cena niby przyzwoita, ale ja chyba wiem skąd się wzięła. Sprzedawca jakoś nie kwapi się aby pokazać wyraźne zdjęcie metki, ale i tak widać, że to SEMS, Inc. czyli w skrócie firma Sturm z Niemiec - znany dystrybutor nadwyżek sortów wojskowych na rynek cywilny. Sturm znany też jest z produkcji replik wszelakiego rodzaju umundurowania z dawnych i współczesnych czasów. Ma też 2 sub-marki (Mil-Tec i Teesar), pod którymi szyje mniej lub bardziej udane kopie odzieży militarnej i całą gamę innych rzeczy dla miłośników militariów, survivalu, wycieczek w teren (buty, czapki, noże, sprzęt biwakowy, myśliwski, outdoor, akcesoria, wyposażenie, itd.) na rynek komercyjny. To taki, w dużym skrócie, odpowiednik "naszego" Helikona.
Zawsze wychodziłem z założenia, że jak ktoś produkuje wszystko (a zapewne po prostu podzleca wykonanie gdzie się da bo z całym szacunkiem latarka to nie buty) - to nie produkuje w zasadzie nic porządnego.
Zawiła dedukcja, ale stąd moim zdaniem bierze się "przyzwoita" cena.
Na Allegro masz całe tony produktów Mil-Tec & Teesar - to chyba żadna okazja.
Moment moment... Sems, Inc. to moim zdaniem niekoniecznie Mil-Tec, ani Sturm, tylko jakaś amerykańska firma. Znalazłem taki fant na eBayu sygnowany też Sems, inc.: http://www.ebay.co.uk/itm/US-Army-Axt-Cover-Axe-Cover-Khaki-SEMS-INC-1942-USMC-Navy-Marines-Vietnam-WK2-/401100550404 Ja bym prędzej, patrząc na materiał kurtki, powiedział, że ten Sems to jakiś amerykański producent cywilny. Materiał to na pewno NYCO, nie jakiś "świecący" chamski polycotton jak w Mil-Tecu. Jak dla mnie, to ja bym taką kurtkę, zwłaszcza w takim rozmiarze, zaryzykował. W sumie sam się zastanawiam, czy jej nie chapnąć, ale by mnie małżona za nieplanowane wydatki kill'em :P
SEMS to akronim - Sturm European Military Surplus, pamiętajcie, że Sturm ma filie w USA (choćby przykładowo wspominany już powyżej Teesar z miejscowości Cartersville w stanie Georgia.
Może tak być, nie spieram się. Ale ta akurat M-ka nie wygląda mi na Mil-Tecowskie polycottonowe "coś", tylko raczej bardziej koszernie :D Jak napisałem - na oko brałbym :)
ciekawostką jest to, że jednocześnie Sturm to największy na świecie dystrybutor oryginalnych sortów wojskowych z nadwyżek magazynowych - można więc u nich kupić zapewne też emki. Tylko, że nie sprzedają w detalu.
balcer28 "To już wiemy skąd Helikon podpatrzył nabijanie nap w listwę zamka"
2 tygodnie temu kupiłem oliwkowego Helikona w rozmiarze MR (czarne, typowe ostatnimi czasy metki) i napy są nabijane obok listwy zamka. Nie wiem jak z innymi rozmiarami.
I witam wszystkich, gdyż jest to mój pierwszy post na forum.