trojanman,miałem kiedyś tą emkę. Tak jak pisze ziomek - to wersja na rynek komercyjny, charakterystyczna cecha to napis MADE IN U.S.A. na dole metki. Kontrakty emek nie miały takowego bo nie był potrzebny (kraj pochodzenia jest zakodowany w nr NSN). Poza tym jakbyś sprawdził nr kontraktu to by się okazało, że takiego po prostu nie było. Ostatni nr kontraktu Goldena na oliwkowe emki to: DLA100-85-C-0379. No i na koniec - warto też sprawdzać nr NSN pod innym kątem - czasem okazuje się, że zamiast kamo Olive Green 107 wychodzi Woodland i od razu wiadomo, że to ściema.
Ale ze cena to ktoś pojechał. Ja swoją bezimienną nabyłem za połowę ceny i to był dobry zakup. Może jakbym byl kolekcjonerem to do kolekcji się nadaje. Jako kurtka do noszenia to już nie.
W sumie, biorąc pod uwagę, to, że kurtka z podpinką, cena raczej umiarkowana. Nie wiem ile wypuszczono tego wariantu z "shellem" ze 100% bawełny, widziałem raz taką Alphę na jakiejś aukcji ale trochę już spraną, same suwaki Scovill warte są minimum 1/4 ceny kurtki
Podwójne velcro z postu Zoiomka, jak nie jest to błąd produkcyjny to jakiś handmade. Dłuższą taśmę tą część z haczykami zaczęto stosować jak się nie mylę w 79 roku.
Ja od Withehouse kupowałem sporo ok 2 -3 lat temu. Wtedy ceny miał w miarę normalne. Z tego co pamiętam z kompletne Parki M65 płaciłem ok 190 pln, spodnie kontraktowe w woodlandzie ok 175pln. Kupiłem tego kilka szt. Sorty w stanie minut. M65 co wystawia w żekomym kontrakcie kupiłem na allegro za ok 150 pln, ale szybko poszła do ludzi.
Ciekawa sprawa z tą Cherokee. Na metce jest podany jedyny kontrakt wykonany przez tą firmę dla DoD. Ale żeby odróżnić ta kurtkę od dostaw dla wojska wygląda na to,że lekko zmodyfikowano wygląd metki po prostu dodatkowo ją stemplując. Zauważcie, że dodano coś na kształt dodatkowych pasków przy tej grubej linii, która zawsze oddziela obszar odnoszący się do zaleceń dot. użytkowania i prania - podobnie jak to dla komercyjnych wersji emek zapoczątkowała Alpha. Ponadto pod nazwą kontraktora po prawej dodano stemplem słabo widoczny napis MADE IN U.S.A.-charakterystyczny dla wersji cywilnych.
Faktycznie ciekawa sprawa z tą metką, pytanie czy nie powinni zakryć numer kontraktu jeżeli przeznaczyli ją na rynek cywilny, czasami spotyka się umundurowanie z metkami z zamazanym-zakrytym numerem kontraktu. Cena kurtki - cóż bez komentarza, chyba że sprzedający doda gratis płyn lub proszek co usunie te plamy.