Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Jack
    np strzelca to nad lewą kieszenią można tak jak na tym zdjęciu
    image
  • Ale czy może być znaczek metalowy orginal czy naszywka?
  • M-65 jest kurtką polową (ćwiczebną) więc tylko naszywki....metal tylko na mundur galowy lub wyjściowy. Chyba że się mylę?
  • Wszystko zależy jak traktujesz swoją kurtkę. Możesz sobie przyczepić tęczową kokardkę jeżeli tak Ci sie podoba, pasuje do reszty garderoby lub jest to dla kogoś ważne ale... w zdecydowanej większości posiadaczom kurtek m65 w wersji kontraktowej zależy na zachowaniu jak największej oryginalności. 
  • Jak już to w miejscu na guziki w kołnierzu, kiedyś kupiłem z usa kurtkę i tam miała wpięte metalowe oznaczenia.
  • Dla niedowiarków - Kontrakcik w 6 colour  :-bd

image

image

image

image
  • ziomek, jesteś pewny, że to kontrakt przeznaczony dla US Army? Z tego co pamiętam faktycznie M-65 w śladowych ilościach były też fasowane w kamuflażu desert 6 color, ale ta powyższa to chyba jakaś specjalna wersja robiona dla armii Arabii Saudyjskiej. Oznaczenia na metce nieco różnią się od przyjętego standardu (np rozmiarówka również podana w cm, brak nazwy kontraktora, przy oznaczeniu rodzaju kamuflażu dopisek "Saudi Arabia", itd.).
    Przypuszczam, że to wersja zrobiona w USA przez jednego z kontraktorów US Army (Golden???), ale przeznaczona specjalnie dla zaprzyjaźnionego sojusznika z Płw. Arabskiego.
  • ziomek, pogrzebałem trochę w archiwum forum - ogo kiedyś pisał o tym kontrakcie. To był produkt Alphy i tak jak pisałem wyłącznie dla arabskich sojuszników, więc nadal nie ma dowodu na dostawy dla armii USA. Swoją drogą to trochę nielogiczne bo są przecież powszechnie znane kontrakty M-65 w odmianie desert 3 color (sam kiedyś miałem taką emkę Goldena).
  • aha, możliwe że już było , zapomniałem - ta metka ma nabite "for commercial sale" czyli wojsko się tego pozbywało
    a kurtka na 100% dla armii AS ale kontrakcik usa
  • Ziomek to twoja? Trochę żółta po środku.
  • ~panzer73

W tamtych czasach, kiedy na pustyni było zimno (czyli w nocy) używało się parek nocnych z podpinką.
    I właśnie dlatego nie produkowano dla Us Army kurtek M65 w kamuflażu 6 color.

image

image

image

image

• Falkland, o tych parkach desert night przeznaczonych do użycia na pustyni podczas zimnych nocy to ja wiem doskonale. Tylko czemu były produkowane emki w kamuflażu desert 3 color (w końcu przeznaczone na pustynię - czyż nie?) a nie dostarczono żołnierzom US Army wersji desert 6 color???
    Zreszta najlepszą formą komentarza jest zdjęcie powyżej, które sam zamieściłeś - jacyś arabscy koalicjanci US Army (Kuwejtczycy???)  mają na sobie spodnie DCU w odcieniu desert 6 color a na koszule w tym samym odcieniu narzucili parki desert night - kompletna paranoja - wyglądają jak przebierańcy na Halloween
    :)
    Poza tym desert 6 color był pierwszym kamuflażem, po nim wprowadzono desert 3 color (również w kurtkach M-65) bo ten pierwszy kiepsko się sprawdzał w warunkach wysokich temperatur na Bliskim Wschodzie gdy żołnierze narzekali że ciemniejsze plamy na mundurach szybciej się nagrzewają powodując dyskomfort - to też dla mnie jest nielogiczne. Spodnie i bluzy szyli a kurtki były już niedobre???

Umiesz to sensownie wyjaśnić?
    A propos parek desert night - miały zapewniać właściwości maskujące w nocy (używali ich zwiadowcy i snajperzy) a jak wiadomo okazały się totalną porażką i ich widoczność przy użyciu środków obserwacji w podczerwieni była znacznie wyższa się zakładano. Taki sam niewypał jak ACU w odcieniu UCP - niby dobry do wszystkiego a jak się okazało już w parę lat po wdrożeniu zaczęto na gwałt poszukiwać uniwersalnego zamiennika i na szczęście mamy Multicam-a.
  • mrfreeze

nie moja tylko zdjęcie znalazłem
  • oj sory ten bedzie dobry
    http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/Galeria/4990810/1

Proponuję się zapoznać z wątkiem http://m65.org.pl/forum/discussion/18/instrukcja-dodawania-zdjĘc#Item_1 i o nie spamowanie, nie prościej było by wrzucić link bezpośrednio do aukcji.

