Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!
Witam wszystkich wielbicieli EMek i militarnych ciuchów.
Jestem Paweł (dla kumpli Korba) z Warszawy, 43 lata. Tutaj jestem nowy, a zjawiłem się dlatego, że właśnie zakupiłem sobie czarną EMkę produkcji Helikona. Wiem wiem, nie ma się czy chwalić. Ale jak dla mnie jest wystarczająca. Poczytałem troche to forum, przyjrzałem sie fotkom i mojej kurtce, i ze zdziwieniem stwierdziłem naprawdę sporo podobieństw do oryginału i dbałości o szczegóły w wykonaniu.
A trochę militarnych szmat w życiu miałem.
Ale mam też kilka pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi, bo musiałbym chyba przeczytać wszystko. A zajęłoby mi to czas chyba do Wielkanocy.
Więc po kolei:
1. Czemu służy jeden guzik naszyty na zewnątrz na klapie przykrywającej zamek, u góry, prawie pod szyją?
2. Czemu służą trzy guziki na podpince, po lewej stronie, naszyte równolegle do dziurek w które wpina się guziki przyszyte do kurtki?
3. Czy EMki od początku swego istnienia miały rzepy/velcro na taśmie do spinania kołnierza, do regulacji szerokości mankieta i do mocowania tych chowanych do wewnątrz szpiczastych ''wypustek'' rękawów?
Pytam o to, bo generalnie nie lubię velcro i jeśli było to kiedyś rozwiązane jakos inaczej (na guziki lub napy) to być może pokusiłbym się o przeróbkę.
Dzięki z góry za pomoc i proszę nie krzyczeć, że ''było!'' bo nie jestem w stanie odnaleźć interesujących mnie szczegółów.
Pozdrawiam,
Korba
Dzięki za info.
W międzyczasie wyczytałem, że velcro jest znane od 1941 roku. Do tej pory myślałem, że weszło jakos w latach 70tych- nie wiem czemu :) Dlatego się zastanawiałem, czy M65 od początku istnienia miały w użyciu rzepy. Ale skoro tak, to przy nich zostanę, choc jak napisałem wcześniej- nie lubię rzepa.
I zastanawia mnie czemu we współczesnych mundurach jest tak dużo rzepa, którego w ciszy otwiera się ze straszliwym trzeszczeniem i do którego czepia się wszelki syf i farfocle.
Nie ma to jak staromodne mocno przyszyte guziki, tudzież napy czy klamry/sprzączki.
Ale ja to staromodny jestem ;)
Pozdrawiam,
Korba