Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Marek, jak wypada kurtka Winfielda z 81 roku w porównaniu z tą z 76 roku?
  • Sensacyjna wiadomość! Winfield z 81 roku jest spoko - powiedział mi dziś Marek ("Lukabest"). Więcej na ten temat pewnie powie on sam, jak znajdzie chwilę wolnego czasu w przygotowaniach do Sylwestra. To miły akcent na koniec roku. Wszystkiego najlepszego. Dobrego, spokojnego, emkowego Nowego Roku!
  • Cześć Andrzej! ....No właśnie koledzy! Wszystkiego naj w Nowym Roku! Spełnienia marzeń, również tych głęboko ukrytych.
    Niech ten nowy rok nada życiu nowych smaków,słodyczy i emek :)
    Korzystajmy z życia ile nam tylko starczy tchu!!! Pozdrawiam Andrzej
  • Cześć, Andrzej. Zdrowia i spełnienia marzeń! Niech Nowy Rok będzie piękny i czuły dla nas jak nasze kurtki. Serdecznie pozdrawiam.
  • Witam
    Dokładnie tak jak napisałeś Andrzeju (mcm).Całkiem porządna kurtka z tego Winfielda rocznik 1981.Ładnie odszyta,sprawdzone u innych kontraktorów detale...podobna  do Goldena,DPSC z początku lat 80' tych.
    Andrzej (Lobo 47)......100% "mint" m51 w twoim rozmiarze..medium long....masz coś takiego?
    Wszystkim kolegom ,wszystkiego najlepszego w Nowym 2013 Emkowym Roku.Pozdrawiam Marek
  • Cześć Marek!......dzięki za pamięć o kurtce.. szukam L/L..zrobiło się ciasno ;) ale tragedii nie ma!.... "wytrzepałem"  się
    też teraz z kasy,muszę przełożyć zakup na późniejszy termin :(  Pozdro
  • Pewnie nie wyłuskałem tego na forum, od kiedy zaprzestano produkować kurtki z charakterystycznymi trójkątami na końcu mankietów? 1990 rok?

• We wszystkich kurtkach M-65 OG-107 są trójkątne wypusty w rękawach chroniące zewnętrzną część dłoni. Natomiast część egzemplarzy kurtek M-65 desert i woodland
    wyprodukowanych w 1999 roku nie ma tych trójkątnych osłon na dłonie. Nie wiem, jak było później. Ktoś powinien to zbadać.

• UCP nie ma na pewno ;)
  • Cześć Andrzej, i pozostali koledzy.
    Prawdopodobnie była to kolejna (upraszczająca konstrukcję a co za tym idzie i koszt) modyfikacja. Golden woodland rocznik 99 już nie ma storm flapów.
    PS
    Czy Twój DPSC z 83-go ma suwaki Serval (komplet) czy General lub jakiś mix? Bo ten, który kupiłem ma obydwa Serval i tasiemkę od suwaka głównego nylonową (jak w woodlandach z lat 90-tych) a nie bawełnianą no i oczywiście 2 metki.

• Cześć, Piotr. Zamki Generale, 2 metki, taśma do pociągania zamka - bawełniana. Pozdrawiam.
  • ~mcm,
    Czesc Andrzeju.Mialeś kiedykolwiek lub masz kontrakt SoSewStyles rocznik 1969?Czy ktoś z kolegów mial tą kurtke w rękach?
  • Dzięki za odpowiedź. Desert z 1999 roku, takze ich już nie ma

• Cześć, Marek.Tak, DSA 100-69-C-0818 - zamki Rapid, napy P, zielone kieszenie, sznurek na dole, materiał już sprany, ale widać gołym okiem, że nie odbiega od tkaniny, z której uszyto Alphę DSA 100-69-C-2317. Pozdrowienia.

