Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Np pytaj tutaj http://m65.org.pl/forum/discussion/43/bazarek-czyli-sprzedam-kupie-zamienie-ukradne-wymusze-porwe-itp-#Item_534
    Swego czasu czarna m65 była moją najlepszą przyjaciółką w zimie, nie rzuca się tak bardzo w oczy i np do garnituru pasuje, od dawna myślę o czarnej kurtce, ale nie było jeszcze dobrej okazji do kupna.
  • O czarnej też myślałem i nawet zamówiłem oryginalną Alphę stąd: http://www.mcguirearmynavy.com/Alpha-Industries-M65-M-65-Field-Jacket-Coat-Black-Army-Military.html, ale chciałbym też mieć w tym rozmiarze kontraktową oliwkową. Czy marzenie moje jest nierealne?
  • Zapytaj Lukabesta - jak nie ma to pewnie może mieć :-)
  • No proszę, czarna Alfa "made in usa" za 100 dolarów. Opylało się ;-)
  • Pewnie, że się opylało ;) . W Polsce takiej nie uświadczy się, a i w Stanach nie mają na tej stronie pełnej rozmiarówki, ale mój rozmiar na szczęście był :) . Jak zostanie mi przywieziona, to pochwalę się "metkami" ;), ale to dopiero gdzieś za 1,5 miesiąca.
  • Może i devil zdecyduje się na kupno tej czarnej Alphy (skoro myślał, jak pisze, o czarnej), a może i inni? Jak nie znaliście tej strony, to fajnie, że mogłem ją zapodać, może komuś się przyda. Są też i inne kolory oryginalnej amerykańskiej emki Alphy.
  • Ja również zastanawiałem się nad czarną alphą ale odradzono mi ją w poprzednich postach i zdecydowałem się jednak na helikona i teraz nie wiem czy do końca słusznie:P
  • Z tego co przeczytałem, to odradzano Ci Alphę "Made in China", może nie wiedząc, że jeszcze gdzieś można kupić "Made in USA".
  • Kurtki Helikona to ja bym nie chciał nawet za 50 zł. Ostatnio widziałem i macałem w sklepie militaria.pl Helikonową oliwkę. Dziadostwo straszliwe.
    Materiał cienki i śliski. Miała zamki "no name", a nie żadne YKK jak niektórzy piszą. Napy też miała "no name". Z gramatury i ogólnego wrażenia przypominało to bardziej zieloną bluzę BDU niż kurtkę. Po prostu  była cienka, gładka, śliska i miękka. A kiedy innym razem oglądałem wiatrówki czy coś w tym stylu, to przyszedł facet z prawie nówką zareklamować ją, bo napy mu poodpadały. A czarny Helikon pewnie straci kolor w błyskawicznym tempie, bo  nie wiadomo tak naprawdę z jakiego materiału ta polsko-chińska firma szyje. Może i to jest ny/co, ale pewnie marnej chińskiej jakości. Zresztą cena mówi sama za siebie. Za 270 zł. cudu nie będzie. Ostro kroją koszta, więc lecą po jakości materiałów.
  • Ja i tak pozostanę przy Helikonie wole go niż Alphę obecną.
  • No i dobrze. Niech każdy ma swoje zdanie i kupuje to co chce ;-)
  • Przed kupnem też sporo czytałem różnych opinii na temat helikona i większość była pochlebna , pewnie masz kontrakt i patrzysz na helikona przez jego pryzmat.
  • Ja moją pierwszą M65-oliwkowego Helikona pozbyłem się po dwóch tygodniach od zakupu w sklepie. Rozlazły się szwy na rękawie, reklamację uznali, przysłali nawet nową ale ja nie chciałem jej już oglądać . Od tamtej pory tylko same kontrakty, 9 szt. A sorki raz przytrafił się cywilny Golden kupiony na allegro, całkiem przyzwoity ale też poszedł do ludzi.
  • No zobaczymy jak przyjdzie , nie spodziewam się cudu za 269zł no ale na darmo też nie chcę płacić.
  • 269 zł. łącznie z podpinką. Z tego powodu należy się cieszyć :-)
    Na tym forum było gdzieś zdjęcie spodni m65 Helikona. Ktoś pisał, że szybko rozleciały się w na tyłku. 
  • Nie, żebym się znał na kurtkach m65 i na ich kopiach, ale to na tym forum, w wątku "Garść informacji o kurtce M65 by Blatio", przeczytałem, że Helikon w rankingu pisma Komandos uplasował się na 1 miejscu wśród kopii. To jak to w końcu jest?
