Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Off-top
  • To jest teraz ustawione na 6 minut. Ale 6 minut łącznie z pisaniem w wyedytowanym poście. Przykładowo po 4 minutach zauważasz błąd, więc pozostaje Ci już tylko 2 minuty na poprawienie swojego błędu. Moim zdaniem podczas edycji czas powinien się zatrzymać. Tak jest na forum rowerowym. Często nie wchodzą zdjęcia lub spowalnia internet. I co wtedy? Myślę że będzie teraz dużo błędów i posty pod postami bo ktoś nie zdąży wrzucić wszystkich fotek. Najwyżej nie będę wrzucał żadnych fotek i pisał dwa zdania na krzyż.
  • No ale 30m min to chyba będzie ok -  jakby co to poprosisz Devila żeby poprawił błąd :)
  • 15 minut IMO wystarczy.
  • Koledzy moderatorzy, a w szczególności Devil, nie wiem czy zauważyliście, ale stworzyłem w kilku wątkach takie mini bazy kontraktów, które były (do teraz) na bieżąco uzupełniane o nowo znalezione kontrakty.. Poprzez dziwne zachowania niektórych kolegów w prosty sposób zostało to uniemożliwione poprzez skrócenie lub brak możliwości edytowania postów, jeżeli tak to ma wyglądać, to może w ogóle zlikwidować to forum. ewentualnie napisać, dla użytkowników do lat 16-tu, ponieważ niektóre dyskusje właśnie na takim poziomie wiekowym się odbywały. Co to ma być, jakaś kara zbiorowa? Pozdrawiam wszystkich.
  • ~Ogo2

Też uważam że ta nowa zmiana jest zła. Ale pewni koledzy zaproponowali tą zmianę, więc została ona przyjęta przez moderatora.

A co do edycji postów to uważam że jest to moja osobista sprawa. Uważam że, posty mogę zmieniać i edytować kiedy chcę i jak chcę, bo posty są moje i stanowią moją własność intelektualną. A to że Panom Warjatowi i 7P7 się to nie podoba, to jest już ich problem. Przecież nikt im nie każe ze mną pisać i nikt im nie każe czytać moich postów. Ja nigdy nie miałem do nikogo pretensji, że edytuje swoje posty. Moim zdaniem każdy powinien robić to co uważa za stosowne. Jestem za wolnością obywateli, a nie zniewoleniem :)

• Kiedy wolność przeradza się w anarchię, to przestaje być wolnością. ;)
    Zmienianie swoich postów w taki sposób, że odpowiedzi innych dyskutantów na ich pierwotną treść tracą sens, ba!, stają się niekiedy śmieszne, nie ma nic wspólnego z wolnością słowa. Jest tylko i wyłącznie dziecinnym zachowaniem.

Czym innym jest edytowanie postów w celu uzupełnienie tworzonej bazy danych albo poprawienia literówki, a czym innym zachowanie, które opisałem.
  • Ogo owszem, wiem że tworzysz owe rzeczy,  ale pewnym sytuacjom również trzeba przeciwdziałać, mam już pewną wizję, ale po przedyskutowaniu wydaje mi się, że zostanie to wdrożone.
  • Koniec wiadomego temu i proszę się wzajemnie nie nakręcać ! Thanks ;)

• ~Krees

Anarchia byłaby wtedy, kiedy każdy z nas byłby moderatorem. A tak nie jest i nie będzie :)

~Ogo2

Jest przecież taka możliwość, abyś podał swoje zmiany w poście administratorom i oni je wtedy zmienią ;)

• Dlaczego nikt nie tworzy bazy danych spodni M65 ?   :-? 
  • Eeee... ja tam nie wiem, ja się tylko na kurtkach co nieco znam, spodni już przestałem używać i swoje Winfieldy oliwkowe M/R chętnie bym w sumie komuś opchnął, bo i tak się już w nie nie zmieszczę, hie hie hie :D
  • Przestałeś używać spodni? Przerzuciłeś się na kilt? ;)
  • ~Blatio, Devil

Da radę przerzucić naszą rozmowę o nożach tą z "EDC" do wątku nożowego ? Wtedy byłby ład i porządek ;)