Oto So-Sew Styles DSA 100-69-C-0818:

image
  • ~mcm
    Andrzeju,dokladnie to potrzebuje pilnie info o kontrakcie DSA........2483.Paradoks-mialem w rekach setki kurtek polowych-nigdy SoSew 69.Jak oceniasz kontrakt 0818 ?Jaki material?jak odszyta?
  • Marek, So-Sew DSA 100-69-C-0818 jest bardzo podobna do Alphy DSA 100-69-C-2317. Obie kurtki, które posiadam, są już sprane (trudno ocenić, jaki był odcień oliwki - jaśniejszy czy ciemniejszy), ale ciężar materiału jest taki sam. Jakość szycia też bardzo podobna, powiedziałbym, że So-Sew jest staranniej wykończona "w środku". Krótko mówiąc, klasyczna emka z końca lat 60.
  • Ok,dziękuję Andrzej.Zobaczymy za jakiś czas,Pozdrawiam i do zobaczenia wkrótce.
  • Mam kilka informacji na temat mojego kontraktu o którego pytałem stronę wcześniej, niestety chyba muszę dołożyć swoje pare groszy do niepochlebnej opinii o Winfieldach, nie można powiedzieć że kurtkę traktuje jakoś brutalnie, staram sie za nic nie szarpać, a mimo to odpadł mi już drugi nap od kieszeni...  
  • imageSzybkie pytanie do zacnego grona.Kontraktowa Alpha??Według mnie ma wszystko co mieć powinna ale proszę o wasza opinie.Z góry dziękuję i pozdrawiam.image
  • Nie wiem czemu takie duże zdjęcie.Jakby co to bym prosił o zmniejszenie ,na bakier jestem z komputerem.
  • ~apache
    Kontrakt  Alphy  z 1980 r
  • Zgadza się wsjo masz 33 letnią kurtkę :P, zmyliła mnie nie wyraźna metka :P, a zdjęcia automatycznie minimalizuje, image do strony bo mi się wyświetlają normalne w ramce, na przyszłość pamiętaj by edytować posty.
  • Będe pamiętał na przyszłość.Zrobię w odpowiednim wątku małą przezentację.
  • Mcm Andrzej!
    Super kurtka - unikalny kontrakt - czy mógłbyś pokazać zdjęcie zamka - może to oksdowany serval?
     pozdrawiam
  • Mcm Andrzej! Kapota jest ekstra git :) .....czas chyba dokupić jeszcze jeden wieszak ;) .Pozdrawiam
  • McM: Gratuluję Andrzej nowego zakupu, ciekawa kurtka i ciekawe nazwisko byłego właściciela kurtki. Pozdrawiam.
    PS
    Contract 8025 był po 8118 czy odwrotnie (w "bazie" pierwszy wpisany jest 8118)
  • Mnie się wydaje że 8025 był pierwszy :)
  • Mcm
    Andrzej - a czy guziki mają odcień brązowy - te najwcześniej produkowane?
  • Contract 8025 wygląda na rok 1966, , suwak główny Serval i w stójce Rapid razem w jednej kurtce, może  to nie dowód ale jakiś znak, że suwaki oznaczone (i główne nazywane) Rapid to też wyrób Servala, dyskutowaliśmy kiedyś o tym. Kupiłem niedawno srebrny suwak do emki M65 sygnowany na dolnym elemencie Serval a maszynka ze stylizowanym zygzakiem nazywanym przez nas Rapd. Zamek nowy stan magazynowy.
    image

• To by sugerowało że contract 8025 - może być z 66 roku - te guziki - wszystko jest takie same jak w mojej m65 oprócz zamka w stójce - u mnie conmar
    image
    image

Ogo2 - fajny zamek
  • Czesc Andrzeju
    Dziekuje za zdjecia
    Piotrze
    Mssz pewnosc co do zamka,ze nie jest to wspolczesna produkcja?
  • Lukabest: Odnośnie suwaka to oczywiście 100% pewności nie mam, wygląda na oryginalny.
  • Zamek wygląda na oryginał? - może to także dobra kopia
    tu kopie zamków
    http://www.mash-japan.co.jp/oversea/cgi-bin/plist-eng.cgi?cno=17
    pozdrawiam
  • mcm.Czy kurtka 8025 ma z tyłu szew pojedynczy nie wzmocniony?czy może ma składanie do środka i przeszycie?Wygląda to wtedy jak swego rodzaju wzmocnienie ,widziałem taką M65(nie miała metek)Tylko raz widziałem coś takiego w kurtkach M65.image
  • Cyps69: Ten fragment kurtki, który widać na zdjęciu, jest, myślę, typowy (trzeba by to dokładnie zbadać). W każdym razie emka 8025 nie różni się pod tym względem od innych, to znaczy: ja nie widzę różnicy. Może nie rozumiem dobrze Twego pytania.

