Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Taktyczny zegarek
  • Ja za swojego dałem 90 zł od kolegi z forum zegarkowego. Można kupić ciut taniej, można i drożej; na allegro amfibię w dobrym stanie można spokojnie kupić tak gdzieś do 150 zł. Oczywiście są modele rzadkie, które osiągają dużo wyższe ceny, a są i pospolite, które można kupić taniej. Jakiś czas temu widziałem podobną do mojej amfibię w bardzo dobrym stanie, która poszła do ludzi za 80 zł.
    Wostok cały czas produkuje amfibie i komandirskie, zarówno nowe wzory, jak i stylizowane na klasyki z dawnych lat. To są już, zdaje się, wyłącznie automaty. Ceny powyżej 200 zł, ale na allegro można czasem kupić taniej z drugiej ręki.
  • Krees gratuluje udanego testu :)
    Ja osobiście mam kilkanascie amfibii ale duzych głebokości nie zaliczyłem :)
  • Dzięki, Monter. :)
    Ja też nie nurkowałem; ot, zwykła kąpiel w oceanie.
  • Koledzy, czy Luminox to wytrzymały zegarek, nadaje się do "ciorania" go na poligonie?
  • Mysle iz najlepszy do ciurania jest Casio z serii G+Shock. Wytrzymaly i nie szkoda go zbytnio
  • Owszem nada się z tym, że koszt tego zegarka jest zabijający, więc jak i Monter pisze brałbym casio.
  • No powiem wam, że tak zabijający koszt luminoxa nie jest, bo można wyrwać za 800 super stan, a np mudman 9300 za 600 albo i więcej. czy chociażby lepsze modele z serii 5600 to powyżej 600zl.
  • Starszy Mudman, Riseman czy zwykle DW 6600 spokojnie daje rade i koszt to 200-300 zl. Co najwaniejsze ma przydatne funkcje czego Luminox nie posiada
  • Tylko, ze to dwa różne typy zegarków. 
  • Macie rację z tym, że Luminox właściwie nic tam nie ma, zastanawiałem się tylko nad ich wytrzymałością, skoro "nic" nie mają tyle kosztują.
  • Tryt. To jest cała magia :)

• Zdecydowałem się na Casio G Shock GW-M5610-1ER (waveceptor i tough solar)
    image
  • Sikor bardzo fajny, ale cena koszmarna... :(
  • ten i tak jest jeszcze tani :), jest jego brat, ładniejszy, ale i sporo droższy ;(
  • kupiłem Casio 5610 za naprawdę dobrą cenę, nie w sklepie, ale był nieużywany. Przekonałem się o tym jak po kilku dniach, w pewnym miejscu, lekko "wypolerował" się od rękawa.

"Kilka" postów wcześniej, Blatio zaprezentował starego Timexa, który w dalszym ciągu funkcjonuje. Mój stary Timex Ironman został zakupiony w 1999 i wiele przeszedł w tym zasadniczą służbę wojskową. Wczoraj zadałem sobie trochę trudu żeby go znaleźć i ku mojemu zdumieniu dalej działa, po 14 latach!!! Postanowiłem kupić baterię, nato strap i będę go dalej eksploatował.
    image
    image

• Panowie mam pytanko co do zamieszczonego na poniższych zdjęciach Mudmana gw 9300gb, czy to może być podróba??
    image
    image
    image
    image

• szkoda, ze zdjęcia brane z neta :P,
  • to jednak podroba ma light po innej stronie niz inne g shocki
  • Jest to podróbka
  • Paskudna i obrzydliwa podróba. Oryginał powinien wyglądać tak:

image

Nie trzeba się zbytnio wpatrywać, bo różnice widać od razu. A napis "Carbon Fiber" na pasku oznacza, że pasek wykonany jest z włókna karbonowego. W oryginale widać to od razu, a w podróbce nawet zwykłych dziurek nie potrafią dokładnie odlać, bo mają kijowe formy wtryskowe.

image

Poza tym zegarek ma funkcję "Tough Solar" i "Wave Receptor" a podróbka ma tylko same napisy na pasku i nic poza tym. W oryginale widać też panel słoneczny otaczający wyświetlacz, a podróbka ma w tym miejscu zwykły plastik. No i sensor nie działa w podróbie, bo go po prostu tam nie ma. Tak rozbudowanego i zaawansowanego technicznie zegarka nie powinni podrabiać, bo to bez sensu. Trzeba postradać zmysły, aby dać się oszukać w tym przypadku.

• Taktyczny garmin

A czas baterii.. 

Up to 50 hours (GPS mode); 3 weeks (sensor mode); 5 weeks (watch mode)

Zeby taki zegarek byl wodoszczelny to trzeba chyba baterie w serwisie wymieniac.  Bo przy takiej wymianie wymienia sie uszczelki? No i wymiana  co 5 tyg ( w najgorszym razie co 2 dni? ) .  To jak ladowanie smartfona...

Moim zdaniem Gshocki bija na glowe taktycznowc tej zabaweczki.  

