Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Swego czasu też zamierzałem kupić kurtkę Helikona. Mam 172 cm wzrostu i (wówczas) 104 cm w klatce. Rozmiar S był na mnie idealny. Może być tak, że przy Twoich wymiarach będziesz w tej kurtce "pływał". Wydaje mi się, że bez przymiarki się nie obejdzie... 
    Pomyśl może o kurtce kontraktowej w rozmiarze Small Regular; taka powinna być na Ciebie dobra.
  • No nic, muszę znaleźć  troche czasu i wpaść do najbliższego sklepu z militariami, albo przypakować trochę klate :)
  • Przypadkowo znalazłem ciekawą informację. Otóż "Times Daily" z 1 maja 1979 roku, gazeta wychodząca w północnej Alabamie, zamieszcza ogłoszenie firmy Winfield Manufacturing Co. z Cherokee AL, która poszukuje doświadczonych mechaników, doświadczonych i niedoświadczonych operatorów maszyn do szycia, kierowników, oferując wszystkim równe szanse i dodatkowe świadczenia. Czyżby Winfield (zakłady w Winfield, Burnsville, Golden) połączony z Cherokee Industries Inc. koneksjami biznesowymi i rodzinnymi wchłonął w końcu mniejszego i słabszego partnera?
  • Kolego Wojtas, w takim rozmiarze jak szukasz to w cenie sklepowej kurtki której szukasz możesz zdobyć kontrakt w bardzo przyzwoitym stanie w bardzo przyzwoitej cenie, więc moje zdanie takie żebyś nie pchał się w kopie a poszukaj kontraktu i nie będziesz żałował.
  • ~Wojtas

Nie baw się w polską kopię, bo to straszna lipa. Byłem ostatnio w sklepie Militaria.pl coś kupić i przy okazji ją pomacałem. Bo tak się nią tutaj niektórzy zachwycają, że aż byłem ciekaw tego fenomenu. Gadają że lepsza niż Alpha, że lepsza niż Propper i że w ogóle Helikon to najlepsza kurtka cywilna na świecie... No i masakra i syf. Kurtka jest strasznie miękka, jak bluza BDU. Materiał gruby tak samo jak w cywilnej Alphie, ale miękki jak w koszuli flanelowej. Nie wiem z czego oni to tkają ale to jakieś nieporozumienie. 

Tutaj masz kurtkę dla niedużego faceta. Stan magazyn, kontrakt i cena 199 zł. W tym momencie chciałbym być Tobą :D 

http://allegro.pl/nowa-kurtka-m65-olive-zielona-usmc-us-army-i3258646874.html

A długość short powinna być dla Ciebie dobra, chyba że chcesz mieć parkę ;) 

• Falkland, po-pie-ram. Dwie kurtki, obie po dwa lata. Podróbka nadaje sie tylko na szmaty, a po Goldenie, po tych dwóch lat nie widać żadnej różnicy. A chodzę w niej "bez litości" ;)
  • Mam tyle samo centymetrów wzrostu co kolega Wojtas i uważam, że rozmiar Regular jest na mnie w sam raz. Dla wyjaśnienia - mam też parkę w rozmiarze Small i ona jest sporo, sporo dłuższa niż kurtka Regular. Z kolei kurtka Short ledwo co zasłania mi nerki i wiatr hula w okolicach rzyci - a tego nie lubię. :p
  • Miło posłuchać opinii doświadczonych "Emkowców" ;). Ja dopiero chcę zacząć moją przygodę z tą kurtką, dlatego przemyśle na spokojnie ten wybór, tak żeby przypadkiem potem nie nabluźnić na M65 :).
  • To ja ci dam inna radę jeszcze, wiesz jak wygląda m-ka i dokąd sięga, poprostu z dobrego serca pomierz swoją najwygodniejszą kurtkę jesienno zimową i wtedy może rozjaśni ci się rozmiar, znając podstawowe wymiary rękawy, klata, długość, jesteś już w stanie się dobrze w rozmiar wstrzelić, praktycznie bez mierzenia.  
  • Tak dla upewnienia się 'bezimienna emka" to kontrakty bez nazwy producenta ze "srebrnymi" zamkami? :)
  • "Bezimienna" to kurtka bez nazwy kontraktora, niekoniecznie ze "srebrnym" zamkiem
  • Ok, dzięki za info :) Sądziłem ze tylko srebrne bywają "bezimienne"
  • To jeszcze na szybko...kontrakt?
    image
  • Kontrakt :)
  • No to sobie zaklepałem ta kurteczkę. Czekam aż przyjdzie :)
  • Bardzo Ładna :)

