McM: Witaj Andrzeju, wracając jeszcze do tego postu Andrzeja/Lobo47 - myślę, że tak bito napisy Scovill przed wprowadzeniem bicia DOT, wygląda na to, że DOT jest teraz tzw. brandem/marką Scovilla jeżeli chodzi o napy, tak jak GRIPPER w suwakach) http://www.dotfasteners.com/
A Ideal przejął w 1972 Prentice i dlatego "podkówka" maszynki suwaka Ideal w moim Winfildzie z 1976 roku jest bardzo podobna do Prentice w moich emkach M51 z 1953 roku. Poza tym Ideal przejął w 1996 roku ze Scovill Fasteners oddziały Scovill Zippers i Conmar Zippers - ale to już na pewno jest znane. PS Andrzeju masz oczywiście rację, o brendach Scovilla przeczytałem na stronie DOT fasteners
Dokładnie ta :) .Kiedyś już Marek coś pisał chyba tu na forum o tej kurtce i firmie.Co dziwne....zawsze w kurtkach do sprzedaży jest zamazany producent! Kurtka faktycznie cywilna!
ogo2 Piotrek! Patrząc po adresach http://tiny.pl/hpb33 ... to Ideal 'wchłoną" większość firm produkujących zamki do naszych
M .......Crown,Conmar,Prentice,Serval.General,Prentice.
Cześć, Piotr. Z tym zamkiem jest kłopot. Skuwkę na dole ma sygnowaną nazwą "Serval", lecz maszynka oznakowana jest "błyskawicami". Ten typ maszynki występuje najczęściej w kurtkach M-65 w parze z zamkami w kołnierzu: "Rapid" i opisywany jest też jako "Rapid". Przetrząsnąłem internet i niczego ciekawego na temat "Rapidów" nie znalazłem. Firma zniknęła po prostu w mroku historii, ani widu ani słychu. Można znaleźć tylko zdjęcia zamków oznaczonych napisem: "Rapid" wmontowanych albo w odzież zupełnie cywilną z lat 40., 50., albo w mundury (np. kombinezony lotnicze z lat 60). W osłupienie wprowadziły mnie fotografie kurtek lotniczych Luftwaffe (przedstawionych jako oryginalne) z zamkami błyskawicznymi z napisem: "Rapid". Zamek "Rapid" to same zagadki.
Hybrydy to są zamki oryginalne, nie ma wątpliwości. Ciekawe tylko, jak i gdzie były montowane, jeśli składają się z części pochodzących od różnych producentów. Gdy chodzi o Rapida, to zastanawiające jest, że oprócz zdjęć samych zamków w ubraniach cywilnych i wojskowych z lat 50., 50. i 60., nie można dotrzeć do żadnych informacji pisanych, do żadnych danych na temat firmy, adresu itd. Nawet na stronie poświęconej zamkom błyskawicznym w ubraniach z dawnych lat wymienia się wszystkie znane nam firmy oprócz tej jednej: Rapid. Tajemnicza sprawa.
Mcm Andrzej! Zaintrygowałeś mnie tym Rapidem :)...zaczynam "śledztwo" Fotka zamków w ciekawych... "patynach czasu" :)
Ps Andrzej! Masz wyraźną fotkę metki od kurtki Sportsmaster Inc z kontraktem DSA 100-68-C-2017! Zobacz, znalazłem fotkę na której jest rok 69....może źle widzę na laptopie! Coś mi tu nie pasuje (porównując z Twoją Bazą) .Pozdro
ta maszynka Talona w tej hybrydzie coś dziwnie wygląda jakby to był zamek nieoryginalny Talony w kurtkach które miałem miały inne sygnowane maszynki i nie taki kształt (zdjęcia na pierwszej stronie)
a tu Rapid w moich spodniach M65 z 72 roku (rapidy były montowane często w spodniach M65)
Andrzej, nie wyciągaj wniosków na podstawie jednego zdjęcia (dane na metce mogą być poprawiane przez kogoś lub pokazane przez obiektyw aparatu w sposób nieco zafałszowany). Dane w "Bazie" przeszły wielokrotną weryfikację. Jeżeli to jest kurtka z 1969, dlaczego ma białe kieszenie?
Andrzej!....Wiesz, "badałem" nowe strony z kurtkami i znalazłem tam parę ciekawych fotek kurtek M65. Ta fotografia jakoś mi nie dała spokoju i sprawdziłem ją z Twoją Bazą.Przekopałem "archiwum" u siebie... ale nie miałem drugiej takiej foty tego kontraktu żeby to porównać! Teraz jestem zakęcony!.....która jest oryginalna???
