Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • A naszywanie na rękawach parki jest zgodne z rzeczywistością ? :)
  • No nie bardzo, ale co tam  :P
    Czasem ktoś chce mieć na kurtce jakieś delikatne nawiązanie do armii USA.
  • Pytam, na którymś ze książkowych zdjęc z jakiegoś wątku na forum była widoczna parka M51 właśnie z naszyta jedynką.
  • Doktor....jak ciuch już nie pierwszej młodości to wiadomo że ma jakieś niedociągnięcia tu i ówdzie więc trzeba to czymś zakryć a najlepszym sposobem na to jest naszycie patcha. To moja.
  • Tak zgadza się, tylko był bardzo regulaminowa naszyty i to chyba był jakiś oficer starszym stopniem.
  • To w takim razie chyba nie moja bo ja mam tylko big red one na rękawie i nic poza tym.
  • No napewno bo to było w książce o Wietnamie :) podejrzewam że jednak tam nie byłeś :)
  • Ja nie ale moja kurtka mogła tam być  :-*
  • Nie naszywało się na parki naszywek, ale jeśli jakiś oficer chciał sobie naszyć patch jednostki to przecież mógł to zrobić. Tragedii żadnej nie było. Myślę że nikt mu tego nie zabraniał. Tym bardziej kiedy różne jednostki były przemieszane. Uzasadniał to tym, że chce być rozróżniany skąd się wywodzi.
  • Fox: no tak kurtka mogła być :)
    Falkland: chyba poszukam czerwonej jedynki do przyszycia bo orzeł na parce to kiepsko będzie wyglądać.
  • Kiepsko będzie wyglądał orzeł. Orzeł, czy "AA" to bardziej na emkę pasuje. Spadochroniarze śmigający w parkach to jakoś nie pasuje to do siebie. Na parkę to jedynie piechota pasuje.
  • Doktor... czy chcesz podobnie jak ja zamaskować niewielkie rozprucie czy chcesz żeby parka lepiej się prezentowała? Czerwona jedynka jest jedną z większych naszywek.
  • Do maskowania nic nie mam, więc moge coś wybrać byleby pasowało z rzeczywistością i teartrem działań. A czerwony na zielonym dobrze wygląda i z dala widać :)
  • Największą w ogóle naszywką to jest "Indian Head" i taką chyba sobie naszyję na parkę.
    I historycznie też to do siebie pasuje :-)

image
  • Ładna i duża :)
  • Falkland...napisałem że jedną z większych, nie największą. Też o niej myślałem ale dla mnie za bardzo się rzuca w oczy i dlatego zdecydowałem się na 1DP.
  • Wiem co napisałeś. A ja z kolei napisałem o największej, bo i parka mała nie jest ;-)
    Naszywka duża jest, z daleka wszystko pięknie widać :-)

image
  • I o to chodzi :)
  • Sorry, pomyliłem się. Największą naszywką jest "kawaleria powietrzna" :-)
    Z tego co zauważyłem, to bardzo często ludzie naszywają ją na parki.

image
  • Ale trochę "oklepana" naszywka wole jedynke lub indianina
  • Zgadza się, jest oklepana. Nawet na flyersy ludzie ją naszywają. Bo "powietrzna" ma w nazwie.
    Jeszcze zieloną to może i bym dał na parkę, ale żółtą to już nie. Strasznie rzuca się w oczy.

Takie są mniej więcej proporcje:

imageimage
  • miałem kiedyś parkę M-65 właśnie z naszytą na ramieniu 1 Dyw. Kaw. Powietrznej - żółte na zielonym prezentowało się jak dla mnie bajecznie. Ale przyznaję "indianiec" też jest w dechę...
  • Ja posiadam jedną z parek M65 oryginalnie obszytą. Ma na lewym rękawie naszywkę 1 Dywizji Pancernej US Army
  • Panowie, odjeżdżacie nieco od tematu wątku ;) - o naszywkach proszę w temacie o naszywkach :D
  • ... tak czułem :D
  • Nie kontrakt ale prawie jak kontrakt  :D
  • Dzięki, tak myślałem.
  • Ale jakość wg mnie taka sama tylko nr kontraktu na metce nie ma
  • Roku produkcji chyba nie da rady określić, co?
  • było już o tym  wcześniej - wg mnie lata 80te co można poznać po zamkach scovill 
    image

