , znaczy w przypadku Twoich spodni dwa gatunki barwionej tkaniny w tym samym camo , brown to rzadkość więc jak myślisz że to spodnie brown dmt z kieszonkami lime to jetseś w błędzie Tacho, tak zdaje się mnie
jutro to wam zapodam forum , nie wiem czego dokładnie szukałem ale trafiłem na forum rambo :]
Spoko, faktycznie koleś po lewo ma skośnego ERDLa, ale i tak wygląda na to, że trochę miksu zrobili, widząc BDU i nowe hełmy (fritz), to na pewno pierwsza połowa lat 80-tych (Grenada?) , widać ze nosili różne bluzy stare i nowe, aż do momentu całkowitego zniszczenia.
po prostu kolo wie co dobre , przypuszczam ze stary wiarus wiec sobie na to mógł pozwolić ;) a kocury niech w twillu się smażą :-))
nie wiem gdzie zapodać moze Devil cos wymyśli jak obiecałem forum rambo szkoda ze mi uciekło ale tytuł emkowy był taki podobny do waszego , możliwe że i Blatia koszerne wiadomości zostały skopiowane :) moze za zgodą , a może nie
To forum o Rambo ciężko powiedzieć gdzie by można wkleić hmmm :-? Bo i pasuje do wątków m65 w filmach itd, i tez do wątków namowych jak i sam mówisz, więc niech zostanie tutaj.
fakt, nie przyjrzałem się z bliska zdjęciom - to protoplasta DCU w wersji 6 color i to wykonany sporo wcześniej (pierwszy znany mi kontrakt na 6 color to Winfield z 81r.)
W ogóle nie spojrzałem na metkę i na kieszenie, bo pierwsze co mnie uderzyło w oczy to kamuflaż. No cóż, rutyna. Dobrze że nie jestem chirurgiem ;-) Ta prototypowa wersja jest lepsza. Więcej gadżetów do kieszeni wejdzie.