Inną ciekawą sprawą jest dla mnie ten zamek też w kurtce Sportsmaster Inc z....takim samym kontraktem ale inną metką!!! Czy to jest ....GENERAL ?
Taki sam zamek znalazłem też w kontrakcie Sportsmastera DSA 100-68-C-2171r
Andrzej: Ten zamek występuje najczęściej w parze z "Rapidem" w kołnierzu w kurtkach z 68 i 71 roku (w roczniku 67 - bardzo sporadycznie). Na nieruchomej części widnieją jedna pod drugą litery R-P. Jest uważany za produkt firmy "Rapid", o której nic nie wiemy. :)
Ziomek_z_lasu: Piotrek, nie potrafię powiedzieć. To wymagałoby zbadania. :)
Poczytałem o zamkach. Na forum poświęconym zamkom z lat 1930-1960 ktoś napisał: "Boże, jakie to fascynujące". Tak, zamki wciągają. Stare firmy, ich historia, fotografie zapomnianych już konstrukcji, ogłoszenia reklamowe z pożółkłych ze starości magazynów - to wszystko jest bardzo interesujące. Dowiedziałem się, że Niemcy produkowali świetne zamki błyskawiczne, w kurtkach Luftwaffe występowały zamki rodzimego pochodzenia takich firm, jak: Zipp, Rapid, Prym, Elite, Rheinadel. Niestety, o amerykańskich zamkach Rapid ani słowa.
Andrzej! Najdziwniejsze jest to ,że przez jakiś czas miałem dostęp do bazy patentowej (nie chce się teraz otwierać) i były tam wszystkie nasze firmy produkujące zamki do sortów mundurowych i nie tylko.. już od 1930r....ale nie było RAPIDA !!!!! Ciekawostką jest to że każda "maszynka" w zamku ma swojego "ojca" Są tam dokładne rysunki techniczne zamka kto go zaprojektował i kto go zgłasza do opatentowania i z jakiej firmy!!! .
P.s To jest ta strona,spróbujcie może Wam się uda tam dostać.... lub chwilowo nieczynna! Nie wiem! Trzy dni temu jeszcze tam byłem :(
Jeszcze Talon Corporation (Meadville - Pensylwania) na starych pocztówkach i fotografiach przedstawiających stan obecny (nieruchomość jest teraz własnością hrabstwa Crawford County). W roku 1940 fabryka zatrudniała przeszło 5000 pracowników:
Andrzej! Piękne fotki....to lubię :) Jeśli mnie źródła nie kłamią to TALON był pionierem,wynalazcą zamka błyskawicznego! Firma założona w 1893r.Pierwsza nazwa to chyba Universal Fastener Company! Zaczynali w Chicago później przenieśli się do Hoboken, New Jersey aż wreszcie osiedli jak piszesz Andrzej w Meadville, Pennsylvania!...... W latach 70" trudności.kłopoty firmy doprowadzają do przejęcia w 1978 przez Textron i w końcu ogłoszono upadłość... po firmie w Meadville pozostało kilka budynków :(
Tutaj raczej Blatio by pomógł ...."In 1996 Tag-It Pacific, Inc. acquired Talon, and in 2007 Tag-It Pacific changed its corporate name to Talon International, Inc." Z tego co rozumiem od 1996 ktoś używa nazwy Talon a od 2007 Talon Internatonal Inc....ale to już inna firma inna "bajka"
p.s Andrzej! tak jak napisałeś..... "zamki wciągają" :)
Jeśli to lubisz, Andrzej, to coś ekstra: firma Crown Fastener Corporation pochodzi z miasta Warren w stanie Rhode Island. Według internauty mieszkającego w pobliżu dawnej fabryki zamków błyskawicznych stan obiektu nie jest najlepszy.
Po fabryce Talona (talon: ang. pazur, szpon) w Meadville może nic nie zostało oprócz kilku rozsypujących się budynków, nawet jeżeli ruiny zrównają się z ziemią, to nadal "przy życiu" pozostanie ich wyrób, kultowy suwak, błyszcząc srebrnym lub złotym blaskiem w wojskowych kurtkach M51 oraz M65
Ogo2: Piotr, zamki, które sygnowane są nazwą "Rapid" występują w spodniach M-65, szortach wojskowych, kombinezonach i kurtkach U.S. Air Force, dżinsach i innych spodniach cywilnych. Oprócz tych zamków, które łatwo zidentyfikować po napisie wybitym na uszku do pociągania, za "Rapidy" uważamy także zamki z logo w kształcie zygzaka (jak ten powyżej w kamizelce przeciwodłamkowej). Bowiem w emkach M-65 "zygzaki" występują najczęściej razem z zamkami w kołnierzu sygnowanymi wyraźnym napisem "Rapid" - jest to więc jakaś przesłanka. Czy jednak rzeczywiście "zygzaki" zostały powstały w firmie "Rapid"? Właściwie nie wiadomo.
