Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtki M43
  • Ja zostawiłem na kurtce
    :)>-
  • A po co ingerować w oryginalność norweżki i robić z niej na siłę amerykankę??? Ja bym tę flagę zostawił.
  • Rob jak uważasz. O kolor gaci jakie ubierasz też pytasz się ludzi na forum? :-)
    Dla człowoeka ktòry się nie zna to będzie jakaś tam kurtka wojskowa, a fachowca nie oszukasz nawet jak naszyjesz tam łamerykañska flagę.
  • Są też tacy, którzy uważają że jeśli są Polakami (Od Admina: chyba wielką literą się to u nas pisze, nieprawdaż?) to nie powinni nosić flagi innego narodu. Zatem odpruwają wszystkie możliwe flagi z kurtek, bluz i innych ciuchów wojskowych.

• A ja odprułem, gdyż nie preferuję obszytych kurtek, jedynie 2 patche góra nazwisko i patch z przynależnością. to samo na koszulach niemieckich tez flaki odprułem. 
  • Jeśli ktoś uważa się za polaka, to nie powinno mu robić różnicy, w czym chodzi; z Polakiem to inna sprawa. ;)
  • Celna uwaga Krees. Ja zawsze wszystkie naszywki odpruwam. Polskie flagi może bym zostawił po bardzo głębokim namyśle.
    PS. devil, Blatio, gruesome zróbcie Panowie coś z tą Vanilla bo zno0w się pieprzy od 2-3 tygodni mniej więcej.
  • A mianowicie w czym problem, bo ja nic nie widzę i nikt prócz ciebie się nie skarży na jakieś problemy ?
  • ~Krees

Są tacy, którym robi to różnicę i odpruwają. Śmieszne jest to maszerowanie z flagą "chamerykańską" po ulicy. Że niby co? Że chciałbym być Amerykaninem, że Ameryka jest fajna, że żałuję że nie mieszkam w Ameryce? Że jestem twardym amerykańskim wojakiem z filmu o zabijaniu? Ruską, czeską, czy norweską flagę odpruwają, a jeśli jest amerykańska to ma zostać. A jeśli amerykańskiej flagi nie ma, to trzeba ją kupić i obowiązkowo naszyć. Ja takie zjawisko nazywam "amerykańską zajawką" lub też "amerykańskim snem" :))

• Nie rozumiesz. polakowi przez małe "p" to wsio ryba, a Polakowi przez wielkie "P" robi to różnicę. Taki żarcik językowy. ;)

Ale dzięki za przedstawienie Twoich poglądów na ten temat. Mnie zawsze dziwiło paradowanie z niemiecką flagą  na kurkach lub parkach Bundeswehry. W kraju nad Wisłą jest to szczególnie kontrowersyjne.
  • Tylko, że  usunięcie z przeciwdeszczowej niemieckiej parki flagi to sztuka :D

• No dobra, przecież widzę że się pomyliłem. A ta Vanilla jest mocno skopana... W wyrazie "amerykanin" podkreśla mi błąd i wymusza użycia dużej litery "A", a już w wyrazie "polak" co dziwne nie podkreśla mi błędu :-? (Od Admina: bo to głowa powinna podkreślać, a nie komputer...)

Co do flagi niemieckiej, to jeśli ktoś nie usuwa żadnych flag to i taką zostawi. A ci którzy, nie lubią flag to wszystkie pousuwają. W każdym razie jedni jak i drudzy są przynajmniej sprawiedliwi i nie są stronniczy. A pisząc o "amerykańskiej zajawce" miałem na myśli to, że flaga amerykańska jest niezwykle hołdowana i stawiana na piedestale przez pewne osoby.  Zaś wszystkie inne flagi zupełnie się dla nich nie liczą. Ciekawi mnie co takimi ludźmi kieruje? Dlaczego akurat hołdują flagę amerykańską, a nie serbską lub tajlandzką ??? 

