Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Parka N-3B
  • Chemicznie jak upierzesz to się spierze oryginalny impregnat (o ile jeszcze jest). Najlepiej tak jak pisze ziomuś z dodatkiem szarego mydełka.
  • nie sądzę żeby był oryginalny impregnat od '78 tym bardziej że kurtka nie jest nowa
  • zawsze lepiej jest w rękach prać bo masz gwarancję że nie uszkodzisz materiału, jak zapach jest brzydki to dodaj płynu do płukania 
  • zazwyczaj tak piorę właśnie , z płynem :-P
  • Prać ręcznie taką kurtkę? Przecież ona potem ze 100 kg. będzie ważyła :)) Tylko pralka łatwo się pozbędzie mydlin i takiego nadmiaru wody. A jak masz wątpliwości to upierz ją chemicznie.
  • no właśnie, parka jest ciężka, ma przecież to watowane wypełnienie w środku wyczuwalne pod palcami. Ja będziesz prać ręcznie to potem trudno będzie pozbyć się wody (nasiąknie jak gąbka) nie wspominając o mydlinach i brudzie. A teraz jeszcze za oknem zima więc schnąć będzie długo.
    Delikatny proszek, bez żadnych wybielaczy, aktywatorów koloru i innych bzdurnych "ulepszaczy", niska temp. (ok. 30C) i jedziesz.
    Można też chemicznie (ale wtedy lepiej uprzedzić personel co to za cudo będą czyścić, żeby uważali i nie polecieli po standardzie, bo mogą spaprać sprawę).
  • Lazar, wydaje mi się, że jednak N3B bardziej spełni swoje zadanie przy dłuższym przebywaniu na mrozie, jest obszerniejsza i zarazem grubsza niż parka bund, a drugorzędna sprawa to jeszcze dwa aspekty o, których zawsze wspominam indywidualne odczuwanie temperatury, oraz to czy podczas tego przebywania na mrozie osobą będzie się w jakimś stopniu poruszać.
  • Dzięki za podzielenie się opinią.
  • czy zakładając kaptur na głowę da się tą kurtkę zasunąć do końca zamka?
    u mnie to niewykonalne :-(
  • No to jakiś feler chyba
  • na to wygląda , zamek mogę zasunąć tylko do wysokości szyi ,potem jest już strasznie ciasno
  • trojanmanie, nasmaruj porządnie zamek woskiem ze świeczki. Będzie chodził jak nie napiszę co w nie napiszę w czym.
  • to nie jest kwestia nasmarowania zamka
    problem w tym że jak założę kaptur i chcę go zasunąć to po złączeniu suwaka nie zakrywa mi on twarzy :-(

• Trojan
    Po zapieciu suwaka kaptur powinien zakryc cala twarz do wysokosci nosa.Przynajmniej tak wyglada zaloźona parka kontrakt z 1969 roku w rozmiarze medium,futro kojota.(tak na marginesie mierzyl ja w weekend Twoj kolega z Katowic).Pozdrawiam
  • wiem ,chwalił mi się :-)
    czyli z moją parką "jest coś nie halo" :-(
  • lukabest,
    na ile wyceniasz taką kurtkę?
  • ~`Lazar
    Kurtka nie jest nowa, ma drobne ślady użytkowania.Zamówiłem ją tak "przy okazji" dla kuzyna,ale okazała się za duża.Dla osoby zainteresowanej -oddam w dobrej cenie (zakupu ).Pozdrawiam
  • wygląda na to że obwód kaptura (komina) na wysokości szyi jest za wąski :-(

• Panowie/Panie do jakiej długości powinna sięgać parka ???
  • Pojęcie niedookreślone "powinna". Co najmniej powinna zakrywać całe pośladki. Ja jednak wolę jak jest jeszcze ciutkę dłuższa.
  • ~trojanman

Jeśli długość rękawów masz w porządku to analogicznie długość kurtki powinna też być odpowiednia. To taki prosty ale skuteczny wyznacznik.
  • rękawy sięgają trochę za nadgarstek czyli przed kostki u dłoni więc nie jest najgorzej :-)

• Więc jaka jest u Ciebie długość kurtki?
  • 80-82 od wszycia kaptura mierzona po plecach
  • Ale dokąd ona Tobie sięga?
  • minimalnie za tyłek no może jakieś 4cm

• Czyli tak jak Twoja emka?
  • pooglądałem w necie i chyba jest jak powinno :-)
    dzięki za pomoc
  • Mniej więcej tak to powinno wyglądać.