• Czy w kurtce cywilnej takiej jak ta niżej, data produkcji jest prawdziwa czy fikcyjna?
    SPA100-98-D-1000, czyli rok 1998.

http://allegro.pl/wojskowa-kurtka-m-65-i5154498196.html

• Falkland, ładny ten cywilny Golden, tylko cena mocno przekoszona (co najmniej o 100zł).
  • I nawet sprzedawca podaj link do naszego forum, żeby poczytać o kurtce.
  • Falkland, wracając do Twego pytania o datę produkcji. Skoro kontraktowi producenci w wersjach cywilnych podawali fikcyjny nr NSN (np. odnośnie kamuflażu zamiast oliwki wychodził woodland lub na odwrót) to śmiem przypuszczać, że podobna zasada odnosi się do rocznika. Ale to tylko moja opinia.
    Produkcja na rynek cywilny nie wymagała dopasowania się do nr zleceń (bo takich nie było) więc nr kontraktów również były sprawą dowolną, a chodziło zapewne bardziej o "upodobnienie" produkcji komercyjnej do wojskowych braci (legenda, renoma, sentyment - jak kto woli...).
  • Kutfa, znowu ktoś bez mojej zgody wrzucił link do mojego artykułu. Znowu musiałem maila skrobać. Ludzie są ślepe, albo bezczelne. Jest jak byk, wołami na czerwono napisane, że nie ma żadnego udostępniania w linkach do aukcji bez mojej zgody. To nie... Chyba się zacznę dopominać o tantiemy ze sprzedaży.

• Pany, nie znacie się na tym?  :P
    Bo nie otrzymałem odpowiedzi na moje zapytanie.
  • @Blatio
    Nie chcesz nawet, żeby ktoś mógł gołego linka wyświetlać? To może być ciężkie do obronienia, nawet cytaty można umieszczać bez zgody autora: http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_cytatu