• Wniosek-Norwegia ma słaby PR-odrywam flagę...
  • Ale za to ma najlepszy socjal i zarobki. Wolałbym pracować w Norwegii niż w Stanach.

A odprucie flagi nie zrobi z niej nagle "amerykanki" ;)

• Może Kolega nie chce na siłę swojej kurtki uamerykaniać?
    Co do pracy to wolałbym pracować w Polsce za godziwe pieniądze =D>
  • W sumie nie wiem dlaczego, ale flaga holenderska na kurtce DPM mi nie przeszkadza, a z kolei niemiecka na parce flecktarn mnie drażni...
  • Obciążenie historyczne. ;)
  • U mnie z kolei union jack jak najbardziej odpowiada a gwieździsty sztandar wali po oczach i drażni.
  • Kurtka M43 kupiona od Lukabesta,która nie bardzo podobała mi się okazała się bardzo fajną kurtką.Jest dobrze dopasowana,noszę bez podpinki i z podpinką [cienka m65] zależnie od pogody.Ogólnie jestem zadowolony.

• Witam na forum wszystkich użytkowników e-mek :)
    Jestem posiadaczem 2 kontraktowych m65-tek. Ostatnio zainteresowałem się wersją z okresu II WS bądź wersją koreańską. Tutaj chciałbym nawiązać do postaci Z. Cybulskiego. "Popiół i diament" oglądałem wielokrotnie i po ostatniej sesji filmowej zwróciłem uwagę na to iż żaden model kurtki z wersji 43, 51, ani też późniejszych wersji nie odpowiada tej filmowej. Mianowicie.
    Jacket filmowego bohatera dolne kieszenie ma naszywane a nie wpuszczane jak wyglądało to w m43 i w późniejszych wariantach. Czy temat był już poruszany na forum? Ja nie znalazłem żadnych śladów ani w necie ani też w literaturze na ten temat. Może ktoś mnie oświeci? Dodaje kilka kadrów nie są najlepszej jakości ale wystarczające do oddania problemu
    Pozdrawiam

• ~Falkland
    Dzięki za trud i świetnej jakości fotosy.
    ~yayareck
    Mnie fenomen kurtki Cybulskiego wielokrotnie zastanawiał, obstawiałem na M43 i myliłem się.Dołączam się do prośby kolegi.Może ktoś rozpoznaje ten model kapoty?
  • McM w "Amerykańskiej kurtce...", pisze, że była to M43 (jest to wcześniejsza wersja - Pattern "A" - patrz zdjęcia niżej, które przedstawiają taką wersję - linia klapek kieszeni dolnych styka się z linią tunelu ściągającego w pasie, ale nie mają miechowatych kieszeni dolnych jak w kurtce Cybulskiego (!) - ciekawa sprawa - do wyjaśnienia.
    image oraz image
    , znalazłem jeszcze kilka zdjęć z "Popiołu..." z Cybulskim w M43.
    image
    image
    image

M43 pattern A
    image
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Zdjęcie stempla z kurtki M43 z kontraktu z roku 1946 (!)
    image
  • ~ogo2
    Fotki super, oglądając film nie ma szans na wyłapanie tylu szczegółów co z dobrego zdjęcia.Lubię ten film:),sam nie wiem dlaczego,może kojarzy mi się z czasami matury (ponad 20 lat temu).
    Tak to jest jakby M43, tylko te kieszenie....zakładam, że jest jakieś wyjaśnienie.Myślę głośno, ale raczej mało to prawdopodobne, że to jakaś wczesna norweżka o ile takie były, ale tam kieszenie chyba też nie były miechowate...
  • No, te dolne kieszenie miechowe u Cybulskiego... też mi to nie dawało spokoju :D Do tej pory nie umiem tego wyjaśnić.
  • Tajemnica kurtki Cybulskiego pozostanie tajemnicą kurtki Cybulskiego . Być może trafiła mu się jakaś eksperymentalna sztuka, kto wie?
  • Zwróćcie uwagę na to iż mieszki kieszeni mają obszycia w kształcie górnej patki przykrywającej, czego nie widzę w wersjach amerykańskich. Moim zdaniem nie jest to amerykańska M-43 a jakaś inna "adaptacja". Może izraelska?