\m/
  • 2 klasyki ;)

• McM, Lukabest: pytanie na śniadanie: koledzy czy dojechała emka DSA-1-8666?
    McM: Andrzej, chwała "bogom", że stworzyli płytę CD, bo anologa byś nie włożył do kieszeni emki (no chyba, że do tej "górskiej" 43-ki z kieszenią na plecach)
  • Ogo2 - Piotrek - no już podobno paczka jest :)

• Witam.Oto wspomniany wyżej kontrakt.Stan kurtki: nowa.Pozdrawiam
    imageimage
    image
    image
    imageimage
    image
  • Znaczy sie pierwszy kontrakt ?
  • Słowo stało się ciałem. Dzięki, Marek. Możesz powiedzieć coś więcej o kurtce? Jakie napy? Czy są jakieś różnice w stosunku do bezimiennych z 1966 roku? Conmar w stójce jest złoty, czy to tylko złudzenie? Marek, pozdrowienia i jeszcze raz wielki dzięki. To wielkie odkrycie: kontrakt z 1965 roku.
  • No i McM wygrał zakład o suwak: srebrny CONMAR, ja stawiałewm na CROWNa, no i ciekawostka srebro+złoto razem ! Andrzej mam na to wyjaśnienie - numer kontraktu z trzema szóstkami... to diabelska kurtka
    ósemka z przodu to znak nieskończoności...
    Lukabest: Witaj Marku, jaki rozmiar?
  • ~mcm,ogo2
    Witam.Postaram się opisać kurtkę i wysłać wiecej zdjęć na priv w czasie weekendu.Kurtka ma dwa zamki Conmar, srebrny i złoty ,jest w rozmiarze medium regular.Metka z rozmiarówka,podobna do znanej nam już metki z M51.Pozdrawiam
  • Ładna - chciałbym ją zobaczyć :) - Lukabest daj znać kiedy bedziesz
    mcm - Trzeba zmienić bazę danych!!!! :)

• Rozmawiałem z Markiem. Wyjechał. Więcej informacji przekaże w niedzielę w nocy.

Piotrek: "Diabelska kurtka" - doskonały pomysł.

Piotrek z lasu: Pamiętam o tym.

Dzięki. Pozdrawiam.
  • Kurtka super!!! Marek mówił że już kiedyś miał taką z dwoma zamkami (srebrnym i złotym)!!!

• Naprawdę diabelska!
  • po prostu diabelska >:)
    McM: Andzej, zamieścisz w bazie również tą prototypową T-63-5 ? Rok nie znany, wychodzi że 63 lub 64
  • Oczywiście. Stanton informuje, że T-63-5 przechodziła od października 1963 roku przez cały rok 1964 fazę prób i eksperymentów. Piotrek, diabelską dać w bazie na pozycji 2, za eksperymentalną, czy na pozycji 1 - wtedy eksperymentalna byłaby na pozycji zero? Jakie jest Twoje zdanie?

Zero to eksperymentalna, diabelska na jedynce. Howgh!
  • A mnie ciekawi kto będzie właścicielem tego "demona" >:)   ....no, może Marek zatrzyma.... ją.... sobie!