• Tak i nie, bo nie mogę tego robić po skrypcie, jedynie postami, ale jak ja to wrzucam po postać wtedy, przy każdej edycji mój post z automatu się doda, dlatego w tym wypadku lepi jka wy przeniesiecie je osobiście, no niestety, pod tym względem vanilla kuleje. Jest opcja przerzucenia, ale to całego wątku, jak wrócę w pracy to siądę nad tym może się uda ;)   
  • @ Krees, M65 były na mnie na grube, nawet zimą... Poza tym wiesz... gdy je kupowałem, byłem młody, potem dorosłem, urosłem gdzieniegdzie i potem to już nie spodnie na mnie, ale ja do spodni byłem za gruby :P
  • No to sporo musiało ciebie przybyć, bo nawet jak ja przytyłem to się mieściłem w m-kach i do dziś w nich chodzę szczegółnie jesień - zima ;) 
  • Czy Kama odpisała na maila ?
  • ~Panowie...

Dlaczego nikt z tego forum... nie kupuje, nie posiada, nie chwali się, nie podnieca się, nie pyta o, nie interesuje się, nie sprzedaje, nie pisze o ...koszuli Us Army OG-107 (P64) - czyli pattern 64 i spodniach garnizonowych OG-107? Naprawdę udajecie że nie wiecie o istnieniu tak zacnego ciuchu??? :-? To są ciuchy kultowe. Ciuchy z historią i ciuchy z duszą.

image

image

Jakiś czas temu licytowałem nową koszulę OG-107 w dużym rozmiarze. Dawałem za nią maksymalnie 250 zł., lecz moja oferta została przebita. Kiedyś mój ojciec kupił w czasach PRL-u taką właśnie koszulę. Koszulę kupił używaną z nazwiskiem "Pagano" i naszywką lekarza Us Army. Chodził w niej z 10 lat. Wszystkie inne ciuchy się zniszczyły, ale koszula pozostała. Koszula OG-107 jest w 100 % z grubej bawełny. Jest mocna i solidna, zatem trudno ją zniszczyć. To stara, dawna szkoła solidnych ciuchów Us Army. Ale ludzie o tym zapominają i rajcują się trzeszczącym gore-texem w camo UCP, który wygląda jaki sprana piżama :-?

• Miałem koszule garnizonowe ale w OG507 ale nie bawełna tylko mieszanka 50/50 z 80-lat
  • No tak, młodsze egzemplarze są w składzie 50/50. Nawet nie wiedziałem, póki nie przeczytałem metki spodni garnizonowych z 1992 roku. A starsze były w 100% z bawełny.
  • Posiadam od  roku spodnie garnizonowe OG 107 bawełniane,złego słowa nie mogę powiedzieć o tych spodniach.Używam co prawda dość rzadko,na lato nadają się idealnie.imageimage
  • Nie widać nic na foto
  • Z bawełnianymi koszulami i spodniami OG-107 jest tak jak z bluzami TCU z popeliny. Są starsze, trudniej dostępne i droższe.
  • Zdjęcie robione komórką dlatego nie wyraźne.Spodnie Type 1,DSA 100-70C-0768,100% cotton.Producent to GLENN S ALL-AMERICAN SPORTSWEAR INC.Suwak srebrny Rapid.
  • Monterze, nie. Chyba ja wykazałem się w tej sprawie zbyt daleko posuniętą nadgorliwością. Sprawdziłem dokładniej tę firmę PPHU Kama i się okazuje, że oni robią też inne rzeczy. Między innymi buty, gdzie jest stempel PPHU Kama a nie PPH Kama. Wychodzi na to, że są dwie legalnie działające Kamy: :D
  • ~Panowie

Widzę, że prawie nikt się nie odezwał w związku z koszulą OG-107 i spodniami garnizonowymi OG-107. W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak pozostać pionierem w tej dziedzinie... :D

p.s. to znaczy jeden kolega się odezwał, ale  jeden to strasznie mało.

• Kiedyś gadaliśmy o farbowanych mundurach DPM na turkusowo - wczoraj kolega pokazał mi zdjęcia mundurów które przywiózł z Anglii
    z demobilu z Afganistanu - było tam dużo spodni pustynnych oraz także te turkusowe
    oryginalnie farbowane - podobno potrzebowali takich w terenach leśnych a woodlandów nie było???
    kupiłem 2 sztuki tych spodenek rozmiar coś jak Medium Regular
    image