Może zrób ebooka? Po polsku i angielsku? To jest chyba jedyne forum o M65 na świecie i poziom wiedzy jest też myślę światowy :). Myślę, że byliby chętni, by to kupić. A jeśli nawet nie za wielu, to miałbyś większą kontrolę nad rozpowszechnianiem artykułu, jeśli nie chcesz by był publicznie dostępny.
  • @Gruesome - bardziej chodzi mi o to, aby ktoś się z czystej przyzwoitości zapytał, zanim to wykorzysta. Nie mam nic przeciwko propagowaniu artykułu jako takiego, czy też wiedzy o M65. Gdy ktoś chce umieścić linka / coś z treści artykułu na jakimś innym forum, portalu tematycznym, itp. - a miałem takie zapytania - to z reguły bez problemu się zgadzałem.
    Najbardziej jednak irytuje mnie wykorzystywanie tego w opisach aukcji na Allegro, co już raczej służy celom komercyjnym, skoro dana osoba tworzy opis aukcji, by coś sprzedać. Jakoś wyjątkowo nie lubię, gdy cokolwiek, co wychodzi z naszego forum jest kojarzone z handlem, pieniędzmi, itp.
  • Blatio, jak by nie było to wyraz uznania i forma rozpowszechniania wiedzy, ale zgadzam się, że jeśli ma to służyć wyłącznie nakręcaniu spirali na zarabianie kasy to trzeba to piętnować
  • Witam,
    Jestem tu nowy, więc chciałbym się z Wami przywitać i jako młody, niedoświadczony zasięgnąć porad w sprawie kurtek m65.
    Chciałbym nabyć dany model, początkowo myślałem tylko o kolorze czarnym, ale mierząc dnia dzisiejszego m65 Helikona (rozmiar L-R) w "woodland" doszedłem do wniosku że wygląda znacznie lepiej niż się spodziewałem. Dlaczego o tym pisze ? Ano dlatego, ze dzięki temu odkryciu mogę kupić kurtkę kontraktową, niestety tylko używaną (gotówka do max.200zł) w danym wzorze.
    Chciałbym zasięgnąć Waszej porady w wyborze : Helikon woodland czy może używana kontraktowa, bez podpinki, z lekką wadą... Co do helikona, mierzyłem dziś rozmiar L-R i był on zdecydowanie za obszerny, niestety, preferuje gdy jest luz, ale nie aż taki :D
    Moje poszukiwania sprowadziły mnie na takie aukcje :
    http://allegro.pl/m-l-kontraktowa-kurtka-m-65-usarmy-woodland-i5180607186.html
    http://allegro.pl/m-l-kontraktowa-kurtka-m-65-usarmy-woodland-i5180610663.html
    oraz
    http://allegro.pl/kurtka-moro-m65-woodland-helikon-m-i5170965588.html
    Którą z tych 3 Wy byście wybrali? Jeżeli to któraś z 2pierwszych to czy da się wadę z łatwością usunąć (nie znam się na krawiectwie :F )? A może jakieś inne propozycje?
    Dodam tylko że mam 185cm wzrostu, ok103cm w klatce, kurtka bardziej na okres przejsciowy, czyli pogoda taka jak teraz. W zime wątpie bym ją nosił - mam swoją "ulubioną" kurtkę ... chyba że mi się spodoba to poszukam podpinki ... :D
    edit:
    Pytanie jeszcze jedno, do jakich temperatur taka kurtkę da się nosić w miare komfortowo (aby się nie przegrzać - tak z ciekawości, nie miałem do czynienia z danym materiałem) ?
  • Witam!
    Jako nowy użytkownik forum - nabywca emki mam nadzieję kontraktu z 67 roku 0655.
    Mam pytanie czy w tym okresie naszywki były z velcro czy też naszywane bezpośrednio?
    pozdrawiam wszystkich Tomek.
  • NeratinCeka jak odepniesz podpinkę, kurtka będzie miała na pewno luz, ile masz wzrostu i w klacie, bo może się wbijesz w rozmiar MR, a dwa nie napalaj się teraz bo się wiosna zbliża powoli, pochodzisz może z miesiąc,  a nie długo m-ka będzie za gruba, spokojnie wyczekaj swoją okazję, a czasem się udaje kupić w dobrym stanie za nie złe pieniążki.
  • 185cm, klatka ~103cm
    devil, Chyba masz racje, poczekam, może dozbieram trochę gotówki i uda się coś upolować :)
  • Tutaj masz zupełnie nową kurtkę M65 woodland za 270 zł. Lepiej trochę dołożyć a mieć oryginał.
    Dobry będzie dla Ciebie rozmiar Medium Regular. Large będzie za duża. Z Helikonem daj sobie spokój.
    Widziałem na żywo woodlandy Helikona i wyglądają słabiutko. Pomijam już że materiał jest zbyt gładki i zbyt cienki, po prostu barwy kamuflażu były tragiczne, odchodziły znacznie od oryginału. Jeszcze zielona kurtka Helikona ujdzie, ale po woodlandzie już widać że to ewidentna kopia. No i zamki Helikon ma "no name", a jak ktoś twierdzi że są YKK to raczej mu się to przyśniło.

http://allegro.pl/nowa-kurtka-m65-woodland-mr-i5134069720.html

Sprzedawca podał wymiary kurtki. Obwód w klacie mierzony pod pachami to: 114 cm., więc kurtka jest dla Ciebie. Dokładasz 7 dych i jesteś szczęśliwy jak dzieciak wpuszczony do sklepu z cukierkami ;-)

• Falkland, co Ty opowiadasz za głupoty? 185 cm to JAK DRUT rozmiar LONG a nie regular. Mam 186 i kurtkę LL i jest taka akurat, a gdyby była ciut dłuższa bym się nie pogniewał. Jeśli chodzi o klatkę, to rozmiar 103 cm jest na granicy między medium a large, i tu jeżeli kurtka będzie noszona bez podpinki to medium będzie ok, bo large może być już zbyt tęga. Ja bym celował M(edium)L(ong)!

Mam nadzieję, że Blatio nie będzie miał pretensji jeżeli zacytuję: http://m65.org.pl/forum/discussion/7/artykuk-garśc-informacji-o-kurtce-m65-by-blatio-przeczytaj-zanim-zapytasz

Problemy z rozmiarówką

Teoretycznie problemów jako takich być nie powinno. Rozmiarówka amerykańska dla wszystkich artykułów umundurowania jest ujednolicona. Rozmiar (zarówno spodni jak i kurtek oraz bluz) podawany jest zawsze w dwóch wymiarach: na szerokość oraz na długość (wzrost).