• Odebrałem wczoraj norweską m43 i dla wszystkich tych którzy przymierzają się do zakupu chciałbym podzielić się wrażeniami. Zdjęcia na manekinie sprzedawcy nie przemawiają zbytnio do wyobraźni ale na żywo baaardzo(!) pozytywnie. Przez ostatni rok "przemacałem" sporo amerykańskich m43 i m51 i tym bardziej zaskoczony jestem norweżką. Ogólna jakość wykonania i dbałość o detale w moim odczuciu trochę przewyższają amerykańskie kuzynki. Udało mi się idealnie dobrać rozmiar więc po lekkim ściągnięciu sznurka, kurtka - mimo że sztywna nowością- była jak szyta na miarę.Nie jest tak uniwersalna jak m65 ale przez to leży na człowieku lepiej.Jeżeli będziemy pamiętać o tym że jest to kontrakt dla wojska, że większość z nich jest starsza niż sreberka m65, no i ta jakość(!) - to traktowanie jej jedynie jako udaną namiastkę amerykańskiej kuzynki a tym bardziej używanie określenia "kopia" - jest w moim odczuciu nieporozumieniem. No i cena: 95pln za "śmierdzącą" magazynem nówkę wymiata!
    Jeżeli moja opinia komuś się przyda lub ułatwi dokonanie jakiegoś wyboru - to bardzo się cieszę
    :-h
  • Też odebrałem wczoraj; pokusa była wielka, cena dobra (nawet w stosunki do cen ze  szmateksu) no i nowa. Też miałem kilka "norweżek" i kolor był zawsze w kierunku 'ziemnozielonego' (nieco podobny do austriackich), natomiast TA jest 'zielona' (nie wiem jak twoja). Powiem > po dokładnej obdukcji ma ten sam kolor i grubość splotu materiału co oryginalny kaptur m43 !!!  @-) Jestem w szoku  ^:)^ .Może to materiał z USa jeszcze?
    Jakość-jak wspomniałeś. Jednym słowem; Mikołaj był w tym roku wcześniej
    (*)
  • Gratuluję zakupu, trudno dzisiaj o lepszą "okazję"
    :)>-
  • super info:) dzięki za link.Jestem mile zaskoczony, że kurtka została zachowana.Może uda się ją wreszcie zidentyfikować.
  • czy to to samo co na allegro za 120 zł
    jeśli tak to niezła przebitka :-)
    http://olx.pl/oferta/m43-kurtka-norweska-rozmiar-48-CID87-ID9D70B.html#17cfb44677
  • Wygląda na identyczną jak u xmagnusa ale wisi na olx bardzo długo, już z parę miesięcy.
  • za taką cyfrę pewnie jeszcze trochę powisi :-)

