Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Były dwa rodzaje: z alpaki (wełna z owieczek Alpaca) albo z wielbłąda. A potem dopiero weszły plastiki. Mam taka do M51 i bardzo się dobrze sprawuje.
  • Teraz doczytałem - na pieczątce linera jest że to model m51. Zmylić mnie chcieli :D
  • Podpinka wygląda jak ręcznik frote, ale jest w 100% z wełny. Podobno jest cieplejsza, ale też sporo cięższa od nowszej plastikowej.
    Były dwie wersje i nie wiem która to która (alpaka i wielbłąd). Jedna była z tego niby frote a druga taka jakby futrzasta i sporo grubsza. Ta futrzasta jest jeszcze cieplejsza od tej frote i na dzień dzisiejszy jest to biały kruk. Nigdy takiej na allegro nie widziałem. Widziałem taką jedynie na żywo jakieś 20 lat temu, kiedy to jeszcze można było kupić bez problemu nówkę w demobilu. Ale nawet wtedy była dość droga. Obie podpinki można było spotkać w parkach M51.

image

image
  • Były takie na allegro - widziałem kilka - te z alpaki
    mam taką frotte w mojej M51 i powiem tak - ciężka strasznie -  wg mnie lepsza sto razy jest ta nowa z M65
    :)
  • Moja M51 rozmiar L z podpinką z alpaki waży jak dobry worek z ziemniakami w porównaniu do M51 ze sztuczną podpinką.
  • Ja też posiadam podpinkę z frote, kupiłem do parki M65. Parę razy w użytkownaniu teraz wisi w szafie jako eksponat. :D
  • Ja też miałem tą podpinkę frote w swojej drugiej starszej parce M65. Kurtką z nią była strasznie ciężka, więc poszła do ludzi.
    No i nie do końca pasowała do parki M65, była bardziej dostosowana do parki M51.

Udało mi się naleźć fotkę podpinki z alpaki.

image

• Kawał ciucha! To musi swoje ważyć...
  • Tutaj dokładnie wszystko widać. Podpinka od parki M48.
    Piękne puszyste białe futro - niczym z niedźwiedzia polarnego ;-)

image
  • Lazar, przecież widać na zdjęciach - to jest stara podpinka do kurtek M-51 - tez pasuje do M-65.
  • Tak, tak.... już pisałem że to podpinka m51 :\"> Ze zdjęć wynika że pasuje idealnie do m65 i przyznam że budzi we mnie większe zaufanie niż podpinka plastikowa.
  • sorrrki, nie byłem na ostatniej stronie komentarzy, gapa ze mnie...
    Podobno podpinka od M51 jest cieplejsza, ale z kolei b. dużo waży. Nie mam takiej więc nie mogę jej porównać z posiadaną plastykową dedykowaną do M-65.
  • Plastikowe prawie nie ważą. Natomiast wszystkie inne swoje ważą, ale jest cieplej.
  • mam kurtkę M-51 bez podpinki, więc może taka z wielbłąda by się przyydała...
  • Na pewno ;) mowie z doświadczenia własnego
  • Czy ktoś z forumowiczów użytkował taką kurtkę?: 

kusi mnie trochę swoją ceną...
  • Mam taką nówkę - kurtka z grubego materiału
    za 20 zł można kupić 
    $-)
  • Dobrze "leży na człowieku"?
  • No taki troszkę niewyjściowy krój  :D
    raczej do rekonstrukcji lub do lasu jedynie moinm zdaniem
  • Dzięki ziomek. Szukam czegoś co "leży" jak m51 tylko kosztuje mniej - więc ta szwedka to chyba nie to...
  • image