  • Bo się wyrobili z jakością przez lata ja miałem swojego czarnego Helikona chyba latach 2008-2010-2011 sprzedałem, bo zrobił się na mnie mały, a była to moja najmniejsza kurtka w rozmiarze MR. Tak jak pisałem w czarnej kurtce nie rzucamy się tak w oczy z własnego doświadczenia, ja z reguły u siebie w mieście jestem rozpoznawany po bojówkach, bo nie używam Jeansów, z kurtkami podobnie teraz może częściej chodzę w sofcie albo kamizelce puchowej, ale wcześniej to głownie m65 og - wood - d3c - ucp - czarna /m43(norweska) chodzą w kurtce rzucałem się w oczy bardziej. Za ciepło na m65/m43 dla mnie, Blatio może powiedzieć coś o tym, choć już z dwa razy w m65 wyszedłem tej jesieni.
  • Też czytałem ten artykuł i mam nadzieję że w końcówce 2014 roku jakość ich mki będzie na bardzo dobrym poziomie. :)
    Przydał by się wątek poświęcony właśnie  kopią różnych producentów, gdzie można by było wpisać np datę i swoje wrażenia z zakupu.
  • A ja nie ukrywam, że gdybym nie znalazł oryginalnej amerykańskiej czarnej Alphy, to pewnie bym rozważał zakup nowego Helikona albo Alphy chińskiej. Decyzję bym podjął po dotknięciu i obejrzeniu obu. Inaczej to zbyt duże ryzyko, tak uważam, biorąc pod uwagę różne niuanse jakościowe, o których piszą bardziej doświadczeni koledzy.
  • Czy ja wiem czy ryzyko , kupując mkę z Polski jedynie możesz narazić się na koszt ponownej wysyłki do sklepu w razie zwrotu , gorzej sprawa wygląda przy kupnie tak jak w twoim przypadku alphy z zagranicy , większy koszt i czas oczekiwania.
  • No tak, w tym wypadku założyłem, że jest to Alpha ze starej amerykańskiej produkcji (pozostałości magazynowe), a one mają bardzo dobrą reputację, gdziekolwiek się nie poczyta. (Bo obecnie przecież Alpha w Stanach nie prowadzi produkcji i to chyba od wielu lat?) 
    Po za tym mam w rękach "starą" czyli wczesną cywilną Alphę w woodlandzie, więc widzę jak nieprzeciętna jest jakość wykonania i materiał. Więc jakość i atrakcyjna cena warta jest poczekania, tym bardziej, że kosztów transportu do Polski nie będzie (ktoś mi ją przywiezie). 
  • Przeoczyłem ten temacik , dzięki ;)
  • Jak dostaniesz już swojego czarnego Helikona to opisz proszę swoje pierwsze wrażenia. Mnie interesuje w pierwszej kolejności kwestia materiału - czy jest gruby i sztywnawy, czy szmaciany oraz czy kolor czerni jest bardzo intensywny.
  • Kurteczka jutro będzie , jestem dość drobiazgowy i skrupulatny także opiszę Ci ją bez ogródek i ze wszystkimi drobiazgami  ;)
  • Dodam od siebie - jedno zdjęcie starcza za tysiąc słów ;)
  • Kurtka przyszła , niestety rękawy są na mnie za długie , rozmiar z metki s/regular , gdyby była short pewnie była by dobra.Co do samej kurtki to , materiał przypomina ten z roboczych ubrań.Wygląda na bardzo mocny , jest dość cienki , trochę sztywny ale miły w dotyku.Czerń jest bardzo intensywna.Szycia wglądają na mocne i dokładne.Zamki nie są niestety firmy YKK co w tej kurtce się zdarzało ale sprawiają wrażenie bardzo solidnych.Podpinka jest bardzo ciepła i wygodna.W tej sce podpinka ma idealną długość rękawów ale kurtka zakrywa mi całą dłoń a mankiet wystaje poza wyprostowane palce.Moim zdaniem jeszcze rękawy są za szerokie  i bez podpinki jest dość szorstka od wewnątrz ,może dlatego że jest nowa.Ogólnie bardzo mi się podoba , jest stylowa i świetnie leży ale rozmiarówka moim zdaniem jest błędna i np s powinna odpowiadać m ponieważ mam 173cm wzrostu i około 65 kg wagi a w mce bym się z utopił , nawet ska jest trochę za duża ale pod sweter czy grubszą bluzę jest idealna.Wielka szkoda że nie szyją ich w rozmiarach np s/s , m/l jak kontrakty były szyte.To by było na tyle , jakby ktoś chciał fotki to nie ma żadnego problemu ale tylko dziś bo jutro ją odsyłam ;)
  • http://m65.org.pl/forum/discussion/63/kopie-i-podrobki-kurtek-m65-opinie-i-wrazenia-z-uzytkowania#Item_167 mógłbyś swój opis wrzucić w ten wątek ze zdjęciem, jaka firma i jak możesz to pomierz kurtkę ;) dzięki z góry.