image

Jakby ktoś chciał to dajcie info bo ma jeszcze 1 turkusowe i dużo normalnych nowych - ceny nie wysokie
    pozdr
  • Ziomek masz normalne nowe w rozmiarze 80/92/108?
  • Ja nie mam ma mój kolega - muszę spytać 
    ma dużo nowych - " WSZYSTKIE ROZMIARY SA JEDNAKOWE cos jak MEDIUM REGULAR . w pasie 88-92 i dlugosc 106 lub 110"
  • Te turkusowe galotki są koszmarnie brzydkie  :-q Farbowali je dla siebie, ale myślami chyba byli z Royal Navy...
  • Nie to są oryginały z afganistanu - 100% farbowane oryginalnie na miejscu przez żołnierzy w garnkach :)
    image
  • Wiem że to oryginały i że farbowali je "po swojemu" w Afganistanie. Ale kamuflaż wyszedł taki raczej morski ;) 

Ale ogólnie rzecz biorąc, da radę to zafarbować. Ciekawe co by wyszło po dodaniu czarnego barwnika?

• Gdybyście czytali uważnie forum to kilkanaście miesięcy wstecz któryś z Kolegów wkleił te właśnie zdjęcia z dokładnym wytłumaczeniem ( i co najważniejsze - logicznym) dlaczego mundury mają taki kolor. Chcieli je zafarbować na zielono żeby lepiej w trawie wysokiej kamuflowały a że wyszło im jak wyszło....
  • przecież wyraźnie piszemy że, ciuchy były farbowane w Afganistanie. To znaczy Ziomek o tym pisze, a ja się zgrywam że to niby dla marynarki wojennej (taki żarcik) A o tych ciuchach to ja już czytałem na forum brytyjskim parę lat temu, więc wiem o tym od paru lat. A zdjęcia wrzucone na forum M65 pochodzą właśnie z tamtego brytyjskiego forum.

A napisałem że są brzydkie, bo uważam że są po prostu obleśne. I tyle w tym temacie.

• Witam.Czy któryś z kolegów mieszka może w Otwocku lub okolicy ?
  • Czy Warszawa może być uznana za okolicę Otwocka? ;)
  • mam koleżankę w Otwocku, więc kto wie, czy nie dałoby się w czymś pomóc.
  • Pany nie będzie nas z Blatiem do jutra wieczora pewnie ;)
  • To dobrze, będzie się można kłócić i rozrabiać... :D
  • Dawaj Falkland :))
  • Co ma na sobie Matthew Gordon Sumner znany jako Sting???

http://www.youtube.com/watch?v=sYdAweppA-0

• Strzelam. Emke?
  • No właśnie nie. Jakaś parka ale cholera wie co to...

• Ja znów na temat Stinga. W wielu występach na żywo czyli na koncertach The Police był ubrany w różnorakie kombinezony. Część z nich to kombinezony lotnicze. W "teledysku" do Message in a bottle ubrany jest w spodnie, chyba m65.
  • To znowu ja. Tym razem myślę jaki prezent sobie zrobić na Mikołaja. Jako, że jestem zagorzałym zwolennikiem swetrów, myślę od paru tygodni nad tym oto: http://allegro.pl/wojskowy-austriacki-sweter-alpejski-czarny-50-i3663276735.html

image

Gruby jak ...uj i z wełny. Wełnianego swetra jeszcze nie miałem i myślę co by sobie go sprawić.

Ma ktoś z Kolegów jakieś doświadczenia z tym albo z podobnym temu wyrobami??

Tak czy siak kupię go ;)

• rzadko się wtryniam w gusta-wiadomo de gu....-niemniej jednak odradzam"... mil...". Można kupić oryginalny swetr/sweter austriacki 'oliwkowaty'lub popielaty z demobilu armii szwajcarskiej. Cenowo w okolicach 100 zeta-jakościowo niebo/ziemia. Nawet bardzo użyte są lepsze niż "Mil..."  

• W pełni zgadzam się z przedmówcą i dodam jeszcze taką uwagę - nie kupuj brytyjskiego swetra, bo jest uszyty z bardzo " gryzącej" wełny.
  • Dokładnie miałem to samo napisać :D 
  • Ale jeśli użyje się płynu zmiękczającego, takiego specjalnie wymyślonego do wełny to chyba nie powinien tak kłuć? 
  • Nie wiem, nie sprawdzałem po użyciu płynu. Bez tego gryzie jak głupi.Ja zamiast ładować kasę w płyn i kombinować z tym swetrem od razu kupiłbym inny, sprawdzony, o dobrej opinii.