i te kieszenie z tyłu 

image
  • Strasznie obrzydliwa jest ta kurtka. Właśnie wyrzuciłem taką na śmietnik, bo nikt nie chciał jej kupić. Kolor ma mocno zielony taki jakby "ogrodniczy" i fatalny krój. Przypomina przedpotopową marynarkę ciecia z czasów PRL-U. Jest wąska w ramionach, ma wąskie rękawy, a na dole jest rozkloszowana jak damska sukienka. Absolutnie nie polecam. Z pewnością jest to najobrzydliwsza kurtka wojskowa. A materiał to coś jak drelich roboczy. Wstyd w niej chodzić po ulicy. A najgorsze jest w niej to, że w sumie nie wiadomo co to jest i do czego ma służyć. W wyglądu to ani to bluza, ani kurtka, ani marynarka. Na wojskową nie wygląda, na cywilną też nie, na roboczą też  nie. Taki dziwny twór z niej. Połączenie wszystkiego co najgorsze. W internecie wygląda zdecydowanie lepiej niż w rzeczywistości. Dlatego dałem się niestety nabrać i ją kupiłem. A guziki w tej kurtce to plastikowe puste w środku wydmuszki, z tragicznego jakościowo i krzywo odlanego szarego plastiku.
  • Te kieszenie to jak dla kolarzy :)
  • Nawet gdybym miał jakieś wątpliwości to Falkland dokumentnie je rozwiał! :-*
  • Ale guziki ma metalowe może miałeś inny model  :P
  • Witam.czy zechcialbys ktos z kolegow podac pelna rozmiarowke ,ewentualnie strone z rospiska, jest to dlamnie czarna magia,chcialbym kupic to i owo lecz nie lapie tych rozmiarow, Dla ulatwienia podam iz mam 175 cm wzrostu w klatce 120cm pas 100 cm Za pomoc dziekuje ( pelforth@wp.pl)
  • Wychodzi że XLarge Regular
  • Dzieki za pomoc

• Podpinka starego typu były stosowane w kurtkach m51. Tutaj coś o tym powinno być http://m65.org.pl/forum/discussion/9/podpinka-z-otworami-pod-pachami/p1, kurde nie przerzuciło mi strony :P

• Chciałbym zamieścić fotki nie z netu  a z komputera, nie wiem jak to uczynić. Ratunku!
  • zaloguj się np. na google plus - wrzuć tam zdjęcia - wejdź na stronę zdjęcia - kliknij prawy przycisk myszy (kopiuj adres URL grafiki) - wejdż na ikonkę wrzucania zdjęć na forum i wklej ( ctrl V) - wciśnij zamieśc komentarz  :D
    gotowe
  • Czyli aby zamieścić fotkę musze się zarejestrować specjalnie w tym celu na jakimś serwisie społecznościowym? Sorki, ale to jakieś nieporozumienie albo ja czegoś nie rozumiem albo od strony technicznej to forum jest zdecydowanie niedoskonałe...
  • I dlatego też ja poprosiłem ziomka_z_lasu o wrzucenie moich fotek.
  • Lazar - nie ma innej możliwości wrzucenia fotek, niż z hostingu. Nie będzie inaczej. Możesz napisać to twórców Vanilli w Ameryce, może pomogą :]
  • Nie cierpię serwisów społecznościowych ale w tej sytuacji chyba muszę się gdzieś zarejestrować bo potrzebuję porady forumowiczów nt. pewnej kurtki  ~X(

Od Admina: nie serwisów społecznościowych, bo one nie mają nic do tego. Co najwyżej jakiś hosting obrazków.
  • Panowie, poproszę o podzielenie sie swoją wiedzą lub przypuszczeniami na temat kurtki ze zdjęć. Swoich domysłów nie zamieszczam aby niczego nie sugerowaćimageimageimageimageimageimageimage

Od Admina: you're doing it wrong...
  • Poddaję się... :((

Od Admina: bo strzelałeś nie z tego końca lufy ;)
  • Źle wrzucasz zdjęcia. Tu jest instrukcja:

http://m65.org.pl/forum/discussion/18/instrukcja-dodawania-zdjĘc#Item_1

Ty próbujesz wrzucać zdjęcia chyba z dysku, lub z urządzenia mobilnego, bo na to wskazują adresy Twoich obrazków, typu: /C:/Users/Packard Bell/Pictures/2015-02-20 1/1 001.JPG
    Powtarzam: TO TAK NIE DZIAŁA! Musisz mieć LINK internetowy, np. taki:

http://farm4.static.flickr.com/3597/3355159479_c3ce6424ac.jpg

Co przy prawidłowym użyciu przycisku zamieszczania zdjęć daje taki efekt:

image

• Fotki są z google plus na który importowałem je z komputera. 
  • No to jeszcze dodatkowo musisz wygenerować link źródłowy inaczej nie wrzucisz.
  • Panowie, nie wstydzę się tego że najzwyczajniej się na tym nie znam a język informatyczny to dla mnie egzotyczny bełkot. Jestem w sposób dosłowny m65 i oczekiwałbym że przez wszelkie  operacje związane z korzystania z forum będę poprowadzony przez odpowiednie instrukcje. W tym wypadku (wrzucanie fotek) jest luka do której wypełnienia potrzeba wiedzy lub otrzaskania w dziedzinie nie tylko dla mnie dość skomplikowanej.Na dzień dzisiejszy po prostu nie jestem w stanie wrzucić fotek z komputera :-L
  • Gdyż albowiem na forum NIE MOŻESZ WRZUCIĆ Z KOMPUTERA. Musisz je umieścić na jakimś darmowym hostingu najpierw, np. fotosik.pl, a potem z pomocą tegoż wygenerować link. Albo od najgorszej biedy po prostu wyślij je na maila mnie, albo Devilowi, to my je wrzucimy jakoś.

>> "oczekiwałbym że przez wszelkie  operacje związane z korzystania z forum będę poprowadzony przez odpowiednie instrukcje"

A czymże jest właśnie instrukcja dodawania zdjęć, którą napisałem właśnie w tym celu i do której link dodałem w poprzednim poście? To naprawdę nie jest jakaś wyszukana wiedza informatyczna, tylko taka, która jest potrzebna do zwyczajnego, codziennego korzystania z internetu w dzisiejszych czasach.
  • Lazar....najprościej będzie tak jak pisze Blatio, umieść zdjęcia na którymkolwiek darmowym hostingu zdjęć w internecie i gdy już się tam pojawią poprostu kliknij na zdjęcie prawym klawiszem myszy, KOPIUJ a następnie WKLEJ w swoim komentarzu. Wtedy nie potrzeba generować linków, najprostszy sposób wydaje mi się.
  • nawet z dysku internetowego bez hotlinka powinno się dać wrzucić
  • Blatio  -  pisałem wcześniej że mam problem z wrzuceniem fotek bezpośrednio z komputera czyli sytuacji której instrukcja dodawania zdjęć nie przewiduje. Może przy okazji należałoby się pochylić nad zapełnieniem tej luki a nie robienie ze mnie większego ignoranta niż jestem w rzeczywistości.
    Fox, devil - dzięki za konkretne rady.
  • Ja tam nie wiem, technikalia tego forum to nie moja brocha. Nie wiem nawet co to dysk internetowy. Dla mnie dysk jest albo w kompie, albo podłączony doń przez USB :D
    Jedno co wiem, że żeby na Vanillę wrzucić zdjęcie, trzeba mieć linka. Ale jak już proponowałem - można posłać te zdjęcia na maila choćby do mnie, to je wrzucę ze swojego fotosika i po sprawie :]

• Co do braku możliwości wgrywania zdjęć bezpośrednio z komputera, to Vanilla udostępnia taką możliwość przez jakieś wtyczki. Problemem jest natomiast utrudnienie hostingu/zwiększenie kosztów serwera, który musiałby te zdjęcia przechowywać (do tego wielkość backupów, koszty transferu itd.). Bez zdjęć forum to megabajty, a ze zdjęciami gigabajty.

Jeśli jest na forum ktoś "techniczny" i chciałby hostować (także jako admin techniczny) forum, to możemy pogadać. (choć Blatio wspominał, że raczej nie ma nikogo :) ).
  • Witam Wszystkich.
     To mój pierwszy post na tej stronie.
    Moje pytanie jest takie.
    Czy na kurtce M65 mozna przyczepic metalowy znaczek np. strzelca albo nurka.
    Jezeli tak to gdzie?
    Pozdrawiam
    J
  • Oczywiście,że nie można,bo zszargał byś świętość:)