• Wole poczciwego gshocka, albo każdy inny zegarek, bo ten czasomierz jest poprostu nie praktyczny.   
  • Witam,z zegarków taktycznych ,jedna z najlepszych marek jest fińskie Suunto.Posiadam model Vector od jakis 5 lat i nie zamienił bym go na żaden inny :) Ten model możecie zobaczyć np na nadgarstku Bob Lee Swagger a w filmie Shooter :)
  • Taktyczny pasek do zegarka.

image

image

• Obiecane zdjęcia moich zegarków.Resztę mam nie przygotowane do ekspozycji/brak czasu/.Ostatnie 4 noszę na bieżąco.imageimage   image
  • NO niezła kolekcja !!!
    =D>
    podoba mi się ten niebieski na ostatnim zdjęciu (orient)
    pozdrawiam
  • Tak to Orient blu mako.Jeden z moich ulubionych.
  • ciekawe ciekawe :D

• image

Coś dla lubiących tiger stripe :)
  • Fajny. Jest też wersja pustynna ;-)

image

A ja z kolei zastanawiam się bardzo mocno nad zakupem czegoś takiego. Bardzo lubię takie prostackie "kwadraty".                                                   Dla mnie czym mniej bajerów, tym lepiej.

image

image

A tak wygląda na łapie...

image

image

image

• Benrus DTU-2A/P  1966 rok. produkowany pomiędzy 64, a 69 rokiem. Zamieniony na GG-W-113 w 1969 roku.

FED. STOCK NO.
    6645-066-4279

MFG. PART NO. XZ 73065
    CONT. NO.  FWAFB4/VB207310
    SERIAL NO.  091227
    DATE: OCT 1966
    image
    image
    image
    image
    image
    image
    image
    image

• Bardzo możliwe, że:

This is an authentic Benrus DTU-2A/P  MIL-W-3818B Military
    wristwatch which was belonged to a previous crew member while servicing on
    the 463rd Troop Carrier Wing in the United States Air Force during the Vietnam
    War.
    On July 1, 1967 all USAF troop carrier units were redesignated
    as "tactical airlift" and the 463rd became the 463rd Tactical
    Airlift Wing, while its squadrons became tactical airlift squadrons.
    The 463rd was assigned to support
    forward field operations in III Corps, which was the most difficult of
    airlift assignments in the 1966-67 time period.

The Tet Offensive of 1968 and the
    simultaneous siege of the Marine Combat Base at Khe Sanh placed 463rd
    crews in the most dangerous conditions faced by airlifters during the
    period of US involvement of ground troops of the war.

Ile w tym prawdy? Nie wiem.
  • Zastanawiam się bardzo mocno na zakupem takiego g-shocka. Ale niestety jego cena jest dosyć wysoka. Coś ok. 1000 zł. :-(

image

• Aj waj, DW-5000 w jakiejś limitce... Najs, najs. Też bym przytulił, ale może niekoniecznie w tych czerwonawych odcieniach, tylko w podstawowym. Niestety, cena zabójcza. Zegarek co prawda kultowy, ale funkcyjnie identyczny z bazowym DW-5600E za 200 zł :P
  • Zgadza się, to jest właśnie limitowany DW5000 wypuszczony na rocznicę 30-lecia powstania swojego pierwowzoru, czyli DW5000 z 1983 roku. I nie należy go mylić z DW5600, bo to co innego. W starym DW5000 była stalowa koperta, zakręcany kluczem gruby dekiel i zegarek był "made in japan". W natomiast w DW5600 koperta jest plastikowa, cienki dekielek przykręcany na cztery śrubki i pochodzi on z Tajlandii lub Chin. Stąd cena jest niska i od dobrych paru lat można go kupić bez problemu prawie wszędzie. I właśnie przez tą swoją przystępność nic fajnego w nim nie ma, choć to przyzwoity zegarek. No i nawiązujący przynajmniej z przodu do starego dobrego i japońskiego DW5000 ;-)

image

Oni chyba co 5 lat wypuszczają te limitowane edycje. Tak wyglądał zegarek na 10-tą rocznicę, czyli z roku 1993. Nie było  jeszcze wtedy iluminacji, więc podświetlany był tak samo jak oryginał, czyli zwykłą małą żaróweczką.

image

image

image

• Nie tyle żaróweczką, ile diodą :) Jest podobno trwalsza i żre mniej energii niż nowocześniejsza elektroluminescencja.
    Ja to bym chętnie uwidział, jakby zrobili reedycję DW-5400 / DW-5700, ale w jakiejś rozsądnej cenie, choćby z plastikową kopertą i deklem na śrubki, jak w DW-5600E. Brałbym za sam wygląd. Inna sprawa, że starego DW-5400 już mam :)
  • Był sobie kiedyś taki Citizen...

image
  • Oj, szukał, szukał... :D
    Nawet wiemy kto ;)
  • Tylko go już nie ma w naszym gronie :P
  • Ale może czyta, więc jakby co, to pozdrawiamy :)
  • ~Blatio

To ten co do Ciebie podskakiwał? ;-)
  • Jedyny, którego nie ma w gronie, nikt inny nie zasłużył sobie na taki przywilej. 
  • @ Falkland - nie tylko. Mniejsza z tym. Było, minęło, rozdział zamknięty. Nie będziemy obgadywali nieobecnych za plecami :P