To zależy tez od kurtki. Zniszczyłem dwie emki, a jedną inną biorę w pralce i jest ok. Ale zawsze od prania wyciera się materiałach na guzikami i nie ładnie to potem wygląda.
Witajcie, ostatnio stałem się posiadaczem kontraktowej M-65 z 69.. Zauważyłem, że podszewka kurtki ma tendencję do wystawania spod kurtki na jej tyle. To częste zjawisko czy mam pecha? :)
Gdyby Lukabest czytał to spokojnie - złoty zamek aktualny od zakupu tamtej kurtki bez przerwy ;)
Aha i mam jeszcze jedno pytanie a propos prasowania M-65 - kieszenie na klatce są zagięte na rogach, macie jakieś przeciwwskazania co do żelazka?
Heh, mam jedną koszulę z nylonem, prasowanie jeszcze jej nie stopiło :) Ale fakt nie bedę ryzykował, emka za dużo kosztuje w porównaniu do koszulu z Zary hah :D A macie pomysł czemu podszewka wystaje?
tyle pisac o zwykłej kurtce-szczerze m65 to lipa nawet w kontrakcie po pierwsze spiera się mocna po drugie rwie się na potęgę (kurtka) a po trzecia podpinka jest BYLEJAKA to co o niej piszecie jest moim zdaniem zbyt przesadzone jak cena tej kurtki - jest to zwykła kurtka ciężka i niepraktyczna za tą cenę można kupić cos lepszego i mocniejszego wiem bo mam inna zwykłą no-name i jest o niebo lepsza od m65 jak olive green czy woodlanda!!! -TAKA MOJA OPINIA PO ROKU UZYTKOWANIA już kontraktowa emka nie wytrzymuje niby taka pancerna hehehe!! zwykła kurtka poprostu
tak zauważyłem jak się chodzi w m65 to ludzie się dziwnie patrzą -poprosiłem kolegę o opinie co sądzi o tej kurtce (m65) powiedział że wyglądam jak bezdomny - aż mi się smutno zrobiło wywaliłem 700zł żeby być jak bezdomny super...
trochę zabolało całe szanowne gremium że ktoś pokusił się o krytykę ich obiektu kultu :-) czy było stylistycznie czy nie trochę w tym racji jest ludzie to zwykła kapota jakich wiele , ja ją lubię i szanuję bo użytkuję od początku lat '90 i wiem że ma swój urok ale bez przesady nie popadajmy w paranoję :-P
skoro Twoim zdaniem M65 to przereklamowany sort - opuść to forum i nie zaśmiecaj go tysiącami swych postów, które moim zdaniem mało wnoszą konstruktywnych uwag do dyskusji.
Kurtka się rwie (???), zamki ma do niczego (???), spiera się (??/) - piszesz to na podst. własnych doświadczeń czy jakiś koleżka Ci tak naopowiadał a Ty mu uwierzyłeś na słowo? Chodzisz w tej kurtce 5 lat czy 5 miesięcy? Co możesz o niej powiedzieć?
Jest ciężka i wyglądasz w niej jak bezdomny? To nie jest ciuch na pokaz mody, nie służy do lansu na mieście - została zaprojektowana do walki, w ciężkich warunkach, w deszczu, wietrze i zimnie. Ma być prawie niezniszczalna, zapewnić ochronę i wygodę noszenia, a nie lansiarski look jak z sieciówki.
Emka nie ma się każdemu podobać, poza tym została stworzona 50 lat temu - masz jej za złe, że nie wpisuje się w obecne trendy?
Ja w niej chodzę, bo mimo swego wojennego rodowodu świetnie nadaje się na co dzień. Nie jest idealna, dziś są setki lepszych kurtek - ale jest niepowtarzalna i nie do zajechania - a to ogromna zaleta w zalewie dzisiejszego jednorazowego badziewia.
Wydałeś 700 zł i żałujesz - można tylko współczuć. Ja wydałem znacznie więcej na emki i nie żałuję ani jednej złotówki.
Tylko chciałem uświadomić niektórym żeby nie tracić głowy dla tej kurtki, to jak by nie patrzeć zwykła kurtka nie ma w niej nic nadzwyczajnego poza krojem i fakurą materiału którym każda kurtka ma inny.A co do samej emki spiera się ona niesamowicie zarówno woodland z 1996 roku (golden mfg.) jak i alpha industries mniej owszem ale tak czy inaczej spiera się, mechacą się obie choc ten woodland bardziej, lubie tą kurtkę ale czy nie jest trochę przereklamowana??? tu bym się mocna zastanowił!
przecież nikt Ci nie każe jej kupować ani w niej chodzić. Nie lubisz - nie noś, nie dotykaj, ale nie odbieraj innym praw do wyrażania emocji z tym związanych.