• Ma ktoś ochotę napisać do Centrum Technologii Audiowizualnych w sprawie kurtki Cybulskiego?
    Na filmiku widać ciekawe szczegóły, biała metka na wysokości prawej dolnej kieszeni od wewnątrz, centralny szew na plecach od linii kołnierza do lini dolnego ściągacza.
  • Napisałem zaraz po informacji o kurtce na forum, bardzo zresztą grzecznie maila do Sekretariatu z prośbą o kontakt z którąś z 2 Pań i do tej pory cisza:)
    Może ktoś inny będzie miał więcej szczęścia. Mnie osobiście ta kurtka bardzo ciekawi...
  • Odnośnie kurtki Cybulskiego, oglądałem kilka fragmentów filmu i niestety, szczegółów kurtki którą pokazują panie z Centrum Technologii Audiowizualnych nie zaobserwowałem, czyżby były dwie podobne kurtki?
  • Na tym filmiku faktycznie niewiele można zobaczyć ale zwracałem uwagę na te miechowate kieszenie i wydaje mi się że są one inne niż te w klasycznych emkach - jakieś takie pomarszczenia są zauważalne. Warto dorwać tę kurtkę aby stwierdzić wreszcie czy to może jakaś "genetyczna modyfikacja" czy krawiecka inicjatywa któregoś z właścicieli.
  • Panowie, wszystko wskazuje, że niestety  mamy do czynienia z marną kopią kurtki M 43. Kolega mcm otrzymał jednoznaczne informacje na temat kurtki, do mnie również dotarła odpowiedź mailowa z CTA. Z informacji można wywnioskować, że przy produkcji używano kilku egzemplarzy kostiumów-kurtek uszytych na potrzeby filmu.Na próżno byłoby szukać cech char. dla kontraktu.Miechowate kieszenie zapewne są radosną twórczością osoby szyjącą replikę kurtki. CTA informuje,że jest to kurtka Cybulskiego grająca w filmie.Należało by dodać jedna z wielu, która w nim zagrała:)
    Jak dla mnie zagadka kurtki, jej krój, pochodzenie wyjaśniły się.
  • To by tłumaczyło dlaczego ta kurtka tam nadal wisi mimo że wg. Wajdy Cybulski przyjechał na plan filmowy w swojej własnej kurtce i uparł się że będzie w niej grał (Maciek Chełmicki miał być ubrany w bryczesy, oficerki do kolan i marynarkę)
  • Panie sprzedały oryginał a ludziom wciskają ciemnotę że to ta z filmu  :))
  • a ta kurtka Cybulskiego to nie jest coś jakby M1947 - pojawiło się coś takiego na allegro:

• Gdyby miała górne kieszenie miechowate to by pasowało.
  • No właśnie - kurtka Cybulskiego we wszystkim wygląda jak M43, tylko te jakby miechowate kieszenie również u dołu... To mnie zastanawia. Tu widać jak byk:

image

image

image

Do tej pory nie rozgryzłem, o co z tą kurtką chodzi :D
  • Blatio już tą kurtkę Cybulskiego kiedyś przerabialiśmy i nikt nie potrafił znaleźć sensownej odpowiedzi więc pewnie tylko Zbyszek ją zna lecz zabrał ze sobą. 
  • ...dla mnie to jedna z wielu kopii grających w filmie, uszytych dla potrzeb filmu- licencia poetica krawca(owej).Szyta zapewne na wzór oryginalnej, prywatnej kurtki Cybulskiego.
  • Poszedłem wczoraj wieczorem na spotkanie z kolegami. Było zimno, mocno wiało. Na oddychającą koszulkę z długim rękawem włożyłem t-shirt, dżinsową kurtkę Lee, a na to długi wełniany płaszcz. Efekt? Przewiało mnie, wróciłem zziębnięty. Dziś poszedłem do M1 po najnowsze dzieło Avenged Sevenfold (było!). Na t-shirt nałożyłem dość cienki sweter i na to kurtkę M-43 z 1945 roku Newman Sportswear Co. Inc. z podpinką wełnianą (100% wool) (Liner Jacket Field M-1951), do tego szalik robiony na drutach i czapka dokerka. Efekt? Wiatr, zimny jak wczoraj, smagał mnie po policzkach, ale ciało okryte emką było nietykalne. Miałem na sobie nieprzenikalny pancerz, było mi ciepło. Wróciłem cały i zdrowy. Słucham... :)
  • Cześć, czy ktoś z Was próbował kontraktowy kaptur M43 armii US podpinać do "norweżki"? Chcę kupić, tylko nie wiem, czy będą działać ze sobą... teoretycznie powinny, ale jeśli ktoś zna temat z obdukcji to niech napisze. Dzięki.