Rozmiary szerokości (obwodu w klacie):
    - XSMALL: 74-84 cm
    - SMALL: 84-94 cm
    - MEDIUM: 94-104 cm
    - LARGE: 104-114 cm
    - XLARGE: 114-124 cm
    - XXLARGE: 124-134 cm

Rozmiary długości (wzrostu):
    - XSHORT: 150-160 cm
    - SHORT: 160-170 cm
    - REGULAR: 170-180 cm
    - LONG: 180-190 cm
    - XLONG: 190-200 cm
  • @Falkland - M/R nie może być, bo przy 185 cm wzrostu kolega będzie wyglądał jak w kurtce ściągniętej z młodszego brata. Medium/Long musowo! Nawet dla mnie, a mam 175 cm wzrostu, niektóre Large/Regular mogłyby być dłuższe, żeby lepiej tyłek zasłaniały... Dlatego lubię swojego Johna Ownbeya L/R z lat 70-tych, bo jest nieco dłuższy niż woodland So-Sew L/R z lat 80-tych.
    Ja generalnie mógłbym nosić Large/Long, ale z rękawami długości Regular.
  • A czy czytaliście uważnie post kolegi NeratinCeka? Napisał przecież wyraźnie, że mierzył w sklapie kurtkę Large Regular i że jedynie na szerokość kurtka mu nie pasowała. Nie pisał nic o tym, że kurtka była dla niego za krótka. Więc zaproponowałem mu kurtkę o tej samej długości, lecz nieco węższą.
  • Falkland, a czy czytałeś UWAŻNIE post kolegi NeratinCeka? "mierząc dnia dzisiejszego m65 Helikona (rozmiar L-R)"   Zauważyłeś tam słowo "Helikona"? A mierzyłeś kiedyś "Helikona"? Jego rozmiarówka ma się tak do rzeczywistości jak pięść do nosa. Ma sie tak sam jak do rozmiarówki kontraktów czyli jest dużo większa. Kontrakty natomiast z reguły mają rozmiarówkę dość wiernie oddającą rzeczywiste rozmiary, bo taki był wymóg kontraktu. Ja sam mierząc rozmiar LL Helikona (gdzie kontrakt w tym rozmiarze jest ok) wyglądałem jak w kurtce z duuużo starszego brata i o ile pamiętam dwa rozmiary mniej było dopiero dobrze. Więc dla NeratinCeka najbardziej odpowiedni powinien być kontrakt to ML, a nt. Helikona się nie wypowiadam, bo trzeba iść do sklepu i przymierzyć.
  • Tego to ja nie wiedziałem. W takim razie Helikon ma rozmiary z dupy wzięte.
    A myślałem że szyją kurtki tak jak powinni  :-?
  • @Thompheus
    Naszywki w tych latach były głównie naszywane bezpośrednio
    pozdrawiam
  • Tak, mierzylem Helikona L-R i nie wydawala sie za krotka, tylko znacznie za obszerna :)
    Z zakupem pewnie sie wstrzymam ze wzgledu na cieple dni, chyba ze polecicie cos innego na taka podoge? Dodam ze bardzo czesto wychodze w godzinach (poza uczelnia) 17 a wracam po 24/01 wiec juz troche chlodniej sie robi... :)
  • Tylko weź pod uwagę, że kurtka LR na kogoś chudszego będzie i tak dobra na długość mimo, że osobą ma te 180-185 wzrostu, z racji naddatku materiału z klaty i szerokości pleców , pomyśl o norweskiej m43 :P 
  • NeratinCeka, jeśli masz 103cm w klacie to na pewno Medium a nie Large. Przy wzroście 185cm Long musowo (zresztą emki mają być obowiązkowo dłuższe, do połowy uda a nie jak biodrówki) czyli podsumowując Medium-Long. Jedynie jeśli nie masz zbyt długich rąk to może wyjść lekki zapas przy Longu.
    A rozmiarówką niekontraktową w ogóle się nie sugeruj bo nijak się ma do kurtek wojskowych. To trochę tak jakbyś przymierzył buty Adidasa w rozmiarze powiedzmy 45 a potem w ciemno zakładał, że wszystkie inne marki w tym rozmiarze będą tak samo leżały jak te Adidasy - to się nie sprawdza w wielu przypadkach.
  • Jeszcze jedno. Może byc tak, że żaden rozmiar nie będzie ten dobry. Mam emkę L/M i długość ramion jest ok ale jest nieco za ciasna (i dlatego podjąłem decyzję że ją sprzedam) i drugą mam R/L i ramiona są też ok ale bez podpinki jest nieco za duża. Więc jest zmuszony do chodzenia w trochę większej. Mam 185 wzrostu i 120 w klacie.A w ogóle to warto miec dwie: rozmiar mniejszy na wiosnę i lato bez podpinki i rozmiar większy z podpinką na jesień.
  • @ziomek z lasu
    Dzięki za info.
    Jeszcze jedno pytanko, ponieważ chcę doszyć naszywkę U.S. ARMY oraz oznaczenie dywizji albo pies albo orzeł, która z tych będzie bardziej adekwatna do emki z 67-go? Pytam bo aż tak dobrze nie znam historii US?
  • Mam pytanko czy kurtka z linku poniżej to kontrakt czy tez nie?
    Dzięki z góry za info:)
  • @Thompeus - a artykuł ze strony głównej przeczytany...? :P
    Tam byś się dowiedział jak wyglądają kontrakty, ich metki - i nie musiałbyś pytać, czy to całkiem ładne "sreberko", które wrzuciłeś, jest kontraktowe. Bo jest :D
  • Miałem tą kurtkę w rękach. Właściciel sklepu dostał ją w partii sortów na wagę z U.K. które akurat przy mnie rozpakowywał i sam nie wiedział jaki prezent otrzymał. Za późno ugryzłem się w jezyk bo pewnie kupiłbym ją za grosze chociaż to nie mój rozmiar. Czasami chwalenie się swoją jakąś tam wiedzą nie bardzo popłaca. A sama kurtka w stanie BARDZO DOBRYM.
  • często zaglądam do second hand'ów ale od bardzo dawna nic nie trafiłem z militarki. zdarzało się że można było upolować "m'ki" ,jakieś spodnie,parki.
    od dłuższego czasu nawet spodnie budeswehry się nie pokazują tylko od czasu do czasu kurtki albo parki niemieckie.
    wykupowanie co lepszych kąsków ze sklepów z używaną odzieżą i sprzedawanie ich na allegro stało się w moim mieście sposobem na życie więc handlarze wyłapują co najlepsze i sprzedają z grubym zyskiem .w  dobie smartfonów i internetu sprawdzenie ile warta jest dana kurtka lub inny towar trwa kilka sekund.
  • Dzięki! Za pozytywne info:)
    Oczywiście artykuł ze strony startowej przeczytany, ale jak ktoś potwierdzi autorytatywnie to miodek na serduszku większy:).
    Ponowię pytanko o naszywki czy bardziej będzie pasowała naszywka 1 czy 101 dywizji powietrzno desantowej? Do kurtki z 67.

