Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Bluza Polowa wz. 2008 - opis + fotki.
  • Witam!

Jeszcze na ngt miałem zaprezentować upolowaną niegdyś przeze mnie bluzę od munduru wz. 2008. No cóż, minęło sporo czasu, ale skoro Duke Nukem Forever się ukazał to i ja zrobiłem wreszcie zdjęcia ;)
    Bluza ta pochodzi od żołnierza, który dostał ją do testów na misji w Czadzie. Jednak nie użył jej ani razu i po powrocie postanowił sprzedać - aukcja pojawiła się na allegro o 3 w nocy. Akurat ja się tam znalazłem i po nocnej wymianie maili utargowałem fajną cenę - szczerze wątpię, że tą aukcję widziały inne osoby; tak szybko to załatwiliśmy :D

Krój tej bluzy to skopiowane najlepsze pomysły ze współczesnych mundurów. Kto widział ACU, MCCUU, włoski Vegetatto zauważy o co chodzi. Dodano kilka pomysłów ''od siebie'' i tak oto powstał mundur, który jest do WP wprowadzany od 3-ech lat i jakoś się nie może wprowadzić ;) W międzyczasie zepsuto praktyczność tego munduru - kieszenie z tyłka usunięto, dodano gumy na stopy znane z archaicznych już mundurów wz.93 i usunięto kieszenie na łydkach. Cóż, takie rzeczy to tylko w Polsce ;)

Na początek ujęcie bluzy z przodu:
    image

Bluza z tyłu:
    image

Zaszewki z tyłu bluzy( tak jak w ACU), widoczne otwory wentylacyjne pod pachą:
    image

Kieszenie piersiowe z organizerem:
    image

Kieszeń piersiowa z organizerem i zapięciem na rzep:
    image

Kieszeń na rękawie zapinana na pionowy zamek i z naszytym rzepem na patchesy:
    image

Uchwyt na ch**wieco z tyłu kieszeni naramiennej(prawdopodobnie na lightsticka):
    image

Kieszonki na lewym rękawie na długopisy( tak jak w ACU):
    image

Mankiet rękawów na guzik(jak w MCCUU):
    image

Pagon piersiowy zapinany na rzep:
    image

Kołnierz jak w ACU - może być ułożony lub postawiony na stójkę:
    image

A tutaj dowód na to, że nie ściemniam - metka:
    image

No, to chyba tyle. Myślę, że mimo mojego antytalentu fotograficznego udało mi się uchwycić szczegóły.
  • Nieźle :D
    Mnie jakoś opadło jakiś czas temu ciśnienie na posiadanie tej bluzy, ale generalnie ciuszek jest przyjemny.

Z tym uchwytem na "ch**wieco", to mam wrażenie, że to może być albo na lightsticka, albo na przeprowadzenie kabla do jakiegoś urządzenia elektronicznego, np. komputerka na przedramieniu, tak jak tutaj:

image

• ''albo na przeprowadzenie kabla do jakiegoś urządzenia elektronicznego, np. komputerka na przedramieniu''

Raczej mało prawdopodobne, bo ta dolna szlufka jest zszyta na dole, więc to ewidentnie kieszonka. Tzn. może i można przez to przeprowadzić kabelek przez co ten nie będzie się zbyt majtał, ale przeznaczenie tej kieszonki jest inne... Dziwnie to zrobione, bo w ACU kieszonka na lighsticki jest na lewym rękawie(tutaj jest na długopisy, bo jest za mała na lighsticka) i to jest moim zdaniem lepsze miejsce na te typu rzeczy. Poza tym nie wiem po cholerę żołnierzowi 3 długopisy :D
  • >> "po cholerę żołnierzowi 3 długopisy"

Jeden do pisania, a dwa pozostałe jako awaryjna broń kłująca do dziabnięcia przeciwnika w obie gałki oczne jednocześnie :]
    Najnowsza technika systemu Combat 56, wuahaha :D
  • "Uchwyt na ch**wieco z tyłu kieszeni naramiennej"

Jeśli wierzyć prasie militarnej to jest kieszeń na lighsticka.

