Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Uwagi, wnioski o technicznej stronie forum
  • Spokojnie, spokojnie, czasami Imageshack się zacina / działa z opóźnieniem, to tylko wina Imageshacka. Ja tak też kiedyś w przypływie nerwów niepotrzebnie usunąłem obrazek, bo mi się "image" ukazywało, a tymczasem później się okazało, że obrazek działał.
  • oki
    :)
  • gruesome szacun, co się stało tak w ogóle ;)
  • Standardowa awaria Vanilli :)
  • Już myślałem, że forum przestało istnieć....od paru dni nie było zbyt wielu dyskusji i nagle to wczoraj.....
  • nie ma strachu zaplecze techniczne jest bardzo dobre :D
  • No, spokojna głowa :) Jakby się coś takiego działo znowu, to tylko trzeba poczekać aż nasz niezłomny Ojciec Forumowy Gruesome to naprawi, bo to się już zdarzało wcześniej ;)
  • szacunek dla niego za ogarnianie pracy i tego, hyhyhy, no ale obsługę od strony technicznej mamy nie od parady :D 
  • Witam po 100 latach zesłania  :)

Ostatnie problemy z forum są rozwiązane - przywrócona możliwość rejestracji, teksty po Polsku. Skrypt  forum został zupgradowany do nowszej wersji i wg tego co piszą, nie powinien już, jak to się zdarzało, co jakiś wywalać forum i wymagać interwencji. Blatio, możesz zajrzeć do panelu admina i zobaczyć, czy coś ciekawego się nie pojawiło.

Wybaczcie, że czasami trzeba było poczekać na jakąś naprawę w ostatnim roku - "siły wyższe" rzeczywiście istnieją i mają się dobrze ;) Co do spraw merytorycznych, to też wypadłem z obiegu, ale nie na tyle, by nie chodzić w M65 ;)
  • Aha, co myślicie, aby zmienić baner "Chcę chodzić" na coś aktualniejszego? Na stronie chcechodzic.pl jest oświadczenie sprzed dwóch lat o zakończeniu akcji.
  • Gruesome: Forum teraz lepiej wygląda. Dobra robota! Pozdrowienia.
  • a no widzę coś nowego :D mogę się domyślać, że służy do przenoszenia, pozatym wyświetlają się adnotacje na bieżąco :P
  • Grue, jakie szczęście! :)

Panel działa, dzięki wielkie!

Co do baneru, to sama akcja dotycząca Eweliny zakończyła się, ale jej przedłużenie stanowi ciągle trwająca akcja dotycząca pomocy Kasi Goncerz, link tutaj:
    http://chcechodzic.pl/kasia/