• ziomku, dlatego, że ma bardziej rozpoznawalne "logo"? Tego orła?
  • Bo w 67 w całości zaczęli działania w Wietnamie a ta jedynka za ładnie nie wygląda :)
  • W roku 1965 Wielką Czerwoną Jedynkę wysłano jako pierwszą do Wietnamu. Pierwszą jednostką Jedynki która wyruszyła była 2. brygada, większe lądowanie odbyło się opodal Quy Nhon 23 czerwca
    1965. Przez prawie pięć lat żołnierze Jedynki walczyli, stawiając opór
    zaciekłemu wrogowi, wykorzystującemu nieprzebyte dżungle i wsie. Użycie
    helikopterów było najlepszym wyjściem, przy przebywaniu dżungli i
    bezdroży. Doświadczenie zdobywane, przy akcjach zaopatrzeniowych i przy
    ewakuacji rannych, oraz strategie mobilnego ataku powietrznego były
    głównymi doktrynami w tych rejonach. W kwietniu 1970 roku, dywizja powróciła do Fortu Riley. Ponad 3000 żołnierzy Wielkiej Czerwonej Jedynki zginęło w akcji, 11 zdobywców Medalu Honoru dodano do puli.

To wyżej dotyczy historii która wydarzyła się dawno temu, a co do naszywek to "orzeł krzykliwy"
    po prostu fajniej wygląda ;-)
  • Mi dobrze kojarzy się Jedynka, pomimo skromnego emblematu.
    Wielka Czerwona Jedynka jest najstarszą służącą do tej pory dywizją
    piechoty Stanów Zjednoczonych. Brała nawet udział w I wojnie światowej.

image

image
  • Mi też się dobrze kojarzy, mam naszytą 1DP na rękawie parki M-51 natomiast na kurtce M-65 z 67r mam 7DP.