Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Parki M51, M65
  • Fajnie, widzisz coś nas jednak łączy

:-h  ale dla mnie dużo ładniejsza jest ta poniżej

image

pozdrawiam

• Nie wiem czy jest ładniejsza, ale na pewno materiał jest mocniejszy ;) A po co te "regular" napisali na metce?
  • @Falkland uwierz mi na słowo - ładniejsza, kolor zieleni jest ciemniejszy (głębszy) i jakość wykonania również lepsza. Ale to tylko moje SUBIEKTYWNE zdanie. A, widać kawałek podpinki z wełny którą kupiłem dzięki Twojej opinii.

Pozdrawiam Ciebie 

• A to już potrzeba zapytać lepszych znawców tematu.
  • Ładna parka m65 z 68 roku x-small/regular która kiedyś należała do naszego krajana :) .Ciekawe czy robili Parki w short to może i ja bym sobie w końcu kupił ,bo standardowa długość niestety nie jest dla mnie.
  • ~Jechu

Tak dla pocieszenia w krawiectwie - łatwiej skrócić niż wydłużyć :)

~Makiki
    Widzę, że nosisz parkę M a kurtkę LR. Czy na kurtkę zakładasz parkę? Ja też noszę kurtkę LR a parkę mam SMALL.
  • Te starsze egzemplarze są rzeczywiście w innym odcieniu. A co do długości, to czym mniejsza jest parka, tym krótsza. A czym większa, tym dłuższa. Ale są do nieznaczne różnice, bo parka ma być długa i tyle. Chyba na starszych sortach pisali na metce jaka to długość. A potem przestali, bo sama wielkość parki wskazywała tym samym na jej długość.
  • @diehard, jak na razie nie było takiej potrzeby by na kurtkę zakładać parkę, ale gdyby była taka konieczność da radę i nie jest człowiek w jakiś sposób obciśnięty (robiłem już takie przymiarki). Z reguły chodzę w kurtce a parka jest na większe mrozy lub na ambonę podczas polowania:-)
  • ~makiki

a ile masz w klacie?
  • To może na PW :D
  • Witam Szanowne Grono

Wczoraj nabyłem parkę z '74 roku. Z napami DOT.

W porównaniu z moją parką z '83 roku to muszę przyznać, że materiał bardziej plastikowy i sztywniejszy (grubość materiału ta sama). Składu materiału producent nie podał, ale myślę, że około 50/50.

Jeśli chodzi o kolor to lekko ciemniejszy.

image

image
  • Ile średnio waży parka M65 z podpinką ?
  • parka M51 z podpinką starszego typu moja XSmall waży 2,05 kg około
  • Parka M51 powinna być sporo cięższa od parki M65. Ma kaptur, wykonana jest w całości z bawełny i jeszcze dochodzi  do tego ciężka podpinka.

EDIT: Przed chwilą zważyłem swoją parkę M65 na dosyć dokładnej wadze kuchennej. Rozmiar Medium z podpinką nowego typu waży ok. 1340 gram. Ale nawet  bez ważenia zawsze miałem takie odczucie, że parka M65 z podpinką jest lżejsza od emki M65 bez podpinki.

A tak dla porównania, waga cywilnej "chińskiej" Alphy M65 w rozmiarze L/R bez podpinki wynosi - 1520 gram.
  • Dzięki. To nie dużo, sądziłem że blisko 2 kg.
  • Cześć chłopaki nabyłem ostatnio powyższą parke co o nie powiecie jaki to rok,model,orginalana czy podróbka .Wiem że jest skracana kosztowała ona 200zł powiedźcie mi czy przepłaciłem. DZIĘKI :)>-
  • Ładna parka m51 - oryginalna
  • Mozna ja normalnie prac?
  • No tak w pralce albo ręcznie :)
  • Rambo mogę prosić o podanie wymiarów Twojej parki ? Zastanawiam się nad zakupem i interesują mnie wymiary (szczególnie obwód pod pachami :P )

Dzięki I pozdrawiam :D

• Czy przepłaciłeś za tą parkę? Dla mnie tak chamsko obcięta i skrócona parka M51 nic nie jest warta. Sorry stary, ale to tak jak oblać farbą olejną obraz Matejki, potem go jeszcze przejechać czołgiem i na końcu zapytać ile jest wart.