Sama kurtka bez podpinki zawsze będzie większa, niektórzy mają po dwie kurtki, większą na zimę z podpinką, a mniejszą w klacie na wiosnę jesień bez podpinki, kurtki nie zmierzysz na wagę, tylko na szerokość w klacie, plecach, pasie i długości. Waga przy odzieży ma się tyle co lato do zimy, przed zakupem mogłeś w domu zmierzyć kurtkę, która jest dla ciebie najwygodniejsza. Podstawowe wymiary to klata i długość rękawa, wewnątrz, albo zewnątrz, ewentualnie plecy bez kołnierza i wtedy uwarunkować się do rozmiaru m-ki czy to kopii, czy oryginału.  
  • Właśnie tak zrobiłem , zmierzyłem dobrze dopasowaną kurtkę i na podstawie tych wymiarów wybrałem rozmiar mki ale wiadomo że wymiary nie zastąpią przymierzenia kurtki.Co do zdjęcia to co konkretnie sfotografować?
  • Ogólnie kurtkę z przodu i z tyłu, z oddaniem koloru jak by była opcja.

• Ok , zrobione , napisane  ;)
  • Słyszeliście o takim kontraktorze?  Skład: 100% nylon...   :-?

image
  • Co w tym składzie dziwnego?W podpince to chyba normalka?:)

• No tak, ta metka naszyta jest na podpince :) Co za idioci...
    Zawsze dawali (ten sklep) fotki z metkami kurtek, stąd moje zdziwienie.

image
  • Wystarczy przeczytać a nie snuć nowe baje:)
  • Po prostu zwyczajnie się pomyliłem, nie dopatrzyłem, więc dlaczego jesteś w stosunku do mnie ZŁOŚLIWY ?
  • "Jak Cię widzą, tak Cię piszą" mówi mądre przysłowie pszczół...
  • Pssst! Studzimy emocje ;)
    Ja się też kiedyś łapałem na to, że spoglądałem na metkę na zdjęciu, nie zwróciwszy uwagi, że to podpinka, a potem się parę sekund dziwiłem, że i skład materiału dziki, a i producent jakiś taki "niekurtkowy" :P

• A może jestem krótkowidzem, który zostawił okulary w pracy... A tutaj zaraz taka nagonka i taki atak złośliwości oraz cynizmu :(
  • A może wystarczy zwyczajnie "wyłączyć agresora" i mimo tego, że się z kimś nie zgadzasz, powiedzieć (napisać) to w sposób życzliwy i kulturalny? To, że masz inne zdanie nie oznacza, że trzeba od razu adwersarzowi doskoczyć do gardła, a taki ton dość często miewają Twoje wypowiedzi (podkreślam, że to moje zdanie, ale między wierszami w wypowiedziach innych użytkowników odczytuję podobnie). Mamy tu (forum) dyskutować, wymieniać się opiniami, wiedzą, ale można to robić w sposób kulturalny i grzeczny. Nie trzeba od razu "przegryzać aorty". A agresja rodzi agresję, więc jak najbardziej przychylam się do wpisu Blatio - "studzimy emocje".
    A teraz nawiązując do tematu - były czarne kontraktowe "emki" (choćby krótka seria) czy ich nie było? Bo jeśli były, to byłaby perełka. Nie ukrywam, że też kiedyś miałem ochotę na czerń, ale lektura tego forum (a wcześniej ngt.pl) skutecznie mnie z tego pomysłu wyleczyła (no bo przecież NIE MA czarnych), ale ostatnie "wydarzenia" na forum zasiały iskierkę nadziei... Pozdrawiam :)
  • No właśnie, "wyłącz agresora" bo sprawa Cię zupełnie nie dotyczy a chcesz mnie teraz zawstydzić i umoralnić. Wcześniej mi piszesz "Jak Cię widzą, tak Cię piszą" a teraz dajesz mi "mądrą" lekcje wychowawczą. Ile jeszcze mi tego zaserwujesz? Bo wyżej piszesz o kulturze i spokoju na forum, a sam tego nie przestrzegasz. A odgryzasz się teraz tylko dlatego, że parę dni temu napisałem do Ciebie grzecznie i kulturalnie "czytaj posty ze zrozumieniem". Więc nie rozumiem dlaczego jesteś zawistny i złośliwy.
  • "...Pax Mości Panowie, Pax!..."
    :)>- :)>-
  • witam, czy jest jakiś sposób żeby ocenić po fotkach czy jest to faktycznie kontrakt i ewentualnie jaki skoro nie posiada ona metki?
    http://allegro.pl/show_item.php?item=4772030127
  • Napisz do niego niech zrobi dokładne zdjęcia zamków i nap. 
  • no tak faktycznie, już go pytam niech chociaż powie co to za zamki, dzięki z góry

edit: już widzę że ten długi raczej nie oryginalny
  • odpisał że niby "Zamki sa firm od kaptura scovill, a od zamka firmy serval."
  • Jest mocno sprana. Bardzo jasna i to nie wina lampy błyskowej.
  • Panowie mam 173cm  wzrostu i 97cm w klacie, czy ta kurtka będzie dobra czy szukać rozmiaru M

http://allegro.pl/show_item.php?item=4809504922
  • Ja bym brał M. Medium jest od 94 do 104 cm w klacie. Jeśli chcesz myśleć o swobodnym noszeniu kurtki z podpinką, to bierz M. Ludzie raczej z wiekiem rzadko kiedy chudną, patrząc po moich własnych doświadczeniach, więc lepiej wziąć sobie luźniejszy rozmiar, niż potem szukać innego, tak jak ze mną się stało (przesiadka z M na L po kilku latach) :)