Nazywanie emki "zwykłą kurtką" jest nieuzasadnione - czy masz inną kurtkę, która była uszyta np. 40 lat temu i nadal w niej chodzisz??? A może ma takową któryś z Twoich znajomych??? Albo ktoś inny??? Pewnie nie, ale tego głośno nie powiesz, bo to przecież taka zwykła kurtka jak każda inna...
Każda zwykła kurtka ma przecież zakładane o niej fachowe forum dyskusyjne - prawda??? I poza tym jest powszechnie znana na całym świecie.
Kilka przykładów - zapewne się ze mną zgodzisz - H&M, C&A, Reserved, Cropp - tysiące fanów, gorące spory i dyskusje na forach, wymiany, porady, zażarte licytacje...
Z tym bezdomnym to niestety trochę racji jest. W wielu filmach bezdomni/włóczędzy itp chodzą właśnie w emkach, lub obszytych bluzach z Wietnamu. I jak ktoś się teo naogląda to porem skojarzenia mogą być jednoznaczne. Ale ja się akurat tym nie martwie.
Cicho. Szary poranek. Forum jest. Zaczynam stukać: "Najpierw bezlitosne serie, później usprawiedliwianie się. Dawno tu tego nie było. Na miejscu admina bym posprzątał. W "Pulp Fiction" Quentina Tarantino (chodzi w emce) występuje sprzątacz od zwłok grany genialnie przez Harveya Keitela. To wszystko, co mam do powiedzenia. Aha, jeszcze prośba. Do wszystkich zajadłych przeciwników głoszonej jakoby przez forum ideologii o wyższości kurtki M-65 nad świętami Bożego Narodzenia. Panowie, jak będziecie wysyłać swoje ataki - słuszne zresztą - kierujcie je nie zbiorowo pod adresem Bogu ducha winnych kolegów forumowiczów, ale imiennie pod mój adres. Jeszcze jestem tu. Halo, słyszycie mnie? Autor ideologicznego gniota pod tytułem "Amerykańska kurtka wojskowa", dyżurny, naczelny ideolog, nawiedzony, Żyd, mason, komunista, hipis na www.M65.org.pl. To ja! Nie zapominajcie, nie lekceważcie, nie ignorujcie! Bo po prostu się obrażę".
Drogi Kolego Jacku. Dziękuję. :) Ale chcę zapewnić, że ze mną wszystko w porządku. Nie zwariowałem. Mój poprzedni wpis jest żartobliwy, sarkastyczny i trochę ironiczny. Ironią celuję w siebie samego. Naprawdę to kocham spokój i nie chciałbym być atakowany. Mówiąc poważnie, to obecnie nikt nie uprawia na forum emkowej ideologii. Widzę natomiast dużo emkologii: ciekawych informacji i rzetelnych, interesujących opinii. Nie chcę wymieniać imion Kolegów, żeby nie pominąć kogoś, ale jest wielu poważnych rozmówców na forum i dyskutantów. Na przykład, bardzo lubię czytać Pana, Panie Jacku. :)
Kurtka M65 wyjątkowa jest i basta! Niewątpliwa jest jej ponadczasowość i charakterystyczny wyważony styl. Gdyby tak nie było to projektanci mody nie powracali by co i rusz do dobrze znanego nam kroju. Co do naszego forum to już sama jego objętość mówi sama za siebie. Gdyby nie było o czym pisać to nie miało by ono takich rozmiarów :-) Rzadko się udzielam bo większość rzeczy już została przez forumowych kolegów omówiona ale czasem uderzenie pięści w stół powoduje wydanie dźwięku przez nożyce. Omawianie niektórych szczegółowych aspektów dotyczących M-ki może się wydawać co niektórym śmieszne lub przesadzone ale na tym właśnie polega niejako "naukowe" podejście do materii. Prawdopodobnie forum jest największym kompendium wiedzy o kurtkach M65 i nie tylko. Nie ma powodów do wstydu.
Jaki wstyd :) ? Wstyd to jest wtedy kiedy nosi się biodróweczki a nad tym wielki opasły brzuchol :) Nawet dobrze, że nie wszystkim się podoba bo wtedy zabrakło by dla wszystkich kurtek :) i wszyscy mieliby to samo.
Skoro jesteśmy w wątku szybkie pytania to mam też takowe: dzisiaj przyszła do mnie okazyjnie kupiona Alpha z '82 roku. Jest w bardzo dobrej kondycji tylko przeszła mało udany moim zdaniem zabieg wymiany zamka głównego. Sam zamek jest świetny bo to Ideal z maszynką Talona i chcę go zachować. Zamek był wszyty ręcznie, chcę aby był wszyty maszynowo, tak jak na to zasługuje. Myślicie że niezbędna będzie wizyta u krawca? Mam w domu maszynę i jako takie z nią doświadczenie :-) Są jakieś niuanse wszywania zamków w M65-kach o których powinienem wiedzieć? Udało się już komuś przeprowadzić taką operację samodzielnie? Oczywiście stać mnie na krawca ale satysfakcja z samodzielnego wszycia zamka była by spora ;-):-D P.S. Czy macie jakieś wskazówki co do nici które sprawdzą się w tym najlepiej? Wystarczy dobrać poprawnie kolor czy zwrócić uwagę na jakiś specjalny skład samej nici?