"Poza tym nie wiem po cholerę żołnierzowi 3 długopisy :D"

Im więcej tym lepiej. Zapalniczek i ołówków (100 razy lepsze od długopisu w terenie) w mundurze nigdy za wiele. :D

Poza tym w ostatecznym wydaniu ta kieszonka na przedramieniu jest nieco przekształcona. Ma taką głupkowatą długą patkę.

A co do gumek. Wystarczy odpruć dwa guziczki i problem z głowy - 1 minuta roboty. A w naszym kraju są do dzisiaj ludzie, którzy uważają to za pomysł świetny. I nie siedzą w sztabie.
  • ''Wystarczy odpruć dwa guziczki i problem z głowy - 1 minuta roboty. ''

Jasne. Można też wziąć stary mundur letni, poprzeszywać kieszenie, dodać coś od siebie i sens istnienia munduru wz. 08 staje się kontrowersyjny...
    Ocenie podlega pomysł, a nie to, co później się z nim dzieje. Ten mundur był niemal idealny w fazie projektów i pierwszych testów. A w projekcie końcowym ośmieszamy się zwyczajnie przed innymi armiami... Chyba tylko Rosjanie mają gorsze uniformy.
  • No oczywiście, że pomysł gumek jest durny. Ale skoro komuś tam pasuje to niech sobie będą. Gumki na guzikach to forma kompromisu pomiędzy fanami gumek i ich przeciwnikami. Wywalenie kieszeni na łydkach to moim zdaniem największy problem.

Kieszeni na tyłku i tak większość ludzi nie używa. Chyba wyrzucili je jako oszczędność materiału.
  • No tak, kompromis to może i jest, ale dzisiaj gumki w tym miejscu to jest po prostu żenada... Chyba nie ma żadnego nowoczesnego munduru, który by ten pomysł wykorzystywał( poza naszym rzecz jasna...). Dzisiaj wysokie obuwie o wiele lepiej radzi sobie z utrzymaniem wewnątrz nogawki.

''Wywalenie kieszeni na łydkach to moim zdaniem największy problem.''

Czy ja wiem? Jeszcze bym to przeżył, jakby wyleciały razem z gumkami. Ja z tych kieszonek rzadko korzystam. Żołnierze miejsce na opatrunek mają na kamizelce, a włożenie tam innych przedmiotów skutkuje w poważnym majtaniu nogawek podczas biegu.

Brak tylnych kieszeni to dla mnie największa wada... W boju są nieprzydatne, ale podczas życia w bazie wręcz przeciwnie. Nie ma lepszego miejsca na portfel niż te kieszenie ;)

• nie wiedziałem gdzie napisać , bo temat tyczy sie mundurku i uwaga , ABW , byłem w szoku, wczoraj oglądałem , zdjęcia zapodam jak poproszę kolegę by je zrobil i mi wysłał 
    krój klasyczny , materiał rip stop ale ma podszewkę , camo i tutaj szok następny przypomina flectarna lecz plamy są bardziej rozmyte 
    ja osobiscie jestem ciekaw na cholere ABW takie coś 
  • są fotki , proszę bardzo niestety klapa główna zapinan na total kryty guzik , wszystkie kieszeni na jeden guzik , paranoja 
    no i metka kamy , medal dla inteligenta , raz ze w nazwie a dwa w ilości !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    image
    image
    image
    image
    image
  • BIAŁY KRUK!!! I dość niespotykany skład materiału...BAWENA...nowy polski wynalazek?
  • Błędy na metce przypominają błędy z produktów szytych w Turcji lub Chinach. Cholera wie, gdzie to było robione. Żartuję oczywiście.

ABW widocznie ma tyle kasy, że nie wie na co wydawać i takie wynalazki testują.

• No ta "BLUZA ŚWICZEBNA" rzeczywiście świadczy o tym, że (nie)wiadomo gdzie to było robione - i ja nie żartuję.
  • ABW miało swoje kamo 'Gepard"

image

Tu jest ponoc wersja pustynna

image