Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Puki co mi się nie spieszy ze mianą stanu cywilnego, ale wyciągnę wnioski na przyszłość, jak kobitę do tego przygotować (że mam więcej kurtek butów spodni bluz itd niż ona), a czemu się dąsają z powodu, o którym już wspomniałem, jak by była zachowana równowaga pewnie ona kiecke ty mundur to pewnie było by lżej :D  . Piszcie piszcie dalej jak wyciągam w nioski , chyba nie tylko mi się to przyda :D 
  • Wracając do tematu emek, znalazłem w woodlandzie American Apparel z 93-go roku ukośnie szyte wzmocnienie suwaka ( rygielek), czyli doszła czwarta firma, która tak wzmacniała listwy/taśmy suwaka przy stójce, nie  wiem jak było w oliwkowo-zielonych kontraktach tej firmy.
    image
  • Witam wszystkich wielbicieli EMek i militarnych ciuchów.

Jestem Paweł (dla kumpli Korba) z Warszawy, 43 lata. Tutaj jestem nowy, a zjawiłem się dlatego, że właśnie zakupiłem sobie czarną EMkę produkcji Helikona. Wiem wiem, nie ma się czy chwalić. Ale jak dla mnie jest wystarczająca. Poczytałem troche to forum, przyjrzałem sie fotkom i mojej kurtce, i ze zdziwieniem stwierdziłem naprawdę sporo podobieństw do oryginału i dbałości o szczegóły w wykonaniu.

A trochę militarnych szmat w życiu miałem.  

Ale mam też kilka pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi, bo musiałbym chyba przeczytać wszystko. A zajęłoby mi to czas chyba do Wielkanocy.

Więc po kolei:

1. Czemu służy jeden guzik naszyty na zewnątrz na klapie przykrywającej zamek, u góry, prawie pod szyją?

2. Czemu służą trzy guziki na podpince, po lewej stronie, naszyte równolegle do dziurek w które wpina się guziki przyszyte do kurtki?

3. Czy EMki od początku swego istnienia miały rzepy/velcro na taśmie do spinania kołnierza, do regulacji szerokości mankieta i do mocowania tych chowanych do wewnątrz szpiczastych ''wypustek'' rękawów?

Pytam o to, bo generalnie nie lubię velcro i jeśli było to kiedyś rozwiązane jakos inaczej (na guziki lub napy) to być może pokusiłbym się o przeróbkę.

Dzięki z góry za pomoc i proszę nie krzyczeć, że ''było!'' bo nie jestem w stanie odnaleźć interesujących mnie szczegółów.

Pozdrawiam,

Korba 

• ad 1. Do przypięcia ocieplonego, obszytego sztucznym futrem, kaptura od parki M-65.
    ad 2. Do zapięcia podpinki jak swetra.
    ad 3. Emki M-65 miały zapięcia mankietów i kołnierza na taśmę velcro, natomiast emki M-43 i M-51 - na guziki.
  • Dzięki za info.

W międzyczasie wyczytałem, że velcro jest znane od 1941 roku. Do tej pory myślałem, że weszło jakos w latach 70tych- nie wiem czemu :) Dlatego się zastanawiałem, czy M65 od początku istnienia miały w użyciu rzepy. Ale skoro tak, to przy nich zostanę, choc jak napisałem wcześniej- nie lubię rzepa.

I zastanawia mnie czemu we współczesnych mundurach jest tak dużo rzepa, którego w ciszy otwiera się ze straszliwym trzeszczeniem i do którego czepia się wszelki syf i farfocle.

Nie ma to jak staromodne mocno przyszyte guziki, tudzież napy czy klamry/sprzączki.

Ale ja to staromodny jestem ;)

Pozdrawiam,

Korba  

• Witam jestem nowy na tym forum i planuje kupić m65. Mam jedną na oku i chciałbym się upewnić czy jest kontraktowa bo zależy mi na właśnie oryginalnej. Mam zdjęcie metki, ale nie w postaci linku i prosiłbym o opinie czy to kontrakt czy nie. 

image

Chętnie wysłucham waszych opinii co do zdjęcia.

Dziękuje z góry i pozdrawiam.