Jeśli dałoby się zmienić przekierowanie przycisku na ten link, to byłoby super :)
  • Lepiej by było, jakby admin strony chcechodzic.pl na głównej stronie umieścił aktualne ogłoszenie. Bo tak to co jakiś czas trzeba będzie uaktualniać link i monitorować, czy jest aktywny. Jest jakiś kontakt z adminami chcechodzic?
  • Mam kontakt z Eweliną Wójcik, a ona powinna mieć kontakt z adminami :)
  • BLATIO mam problem z dodawaniem zdjęć ...nie wiem co sie dzieje ...nie mogę wkleić obrazka z imageshacka...całość ''suwaka po prawej stronie rwie sie i ucieka ....heeelp !
  • Spróbuj pliki cookis wyczyścić, a jak to nie pomoże to, spróbowania jeszcze zrobić to przez inna przeglądarkę, może aktualizacje świrują
  • zauważyłem, że strona gorzej chodzi w google chrome, lepiej w firefox, ale firefox się trochę popsuł , w chrome np. nie działa sprawdzanie pisowni i czasami wstawianie emotikon, w firefox OK
  • Nie mamy na to niestety żadnego wpływu, ani ja, ani Blatio, nie zajmujemy się sprawami technicznymi, także nawet nie jesteśmy w stanie sprawdzić czy coś się u nas psuje. 
  • Blatio o tym już mi kiedyś wspominał, ale - zasugeruję to ponownie - może warto by ustawić wyświetlanie strony, żeby przerzucała od razu do ostatniego postu. Nie trzeba wtedy przewijać całej strony, co jest uciążliwe szczególnie jak jest na niej dużo wklejonych zdjęć. 
  • ogo , jak tam gdzieś wpletłem we wątkach jak się rozbujałem bo kiedyś na W7 się męczyłem w ogóle z vanillką , od kiedy zmienił mi się system na W8 to jak najbardziej w google chrome  i pisownia i emo i trele morele śmigają jak burza :)) 
  • Pewnie mnie op...ale czy nie da rady zmienić grafiki forum? Tzn nie tyle grafiki, a co wyglądu ze strony technicznej, tak jak większość 'forumów"?
  • Nie da się :P
    Tak Vanilla dała i tak trzeba funkcjonować, tyle że bez reklam :)
  • Więc w małym podsumowaniu :) forum istnieje na chwile obecna dwa lata, jest nas 302 userów :P 
  • Sporo nas :).
    Ciekawe, ilu jest aktywnych userów. Da się to jakoś sprawdzić w panelu administratora?
  • tak ale troszkę czasu by to zajęło :P
  • Pytałem wyłącznie z ciekawości ;).
  • loozik 
  • Czy da radę zrobić tak, aby wrzucać fotki bezpośrednio z kompa na te forum? Wszystkie serwisy mają tą opcję.
  • Jestem za!!!
  • Zorientuję się co i jak i dam znać, ale obawiam się, że może być z tym problem. 
  • To jest fota wrzucona bezpośrednio z kompa ;) .....a nie ,,online,, czyli bez wchodzenia i wrzucania zdjęć przez  serwer.

ps
    szczupak dzisiejszy :))

image

Wytłumaczę to w najprostszy sposób jaki potrafię ..... nie jestem jakimś tam ,,hakierem,, ;)

Najpierw zdjęciu trzeba nadać adres URL (Uniform Resorce Lokator) – to stosowany w Internecie system adresowania, pozwalający wskazać dowolny dokument. URL jest czymś w stylu ścieżki dostępu do pliku z naszego kompa.

Potrzebny jest program np Imageshack uploader .... ale trzeba i tak być zarejestrowanym na tym serwerze.
    Wszystko, czyli nadawanie adresu(zdjęcia)  robimy na naszym kompie bez wchodzenia online na serwer Imageshack.
    Adres wklejamy na forum i po robocie!

tak to wygląda z pozycji kompa!....
    image

to ,,wytłuszczone,, to nasz adres!

image

Zrobienie samemu adresów URL i wklejenie ich np na aukcję allegro pozwoli wam zaoszczędzić parę....,,groszy,, ;)
     i portal wam nie potrąci kasy za fotki!

~Falkland ...serwisy a nie fora! , tak mają.... bo za Ciebie ,,odwalają robotę,, i same nadają wskazanemu przez Ciebie zdjęciu adres URL.
    i jeszcze Cię za to kasują (Allegro)  >:) Większość ,,for,, chyba opiera się na wrzutach przez jakiś serwer typu fotosik czy Imageskack 

• W tej opcji takżze musisz bycć online ;) Pokazałeś program do szybszego i hurtowegoi wrzucania fotek. Obawiam sieę, żze dla niektóorych bęedzie tak samo skomplikowany jak zwykle wklejanie na stronach hostingóow do przetrzymywania zdjęecć :)
  • tak...ale jak chcesz wrzucać fotki na forum nie będąc online?...nie ominiesz tego!
    Po prostu ,,omijasz,, ciągłe wchodzenie na serwer