Teraz to widzę. Obejrzałem jeszcze raz swoją kurtkę. Masz rację, jest różnica w porównaniu do innych emek. W 8025 widać to "wzmocnienie", o którym piszesz.

Emka DPSC 8118 też to ma, natomiast kurtka DPSC z 1983 - nie. Zrobię fotkę, jak to "wzmocnienie" wygląda.

• Dzięki mcm.Dodam jeszcze, że kurtka miała ślad po metkach(małej na plecach,dużej z boku kurtki),kliny w rekawach,białe kieszenie.Zamki:przy kołnierzu Rapid,główny maszynka siódemki, skuwka Serval.Oba zamki oksydowane na prawie czarny kolor.Pozdrawiam
  • To najprawdopodobniej była emka DPSC 8118. Podany przez Ciebie opis dokładnie się zgadza z danymi charakterystycznymi dla tej kurtki. Pozdrowienia.
  • Dzięki mcm.To co Pan zauważył jest to odkrycie Pana.Mnie chodziło o inny fragment .Na zdjęciu powyżej w lewo w bok.Gdy pisałem poprzedni wpis nie było jeszcze fotki.
  • haha, niedawno na ślubie siostry swoją M-kę (a dokładniej bardziej obszerną kopię Helikona) miałem zarzuconą na gajerek :) coś w ten deseń właśnie :)
    ma się to wyczucie mody cooo ? ;)
  • ano, ja tak noszę od paru lat...
  • Tylko to nie my trzepiemy na tym kasę...... plagiatem mi tu śmierdzi...

• bo My pionierzy robimy to za darmo, z zamiłowania....a ofiarę składamy na ołtarzu dobra społecznego:):)
  • Które kurtki M65- desert są trudniej do dostania,  ze storm flapami czy bez?

• Ja mam pyt. dot. kamuflażu.
    Jakie jest prawdopodobieństwo powtórzenia kamuflażu w Woodland ?

Całkiem przypadkowo wpadłem na fotkę kurtki (pod adresem http://www.reforger.de/en/us-woodland-bdu-m65-jacken/344-m65-field-jacket-woodland-small.html), która od razu skojarzyła mi się z moją - dzisiaj nabytą (ALPHA, naszywka na ramieniu i nad lewą kieszenią).
    Zauważyłem jeszcze jedną rzecz dot. właśnie kamuflażu:

Woodland "z neta":
    image
    Moja M-ka:
    image

Tak dla formalności jeszcze.
    Metka tej "z neta":
    image
    i mojej:
    image

Ciekawe jak w ogóle powstaje taki kamuflaż.... pewnie jakaś wielka matryca.... jest jakiś przyjęty wzór? norma ?

ps. z prawej strony w sumie tez widać jakieś podobieństwo, jak zadaję jakieś kretyńskie pytania to sorry, grypa mnie dopadła i się trochę nudzę :)

• Slawkowski! Obejrzyj ten filmik...coś o produkcji kamuflażu! Pozdrawiam i szybkiego powrotu do zdrowia!
    W końcowym etapie produkcji materiału na filmie jest chyba pokazany proces impregnacji!

• czadzik :D 
  • Mam pytanie. Kolega przymierza się do kontraktowej m65, tyle że potrzebuje rozmiar XL...da się coś takiego w tym rozmiarze w ogóle dostać...no i jakie są ceny (podejrzewam, że ani łatwo ani tanio nie będzie).
  • Tanio nie bedzie ale gdyby chcial kupic srebrna emkę w stanie "mint" może zadzwonić.....
  • ok. spoko. Mam do Ciebie telefon. Przekażę i niech decyduje. Rozumie, że XL-lki były produkowane?