Pozdro
  • Mnie ciekawi, jaką cenę ta kurtka osiągnęłaby na allegro albo e-bayu. Pewnie byśmy się zdziwili... :D
  • Cześć, Andrzej. Cześć, Krystian. Zwróćcie uwagę, że Marek przekaże bliższe informacje o "diabelskiej" w niedzielę o północy. Będzie się działo!
  • McM: Andrzej, Twoja propozycja  ma sens, pozycja "zero" dla prototypowej, brzmi rozsądnie, pozycja 1, dla DSA 1-8 >:) >:) >:)
  • i zapachniało siarką...
  • jak już o muzyce mowa,  ja właśnie słucham polskiej kapeli - taki alternatywny rock - Riverside płyta Shrine of New Generation Slaves - polecam jak ktoś lubi np. Porcupine Tree
  • ~ziomek_z_lasu
    Kurtka M51 ,która oglądałeś przy okazji oceny DSA1.....należała do chorążego 15th Army wg. informacji od uzyskanej od sprzedającego
  • Kurtka super! z zielonym Talonem i obszyta -  jakby co to ją zamawiam :)
    A dsa-1-8666 idealna!! :) ... \m/
  • No tak widziałem ją dzisiaj! jest super - materiał sztywny - przepiękna!
    Lukabest pokazał mi 3 kurtki w stanie nowym - M51 obszyta , m65 dsa-1.., Alpha z 73 nowa ...
    a nadchodzą jeszcze ciekawsze :)
  • ~ziomek_z_lasu
    Korekta do poprzedniej informacji:
    to XV Korpus III Armii
  • mcm Andrzej
    Pytaj Marka... :) dzisiaj pojechał po nowe
    mnie spodobała się ta M51 z naszywkami MR stan nowa! z pięknym malowanym Talonem - firma Sportmaster

• Ziomek: M51 firmy Sportsmaster? Ciekawe, a jaki to numer kontraktu, dopiszę doi mojej mini bazy.
  • No nie wiem - jakby Marek wrzucił zdjęcia jak wróci - z tego wszystkiego zapomniałem  - ale kurtka super!
    @-)
  • Witam Kolegów
    ~ziomek_z_lasu
    Kurtka M51 o której piszesz to Southern Athletic Co.Inc.,kontrakt nr 8316 z 1956 ,zielony Talon.Taką samą kurtkę ma w swojej kolekcji Piotrek
    ~mcm,ogo2
    Pierwsze wrażenie .....to kolor.Klasyka w najlepszym wydaniu.Mocny intensywny OG 107, bez dodatku szarości ,ale nie jest to  OD!. Porównałem ta kurtkę z wieloma innymi i odcień jest porównywalny do SoSew Styles z 1968,1969 ewentualnie Bonhama  z 1968.Popularna  Alpha 73-C-0856 ma wiecej szarości w odcieniu.Drugie pozytywne wrażenie  to odszycie.Szwy równe,dokończone,napy w patce kieszeni składają się idealnie.Wszystkie niteczki poodcinane.Oczywiście kieszenie ,białe,bawełniane a napy firmy DOT.Kieszeń kaptura też ładnie wykończona ,nic się nie pruje, nie strzępi. Sam materiał gładki,pancerny,bez meszku ,podobnie jak we wspomnianych wyżej kontraktach.Podszewka zielona, w odcieniu kurtki. Za chwilę zrobię zdjęcia i prześlę zainteresowanym kolegom na priv do poszerzenia archiwum.Podsumowując :to kontrakt ,który jest w czołówce najlepszych znanych nam kontraktów.Pozdrawiam
  • Dzięki, Marek. Jestem Ci wdzięczny za wiadomość, którą piszesz w nocy po długiej podróży. Kurtka jest wspaniała. To prawdziwy biały kruk. Czy nie będziesz miał nic przeciwko temu, że informacje o niej, które podałeś, wstawię do "Bazy"? Marek, pozdrawiam Cię, dobranoc.
  • panowie szacunek ;) **==
  • Szacunek dla Marka. Jego informacje o emkach są bezcenne.
    Devil - pozdrowienia.
  • ~mcm
    Andrzej,jeżeli uważasz ,że są to ważne informacje- to wykorzystaj je .Pozdrawiam
  • Marek, dziękuję, "Baza" bez informacji o "diabelskiej" byłaby jak Stonesi bez Jaggera. Pozdrowienia.
  • McM: Andrzej, najzabawniejsze jest to, że chciałeś rok temu zakończyć pisanie bazy, dobrze zrobiłeś... że się wstrzymałeś...  kto wie, jakie jeszcze ciekawostki przyniesie jutrzejszy dzień... tydzień, może nawet i przyszły rok...