Xeper - Nie mogę pomóc, nigdy takiej operacji nie przeprowadzałem, ale wydaje mi się, że Blatio montował zamek do swojej kurtki M-65. Może łatwiej będzie na privie do niego. :)
Dziękuję @mcm. W zasadzie to chyba zdecyduję się na samodzielny montaż. Nie przepłaciłem za nią to i nie będzie żal eksperymentować. Coś mi się wydaje, że dostanie też kompletne obszycie przy okazji :-D MINT-a od @Lukabesta nie miałbym serca kaleczyć a tak... Sam rozumiesz, aż korci się pobawić. MINT bezpieczny w szafie a z Alphy zrobię poligon ;-) Żeby tylko czasu starczyło...
Kurczę, to będę musiał się poważnie przyłożyć bo głupio by było się chwalić nieudaną operacją ;-):-D Wyniki raczej po nowym roku, nie chcę tego zrobić po macoszemu. No i czeka mnie wycieczka do pasmanterii bo z tego co patrzyłem to nie mam w domu nici w odpowiednim kolorze :-)
Ja bym Ci jednak proponował wizytę u zaprzyjaźnionej krawcowej bo ona ma z tym kontakt codziennie i na pewno zrobi to dokładniej i lepiej. U mnie za wszycie zamka biorą krawcowe ok 10 zł.
Wszystkie kłótliwe wpisy poszły w diabły. Administracja przypomina, że oprócz siedzenia na forum ma poza tym pracę, nierzadko po 12h dziennie, rodzinę, czasami jakieś wyjazdy i NIE ZAWSZE siedzi przy komputerze. Forum jest sprawdzane w miarę możliwości czasowych.
Dalej: @Bizonkillv8 - forum NIE SŁUŻY uzewnętrznianiu emocji, tylko kulturalnej i SPOKOJNEJ wymianie poglądów na temat kurtki M65. Wszelkie uwagi krytyczne są mile widziane, o ile są odpowiednio wyrażane. Uprzedzając pytania - TAK, FORMA ma znaczenie, nie tylko treść. Nikt tutaj nie uprawia koniobijstwa nad swoimi M-kami i można mieć zarówno swoje zdanie na temat ich jakości, trwałości, nawet jeżeli ktoś ma inne. Ważne, aby wymiana tychże zdań odbywała się na poziomie, do jakiego na tym forum jesteśmy przyzwyczajeni. Więc jeszcze raz powtarzam: SPOKÓJ. Emocje zostawiamy dla siebie, nawet jeśli komuś z tego powodu ma spęcznieć okrężnica. Trudno.
Uwaga techniczna: Nie piszemy jednego posta pod drugim, tylko edytujemy poprzedni i dopisujemy się do niego, bo zrobi się śmietnik.
Resztę Użytkowników proszę także i przypominam, aby sytuacje konfliktowe raczej wygaszać, niż eskalować wpisami prowokująco-zaczepnymi.
Ze świątecznymi pozdrowieniami ;)
Z innej beczki, co do wymiany zamka w M65 - tak, zrobiłem to, parę lat się już trzyma jakimś cudem, ale drugi raz już by mi się nie chciało, dałbym krawcowej do zrobienia, zrobiłaby to łatwiej, szybciej i estetyczniej. Ja się namocowałem z poprawkami, odpruwaniem i ustawianiem maszyny :) Aczkolwiek teoretycznie nie jest to specjalnie skomplikowane. Jak ktoś ma maszynę ogarniętą na co dzień, albo żonę / sąsiadkę / siostrę / matkę / kochankę ogarniętą w temacie, to można to próbować robić bez wydawania kasy. Jeśli jakaś krawcowa zrobi to za 10-20 zł, to ja bym się z tym już sam nie bawił.
intruderze, masz na myśli jakość wykonania czy jakość materiału? Wykonawca/podwykonawca nie miał wpływu na jakość materiału. Dostawał zlecenie, materiały, termin i może jakąś zaliczkę. I tyle.
Panowie, posiadam kurtkę Helikona w rozmiarze M regular. Powiedzcie czy w takim razie M regular kontrakt lub alpha dostępna w sklepach np. militaria.pl będzie pasować czy szukać M long kontrakt?
Zawsze i to jest najgorsze w tych kurtkach. Nieważne jak długo mogę myć szyję i tak zostawiam czarne kołnierzyki. I dlatego wole M51 od M65 bo kołnierzyk jest dalej od szyi.
Witam,mam pytanie do specjalistów,mianowicie brat ma m-ke,oliwkę,niestety nie uchowała się metka.w kołnierzu jest metalowy YKK,głowny to GENERAL,napy DOT.czy ktoś jest w stanie określic kontrakt i producenta?z góry dziękuję