Pytanie nie dotyczy M65, ale mam nadzieję nie stanowi to naruszenia regulaminu forum.
Spotkała mnie taka oto sytuacja. Zamówiłem z eBay ze Stanów kurtkę Combat Vehicle Crew produkcji Alpha Industries. Jakie było moje zdziwienie, gdy po dosyć długim oczekiwaniu na przesyłkę moim oczom ukazała się kurtka CVC, ale produkcji Creative Apparel Association zamiast Alpha Industries.
1.) Czy otrzymana kurtka Creative Apparel Assoc to kontrakt czy wersja cywilna? Czy jest szansa na odgadnięcia jaki to rocznik?
2.) Czy różnica między Creative Apparel Assoc a Alpha Industries jest warta robienia transoceanicznej afery o zwrot/wymianę? Zostałem zrobiony w bambuko otrzymując gorszy produkt czy może wygrałem los na loterii?
Wiem, że do produktów Isratex Inc. należy mieć dystans, ale czy tutaj też?
Odnośnie stwierdzenia "kontrakt to kontrakt", kupując coś co ma być wyprodukowane przez firmę X, a otrzymać produkt wyprodukowany przez firmę Y - nie jest OK [moim zdaniem]. Jeżeli ktoś nie zbiera konkretnych kontraktów CVC, faktycznie nie ma problemu "sztuka to sztuka" [zdecydowanie sprzedawca nie przejmuje się głupotami jak numer kontraktu].
Kyy666@ z jakich powodów należy unikać produktów firmy Isratex?
DubPablo: czy powiedziałem, że wysłanie przez sprzedawcę innej kurtki jest OK? Stwierdzenie "Kontrakt to kontrakt" znaczy, że można z dużą dozą prawdopodobieństwa oczekiwać, iż kurtka danego typu produkcji Creative Apparel nie będzie odbiegać pod względem wykonania od kurtki tego samego typu produkcji Alphy Industries (obie kurtki zostały wykonane według tych samych wzorów i norm zawartych w wojskowej specyfikacji).
Hej Filip@, odnośnie specyfikacji to zdecydowanie racja, czasem jak wiemy jedne kontrakty mogą być bardziej cenne [lub poszukiwane niż inne wykonane według tej samej specyfikacji]. Jak to wygląda dla CVC - nie mam pojęcia jak wygląda rynek kolekcjonerski dla tego typu kurtek.
Z tego co widzę, to nie napisałeś tego, choć tak to można na podstawie Twojego postu wywnioskować. Dla mnie, nie ma tutaj problemu.
DubPablo@ Unikać to zbyt dużo powiedziane. Raczej dobrze obejrzeć przed zakupem. Po prostu natrafiłem na wieści, gdzie część ich produktów mogła być wadliwa.
Tutaj również jak najbardziej prawda w kwestii otrzymania kurtki innej niż zamówiona, nie jest to komfortowa sytuacja. Zależało mi na Alpha Industries głównie ze znajomości firmy oraz sympatii dla jej produktów. To co chciałbym wiedzieć, czy różnica między Creative Apparel a Alpha Industries jest warta inwestowania czasu i środków w spór ze sprzedającym. Czy różnica wartości kolekcjonerskiej między tymi dwiema firmami jest znacząca?
Dzięki za ten link [gov] faktycznie ciekawe, ale to jest odnośnie wad w maskach i BDO. Parki czy emki Isratex'a, które widziałem były godne polecenia [choć to jest moje zdanie i ktoś na forum może mieć obiekcje, ale po to jest forum, aby wymieniać się opiniami, szczególnie tymi odmiennymi].
Moim zdaniem nie warto bawić się w zwrot [raczej Ty pokryjesz koszty przesyłki do sprzedawcy]. Ja się nie interesuje CVC i nie będę w stanie potwierdzić, który kontrakt ma większą wartość kolekcjonerska etc. dla CVC.
Hej, Teoretycznie kontrakt wykonany przez zleceniodawcę A nie powinien odbiegać od tego wykonanego przez zleceniodawcę B, ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Nie wszyscy kontraktorzy, mimo stosowania się do tych samych standardów i norm narzuconych przez DoD, wykonywali zlecenia na tym samym poziomie.
Poza tym niektórzy kolekcjonerzy preferują pewnych wytwórców nad innymi i to może być kwestia indywidualna.
A do tego, skoro było obiecane wysłanie kurtki CVC Alphy to przysłanie kurtki innego kontraktora nie powinno mieć miejsca bo to jest wprowadzanie w błąd.
Ja mam do sprzedania kurtkę kontraktową CVC w rozm. XL-L, kontrakt Alpha Industries SPO100-96-D-4033 w przyzwoitym stanie więc jeśli ktoś jest zainteresowany - proszę o kontakt.
Kurtka od Alpha Industries jest w kolorze jasnej oliwki (prawa), tymczasem kurtka Creative Apparel Assoc wchodzi już w odcienie jodły / cisu (lewa).
Również jeśli chodzi o rozmiar, to kurtka CAA mimo bycia mniejszą (L-L) wizualnie wydaje się być minimalnie większa od nominalnie większej kurki AI (XL-L).
Wiem, że forum jest poświęcone M65, ale może komuś to porównanie przyda się na przyszłość i pomoże w ewentualnym zakupie.