McM: Cześć Andrzej, właściwie to miałem się zapytać Ciebie lub Andrzeja/Lobo47, skąd wiecie, że zamki z zygzakami to Rapidy. Dzięki za kilka słów wyjaśnienia. Ale, żeby do sprawy dodać przysłowiową "łyżkę dziegciu" , może suwaki z "zygzakiem" to Servale, kilka postów wyżej pokazałem taki z aukcji e-bay z takim info Stamped on the bottom of the zipper is SERVAL, http://www.ebay.com/itm/ORIG-VIETNAM-ERA-OD-M-65-FIELD-JACKET-ZIPPER-MINT-/261039767172?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cc72ebe84 a fotka poniżej z opisem z jakiejś japońskiej strony też informuje, że to Serval, chociaż ten ze stójki sygnowany jako Rapid (nie upieram się, twierdząc, że to Serval a nie Rapid bo nie mam bladego pojęcia, ale nie jasna sprawa z tymi zygzakami), Andrzej/McM, Andrzej/Lobo47 co o tym sądzicie?
Piotrek, napis "Rapid" najprawdopodobniej jest nazwą firmy, która wyprodukowała zamek. Nie spotkałem zamka, który posiadałby napis oznaczający co innego niż nazwa producenta. Ponieważ zamki (główny i w kołnierzu) w kurtkach M-65 najczęściej pochodzą od tego samego wytwórcy, bardzo prawdopodobne jest, że zamkom w stójce z napisem "Rapid" towarzyszy zamek główny "Rapid", chociaż nie można tego stwierdzić z całą pewnością - zamiast napisu widnieje tylko logo w kształcie zygzaka. Oto rozumowanie, które podzielam z tymi, którzy "zygzakom" nadają miano "Rapida" na stronach internetowych. Mówiąc krótko, "zygzaki" to jeszcze jedna tajemnica "z archiwum M-65".
Andrzej/McM: być może jest jak napisałeś, trzeba się temu dokładniej przyjrzeć, w necie nic nie znalazłem jak na razie - szukam dalej. Koleś "Retra" napisał, że Serval sygnowane jest na zakończeniu listwy suwaka (tak jak na tym złotym Talonie kilka postów wyżej), ale zdarzały się przecież hybrydy. Aleksander: a możesz podać numer kontraktu DSA...?
PS szukając jakichkolwiek wiadomości o Servalu, wpadłem na bardzo fajną fotkę rozgniewanego serwala, i nie omieszkałem chwilowo wrzucić jej jako mojego avatara :D
Ogo2: Piotrze, tak, oczywiście, maszynka "Generala" jest pod względem budowy identyczna z maszynką "zygzaka", odróżnia ją tylko symbol w postaci podłużnych linii i dodatkowy znak: litera "G" na nieruchomej skuwce (czasem jej nie ma). Czy można z tego faktu wyciągać daleko idące wnioski? Konstrukcja "z blaszką w korpusie" (nazwijmy ją tak dla ułatwienia) była bardzo popularna, produkowało ją wiele firm - spośród producentów znanych z zamków umieszczonych w kurtkach M-65: "Talon", "Ideal", "YKK", "Robin", no i "General". Były to zamki IDENTYCZNE z wyglądu, odróżniały się od siebie jedynie napisami na uchwytach do pociągania. Był wśród nich (mowa jest cały czas o zamkach przeznaczonych na potrzeby cywilnej branży odzieżowej w Stanach Zjednoczonych) zamek ("z blaszką w korpusie") bez napisu, tylko z logo w postaci - powiedzmy - uproszczonych "zygzaków". Można to sprawdzić w internecie na stronach ukazujących biżuterię wykonaną ze starych zamków (tak, ktoś już - podobnie jak my - zauważył, że stare zamki są piękne, i wpadł na pomysł, żeby wykorzystać je do produkcji kolczyków, naszyjników, bransolet itp.):