Posty edytujemy, a nie dublujemy, a oprócz tego zapraszam do zapoznania się z instrukcja wrzucania zdjęć http://m65.org.pl/forum/discussion/18/instrukcja-dodawania-zdjĘc#Item_1

• Według mnie nie , nie widać numeru kontraktu , no i te trzy poziome linie . Raczej cywilna . Ale poczekaj na opinie bardziej obeznanych w temacie . pzdr!
  • Kamil696
    Cywilna Alpha.Jeżeli szukasz kontraktu w medium regular skontaktuj sie ze mną w czwartek po godź.16 ,otrzymasz inf.o rocznikach i kontraktorach.Pozdrawiam

• Na zakończenie tematu ściegów wzmacniających listwy suwaka głównego przy stójce, (tzw. rygielek), zdjęcie tego fragmentu w Winfieldzie z 81-roku (fotka z aukcji), jak widać ścieg nie jest pionowy
    image
  • Ogo2: Dziękuję, Piotrze. Fotka potwierdza przypuszczenia, że firma Winfield Manufacturing Co. Inc. stosowała w emkach M-65 OG-107 poziome (w odróżnieniu od powszechnie praktykowanych - pionowych) zakończenie-przeszycie (to, co nazywasz "ryglem") taśmy zamka pod stójką. Ten charakterystyczny szczegół występuje jeszcze tylko w emkach Cherokee Industries, Inc...
  • Dzięki Andrzej, w sumie zaobserwowałem, że taki sposób wykończenia w emkach (OG107 i woodlandach), stosowały 4 firmy: Cherokee, Winfield, Golden i American Apparel.
    image

Zauważyłem, że nyco w woodlandach z lat 82-83 nie jest tej samej klasy co jego odpowiednik w odcieniu OG107, ciekawe dlaczego, różnice są widoczne "gołym okiem", tkanina wygląda jakby była zrobiona z lnu (patrz powyżej np. fotka woodlanda umieszczona przez Ziomka)
  • Potwierdzam spostrzeżenia Piotrka - nyco w woodlandach jest gorszej jakości - mechaci się
    image
    pozdrawiam
  • Mój Golden woodland z 96 r  jest w stanie magazynowym i nie był jeszcze prany a materiał już się mechaci , tak samo było w Centre mfg. Co. z 89 r w DCU 3 color i to do tego stopnia ,że powstawały na materiale bawełniane kuleczki.
    tu widać "kuleczki" na brzegu patki przykrywającej zamek
    image
    a tu po wewnętrznej stronie stójki
    image
    Mam z tą różnicą w materiale pewną teorię.Na metkach w oliwkowych kurtkach przy rodzaju materiału jest dopisek sateen czyli po angielsku satyna, natomiast w woodlandzie i w desercie tego dopisku na metkach już nie zauważyłem. Możliwe że przy produkcji kurtek w kamuflażach jak i w późniejszych oliwkach w których problem mechacenia się też występuje  zaprzestano procesu satynowania materiału i stąd ten problem.  
    dla przykładu metki
    image
    image
    image
    POZDRO :)
  • Cherokee Industries kontrakt DSA 100-77-C-1105, nie emka ale podpinka do emki M65, taka ciekawostka

image
  • Dzień dobry, cześć i czołem! Jestem wesoły lucek i mam do was garść pytań : )

Zakupiłem nie tak dawno temu M-k, trochę poszperałem, na tym przemiłym forum i doszedłem do wniosku ze odkrycie czy M-k jest kontraktowa nie jest takie proste jak by można sądzić : )

a więc, "kontrakt czy nie kontrakt, oto jest pytanie... " z chęcią dostarcze fotki, tylko prosił bym o poinstruowanie które elementy mam pstryknąć : ) 
    jeśli to nie odpowiedni temat to przepraszam za gafe i po upomnieniu czmychnę do innego : )

(aaa, jestem nowy a to moja pierwsza m-65 )

• zdjecia dodawac umiem : ) chodziło mi raczej o elementy kurtki które mam uwiecznić... 