• Panowie mam pytanie:

Po co od strony wewnętrznej kurtki u dołu są wszyte dwie napy?
  • żeby rybi ogon podwijać :)

• Ziomku, ale ile podwiniesz....5 cm?

Troszkę śmieszna długość do podwinięcia. Chyba, że coś źle rozumuje
  • Rybi ogon podwiniesz nie o 5 cm., tylko dokładnie o 12,5 cm. Ale jeśli parka jest dla Ciebie za długa i jeśli sprawia Ci to kłopot, to zawsze możesz ją sprzedać i zostać przy emce której nie trzeba podwijać ;-)
  • ja tak mam w swojej M51 podwija się rybi ogon i parka jest na dole prosta (z tyłu)
  • ~Falkland
    Mierząc moją parkę to mogę ją skrócić o 11,5 cm. No już nie chodzi o ten centymetr, ale to i tak szałowego skrócenia nie ma. Co to jest te 11,5 niech będzie te 12,5 cm. Jakie to ma znaczenie na polu walki? :) wydaje mi się, że sprawa ma drugie dno:)
  • Moja dotychczas zgromadzona kolekcja. Od lewej dwie pierwsze parki - carbon hill z '83 a ostatnia vanderbilt z '74
    image
  • Co to za parka ma takie oznaczenia NATO SIZE: 7080/7484   oraz DSA 100-73-C-0482 Winfield MFG.Co., INC.

Od Admina: proszę pisać po polsku - używać znaków interpunkcyjnych (wiesz, przecinki, znaki zapytania, itp.).
  • Jakieś zdjęcie można prosić?
    A artykuł przeczytałeś?
    http://m65.org.pl/forum/discussion/7/artykuk-garśc-informacji-o-kurtce-m65-by-blatio-przeczytaj-zanim-zapytasz#Item_1
    Polecam dział "Metki".
    Reguły odczytywania metek są takie same dla kurtek M65, jak i dla parek M65. Przeczytaj, przeanalizuj, wyciągnij wnioski, nie będziesz musiał pytać, bo okaże się, że odpowiedzi są już w pytaniu, które zadałeś, tylko trzeba je umieć dostrzec.
  • witam, 
    chciałem sie pochwalić najnowszym nabytkiem dzięki jednemu z forumowiczów. Komplet:
    -parka M-65 OG-107 Carbon Hill z 83r., r. Medium (bez podpinki) - stan bliski nowemu, piękny, żywy oliwkowozielony odcień
    -kaptur Proppera też z 83r., moim zdaniem nieużywany (przynajmniej na taki wygląda), kompletny (drut, sznurki, obszycie)

• dziś dojechała podpinka Gibraltar Industries, również z 83r. - komplet gotowy dziś wieczór na testy
  • Dziś do mnie przyszedł list z kapturem do kurtki M51. Problem w tym że zupełnie nie wiem na jakiej zasadzie się go przyczepia.
  • a na metce nie masz instrukcji? Z tego co pamiętam jest tam krótki opis wraz ze zdjęciem...
  • Tak to prawda, jest piekny stempelek i opis ale nic z tego nie kumam i na oko dziurki w kapturze za nic nie pasują do parki.
  • Czy to jest kaptur do kurtki czy parki M-51?
  • jak to do parki ? Przecież parka ma już kaptur> Po co byłby jeszcze jeden ?
  • hmm ma ale ma też dodatkowy który wpina się wewnątrz tego który jest na stałe przy parce ( dla większego komfortu w mroźne dni )
  • Ok. Mój nazywa się Hood Jacket Field M51
  • Kaptur do kurtki zapina się do pagonów (taki z bawełny nie ocieplany)
    Parka M51 ma kaptur cieniutki oraz dodatkowy kaptur z misiem dopinany taki ciepły i gruby

tu kurtka m51 z kapturem i parka z grubymkapturem nałożona na kurtkę m51
    image

parka sama w sobie jest cieniutka dopiero po wpięciu podpinki wełnianej i tego grubego kaptura robi się ciepła i gruba

• Prezentacja parek m65, m51 i m48