• Toc ten program do tego sluzy- wrzucania zdjec na swoje konto w imageshack :) To samo moge zrobic wchodzac na strone imageshack i logujac sie na swoje konto. Zawsze nie majac swego konta mozesz zaznaczyc ze zaladowane zdjecie ma byc private. I zobaczy je tylko osoba znajaca link do zdjecia
  • Nasze forum nie ma opcji nadawania adresów URL z wskazanego miejsca na kompie....bo wiąże się to chyba  z tym, że
    serwer by musiał wygospodarować ,,miejsce-bank,, ;) do przechowywania wszystkich fotek przez nas wrzuconych ..tak myślę!
  • Ja nic takiego nie napisałem ;) Tylko wspomniałem ze twoja opcja to nic innego jal zwykłe wrzucanie fotek przez np. imageshack na stronie, tylko bez fizycznego wchodzenia na strone serwisu. Bo to jest to samo. Zdjecia po wrzuceniu przez imageshackloader sa na serwerach imageshacka i z nich wyswietlane na stromach a nie bezposrednio wyswietlane z twojego kompa
    Choc to.drugie mozna latwo zrobic i postawic prywatny serwer Minis taki ze komp musi byc 24h wlaczony. :)
  • Bezpośrednio z forum jak to jest na niektórych forach, u nas nie będzie możliwe, akurat tutaj nie zrobiło by to dobrze nam tzn użytkownikom, ponieważ przechowywane zdjęć zajmowały by miejsce, które, gdzieś musi być zagospodarowane,, a co by za tym mogło iść, dopchanie forum, jak widzicie, nie raz jak się ładuję wątek, gdzie jest dużo zdjęć napchane, to nie chciał bym widzieć, jak byśmy mieli możliwość wrzucania zdjęć na serwer, kiedyś może w przyszłości.
  • Koledzy, czy tylko u mnie tak się dzieje, że nie wyświetlają mi się emotikony w postach? Problem dotyczy przeglądarki Google Chrome, Firefox wyświetla wszystko jak należy.

• Spróbuj ciastka wyczyścić na chrome, a jak to nie pomoże daj znać
  • Wyczyściłem Chrome'a w smartfonie i zrobiłem test emotikonek. Niektórych nie widzę, a inne tak. Nie ma znaczenia, czy wpisuję je samodzielnie, czy wybieram z ramki.
    Nie działają np.:
    :)
    ;)
    :D

Ale po dostawieniu kropki po emotikonce poprawnie wyświetla mi się ta (i tylko ta) - ;).

•  :)  :-))   
    Jak widać problem dotyczy także i mnie. Więc to raczej coś na tym forum szwankuje...  :-)) :(( :D
  • Po wyczyszczeniu ciasteczek i wszystkich innych syfów dalej jest tak samo, co widać...   :D    :)    :))   :P

A poza tym, nie mogę po raz kolejny wejść do zbioru emotikon. Muszę z klawiatury je wpisywać.

• Ja też tak mam. Tylko raz na jakiś czas się udaje.
  • Coś was wreszcie połączyło :)
    u mnie też nie działa :)
  • Pod Firefoxem też przestały się wyświetlać emotikonki. :( Widać tylko dwukropki i nawiasy. To i tak lepiej niż w Chrome, bo tam wyświetlają się tylko jakieś kwadraty. Czyli Vanilla płata figle... :/

O, a ta ostatnia emotikonka wyświetla mi się poprawnie (Firefox).

Co do Falklanda, to ja go na swój sposób lubię. ;). Przynajmniej czuję, że rozmawiam z żywym człowiekiem, z którym można się czasem posprzeczać, podyskutować, pożartować... Na pewno nie można o Falklandzie powiedzieć, że jest sztywniakiem, z którym trzeba się obchodzić jak ze śmierdzącym jajem, wypowiadającym się zawsze i wszędzie niczym grzeczniutki ministrant. ;).
  • Teraz spróbujcie !
  • Działa!
    Devil, jesteś cudotwórcą! :D ;)
  • Krees, widzę że mam Twoją mocną rekomendację  ;) 
  • Tak jakoś mimochodem wyszło. ;)