fotka metki:
    image

Zamki są sygnowane nazwa "SERVAL", ten na kołnierzu jak i główny, oba zamki z mosiądzu. Napy są bez sygnatur, również z mosiądzu ale czernione.. i tak naturalnie chodzi mi o Olive Green 107 
  • Dzięki wielkie za ukrócenie moich obaw... mam już zakupiony kaptur, i myślę również o podpince (mam tą lekka "nowego" kroju ale w niej ciut zimno), zastanawiam się nad kupnem tego 

http://allegro.pl/ciepla-podpinka-kurtka-m51-m65-welna-biala-us-army-i2879337114.html

tu moje kolejne moje pytanie, będzie pasować? (rozmiarowo) czy to drogo? tanio? czy to koszerny kontrakt czy zużyta podróba?
  • i suwak Serval, niebyt pochlebnie się koledzy wyrażają o tym kontrakcie, ale jak dla mnie sam materiał jest bardzo solidny
  • a co jest nie tak z tym kontraktem? felerna partia? 
  • chodzi o szycie, ale inni nie widzą zbyt dużych odstępstw, w końcu to produkcja dla wojska (sam mam taką w rozmiarze MR i nie narzekam)
  • ogo2
    Piotrze,szycie to mniejszy problem.Miałem w rękach kilkanaście Winfieldów w tym 5-6 używanych.Używanego Winfielda z mojego doświadczenia moge pod względem jakości i trwałości materiału porównać tylko z kontraktem dla Vanderbilt z 1982 roku.Zostawiłem dla celów porównawczych jednego używanego Vanderbilta-bedziesz kiedyś w Krakowie zapraszam ,sam zobaczysz.Oczywiście nowy Winfield czy też cywilny,nowy  Winfield wyglądają całkiem przyzwoicie.Pozdrawiam
  • McM: Andrzej, Winfield DSA 100-76-0605 to taka "czarna owca" wsród emek, a właśnie, zakupiłem wczoraj książkę Alana D. Cirkera Ther Alpha Story w jakiejś księgarni w Stanach (pośredniczy  Amazon) za niecałe 100 zł z przesyłką, używana ale w bardzo dobrym stanie ale do świąt chyba nie dotrze a szykuje się parę dni wolnych.
    Lukabest: dziękuję, nie omieszkam odwiedzić, jak będę kiedyś w Krakowie
  • Piotr, za nowy egzemplarz zapłaciłem 100 dolarów. Pozdrowienia.
    Marek: pozdrowienia. Chętnie obejrzę tego Vanderbilta.
  • Vanderbilt bardziej znany z produkcji parek, wspomniałem, że miałem taką z roku 74-go szycie było OK ale zakończenia linek elastycznych nie były takie jak w sznurówkach i emkach, tylko potraktowane jakimś klejem, farbą czy czymś podobnym, , kurczę nigdy się nie spotkałem z taką oszczędnością, mam nadzieje że ich jedyny kontrakt emka M65, była w porządku (chociaz Lukabest przyrównał ja do Winfielda).
    Książkę Cirkera widziałem też na stronie Alphy cena nie była wysoka (trzydzieści kilka dolarów) ale przesyłka przekraczała chyba 2krotność ceny książki
  • Witam wszystkich .Kolega posiada m65 Vanderbilt 82r,kurtka jest używana kilka lat,nie widzę aby z materiałem coś się działo.Wygląda jak moja Alpha 80r,którą mam ponad 2lata.Szwy,nici,podobne,kilka małych różnic w szyciu.Może różnice w patowieniu kurtek wyjdą po następnych latach użytkowania.Pozdrawiam
  • Dałbyś radę zdjęcia porównawcze obu kurtek zrobić, byłoby miło.
  • Alpha 80r od Lukabestaimageimageimageimageimageimage  Zdjęcia Vanderbilt 82r kolegi postaram się wrzucić niebawem
  • Bardzo ładna M-ka - fajne naszywki
    **==
  • co myslicie o tym? warto się na to zasadzać? 
  • Lucyferek: kurtka jest sfatygowana, poza tym nie wiadomo, w jakim stanie jest zamek główny i jego dolne zwieńczenie (to newralgiczne miejsce w każdej emce). Przemyśl to.
  • Wg mnie jaka cena taki stan, zresztą trochę widać na zdjęciach, ale nie tyle znowu ile by się chciało.