ps tu masz opis i także tam jest napisane że z 1980 tych lat
  • hahahaha  niezłe  kszaki ;-)
  • Lazar, ostatnio widziałem wystawioną na Allegro emkę wyprodukowaną o ile się nie mylę przez spółkę-córkę Alphy, powołaną do produkcji na rynek komercyjny (a było ich w sumie kilkanaście, np. Concord Industries, Intercon Apparel)  - myślę, że jakość b. podobna do B.G.Colton i jak pisał ziomek - prawie kontrakt jeśli chodzi materiały i wykonanie
  • żeby nie być gołosłownym tu jest ta wspomniana przeze mnie emka w Woodlandzie wyprodukowana przez Summit Apparel:

Summit Apparel była jednym z wielu nowo powołanych satelitów Alpha Industries w latach 70-tych, którym zlecano podwykonanie kontraktów jak również produkowali na rynek cywilny.
  • Ten woodland z linku powyżej to raczej cywil.
  • Nawet nie napisali z czego ta kurtka jest zrobiona. Porażka wielka.
  • Dzieki wielkie za pomoc. jestem pełen podziwu że takie strony internetowe obczajacie ^:)^
  • image

ta emka ma 2 kolory zielone (plecy jaśniejsze) 
    :D
  • To jest prawdziwy rarytas kolekcjonerski jeżeli ta kurtka wyszła tak "spod igły".
    Plecy ma ciemniejsze jeżeli już. W ogóle to nie jest zielony tylko jakiś szarozielony.
  • To krawcową, albo krawca musiało trzymać jak w termosie kiedy ją szył :P
  • Jam mam tak w wewnętrznej części kaptura od parki m65. Środkowa część jest ciemniejsza, a dwie boczne są jaśniejsze. Ale najważniejsze że symetria jest zachowana ;-) Tak samo tutaj, lepsze już takie plecy niż gdyby jeden rękaw miał być ciemniejszy.
  • Witam, ostatnio ojciec wygrzebał swoją starą M-65, którą kupił dawno dawno temu (podobno była sprowadzana ze stanów) oryginał na 90 % posiada metki Alphy itp itd, ale co ciekawe miała dwie naszywki "US Army" i nazwisko amerykańskiego żołnierza, niestety ojciec je odpruł i wyrzucił, ale są po niej lekkie ślady... Oprócz tego w wewnętrznej stronie kurtki zaraz obok metki ma numer 11 w kółku jakby z pieczątki. Jakby faktycznie była ona z żołnierza to fajnie, bo chcę ją sprzedać, a jakby "przesłużyła" swoje gdzieś w wietnamie to wiadomo wartość by wzrosła :D Niżej wrzucę fotki ;) Prosiłbym o wycenienie jej +/-
  • Jaki rozmiar tej kurtki ?
  • Small-Long
  • Przepraszam za puste posty, ale nie chcą wrzucić się zdjęcia xD Zaraz prześlę je przez imageshack
  • @Kamil995 - nadal źle wrzucasz zdjęcia. Zastosuj się DOKŁADNIE do instrukcji dodawania zdjęć, która jest na stronie głównej. Tutaj nawet nie da się ich ściągnąć z linków.
  • image

image

image

image

image

Prawym na "image" i pokaż obrazek, inaczej się nie da, zastosowałem się dokładnie do instrukcji.
  • Nie zastosowałeś się. Wrzucasz nadal linki do SERWISU, a nie do samego zdjęcia.

Samo zdjęcie, to ja właśnie wrzucam, tak jak trzeba:

image

Da się? Da się.
  • image

image
    image
    image

Okej, to są zdjęcia, swoje ma, wymaga pralki. Co do stanu to wszystko jest okej poza jednym małym rozpruciem wewnątrz kurtki - obecnie jest szyte u krawcowej. Proszę o wycenienie jej +/-