image
  • Ty, i tera weź popierdzielaj w takim kapturze po mieście :D To jest kurtka na extremalne warunki, nie ma ładnie wyglądać (chociaż nie jest najbrzydszą kurtką).
  • Doczep futro do ecwcsa :D
  • Dziś wreszcie zima dała lekko znać o sobie. Trza było trochę uwolnić promili z organizmu więc wycieczka do lasu była dobrą okazja również do wrzucenia na grzbiet paru rzeczy:
    -na nogi MCB 950
    -pod bluzę koszulka termiczna US Navy turtle neck
    -na tyłek poczciwe, sterane M-51
    -a na wierzch N-3B (grzała aż miło, nawet pomimo padającego śniegu i lekkiego wiatru, temp. ok. 2st.C.)

i w teren...

Pozdrawiam wszystkich w Nowym Roku i życzę udanych łowów!
  • Tylko 2st u mnie tj - 7-6 przez dzień i zero śniegu ;(

• -13 w nocy u nas i sucho :) ja zapitalam w B10 izraelskiej bo jest bardzo ciepła
  • Wczoraj na polu było -15 - 12 w pracy z rana i nic nie pomagało
  • Czy ktoś użytkował może parkę N3B Texara w wersji heavy? Jak sobie radzi w mrozy? Czy można porównać do cywilnej Alphy? 
  • Dzięki Blatio. Miałem kiedyś parkę N-3B Texara w ręku i zaskoczyło mnie, że model "heavy" ważył mniej więcej tyle, co emka z podpinką. Zastanawiałem się potem, czy faktycznie sobie poradzi z "extreme cold weather". 
  • Ok, posty o sprzedaży, dyskusja nie na temat wycięta. Pardon, że późno. Nie siedzę przy kompie cały dzień ;)
  • Czy ktoś prał parkę N3-B w pralce? Kupiłem Texara i widzę, że podszewka pikowana jest identycznie gęsto jak podpinka od M65. Może nawet wykorzystali ten sam materiał, co na podpinki do emek? A skoro tak, to chyba wata nie powinna opaść w trakcie prania, jak to niektórzy opisywali na forum. Owszem, na metce jest napis "dry clean only", ale nie jestem pewien, czy nie jest po prostu bezmyślnie przepisany z kontraktów. A kontrakty były chyba faktycznie pikowane rzadziej, coś jak kurtki puchowe, i ta wata mogłaby opadać.
  • Outis - N3B ma gęste pikowanie - przynajmniej w kontraktach, a jeden z takich posiadam. To nie lekka, nadmuchana kurtka puchowa tylko ciężki kawał materiału, czuć to w rękach. Podpinki do emek i podszycie w N3B to 2 zupełnie inne światy - nie próbuj ich porównywać. N3B miała zupełnie inne przeznaczenie niż M65 - wykorzystywano ją w arktycznych warunkach, gdzie temperatura spadała b.mocno poniżej 0C, do tego był zimny, porywisty wiatr.
    Jeszcze nigdy nie prałem swej N3B, ale to musi być niezłe doświadczenie zważywszy na wagę suchej parki.
  • panzer73, fakt że zasugerowałem się cywilną Alphą, a ona ma bardzo rzadkie pikowanie (trzy albo cztery szwy w poprzek). A ten Texar jest po prostu... zimny, i to nawet w -5 stopni. Na teraz jest OK (pod spodem noszę marynarkę z grubszej wełny), ale nie wyobrażam go sobie w warunkach arktycznych.
  • Bizonkillv8 - to jest wątek dot. parek N-3B - kurtka M65 nic z nią wspólnego nie ma więc przestań wrzucać swe krytyczne uwagi wszędzie gdzie popadnie.
  • panzer73, tak mi się jeszcze nasunęło: ile waży Twój kontrakt?
  • nie ważyłem nigdy, ale sporo - mogę zważyć i przesłać dane.
  • Byłbym wdzięczny. Po prostu chciałbym sprawdzić, jak bardzo wagowo kontrakt różni się od kopii.

• Właśnie przed chwilą zważłem swoją parkę N3B kontrakt SPO100-03-D-4004 w rozmiarze LARGE komtraktor DJ Manufacturing Corp (nówka sztuka) i waży dokladnie 2,51 kg (pomiar na prezyzyjnej wadze elektronicznej) Tak że jeżeli chodzi o wagę kurtki to stanę w obronie kolegi Falklanda - najbliższ był prawdy
  • A tak pisałem kiedy? Chyba kiedyś o tym gadaliśmy? :-)
  • ja też mam Large więc pomiar powinien być zbliżony - zobaczymy