    Ja bym jej nie brał nawet za cenę wywoławczą.
  • Vanderbilt  Shirt 82r (m65 kurtka kolegi)imageimageimageimageimageimage
    :)Moja Alpha 80r(róznice w szyciu)imageimage  :pojedynczy szew(boczny kurtki)image :rzepy przyszywane na różnej wysokości
  • Panowie jakie polecacie sprawdzone domowe patenty do przesmarowania metalowych zamków w M65. Ja znam patent ze świecą.
  • Gdzieś na allegro czasem się pojawiają preparaty w tubce do smarowania zamków, też pamiętam patent ze świecą ;) , ten Vanderbilt ma  ładny kolor w stosunku do Alphy , chyba ,że fotki były robione na innych ustawieniach
  • Kurtka m65 kolegi w realu ma patynę,która jest spowodowana częstym noszeniem i praniem kurtki.Ja swoją piorę rzadko,dlatego utrzymuje się kolor przypominający stan magazynowy.Mam jeszcze dwie m65(made in USA) czarną i niebieską,które noszę częściej.
  • Witam zacne grono.Mam na imię Paweł.Mam kontrakt woodlanda i zamiennik czarny.Szukam olivki w kontrakcie.http://allegro.pl/nowa-kurtka-m65-olive-zielona-usmc-us-army-gratis-i2884831437.html Ta kurtka z linku to jest kontrakt i czy wart jest uwagi.Jeśli pomyliłem działy to wybaczcie.Mam że tak napiszę bardzo ograniczony czas.Według mnie to jest kontrakt ale im więcej czytam to poprostu mam mętlik w głowie.No i te zamki , szkoda że nie metalowe.Jak się sprawdzają te plastikowe zamki??
  • Teraz doczytałem że to jest wersja short a ja potrzebuje regular. http://allegro.pl/nowa-kurtka-m65-olive-s-r-us-army-vietnam-podpinka-i2896453229.html ta tez mi się wydaje na kontrakt ale pewny nie jestem, wole fachowców zapytać.
    A tak na marginesie jakby ktoś miał albo by słyszał bądź natrafił na kurtkę w rozmiarze small-regular to myślę żebyśmy się dogadali:)
    Przeryłem całe allegro i naprawdę ciężko jest trafić te kurtki w tym kolorze.E - bay odpada bo języka nie znam niestety takze pozostaje nasze rodzime serwisy aukcyjne.
  • ta druga nie kontrakt
  • no właśnie też nie zauważyłem nr kontraktu.Jeszcze szybkie pytanie.Producent się podpisał: Winfield Manufacturing CO. INC.- produkt kontraktowy czy cywilny???
  • Był taki kontraktor, ale sama nazwa nie świadczy o tym, że kurtka jest na 100% kontraktowa.
  • Kolego apache
    Posiadam kontraktową m65 So-Sew  z 86 roku i plastikowe zamki sprawują się znakomicie :)
  • Mam dwie emki z plastikowymi zamkami i nie mam z nimi żadnych problemów. Są wykonane z dobrego i solidnego materiału. Chodzą płynnie i ładnie. Nie robią takiego wrażenia jak te metalowe ale są naprawdę też bardz dobre.
  • apache
    Jeśli na metce jest napisane:Winfield Manufacturing CO. INC.  to jest to wersja cywilna.
    Na kontraktach firma podpisywała się:Winfield Mfg Co Inc.
  • Na metkach kontraktowych kurtek M-65 firmy widnieją napisy: "Winfield Manufacturing Co. Inc." - na egzemplarzach kontraktu DSA100-76-C-0605 lub "Winfield Mfg. Co." - na egzemplarzach kontraktu DLA100-81-C-3462.
    Na metkach cywilnych kurtkek M-65 firmy widnieją napisy: "Winfield International" lub "Winfield International Ltd."
  • Apache - wrzuć może zdjęcie metki kurtki, to rozwieje wszelkie wątpliwości. Oprócz nazwy producenta ważny jest też numer kontraktu.
  • Krees
    To co napisał mcm rozwiewa wszelką watpliwość co do kurtek Winfielda :-)
  • Marek, Krystian, miło Was widzieć w dobrej formie i w wyśmienitym humorze. Pozdrowienia.