Czy to wszystko jest wystarczającą przesłanką dla sformułowania ostatecznego wniosku? Moim zdaniem - nie. Snując przypuszczenie, na przykład, że "Rapid" został w pewnym momencie wchłonięty przez "Generala", który kontynuował i udoskonalił linię produkcji zamków "z blaszką w korpusie", wystawiamy się - myślę - na zbyt duże ryzyko popełnienia błędu. Niewątpliwie można wyobrażać sobie, jak to było i tworzyć różne hipotezy. Nie ma nic w tym złego. Lubię sobie pomyśleć, że ten piękny budynek przy 48th Avenue na Long Island City (dwa kroki od "Generala"), nazywany Zipper Buidling (nie mogłem dociec, jaka firma się w nim mieściła; na stronie dotyczącej gmachu ktoś z internautów zapytał: "Jak jest jego historia?", wtedy chyba specjalista od nieruchomości odpowiedział: "Zipper Buidling - więc produkowano tam zamki błyskawiczne" - niewielu już interesuje coś poza pieniędzmi) należał do "Rapida". Tak, panowie, ślady porosły trawą i słuch o "Rapidzie", jednej z cudownych fabryczek produkujących piękne, kunsztowne, cieszące oczy jak drogocenna biżuteria, zamków błyskawicznych, zaginął. Na szczęście - jak piszesz w którymś z postów, Piotrze - pozostały artefakty: precyzyjne srebne i złote maszynki, które wciąż się przesuwają: zzzzzzz w naszych emkach.
McM/Andrzej: fajne zdjęcia i opis, patrząc na zdjęcia "maszynek" o takiej samej budowie ale innej sygnaturze (YKK, CC, TALON) trudno właściwie określić, kto wymyślił je pierwszy. Prawdopodobnie bazowano na licencjach.
Ogo2: Piotr, gdybym miał zgadywać, kto pierwszy wykonał zamek "z blaszką w korpusie", wskazałbym na "Talona". To był prawdziwy prekursor i potentat w branży.
McM/Andrzej: w zasadzie, też tak pomyślałem :), np. japońska YKK powstała w 1946 roku i chyba bazowała przede wszystkim na licencjach. Jak napisał Andrzej/Lobo47 - Talon był pierwszy.
Piotr: Firmy produkujące zamki błyskawiczne dla wojska musiały ze sobą kooperować, podobnie jak producenci emek. No bo skąd brały się zamki hybrydy? Sądzę, że właśnie z takiej kooperacji. Firma produkowała zamek, czyli taśmę nośną z ząbkami (dochodziły inne elementy umieszczone na taśmie nośnej: łącznik (zazwyczaj ze znakiem firmowym) - u dołu i końcówki - na górze), dodawała do tego maszynkę (inaczej mówiąc: korpus) i złożoną z tych elementów całość pakowała do pudełka, po pięć albo więcej sztuk, i wysyłała pod wskazany w kontrakcie adres. Dlaczego ta maszynka pochodziła od innego wykonawcy (zamki hybrydy spotkałem nawet w kurtkach lotniczych z okresu II wojny światowej)? Musiało - moim zdaniem - istnieć między firmami jakieś porozumienie, może na zasadzie odstępowania części zamówienia (kontraktu)?
Albo łączono części zamków w firmach już szyjących kurtki! Zamki(części) od poprzednich kontraktów po prostu wykorzystywano podczas szycia kolejnych zamówień! Myślę... że istniały też tzw zestawy naprawcze... bo jak wiadomo nie było zamka idealnego z dożywotnią gwarancją niezniszczalności! Był maszynki,taśmy z ząbkami i łączniki... Jeśli większość zamków była z sobą kompatybilna zwłaszcza "korpus-maszynka" ...nie było problemu np zamienić suwak Conmara z Scovillem ! Pozdro
Budynki fabryczne niektórych firm produkujących kurtki M-65 lub zatrzaski albo zamki błyskawiczne do nich przetrwały próbę czasu - ocalały zamienione na lofty, galerie lub nowe przedsiębiorstwa. Niestety, zakłady Conmar Zipper nie miały tyle szczęścia. W roku 2011 hale, gdzie produkowano wspaniałe zamki do emek, zostały zrównane z ziemią, ściślej mówiąc - wysadzone w powietrze. Zamocowana na szczycie fabryki maskotka fabryki, Major Zipper, grenadier królowej Wielkiej Brytanii, runął razem z murami na bruk robotniczej dzielnicy Newark (stan New Jersey) - Ironbound.